pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pyragas su varške ir špinatais: paprastas ir skanus receptas

Pikantiški pyragai yra vienas mano mylimiausių nesaldžių patiekalų. Man patinka tai, kokie jie universalūs, kaip lengvai pagaminami ir kaip tobulai tinka likučių naikinimo „akcijoms“, kai norisi mažiau švaistyti ir daugiau išsaugoti. Esu ne kartą įsitikinusi, kad jie nepamainomi ir iškylose (jų sezonas jau ranka pasiekiamas!), bet ne ką mažiau puošia ir šventinį stalą.

Šis pyragas man ypatingai patinka; tą įrodo ir iškalbingas skaičius - per pastarąjį mėnesį kepiau jį penkis (penkis!) kartus. Šiandien nedaugžodžiausiu, tiesiog - pyragas paprastas, lengvai paruošiamas, LABAI skanus!

Varškės įdaras labai sultingas ir purus, kietasis sūris jam suteikia malonaus pikantiškumo, o pomidorus pasistenkite pasirinkti pačius kvapniausius, saldžiausius ir gardžiausius.

Ingredientai

  • Tešla (galima naudoti ir pirktinę sluoksniuotą tešlą)
  • 360 g varškės (9 proc. riebumo)
  • Kietasis sūris
  • Kiaušiniai
  • Grietinėlė
  • Druska
  • Pipirai
  • Muskatas
  • Pomidorai

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite tešlą. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Dalimis į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Lengvai paminkykite ir suformuokite iš tešlos rutulį.
  2. Išėmę tešlą iš šaldytuvo, įklokite ją į 22 cm skersmens kepimo indą taip, kad užklotų indo dugną ir sieneles.
  3. Paruoškite įdarą. Į dubenį sudėkite varškę, suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais ir muskatu. Išsukite iki vientisos masės.
  4. Išimkite tešla išklotą kepimo formą iš šaldytuvo. Ant tešlos išdėliokite pomidorų ketvirčius, odelėmis į apačią.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių.

Iš tiesų čia nereikia labai tikslių išmatavimų ir tešlos kočiojimo, šaldymo ir viso kito vargo… Nors sluoksniuotą tešlą įmanoma pasidaryti namuose, bet net ir patys išradingiausi, garsiausi virėjai neslepia, kad jie naudoja pramoniniu būdu pagaminą sluoksniuotą tešlą. Kai tiek daug reikia nuveikti šiaip gyvenant užimtą gyvenimą, kartais tai greičiausia išeitis.

Apie tešlą ir tešlos lakštą: aš dažniausiai, prieš dėdama įdarą, tešlos padą iškepu, t. y., beveik iškepu. Įdarus geriausia rinktis tokius, kurie greitai iškeps, ir dėti jau termiškai apdorotus arba neilgo kepimo reikalaujančius dalykus.

Torta Pasqualina - itališkas Velykų pyragas

Švęsdami pavasarį, atgimimą, šviesą ir naują gyvenimą, ant švenčių stalo jie deda pikantišką pyragą, kuris geriausia iliustruoja palaimingą džiaugsmą ir gamtos dovanas.

Torta Pasqualina kepinys kilęs iš Ligurijos regiono, sakoma, jog pagal šį receptą Velykinį pyragą pradėta kepti dar 15-16 amžiuje. Šiame šventiškame pikantiškame kepinyje sudėta viskas, kuo džiaugiamės išaušus pavasariui - kalnas šviežių žalumynų, sultingas varškės (arba rikotos) sluoksnis ir daug šviežutėlių kiaušinių.

Torta Pasqualina - ikoniškas Ligurijos regiono Velykų pyragas, kepamas su šviežiais mangoldais (arba špinatais), rikota (Lietuvoje drąsiai keiskite rikotą varške) ir kiaušiniais.

Torta Pasqualina gaminimo eiga

  1. Pradėkite nuo tešlos: į elektrinio kombaino indą arba didelį dubenį suberkite miltus ir druską, supilkite aliejų ir dalį vandens ir pradėkite minkyti tešlą. Tešla turi gautis labai minkšta ir elastinga tačiau nelipni, todėl vandenį pilkite palaipsniui, pajausdami tešlą. Minkykite apie 8-10 minučių, taip suaktyvinsite glitimą.
  2. Pašalinkite mangoldų centrinį kotą, kuris yra pernelyg kietas šiam kepiniui. Lapus sudėkite į verdantį vandenį ir apvirkite apie 5 minutes. Nukoškite, palikite nuvarvėti, tada kuo stipriau nuspauskite visą skystį, kad lapai liktų kaip įmanoma sausesni.
  3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Suberkite apvirtus susmulkintus mangoldų lapus ir kepinkite, kol masė taps labai sausa, išgaruos visas skystis, kuris galėjo likti.
  4. Dubenyje suplakite 2 kiaušinius, sudėkite mangoldų masę, įberkite ⅓ kiekio tarkuoto parmezano ir sumaišykite.
  5. Kitame dubenyje suplakite 2 kiaušinius, sudėkite rikotą, įberkite druskos, pipirų ir nutarkuoto muskato riešuto, įberkite ⅓ kiekio tarkuoto parmezano ir viską sumaišykite.
  6. Apvalią kepimo formą su nusegamais kraštais (apie 23cm skersmens) ištepkite aliejumi.
  7. Tašlą padalinkite į 4 lygias dalis. Iš vieno gabalėlio tešlos iškočiokite labai ploną plokštumą. Atsargiai tampykite tešlą į visus šonus, kol ji taps tokio plonumo, kad per ją matysis jūsų pirštai.
  8. Pirmąjį tešlos sluoksnį patepkite aliejumi ir ant jo užklokite kitą iškočiotą tešlos sluoksnį, neleisdami susidaryti oro tarpams, ir palikdami tešlos perteklių kaboti kepimo formos išorėje.
  9. Ant šių dviejų tešlos sluoksnių išdėkite mangoldų masę ir viską gerai išlyginkite.
  10. Ant viršaus dėkite rikotos sluoksnį ir vėl viską gerai sulyginkite.
  11. Atskirdami baltymus nuo trynių, į šias įdubas įdėkite po vieną kiaušinio trynį, o baltymus lengvai suplakite mažame dubenėlyje šakute, ir juos užpilkite ant viso varškės (ir trynių) sluoksnio.
  12. Iškočiokite paskutinį tešlos sluoksnį. Aliejumi patepkite prieš tai buvusį ir ant viršaus užklokite ketvirtą sluoksnį tešlos.
  13. Tešlą kraštuose apipjaukit taip, kad liktų maždaug 2,5cm tešlos perteklius. Tą perteklių suvyniokite link centro, taip „uždarydami” visą įdarą tarp tešlos sluoksnių.

Pyragas skanus ir šiltas, ir visiškai atvėsęs.