Vištienos ketvirčiai - tai populiarus ir ekonomiškas pasirinkimas, puikiai tinkantis tiek kasdieniam patiekalui, tiek šventiniam stalui. Tačiau, norint, kad vištiena būtų sultinga, skani ir saugi vartoti, svarbu žinoti, kiek laiko ir kokioje temperatūroje ją kepti orkaitėje. Šiame straipsnyje išnagrinėsime visus svarbiausius aspektus, susijusius su vištienos ketvirčių kepimu, pradedant nuo paruošimo ir baigiant patarimais, kaip išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų.
Vištienos Ketvirčių Paruošimas Kepimui
Prieš pradedant kepti, būtina tinkamai paruošti vištienos ketvirčius. Tai ne tik užtikrins geresnį skonį, bet ir sumažins riziką apsinuodyti maistu.
Atšildymas
Jei vištienos ketvirčiai yra užšaldyti, juos reikia atšildyti. Geriausias būdas - palikti juos šaldytuve per naktį. Tai užtikrins tolygų atšildymą ir sumažins bakterijų dauginimosi riziką. Nerekomenduojama atšildyti vištienos kambario temperatūroje, nes tai gali paskatinti pavojingų bakterijų augimą.
Marinatų Naudojimas
Marinatų naudojimas yra puikus būdas pagerinti vištienos skonį ir sultingumą. Marinatai gali būti įvairūs - nuo paprastų aliejaus, citrinos sulčių ir prieskonių mišinių iki sudėtingesnių kompozicijų su jogurtu, garstyčiomis ar sojų padažu. Marinavimas turėtų trukti bent 30 minučių, tačiau geriausi rezultatai pasiekiami marinavus kelias valandas ar net per naktį.
„Orkaitėje kepti vištienos ketvirčiai su bulvėmis - gardus ir sotus patiekalas. Juos kepiau šventėms laukdama vaikų. Džiaugiuosi, kad vištiena gavosi minkšta, sultinga, o svarbiausia - labai gardi. Vištienos ketvirčius marinavau kefyre. Darsyk įsitikinau, kad kefyre marinuota mėsa visada būna gardi“, - rašo tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė. Reikės: 6 vištienos ketvirčių, ~ 350-400 ml kefyro, 1-2 česnako galvučių, vištienos prieskonių, saldžiosios paprikos miltelių, džiovintos paprikos prieskonių (juos gaminu pati), persilado, rozmarino šakelės, pipirų ir druskos. Sutarkavau česnaką smulkia tarkele. Dalį tarkuoto česnako pakišau po odele, likusį sumaišiau su recepte išvardintais prieskoniais ir įtryniau ketvirčius. Viską užpyliau kefyru ir dar „pamasažavau“, įdėjau rozmarino šakelę. Galiausiai uždengiau maistine plėvele ir palikau marinuotis šaldytuve pernakt.
Prieskoniai
Jei nusprendėte nemarinuoti vištienos, galite tiesiog apibarstyti ją prieskoniais. Populiariausi prieskoniai vištienai yra druska, pipirai, paprika, česnako milteliai, svogūnų milteliai, džiovinti žolelės (rozmarinas, čiobrelis, mairūnas). Svarbu prieskonius tolygiai paskirstyti ant vištienos odelės ir po ja.
Esu į skardą pylusi kokosų pieno, grietinėlės, sultinio, bet visgi pats traškiausias, bet tuo pačiu sultingiausias patiekalas gaunasi be jokių papildomų skysčių.
Iš pradžių pasiruošiau prieskoninio sviesto su įvairiomis žolelėmis ir česnakais. Kai tokį sviestą dariau vasarą, žolelių parsivežiau iš mamos daržo, o šįkart įbėriau šaltyje džiovintų „Supergarden“ česnakų granulių ir mėgstamiausių prieskoninių žolelių: čiobrelių, raudonėlių, rozmarinų.
Kepimo Laikas ir Temperatūra
Kepimo laikas ir temperatūra yra du pagrindiniai veiksniai, lemiantys, ar vištiena bus iškepusi tinkamai. Netinkamai parinkta temperatūra arba kepimo laikas gali lemti, kad vištiena bus per sausa, neiškepusi arba netgi pavojinga vartoti.
