Subjurus orams Beata ragina kepti pyragus ir tokiu būdu nepasiduoti slogiai nuotaikai. „Šis pyragas - tai jaukumo ir rudens derliaus įsikūnijimas. Ruduo yra skanių pyragų metas!“, - teigia ji.
Šis pyragas idealiai tinka rudens vakarams prie arbatos puodelio. Tai nesudėtingas, visiems įmanomas iškepti, rudeninių skonių ir prieskonių kupinas pyragas. Jis puikiai tiks tiek kasdieniam pasimėgavimui, tiek šventiniam stalui.
„Man patinka nekomplikuoti pyragai, kuriuose daug drėgmės ir vaisių. Šis derinys - kriaušės ir slyvos - gan neįprastas.
Tai klasikinė prancūziška „tarta“, kurioje braškės draugauja su kriaušėmis. Kriaušes galite ir pavirti, dar labiau atsiskleis skoniai. Pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle.
Ingredientai
- 2 valg.
- 3 valg.
- 2 valg.
Gaminimo eiga
- Kubeliais supjaustytą sviestą sudedame į dubenį su miltais, gerai sumaišome ir pertriname pirštais.
- Sudedame cukrų, druską, vandenį bei kiaušinį ir minkome, kol tešla sulips į kamuoliuką.
- Paruošiame įdarą: kriaušes nulupame ir supjaustome kubeliais. Braškes taip pat supjaustome skiltelėmis ir dubenyje sumaišome su kriaušėmis. Užpilame citrinų sulčių, suberiame cukrų, žiupsnį maltų pankolių, krakmolą ir išmaišome.
- Įkaitiname orkaitę iki 180 °C. Ant tešlos pagrindo klojame kepimo popierių, užpilame jį pupelėmis ar žirniais, kad tešla nepakiltų, ir kepame 10 minučių.
- Išimame iš orkaitės, nuimame kepimo popierių su pupelėmis. Iškepusi tešla turi būti sausoka, jos kraštai - pradėję šiek tiek ruduoti. Paliekame atvėsti.
- Įdarą sudedame ant pravėsusio pagrindo. Atidėtą tešlą pakočiojame, kad ji taptų plonesnė, supjaustome juostelėmis ir pyrago viršų papuošiame norimu raštu. Prispaudžiame tešlos kraštus, kad priliptų prie pagrindo.
- Kiaušinį išplakame su cukrumi, plakiniu aptepame pyragą. Galima dar pabarstyti cukrumi.
Pyragus esame įpratę kepti su sviestu, kuris, neabejoja Beata, yra skanių pyragų lyderis. „Biskvitiniams pyragams sviestą reikia puriai išplakti su cukrumi ir kiaušiniais, tuomet pyragas bus minkštas ir purus. Bet ne visada namuose turime sviesto.
„Aš jį pasidarau ir viena suryju“, - taip apie šokoladinį pyragą su kriaušėmis LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ atsiliepia gardėsio receptu pasidalijusi atlikėja, kūrybininkė Dovilė Filmanavičiūtė.
„Pyragą sumaišysite per 3 minutes, iškepsite per 40 minučių ir pamatysite, kad tobulesnio deserto būti negali“, - tikina „Beatos virtuvės“ viešnia.
Beje, rinkdamiesi miltų rūšis ir reguliuodami saldumą, galite pasigaminti sveikesnę pyrago versiją - tada desertas tiks ir tuo atveju, jeigu nuo Naujųjų išsikėlėte tikslą maitintis sveikiau, sako D. Beatos Nicholson pokalbis su D.