pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pyragas su razinomis ir marcipanu: šventinis receptas

Mūsų šventės neįsivaizduojamos be sūrio pyrago. Kasmet vis ieškau naujų, dar nebandytų receptų, kad kaskart paragautumėme ko nors naujo, neįprasto… Todėl šiemet siūlau išmėginti kai ką neįprasto: pyrago pagrindui panaudosim maltas aguonas, razinas bei sutrupintus imbierinius sausainius. O štai į sūrio masę įmaišysim marcipanų masės. Pažadu, jog šis kepinys, labai atitiks žiemos švenčių nuotaiką!

Šiemet nusprendžiau sujungti keletą receptų į vieną ir paimprovizuoti šventiškomis temomis. Kadangi prieš metus garų vonioje keptas sūrio pyragas su aguonų pagrindu susilaukė didelio pripažinimo, šiemet labai norėjosi bent dalį tos sėkmės pakartoti. Išėjo, pasakyčiau geriau nei tikėjausi, mat pagrindui panaudojau maltas aguonas, razinas bei sutrupintus imbierinius sausainius. O štai į sūrio masę įmaišiau marcipanų masės.

Sūrio pyragas su marcipanais ir aguonų bei imbierinių sausainių pagrindu

Ingredientai:

Pagrindui:

  • 150 g aguonų
  • 100 g imbierinių sausainių
  • 2 valg. šaukšt. razinų
  • 40 g ištirpinto sviesto

Sūrio masei:

  • 500 g riebios varškės
  • 200 g marcipanų masės
  • 150 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 2 valg. šaukšt. grietinės
  • 1 valg. šaukšt. krakmolo

Gaminimas:

  1. Kepimo formos (nusegamais kraštais) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi taip, kad jo kraštai išsikištų pro šonus, tik tada užsekite formos kraštus.
  2. Aguonas perplaukite, užpilkite vandeniu ir virinkite apie 15 minučių. Tada nukoškite, gerai nuvarvinkite ir sumalkite 2 kartus.
  3. Sausainius sutrupinkite iki miltų. Sumaišykite su maltomis aguonomis, razinomis ir tirpintu sviestu. Šiuo mišiniu išklokite visą paruoštos torto formos apačią, gerai prispausdami prie dugno ir kraštų. Padėkite į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui, kad sustingtų.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių.
  5. Marcipanų masę sulaužykite gabaliukais ir sumeskite į elektrinio plaktuvo indą. Supilkite cukrų, varškę ir plakite tol, kol masė taps visiškai tolygi, vientisa. Tada įmaišykite po vieną kiaušinį, kuo geriau suplakdami masę. Pabaigoje įmaišykite grietinę ir krakmolą.
  6. Paruoštą sūrio masę supilkite ant paruošto pagrindo ir dėkite į įkaitusią orkaitę. Orkaitės apačioje pastatykite karščiui atsparų indą su vandeniu. Kepkite 50-65 minutes, arba kol pyragas taps standus. Atvėsinkite pyragą labai pamažu, pradžioje šiek tiek pravėrę orkaitės dureles, paskui išėmę ant darbastalio.
  7. Kai pyragas visiškai atauš, dėkite jį į šaldytuvą, geriausia laikykite pernakt, kad skoniai susigertų, pyragas sustandėtų.
  8. Prieš patiekdami atsargiai apipjaustykite kraštus, nusekite formą, perkelkite ant torto padėklo ir papuoškite.

Angliškas brandintas Kalėdų pyragas

Angliškas brandintas Kalėdų pyragas yra vienas populiariausių šventinių kepinių visame pasaulyje. Patyrę kepėjai šiam pyragui pradeda pasiruošimo darbus dar vasarą! Tad kuo gi ypatingas šis pyragas? Visų pirma, jam paruošti reikia laiko bei kantrybės.

