pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Druskos kiekis mėsos gaminiuose ir rekomendacijos dėl normų

Lietuvos gyventojų suvartojamos druskos kiekis nedaug skiriasi nuo kitų Europos šalių gyventojų. Tačiau per didelis suvartojamos druskos kiekis gali būti pirminės arterinės hipertenzijos priežastis.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai apibendrino 2015-2017 m. atliktų per 1000 maisto produktų druskos tyrimų rezultatus ir pateikė juos visuomenei. Tuo siekiama atkreipti vartotojų, specialistų ir politikų dėmesį į per didelio druskos kiekio vartojimo problemą, tuo pačiu skatinti maisto pramonę gaminti produktus su mažesniu druskos kiekiu.

Druskos kiekis įvairiuose maisto produktuose

Daugiausia druskos yra šaltai rūkytuose, vytintuose ir sūdytuose mėsos gaminiuose, mažiausias - tokiuose gaminiuose kaip vyniotiniai, slėgtainiai ir kiti kulinarijos mėsos gaminiai. Karštai rūkytuose mėsos gaminiuose yra beveik dvigubai mažiau druskos nei šaltai rūkytuose. Druskos kiekis dešrose skiriasi beveik 5 kartus. Mažiausiai sūrios - virtos dešros, sūriausios šaltai rūkytos ir vytintos dešros.

Vidutinis druskos kiekis šaltai, karštai rūkytuose ir sūdytuose žuvies gaminiuose yra 2,97 g / 100 g. Vytintos žuvies produktuose druskos vidutiniškai yra 10,81 g / 100 g, t.y. daugiausiai iš visų tirtų maisto produktų. Fermentiniuose sūriuose druskos vidutiniškai yra 1,5 g / 100 g. Daugiausiai druskos yra sūriuose su mėlynuoju pelėsiu, mažiausiai - varškės sūriuose.

Įvairių rūšių majoneze druskos kiekis skiriasi daugiau nei 3 kartus ir vidutiniškai, o pomidorų padaže druskos kiekis skiriasi beveik 4 kartus ir vidutiniškai yra. Visuose tirtuose gatavuose maisto produktuose - sumuštiniuose - druskos kiekis gana panašus ir vidutiniškai yra 1,42 g / 100 g. Anot NMVRVI, juoda duona yra kiek sūresnė nei šviesi.

Duona ir druska

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė atkreipia dėmesį, kad svarbu atkreipti dėmesį ne tik į druskos kiekį, bet ir į tai, kiek to produkto mes suvartojame. Olandijoje pirmoje vietoje duona. Tai nereiškia, kad ji sūriausia, tačiau jos daugiausia žmogus suvalgo. Antroje vietoje yra sūris, o trečioje- ketvirtoje - mėsa ir mėsos gaminiai. Iš šių produktų žmogus ir gauna daugiausiai druskos.

Tyrimas: 100-ame gramų duonos yra 1,3 gr. druskos. Duonos riekelė sveria apie 25 gr., tad vienoje riekelėje duonos yra 0,325 gr. druskos. Jeigu per dieną suvalgome keturias riekeles duonos, suvartojame 1,3 gr. druskos.

Kiek druskos yra kituose produktuose?

  • 100 gr. vytintos dešros yra 3,8 gr. druskos. Griežinėlis tokios dešros sveria 15 gr., tad viename griežinėlyje yra 0,57 gr. druskos.
  • 100-ame gramų fermentinio sūrio yra 1,5 gr. druskos. Riekelė sūrio sveria apie 38 gr., tad jame bus 0,57 gr. druskos.
  • 100-ame gramų pieniškų dešrelių yra 2 gr. druskos. Dvi dešrelės sveria 42 gr., tad suvalgius dvi dešreles kartu suvartosite ir 0,84 gr. druskos.
  • 100-ame gramų sausų pusryčių - 1 gr. druskos.
  • 100-ame gramų alyvuogių - 4 gr. druskos. Viena alyvuogė sveria 5 gr. Suvalgius 10 alyvuogių, kartu gausime ir 2 gr. druskos.
  • 100-ame gr. traškučių yra 6 gr. druskos.
  • 100-ame gramų silkės - 3 gr. druskos, šaltai rūkytos skumbrės - 4 gr., šaltai rūkytos lašišos - 4,5 gr. druskos.
  • 100-ame gr. pomidorų padažo - 2 gr. druskos. Šaukštas pomidorų padažo sveria 25 gr., tad šaukšte padažo yra 0,5 gr. druskos.
  • 100-ame gramų majonezo yra 1,5 gr. druskos, tad šaukšte majonezo - 0,4 gr. druskos.
  • 100-ame gramų sūdytų riešutų yra 1,3 gr. druskos, marinuotuose agurkuose - 1,6 gr. druskos, raugintuose agurkuose - 1,7 gr. druskos.
  • 100-ame gramų mėsos konservų yra 1,2 gr. druskos, koldūnuose - 1 gr., o grūdėtoje varškėje - 0,7 gr. druskos.

