Kvapusis bazilikas (Ocimum basilicum) - išskirtinio kvapo augalas, užsitarnavęs karališką vardą dėl skoninių ir gydomųjų savybių (iš graikų k. „basileus“ - karališkas).
Tai žolinis augalas iki 30 - 40 centimetrų aukščio. Gardus baziliko aromatas yra neatskiriamas nuo Viduržemio jūros regiono virtuvės, bet šį regioną augalas pasiekė iš tropinio klimato Azijos ir Afrikos kraštų. Kilęs iš tropinių Azijos ir Europos vietovių, naudojamas kaip prieskoninis ir vaistinis augalas.
Lietuvoje geriausiai pažįstame kvapųjį baziliką žaliais arba raudonais lapeliais. Šviežiuose lapuose yra vitaminų C, B1, B2, PP, eterinių aliejų.
Kvapas aštriai aromatingas, skonis kartokas, silpnai salsvas praėjus kuriam laikui. Kvapas, priklausomai nuo veislės, gali varijuoti - galima jausti kartujį pipirą, arbatą, gvazdikėlius, mėtas, gvazdikėlius ir lauro lapus, citrinas, anyžių.
Augaluose kaupiasi fitoncidai, kurie turi insekticidinių savybių atbaidydami amarus, voratinklines erkutes.
Baziliko Naudojimas Kulinarijoje
Bazilikas dedamas į visus daržovių patiekalus, pupeles, žirnius, sriubas, padažus, salotas, pomidorų patiekalus, špinatus. Bazilikas dedamas į visus daržovių patiekalus, pupeles, žirnius, sriubas, padažus, salotas, pomidorų patiekalus, špinatus. Tinka agurkų, grybų, pomidorų ir aguročių marinavimui. Puikiai tinka mėsiniuose patiekaluose iš kepenų, faršo, dešrose. Italų virtuvėje dažnai naudojamas makaronų patiekalams.
Naudojamas šviežias, karštuose patiekaluose įdedamas paskutinę minutę. Bazilikai Genovese, pats laikas nuskabyti viršūnėles, nes greitai ims žydėti.
Norėdami praturtinti mitybą, valgykite kuo daugiau šviežio baziliko, o patiekalus skaninkite šiuo prieskoniu prieš pat gaminimo pabaigą - taip skonis bus ryškiausias.
Be abejonės verta išbandyti baziliko ir pomidorų derinį padažuose ir sriubose bei klasika tapusį pesto padažą su parmezano sūriu, pinijų riešutais, česnaku ir alyvuogių aliejumi. Baziliku galima prisotinti naudojamą sviestą, alyvuogių aliejų ar druską. Įdomesni deriniai išgaunami baziliką maišant į kepinių tešlą ar net į gėrimus ir desertus.
Baziliko Savybės ir Poveikis Sveikatai
Vertinamos ir gydomosios šio augalo savybės. Juo gydomas nervinis stresas, malšinamas galvos skausmas, jis efektyviai mažina aukštą kūno temperatūrą, normalizuoja virškinimo sistemos organų veiklą, mažina skausmą, naikina bakterijas, slopina spazmus, skatina šlapimo išsiskyrimą, stiprina imunitetą, palengvina atsikosėjimą, atstato uoslę po ilgai trukusios slogos, stimuliuoja kraujo apytaką, yra stiprūs antioksidantai ir antiseptikai, jie jaunina, gaivina, tonizuoja odą, suteikia blizgesio plaukams, skatina jų augimą.
Bazilikas turi antioksidantinių ir antiseptinių sąvybių. Galima gydyti galvos skausmą, nervinį stresą, mažina aukšta kūno temperatūrą.palengvina atsikosėjimą. Nuoviras naudojamas ir skaudančiai gerklei skalauti. 2 arbatiniai šaukštai užplikomi stikline vandens ir verdama uždengtai 10 - 15 minučių.
Lapų sunka arba ekstraktais galima tepti žaisdas, egzemas, dermatitus. Padeda įkandus vabzdžiams, gydyti grybelio pažesitą odą. Taip pat padeda nuo spuogų.