Pyragas yra maitinamas kas savaitę brendžiu, tad kiekvieną kartą išvynioti, jį užuosti ir neatsilaužti gabalėlio paragavimui yra išties sunku. Tačiau įžangoje užsiminėme apie patyrusius kepėjus, kurie šio pyrago gamybai ruošiasi nuo pat vasaros sezono. Siekiant visiškai sodraus skonio ir autentiškumo viskas prasideda nuo uogų, vaisių, riešutų rinkimo ir jų užpylimo brendžiu. Po mėnesio ar ilgiau, ruošiama tešla ir kepamas pyragas, kuris kas savaitę maitinamas keliais šaukštais to paties gėrimo.

Net ir mūsų eksperimentas užtruko aštuonias savaites. Tradiciškai pyrago kepimo laikotarpis yra iš karto po Vėlinių, kai ruošiamasi Adventui bei artėjančioms didžiosioms metų šventėms. Tačiau brandinti visuomet galima pora kartų per savaitę, pyragą pasirinkus kepti pačioje gruodžio pradžioje. Na, čia tuo atveju jeigu žinote, jog labai sunku bus atsilaikyti.

Pagrindinė to priežastis - tai buvo apskritai pirmas mūsų bandymas kepti šį pyragą. Kadangi receptus tinklaraščiui kuriame profesionaliai ir dalinamės tik pasiteisinusiomis idėjomis, aklai dalintis receptūra būtų buvę lyg siūlyti katę maiše, nežinant ko tikėtis. Tad pasirinkome išlaukti ir jeigu kas, sąžiningai savo fail‘us pripažinti.Sulaukę Kalėdų nekantriai ragavome pyragą ir bene alpom dėl fantastiško jo skonio.

Tad jeigu mėgstate panettone, džiovintus vaisius bei meduolius, šis pyragas privalo per šventes puošti ir jūsų stalą. Pyragui reikalingų džiovintų vaisių galite nusipirkti prekybos centre ir tikrai jų nemirkysime mėnesį brendyje. Gaminsime supaprastintai, tačiau toli gražu tai nereiškia, jog kepinys bus prastesnis. Neįtikėtina, kaip viename kąsnelyje atsiskleidžia tiek įvairiausių skonių bei aromatų!

Patarimai gaminant:

  • Džiovinti vaisiai ir uogos. Pagal receptą apačioje, žiūrėkite kokius vaisius ir uogas mėgstate. Taip galite keisti ingredientus pagal savo nuožiūrą. Pavyzdžiui, figas pakeisti razinomis, vietoj imbiero cukatų naudoti graikinius riešutus ir t.t. nebijokit susikurti sau mėgstamiausią pyragą!
  • Brendis. Pyragas tikrai netaps alkoholinis nuo tiek brendžio, kiek receptas reikalauja. Besirinkdami gėrimą būtinai atsižvelkite į jo kokybę. Niekuomet į konditerinius gaminius, įvairius padažus nepilkite to, ko patys besimėgaudami nevartotumėte.

Ingredientai:

  • 175 gr. sviesto
  • 210 gr. tamsaus Muscovado cukraus
  • 100 gr. džiovintų spanguolių
  • 50 gr. džiovintų greipfrutų
  • 50 gr. imbiero cukatų
  • 100 gr. džiovintų figų
  • 100 gr. datulių
  • 100 gr. apelsinų cukatų
  • 100 gr. brendžio
  • 3 didelių kiaušinių
  • 85 gr. mildolų miltų
  • 200 gr. kvietinių miltų
  • 4 gr. kepimo miltelių
  • 3 gr. malto cinamono
  • 3 gr. maltų gvazdikėlių
  • 1 gr. malto imbiero
  • 2 gr. malto kardamono
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 apelsino sulčių
  • 1 apelsino žievelės
  • 1 citrinos žievelės

Gaminimo instrukcijos:

  1. Pasiruoškite visus ingredientus. Džiovintus stambesnius vaisius susmulkinkite peiliu norimo dydžio gabalėliais.
  2. Į puodą dedame džiovintus vaisius (išskyrus apelsinų cukatus), Muscovado cukrų, sviestą, citrinos ir apelsino tarkuotas žieveles. Supilame brendį bei apelsino sultis.
  3. Viską kaitiname ant vidutinės kaitros nuolat pamaišydami. Kai masė užvirs, verdame apie 10 minučių. Šiuo metu visi vaisiai karamelizuosis.
  4. Išvirtą karamelę su vaisiais nutraukiame nuo kaitros. Į ją sudedame apelsinų cukatus. Gerai išmaišome ir paliekam kambario temperatūroje pravėsti 30-čiai minučių.
  5. Kol karamelė vėsta, pasiruošiam kepimo formą. Šiam pyragui geriausiai pasitarnaus 23-24 centimetrų diametro forma nuimamais kraštais. Mes naudojom 19 centimetrų diametro kepimo žiedą dėl siauresnio ir aukštesnio pyrago siekiamybės. Padengiam formos kraštus ir dugną kepimo popieriumi. Svarbu, jog popieriaus krašteliai būtų aukštesni nei pačios formos šonas. Taip pyrago viršus bus minkštesnis ir mažiau apskrudęs.
  6. Lengvai paplakam kiaušinius ir supilam juos į pravėsusią karamelę. Gerai išmaišome. Tuomet sudedame migdolų miltus, druską ir prieskonius. Išmaišome. Sudedame kepimo miltelius ir kvietinius miltus. Pastaruosius geriau lėtai įmaišyti per kelis kartus neperplakant tešlos.
  7. Perkeliame masę į formą. Prieš dėdami į orkaitę kepimo indą nestipriai pora kartų padaužome į stalviršį, kad iš tešlos išeitų didesni oro burbuliukai.
  8. Pyragą kepame 45 minutes iki 150 C įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje lentynoje, funkcija viršus-apačia be vėjėlio. Tuomet kaitrą sumažiname iki 125C laipsnių ir kepame dar apie 1-1,5 valandos. Nuolatos kepinį stebime ir ar iškepęs patikriname mediniu iešmeliu. Nuo orkaitės kokybės ar kepimo formos diametro labai gali skirtis galutinis kepimo laikas.
  9. Iškepus pyragui atsargiai nuimame formos kraštus. Paliekame jį pilnai atvėsti ant grotelių.
  10. Atvėsusio kepinio viršų subadome mediniu iešmeliu (padarome 15-20 skylučių, ne gilesnių nei 2/3 pyrago gylio). Tuomet viršų aptepame 4 šaukštais brendžio.
  11. Pyragą sandariai suvyniojame į porą lakštų kepimo popieriaus, o tuomet dar įvyniojame į kelis aliuminio folijos lakštus. Labai svarbu, jog nebūtų paliktų tarpelių tarp kepimo popieriaus lakštų ir pyragas nesiliestų su folija. Besibrandinantis kepinys, kurio sudėtyje yra alkoholio (ar natūralių sulčių), sąveikaudamas su metalu gali išskirti nepageidaujamas medžiagas ir sukurti cheminius reiškinius.
  12. Lyg to negana, dedam apvyniotą pyragą į plastikinę dėžutę, sandariai uždarome ir laikome atokesniame tamsesniame kampe savaitę - iki tol, kol reikės jį pamaitinti.
  13. Pyragą maitiname kiekvieną savaitę, jį aptempdami dviem šaukštais brendžio. Atsargiai kepinį išvyniojam, aptepam ir vėl suvyniojam bei sandariai uždarome į dėžę.
  14. Likus 1-1,5 savaitės iki švenčių pyragą paliekame ramybėje ir jo nebemaitiname. Išimame tik tuomet, kai būsime pasiruošę jį dekoruoti. Tradiciškai pyragas dekoruojamas cukraus glajumi, marcipanu arba tiesiog paliekamas „nuogas“.