Rekomenduojama Temperatūra
Optimali orkaitės temperatūra vištienos ketvirčių kepimui yra 180-200 laipsnių Celsijaus. Kepant aukštesnėje temperatūroje, vištiena greičiau apskrunda, tačiau gali likti neiškepusi viduje. Kepant žemesnėje temperatūroje, vištiena kepa lėčiau, tačiau išlieka sultingesnė.
Kepimo Laikas
Kepimo laikas priklauso nuo vištienos ketvirčių dydžio ir orkaitės temperatūros. Paprastai, vidutinio dydžio vištienos ketvirčiams kepti reikia 50-60 minučių 180-200 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Tačiau, geriausias būdas patikrinti, ar vištiena iškepusi, yra naudoti mėsos termometrą. Vištienos vidaus temperatūra turėtų siekti 74 laipsnius Celsijaus.
Kepimas su Folija
Kepimas su folija gali padėti išlaikyti vištieną sultingą. Pirmąsias 30-40 minučių vištieną galima kepti uždengus folija, o likusį laiką - be folijos, kad odelė apskrustų. Svarbu, kad folija nebūtų per daug prigludusi prie vištienos, nes tai gali trukdyti odelės apskrudimui.
Kepimo Būdai
Yra keletas skirtingų būdų kepti vištienos ketvirčius orkaitėje. Kiekvienas būdas turi savo privalumų ir trūkumų.
Kepimas Skardoje
Tai pats paprasčiausias ir populiariausias būdas. Vištienos ketvirčiai tiesiog dedami į kepimo skardą ir kepami orkaitėje. Svarbu, kad skarda būtų pakankamai didelė, kad vištiena nebūtų susigrūdusi.
Į kepimo indą su kepimo popieriumi sudėjau vištienos ketvirčius, bulves, pagardintas bulvių prieskoniais, druska ir apšlakstytas aliejumi. Kepiau įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje ~ 1 val. Kepant kelissyk vištienos ketvirčius aplaisčiau susidariusiu skysčiu.
Kepimas Ant Grotelių
Kepimas ant grotelių leidžia riebalams nutekėti, todėl vištiena tampa mažiau kaloringa ir traškesnė. Svarbu po grotelėmis padėti skardą, kad riebalai nevarvėtų tiesiai ant orkaitės dugno.
Kepimas Kepimo Rankovėje
Kepimas kepimo rankovėje padeda išlaikyti vištieną sultingą ir minkštą. Taip pat, kepimo rankovė palengvina valymą, nes skarda lieka švari.
Patarimai ir Gudrybės
Štai keletas patarimų ir gudrybių, kurie padės jums iškepti tobulus vištienos ketvirčius orkaitėje:
- Naudokite mėsos termometrą: Tai pats patikimiausias būdas patikrinti, ar vištiena iškepusi.
- Neperkepkite vištienos: Perkepusi vištiena tampa sausa ir kieta.
- Leiskite vištienai "pailsėti": Iškepus vištienai, leiskite jai "pailsėti" 10-15 minučių prieš pjaustant. Tai padės sulaikyti sultis viduje.
- Eksperimentuokite su prieskoniais: Nebijokite išbandyti įvairių prieskonių ir marinatų, kad atrastumėte savo mėgstamiausią skonį.
- Kepkite su daržovėmis: Vištienos ketvirčius galima kepti kartu su daržovėmis, tokiomis kaip bulvės, morkos, svogūnai, paprika. Tai ne tik pagamins pilnavertį patiekalą, bet ir daržovės įsigers vištienos sulčių ir taps dar skanesnės.
- Odelės apskrudimas: Norint, kad vištienos odelė būtų traški ir apskrudusi, paskutines 10-15 minučių kepkite vištieną aukštesnėje temperatūroje (220-230 laipsnių Celsijaus). Taip pat galite patepti odelę aliejumi arba medaus ir sojų padažo mišiniu.
- Nuolatinis drėkinimas: Kepant vištieną, ją galima periodiškai drėkinti savo sultimis arba marinatu. Tai padės išlaikyti vištieną sultingą ir neleis jai išdžiūti.
Vištos ketvirčius irgi buvau labai ilgai pamiršusi. Ar dėl to, kad vištienos krūtinėlė daug madingiau? Kažin. O gal todėl, kad reiktų valgyti mažiau mėsos? Todėl, kad su sveika mityba prasilenkia? Čia gi odelės, cholesterolis… Bet juk ne kasdien! Dievinu tas apskrudusias traškias odeles!
