pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Varškės Tinginys su Grietine: Tradicinis Receptas su Gaiviu Akcentu

Tinginys - tai vienas populiariausių lietuviškų desertų, žinomas dėl savo paprasto paruošimo ir gardaus skonio. Tikiu, kad kiekviena šeima turi savų receptų, nuo kurių nupučia dulkes vos keliskart per metus. Ne įprastiems savaitgalio pietums, o šventėms. Štai mano mama kasmet ruošia tinginį, tiksliau, kelis. Mat vienas (didesnysis!) visuomet lieka namuos, o mažesnįjį vežamės į giminės susibūrimą. Jis tikrai puikus, kitoks ir negali būti.

Žinodavom viena: nereikėdavo žvilgčioti į kalendoriaus lapelį norint sužinoti, kad jau visai čia pat Kalėdos ar Velykos. Pakakdavo atvėrus virtuvės spintelės dureles pamatyti kelis pakelius sausainių, o šaldytuve naujutėlį indelį kondensuoto pieno ir pakelį sviesto. Ir aš žinau, kad tradicijos - šventas dalykas. Jas kurti, puoselėti ir saugoti mėginame ir mes. Tad ir tinginys - mūsų trijų. Saldus, sotus ir greitas. Tirpstantis burnoje ir visuomet laukiamas. Išgaruojantis nuo šventinio stalo akimirksniu.

Apie šį - varškės − tinginį neverta ilgai pasakoti. Tai beveik mano mylima pascha, tik su sausainiais. Jo reikia paragauti.

Varškės tinginys su braškėmis - tai gaivus, puikiai vasarai tinkantis desertas, kuris sujungia lengvumą, nostalgišką tradiciją ir malonų saldumą. Šis patiekalas itin mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų: jis kvepia namų jaukumu, tačiau visuomet atrodo šventiškai ir žavingai, ypač per braškių sezoną. Skirtingai nei klasikinis šokoladinis tinginys, šis saldėsis ruošiamas su šviežia varške, gardžiais sausainiais ir prinokusiomis braškėmis, todėl yra švelnus, subalansuoto skonio ir gaivus.

Ingredientai

  • 400 gramų varškės
  • 1 pakelis sausainių ("Selga" ar "Gaidelis")
  • 8 vienetai džiovintų slyvų
  • 6 vienetai džiovintų abrikosų
  • 4 valgomieji šaukštai cukraus
  • 4 valgomieji šaukštai grietinės
  • 1 sauja žemės riešutų
  • 1 sauja razinų
  • Braškės (šviežios)

Glajui:

  • 100 gramų juodojo šokolado
  • 4 valgomieji šaukštai grietinėlės

Papuošimui:

  • 1 saujelė džiovintų ananasų

Paruošimo Būdas

  1. Sausainius sulaužykite nedideliais gabalėliais taip, kad liktų ir stambių, ir smulkesnių gabaliukų.
  2. Iš šaldytuvo išimkite sviestą, kad šiek tiek suminkštėtų.
  3. Kambario temperatūros sviestą išplakite kartu su varške, kol masė pasidarys vientisa ir puri (galima naudoti elektrinį plaktuvą ar virtuvinį kombainą).
  4. Varškę pertrinti su grietine ir cukrumi - kuo varškė sausesnė, tuo daugiau reikės grietinės.
  5. Riešutus, slyvas ir abrikosus truputį pasmulkinti ir sudėti į varškės masę.
  6. Sausainius sutrupinti į varškės masę ir gerai išmaišyti.
  7. Į varškės ir sviesto masę įmaišykite saldintą kondensuotą pieną ir vanilės ekstraktą. Jei norite gaivesnio skonio, įtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės.
  8. Braškes nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite maždaug žirnio dydžio kubeliais.
  9. Į didelį dubenį suberkite paruoštus sausainius ir braškes.
  10. Tuomet užpilkite ant jų varškės ir kondensuoto pieno masę.
  11. Imti formą, iškloti maistine plėvele ir sukrėsti varškės masę, paspausti ir padėti į šaldytuvą nors kelioms valandoms, o geriau - nakčiai.
  12. Paruoštą tinginio masę sudėkite į išklotą kepimo popieriumi formą (keksinę ar kitą, pageidautinai stačiakampę), lengvai paspauskite, kad neliktų oro tarpų.
  13. Formą uždenkite maistine plėvele ar folija ir įdėkite į šaldytuvą mažiausiai 5-6 valandoms, tačiau idealiausia - per naktį.
  14. Tortą išversti ant lėkštės ir aplieti glajumi: šokoladą sulaužyti, supilti grietinėlę ir viską išlydyti, kai pravės, supilti ant torto, papuošti ananasų gabalėliais.
  15. Išimkite tinginį iš šaldytuvo, apverskite ant lėkštės, nulupkite kepimo popierių.

Patarimai ir Gudrybės

  • Rinkitės kuo riebesnę kokybišką varškę - kuo mažiau liesa, tuo švelnesnė ir puresnė bus tinginio tekstūra.
  • Sausainius rinkitės klasikinius ir neutralus skonio - vaniliniai, sviestiniai, bet ne labai saldūs ar traškūs.
  • Varškės tinginys su braškėmis labai universalus, todėl jį galima lengvai pritaikyti įvairiems skoniams bei progoms.
  • Norėdami pasiekti įdomesnį efektą, barstykite į tinginio masę šiek tiek tarkuoto šokolado ar suberkite šaukštą skrudintų riešutų (migdolų, lazdyno ar graikinių).
  • Šis desertas puikiai dera su šaltais gėrimais vasarą, o žiemą - su šiltu kakavos ar kavos puodeliu.

Ingredientų Alternatyvos

  1. Sausainiai: Vietoj "Selga" sausainių galite naudoti "Gaidelis" ar kitus mėgstamus sausainius.
  2. Lazdyno riešutai: Jei neturite lazdyno riešutų, juos galite pakeisti graikiniais riešutais, migdolais ar anakardžiais.
  3. Razinos: Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, vyšniomis ar kitais mėgstamais džiovintais vaisiais.

Maistinė Vertė (apytiksliai)

Komponentas Kiekis (100g)
Kalorijos Apie 300 kcal
Baltymai 8g
Riebalai 15g
Angliavandeniai 35g

Autorius: Agnė, kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Labai skanus ir greitai paruošiamas desertas, kuris pradžiugins bet kurį.