pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Išrūgų Baltymai: Kas Tai, Privalumai Ir Vartojimo Ypatumai

Išrūgų baltymai - tai vienas iš pagrindinių baltymų, randamų pieno produktuose. Jie išgaunami kaip šalutinis sūrio gamybos produktas, tačiau turi didelę maistinę vertę ir yra plačiai naudojami tiek mityboje, tiek sportinėje veikloje. Išrūgų baltymai yra visaverčiai - tai reiškia, kad juose yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys, reikalingos organizmo augimui, atstatymui ir funkcijoms palaikyti.

Kas yra baltymai?

Baltymai - tai pagrindinė kūno statybinė medžiaga. Jie naudojami raumenims, sausgyslėms, organams ir odai gaminti, taip pat fermentams, hormonams, neuromediatoriams ir įvairioms molekulėms, kurios atlieka daug svarbių kūno funkcijų, gaminti. Baltymai susideda iš mažesnių molekulių, vadinamų aminorūgštimis.

Baltymai („proteinai”)- tai molekulės, sudarytos iš aminorūgščių, Jie įeina į audinių ir ląstelių sudėtį ir yra svarbūs imunitetui. Svarbios funkcijos organizme, t. y. signalinė, apsauginė, medžiagų pernašos, katalizinė, struktūrinė ir kt., yra atliekamos būtent baltymų.

Vyrai ir moterys, kurie siekia sulieknėti ar numesti keletą kilogramų svorio, gali pasinaudoti baltymų vartojimu, kuris padeda sumažinti apetitą, pagreitinti medžiagų apykaitą. Sportuojantiems tai svarbu ir dėl raumeninės masės palaikymo ir auginimo.

Geriausiu atveju visus baltymus turėtumėte gauti būtent iš mitybos šaltinių. Kai kuriais atvejais, sveikatos priežiūros specialistas gali rekomenduoti baltyminius maisto papildus. Jeigu kasdien valgote gyvulinius produktus, tokius kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai ar pieno produktai, greičiausiai gausite pakankamai baltymų.

Tačiau jei tokio maisto nevartojate, tuomet gauti pakankamą dienos baltymų normą gali būti sudėtingiau. Tokiais bei kitais atvejais, pvz. sportui, į pagalbą ateina maisto papildai - proteinas. Baltymų poreikis kiekvienam žmogui skiriasi, priklausomai nuo:

  • Raumenyno dydžio. Kuo daugiau raumenų, tuo daugiau aminorūgščių reikia ir tuo didesnė jų saugykla.
  • Fizinio aktyvumo lygio. Kuo didesnis fizinis aktyvumas, tuo daugiau baltymų organizmui reikia.
  • Amžiaus. Kuo žmogus vyresnis, tuo daugiau baltymų organizmui reikia, kad išlaikytų raumenyną.
  • Organizmo hormonų.

Maisto produktai, kuriuose gausu baltymų:

  • Pupelės, žirniai ir lęšiai
  • Kiaušiniai
  • Liesa mėsa
  • Pieno produktai
  • Riešutai ir sėklos
  • Žuvis ir jūros gėrybės taip pat yra geri baltymų šaltiniai. Nėštumo ir žindymo laikotarpiu rinkitės žuvis, kuriose yra mažai gyvsidabrio ir daug omega-3 riebalų rūgščių, pvz. lašišą. Tačiau derėtų vengti tų jūros gėrybių, kuriuose gali būti daug gyvsidabrio, pvz. kardžuvė, skumbrė ir kt.

Kaip naudojami išrūgų baltymai?

Išrūgų baltymai dažniausiai pateikiami miltelių pavidalu. Jie lengvai ištirpsta vandenyje ar piene, todėl dažnai dedami į:

  • Baltyminius kokteilius
  • Jogurtą, košes ar uogienes
  • Maistą žmonėms, turintiems mitybos sunkumų (pvz., senyvo amžiaus žmonėms, pacientams po operacijų)

Galima nauda

Išrūgų baltymų vartojimas gali būti naudingas įvairiose situacijose:

  1. Raumenų masės augimas ir atsistatymas

    Išrūgų baltymai yra plačiai vartojami sportininkų, ypač po jėgos treniruočių, nes padeda greičiau atkurti raumenų audinius ir skatinti jų augimą. Tyrimai rodo, kad jie gali būti efektyvesni nei kiti baltymų šaltiniai (pvz., kazeinas).

  2. Svorio palaikymas ar didinimas

    Šie baltymai naudingi žmonėms, kuriems sunku priaugti ar išlaikyti svorį - pavyzdžiui, senyvo amžiaus žmonėms ar sergantiems lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip ŽIV.

  3. Žaizdų gijimas

    Išrūgų baltymai gali paspartinti audinių atsinaujinimą po nudegimų ar lėtinių žaizdų.