Dažniausiai Pasitaikančios Klaidos
Kepant vištienos ketvirčius, svarbu vengti dažniausiai pasitaikančių klaidų:
- Neatšildymas: Kepant neužšildytą vištieną, ji gali iškepti netolygiai.
- Perkepimas: Perkepus vištieną, ji tampa sausa ir kieta.
- Nepakankamas kepimas: Nepakankamai iškepta vištiena gali būti pavojinga vartoti, nes gali sukelti apsinuodijimą maistu.
- Netinkama temperatūra: Kepant per žemoje temperatūroje, vištiena gali išdžiūti, o kepant per aukštoje temperatūroje, ji gali apskrusti išorėje, bet likti neiškepusi viduje.
- Prieskonių trūkumas: Nepakankamas prieskonių kiekis gali lemti, kad vištiena bus beskonė.
Receptai
Štai keletas receptų, kaip kepti vištienos ketvirčius orkaitėje:
Vištienos Ketvirčiai su Bulvėmis ir Morkomis
Ingredientai:
- 4 vištienos ketvirčiai
- 500g bulvių
- 3 morkos
- 2 svogūnai
- 3 skiltelės česnako
- Aliejus
- Druska, pipirai, paprika, rozmarinas
Gaminimo eiga:
- Vištienos ketvirčius nuplaukite, nusausinkite ir apibarstykite prieskoniais.
- Bulves ir morkas nuskuskite ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Svogūnus supjaustykite ketvirčiais, česnaką susmulkinkite.
- Kepimo skardą ištepkite aliejumi. Sudėkite vištienos ketvirčius, bulves, morkas, svogūnus ir česnaką.
- Apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite prieskoniais.
- Kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių Celsijaus orkaitėje 50-60 minučių, arba kol vištiena ir daržovės bus iškepusios.
Laikais, kai visi ieško modernių virtuvės spalvų, aš be proto pasiilgstu… mamos virtuvės. Paprastos, neįmantrios, dažnai nebrangios ir neprabangios, bet - kokie gardūs tie nostalgiški vaikystės skoniai!
Bulves ir morkas nuskutu, salierų kotus supjaustau stambiais griežinėliais, bulves kubeliais, o morkas statinaitėmis (taip jas vadina viena mergaitė), dydžiai matosi nuotraukose.Daržoves beriu į dubenį, ten pat pilu 60-70 ml aliejaus, pusę visų prieskonių ir druskos normos ir šaukštu maišau, kol daržovės pasidengia aliejumi. Tiesiai į skardą (popieriaus kloti tikrai nebūtina) dedu ketvirčius, ant jų beriu likusią druską ir įmasažuoju į vištieną. Ketvirčius paskirstau skardoje, kad liktų tarpai, į juos suberiu daržoves. Vištieną palaistau trupučiu aliejaus ir suberiu likusius prieskonius.Skardą šaunu į orkaitę, jungiu 100° C (kaitinimas iš viršaus ir apačios) ir palieku kepti 2 valandas. Tuomet iki 180° C didinu kaitrą ir kepu dar pusvalandį.Lėtai keptoje paukštienoje išlieka visos sultys, o ir daržovės spėja visiškai iškepti.
Pavyzdžiui kremiškas vištienos troškinys su bulvėmis ir daržovėmis - kremiškas, malonaus, švelnaus skonio troškinys nuostabiems pietums. Vištienos ir daug daržovių kupinas patiekalas, kuris tobulas vienas arba šalia tinka ryžiai ar duonos riekelė.
Glazūruoti Vištienos Ketvirčiai
Ingredientai:
- 4 vištienos ketvirčiai
- 1/4 stiklinės sojų padažo
- 1/4 stiklinės medaus
- 2 skiltelės česnako
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- Aliejus
- Druska, pipirai
Gaminimo eiga:
- Vištienos ketvirčius nuplaukite, nusausinkite ir apibarstykite druska ir pipirais.
- Sumaišykite sojų padažą, medų, susmulkintą česnaką ir citrinos sultis.
- Kepimo skardą ištepkite aliejumi. Sudėkite vištienos ketvirčius ir aptepkite glazūra.
- Kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių Celsijaus orkaitėje 50-60 minučių, arba kol vištiena bus iškepusi. Kepimo metu kelis kartus aptepkite vištieną glazūra.