Kvapusis bazilikas malšina skrandžio ir žarnyno spązmus. Taip pat stimuliuoja virškinimo sulčių išskyrimą taip gerinant apetitą ir maisto virškinimą. Mažina vidurių pūtimą ir dujų susidarymą. Nuoviras daromas iš arbatinio šaukšto sausų lapų stiklinei verdančio vandens. Palaikoma 10 minučių, perkošiama, geriama 1 stiklinė per dieną. Esant chroniškam vidurių pūtimui savaitę geriama kasdien po 2-5 puodelius.
Bazilikas didina organizmo atsparumą prieš laisvuosius radikalus, kurie gali privesti organizmą prie inkstų, kepenų vėžinių susirgimų, o taip pat pakenkti genams ir nervų ląstelėms. Mokslininkai rekomenduoja naudoti baziliką maistui prie pirmos pasitaikiusios progos.
Jis apsaugo beveik nuo visų infekcijų, yra efektinga priemonė gydant auglius esant beveik visų rūšių vėžio atmainoms. Jis taip pat padeda protui išlikti aiškiam ir gerina atmintį. Yra sukaupta duomenų, kad bazilikas mažina senatvinės sklerozės riziką.
Tonizuojančios baziliko savybės sustiprina ir atstato organizmą po susirgimų ir operacijų. Šis augalas stiprina nervų sistemą, padeda nuo depresijos, nerimo ir baimės pojūčio, padeda nuo nemigos. Eterinis aliejus vartojamas į vonią. Keli lašai, įlašinti į vandenį, atstato nuo nervinio išsekimo, protinio pervargimo, mažina nerimą.
Išoriškai bazilikas vartojamas nuraminti paraudonavusias, krauju pasruvusias akis. Lapais įtrinamos vabzdžių įkandimų vietos. Sultimis, sumaišytomis su medumi, plaunamos grybelio pažeistos odos vietos ir niežtinti oda. Baziliko preparatais gydomos žaizdos, opos, egzema, dermatitai. Jo sėklose yra švelnių antibiotinių medžiagų, kurios, vartojant kompresų forma, apsaugo nuo odos infekcijos ir gydo nedideles žaizdas.
Arbata, paruošta kartu su pipirais, mažina temperatūrą, šaltkrėtį, malšina kosulį, geriama esant peršalimui, sergant gripu. Žinomas poveikis sergant bronchitu, astma. Bazilikas stiprina fizines ir emocines jėgas, suteikia mąstymui aiškumo, padeda kankinant nemigai, slopina nerimo jausmą. Bazilikų arbata su medumi gali praskaidrinti protą. Baziliko nuoviras vartojamas sergant migrena, lėtiniu gastritu, kolitu, kokliušu, inkstų ir šlapimtakių ligomis.
Pasižymi stipriu antimikrobiniu poveikiu Baziliko lapai, įdėti į vandenį, valo jį ir užmuša mikrobus. Bazilikas puikiai gaivina ir dezinfekuoja burnos vidų, sunaikindamas mikrobus, gydo burnos ertmės žaizdeles. Jis naikina bakterijas, kurios iššaukia kariesą, dantų apnašas, dantų akmenis, negerą burnos kvapą. Bazilikas turi surišamų savybių, kurios padeda dantenoms pasidaryti tvirtesnėms, padeda išvengti dantų iškritimui.
Šviežių daržovių salotoms, riebios mėsos (ypač žvėrienos), žuvies, silkės, varškės, bulvių ir daržovių antriems patiekalams, padažams, vėdarams, marinatams paskaninti. Galima gardinti maisto produktus sumaišius su petražolėmis, krapais, salierais, mėtomis, mairūnais ir bazilikais.
Baziliko Auginimas
Baziliką galima auginti namų sąlygomis arba lauke išsodinami namuose išauginti sodinukai atšilus orams. Auginant baziliką reikia pasirūpinti, kad augalas gautų pakankamai šviesos, tačiau vertėtų vengti stiprių tiesioginių saulės spindulių.