  4. Alergijų rizikos mažinimas kūdikiams

    Tam tikrose pieno mišinių formose naudojami iš dalies hidrolizuoti išrūgų baltymai, kurie gali sumažinti atopinio dermatito (egzemos) riziką kūdikiams, ypač tiems, kurie turi padidėjusią alergijų tikimybę.

  5. Kiti galimi privalumai:

    • Gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį
    • Gali būti naudingi žmonėms, sergantiems astma (nustatyta pagerėjusi imuninė reakcija)
    • Kai kuriais atvejais padeda kontroliuoti kraujospūdį

Proteino papildai ir produktai

Proteinas - tai vienas iš geriausiai ištirtų papildų pasaulyje, kuris aprūpina organizmą baltymais. Jo maistinė vertė yra labai didelė, o moksliniai tyrimai atskleidė, kokia yra proteino nauda organizmo sveikatai.

Žmonių kategorijos, kam reikalingas proteinas:

  • Įvairių sporto šakų atletai
  • Sporto salės lankytojai
  • Fitneso ir kultūrizmo varžyboms besiruošiantys sportininkai
  • Žmonės, siekiantys pagerinti raumenų atsistatymą po treniruotės
  • Žmonės, patiriantys baltymų trūkumą
  • Žmonės, kurie siekia priaugti raumeninės masės, bet neturi galimybių tinkamai maitintis
  • Žmonės, norintys numesti svorio

Proteino nauda:

  1. Proteinas yra puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis. Jis turi visas būtinas aminorūgštis. Proteino nauda yra jau seniai žinoma tarp kultūristų, sportininkų ir kitų žmonių, norinčių savo mitybos racioną praturtinti papildomu baltymų kiekiu.

  2. Proteino produktais skatina raumenų augimą. Intensyvios treniruotės ir daug baltymų turinčių produktų vartojimas yra veiksminga strategija raumenų auginimui. Ypač veiksmingi yra aukštos kokybės baltymų šaltiniai, tokie kaip proteino papildai, kadangi juose gausu šakotosios grandinės aminorūgščių, vadinamų leucinu. Tai yra labiausiai augimą skatinanti (anabolinė) aminorūgštis. Tad proteinai yra veiksmingi siekiant išvengti su amžiumi susijusio raumenų praradimo, o taip pat gali padidinti jėgą ir pagerinti kūno išvaizdą.

  3. Proteino papildai suteikia sotumo jausmą, kuris padeda sumažinti alkį. Iš visų trijų makroelementų, baltymai yra sočiausi. Dėl šių savybių proteino papildai naudingi tiems, kuriems reikia vartoti mažiau kalorijų ir numesti svorį.

  4. Gali padėti numesti svorį. Padidintas baltymų kiekio vartojimas yra gerai žinoma svorio metimo strategija.

Galimas šalutinis poveikis

Išrūgų baltymai dažniausiai yra saugūs, tačiau kai kurie žmonės gali patirti nepageidaujamą poveikį, ypač vartodami dideliais kiekiais:

  • Skrandžio diskomfortas, pūtimas
  • Pykinimas
  • Galvos skausmas
  • Nuovargis
  • Odos bėrimai ar spuogai (retais atvejais)

Svarbu: išrūgų baltymų neturėtų vartoti žmonės, alergiški pienui.

Sąveika su vaistais

Tam tikrais atvejais išrūgų baltymai gali turėti įtakos vaistų veiksmingumui:

  • Albendazolis (Albenza) - išrūgų baltymai gali silpninti šio antiparazitinio vaisto poveikį
  • Alendronatas (Fosamax) - gali sumažinti šio vaisto absorbciją, jei vartojami kartu
  • Kai kurie antibiotikai (chinolonai, tetraciklinai) - baltymai gali trukdyti jų įsisavinimui

Jei vartojate vaistus, pasitarkite su gydytoju prieš pradėdami vartoti baltymų papildus.

Pagrindinės išrūgų baltymų rūšys

Yra trys pagrindiniai tipai:

  1. Išrūgų baltymų koncentratas (WPC)

    • Turi 30-90 % baltymų, priklausomai nuo gamybos proceso
    • Išsaugo šiek tiek laktozės ir riebalų
    • Dažniausiai naudojamas bendram mitybos papildymui
  2. Išrūgų baltymų izoliatas (WPI)

    • Sudėtyje yra ne mažiau kaip 90 % baltymų
    • Beveik visiškai be laktozės ir riebalų
    • Tinka žmonėms su laktozės netoleravimu
  3. Išrūgų baltymų hidrolizatas (WPH)

    • „Iš anksto suvirškinta“ forma - lengviau įsisavinama
    • Dažniausiai naudojama kūdikių mišiniuose ar medicininiuose papilduose