Sumuštiniai ir druska

Riekelė duonos ir trys griežinėliai vytintos dešros - jame bus 2 gr. druskos. Jeigu suvalgote tris tokius sumuštinius, jau gavote dienos druskos normą su kaupu- ką tik suvalgėte 6 gr. druskos. Sumuštinyje su duona ir dvejomis riekelėmis sūrio bus 1,5 gr. druskos. Suvalgius du tokius sumuštinius, jau viršysite pusę dienos druskos normos. Jeigu perkate trikampį sumuštinį parduotuvėje (pakuotėje yra du vienetai), jūs iš karto gaunate ir 2,1 gr. druskos.

Rekomenduojamas druskos kiekis

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius, profesorius Rimantas Stukas nurodo, kad druskos perteklius niekam nerekomenduojamas, nes pirmiausia tai kelia arterinį kraujospūdį. Žmogui, kuriam jau yra hipertenzija, reikėtų griežtai riboti druską, tačiau ir sveikam suaugusiam žmogui yra rekomenduojama paros norma.

Rekomenduojamos druskos normos:

  • Vaikams nuo 10 metų ir vyresniems rekomenduojama maždaug 5-6 gr. druskos per parą.
  • 2-10-ies metų vaikams - ne daugiau 3-4 gr. per parą.
  • Vaikams iki 2 metų - ne daugiau kaip 2 gr. per parą.

Visgi visiškas druskos eliminavimas iš maisto raciono irgi yra blogai, nes natris žmogui yra reikalingas. Natris, kalis yra elektrolitai, kurie palaiko skysčių balansą organizme, tad rekomenduojama druskos norma turi būti gaunama.

Kaip sumažinti druskos vartojimą?

Dažniausiai žmonės padaugina druskos, o ne kenčia dėl jos trūkumo. Ypač nesunku padauginti druskos dėl to, kad maisto gamintojai į produktus jos deda daug. Todėl profesorius siūlo pagamintų patiekalų papildomai nesūdyti ir ant stalo iš viso neturėti druskinės.

Sveikatos apsaugos ministerija jau kėlė klausimą, kad reikia skatinti gamintojus mažinti druskos dėjimą į jau paruoštą gaminti maistą. Didelis druskos vartojimas siejamas su kraujagyslių sistemos ligomis. R. Stukas pabrėžia, kad druskos pertekliaus sukeliamos ligos yra lėtinės, ir jos vystosi per daugelį metų.

Lietuvos dietologų draugijos tarybos narė, dietologė Rūta Petereit sako, kad tyrimų duomenimis, lietuviai per dieną suvartoja 10-12 gr. druskos, tad normą viršija kelis kartus. Ypač turi atkreipti dėmesį tie, kam jau yra padidintas kraujo spaudimas - jie turi suvartoti tik 2 gr. druskos per dieną.

R. Petereit sako, kad ypač daug druskos yra konservuotuose gaminiuose, nes druska yra natūralus konservantas. Liežuvyje yra skonio receptoriai ir jie yra per laiką išugdomi. Tie, kas valgo rūkytas dešras, kumpelius, jų skonio receptoriai yra pažeisti, tada žmogui trūksta druskos, jam norisi maistą vis pasidruskinti.

Šviežioje, neperdirbtoje mėsoje, vištienoje natūraliai yra nedideli natrio kiekiai (perskaičiavus į druską gautume 0,15-0,3 g/100 g). Į maistą pridėta druska ne tik stabdo mikroorganizmų dauginimąsi, tačiau turi ir tam tikrų technologinių savybių (padeda ekstrahuoti druskoje tirpius baltymus emulsijos stabilizavimui, pagerina mėsos sukibimą kepimo metu, vandens sulaikymą), sustiprina mėsos skonį ir aromatą.

Druskos kiekis įvairiuose maisto produktuose (NMVRVI tyrimai)

Žemiau pateiktoje lentelėje pateikiami suvestiniai duomenys apie druskos kiekį įvairiuose maisto produktuose, parduodamuose Lietuvoje:

Maisto produktas Mediana, g / 100 g Vidurkis, g / 100 g
Duona 0,94 0,88
Batonas 0,8 0,8
Visi sūriai 1,42 1,45
Fermentiniai sūriai 1,51 1,5
Varškės sūriai 0,62 0,67
Mėsos gaminiai (išskyrus dešras) 1,93 2,55
Virtos dešros 1,75 1,86
Karštai rūkytos dešros 1,92 2,05
Šaltai rūkytos dešros 3,99 4,16
Sumuštiniai 1,46 1,42
Mėsos patiekalai 0,55 0,66
Žuvies gaminiai 2,92 3,91
Šaltai rūkyta žuvis 1,8 2,31
Karštai rūkyta žuvis 2,55 2,79
Vytinta žuvis 10,53 10,81
Majonezas 1,42 1,43
Pomidorų padažas 2,18 2,15

Vartotojai skatinami skaityti parduodamų maisto produktų etiketes - fasuotų maisto produktų ženklinime privaloma nurodyti druskos kiekį (jis pateikiamas 100 g, skysčiams - 100 ml produkto). Neretai iš pažiūros visai nesūrūs produktai, tokie kaip duona, sūris, virta dešra ar trikampis sumuštinis turi gana daug druskos.