Bazilikas mėgsta humusingą, drėgną, tačiau gerai vandeniui ir orui pralaidžią žemę. Augalams reikia saulėtos, nuo vėjų apsaugotos vietos.
Ruošiant sodinukus, sėjama kovo pabaigoje - balandžio pradžioje. Sėklas sėja į indą su gerai palaistytu žemės mišiniu 0,5 - 1 centimetro gylyje, darant tarp eilių 5 centimetrų tarpus. Optimali praaugimo temperatūra 20 - 28 laipsniai. Augliukai pasirodo po 5 - 8 dienų. Vėliau sėjinukai pikuojami į indelius. Žemės mišinys daromas iš 1 dalies komposto ir 2 dalių durpių. Žemė visą laiką laikoma drėgna, tačiau negalima perdrėkinti, nes atsiras juodasis šaknies puvinys.
Renkant plotą, reikia neužmiršti, kad bazilikui būtina sėjomaina. Toje pačioje vietoje nerekomenduojama sodinti 10 metų, augalai gali masiškai susirgti fuzarioze (rudos dėmės ant lapų). Grunte sodinami bazilikai kas 25- 30 centimetrų, su 40 centimetrų tarpais tarp eilių. Išsodinama, kai prasideda nuolatiniai šilti orai (gegužės pabaiga - birželio pradžia).
Pirmą mėnesį augalai auga sunkiai, jiems reikia skirti daug dėmesio. Jei temperatūra krenta žemiau 20 laipsnių, augalus reikėtų apdengti plėvele. Vegetacijos laikotarpiu papildomai tręšiama, pirmą kartą 10-12 dienų po pasodinimo į gruntą, antrą kartą dar bo 2 - 3 savaičių. Norint gauti daug žaliosios masės, reikia skatinti šakojimąsi, nulaužiant viršutines šakutes.
Skinti lapelius, paliekant stiebą, galima bet kada, - taip paskatinsite augalą dar labiau suvešėti. Vis tik rekomenduojama reguliariai skinti nedidelį kiekį lapelių, ne daugiau nei trečdalį augalo per kartą.
Lapai skinami iki žydėjimo. Vartojami švieži, šaldyti, džiovinti pavėsyje. Džiovina žalumynus mažai apšviestoje, ventiliuojamoje vietoje. Džiovinto baziliko skonis gerokai skiriasi nuo šviežio.
Dėl didelio vandens kiekio, šį augalą sudžiovinsite tik orkaitėje - paliktas džiūti paprastai, jis pajuoduos.
Baziliko Preparatai
Bazilikų aliejaus gaminimas: Susmulkintus (nesmulkiai- geriausiai - suplėšyti rankomis) baziliko lapelius sudėti į stiklinį gerai uždaromą indą. Užpilkite augaliniu aliejumi (geriausia- alyvuogių) apsemtinai, kad būtų apsemti visi lapeliai. Gerai uždarius, pastatyti indą tamsioje, šiltoje vietoje. Po savaitės nufiltruokite. Pakartokite visą šitą procesą 3 kartus, vis pakeisdami lapelius šviežiais. Galutinai nukoškite, supilstykite gautą turinį į gerai uždaromus buteliukus. Be oro patekimo toks aliejus tamsioje vietoje laikosi net kelis mėnesius. Tai puiki priemonė jūsų rankų ir kūno odai su visomis iš baziliko gaunamomis savybėmis.
Baziliko tinktūra Ruošiama taip: baziliką užpilame (1:5) degtine, leidžiame nusistovėti 14 dienų tamsioje vėsioje vietoje, pastoviai sukratant. Nukošti. Patariama gerti po ½ arbatinio šaukštelio į puse stiklinės vandens 2-3 kartus per dieną sergant bronchine astma, galvos skausmais, sloga, žemu spaudimu, reumatu, esant pykinimui.
Atsargumo Priemonės
Draudžiama vartoti: nėščioms, maitinančioms moterims; nėštumo metu negali vartoti baziliko nei į vidų, nei išorėje; kūdikiams; nerekomenduojama vartoti preparatų ilgą laiką.