Virti varškėtukai - patiekalas, tinkantis ir mažam, ir dideliam. O svarbiausia, kad ir pagaminama gana paprastai. Burnoje tirpstantys virti varškėtukai valgomi su grietine, sviestu. Metai bėga, bet kai kurie dalykai nesikeičia - virti varškėtukai vis dar yra mėgstamiausias Jorio maistas, o aš vis dar verdu juos bent porą kartų per savaitę, šypt.
Ingredientai ir tešlos paruošimas
Gaminant varškėtukus, labai svarbu nepadauginti miltų. Geriau jau lipnesnė tešla ir daugiau miltų kočiojimui ant stalo, o ne atvirkščiai. Tokių varškėtukų skonyje dominuos varškė, jie bus minkšti, švelnūs. Į varškės masę berkite miltus. Jų reikės tiek, kad tešla būtų vienalytė, tačiau dar vos lipni. Suminkykite tešlą. Tikslus miltų kiekis priklauso nuo varškės drėgnumo, kiaušinio dydžio.
Ingredientai:
- 500 g rupios varškės
- 1 kiaušinis
- Žiupsnelis druskos
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus (nebūtinai)
- Miltai (priklausomai nuo varškės drėgnumo)
Tešlos gaminimo eiga
- Varškę pertrinkite per sietelį arba gerai sutrinkite šakute, kad neliktų didelių gabalėlių.
- Į varškę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, cukraus (jei naudojate) ir gerai ištrinkite iki vientisos masės. Kiaušinį su cukrum truputį išplakti keletą minučių, kad jis lengvai suputotų… sumaišyti su varške. Kartu į varškę įdėti porą šaukštų ištirpinto sviesto.
- Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir sijoti į varškę. Sumaišyti minkštą tešlą, vos vos prie rankų nelimpančią, bet lyg ir limpančią.
- Įmaišome miltus ir krakmolą, gerai išminkome ir suformuojame tešlos rutuliuką. Tešla turi vis dar šiek tiek lipti prie rankų.
- Tešla neturi būti labai kieta, turi dar šiek tiek lipti prie rankų. Kuo tešla minkštesnė, tuo varškėtukai bus puresni. Realiai 500 g. varškės galit naudoti ir 1 stiklinę miltų, ypač jeigu gaminat pirmą kartą.
Varškėčių formavimas ir virimas
Kai tešla paruošta, galima formuoti varškėčius. Tam yra keli būdai:
- Dešrelių metodas: Atsignybkite po gabaliuką tešlos ir išvoliokite iš jo ilgą ploną "dešrelę". Tada supjaustykite ją gabaliukais. Taip paruoškite visą tešlą.
- Kukuliai: Jei neturite laiko, galite iš tešlos formuoti nedidelius varškės kukulaičius.
- Tešlą padalinkite į kelias dalis. Stalą apiberiame miltais, voliojame pailgą ”dešrą”, ją supjaustome nedideliais gabaliukais.
Varškėčius dėkite į verdantį vandenį, iškart pamaišykite, kad neprikibtų prie dugno. Į puode užvirkite vandenį, pasūdykite ir suberkite varškėtukus. Jiems iškilus į paviršių, sumažiname kaitrą ir verdame dar 4-5 minutes, priklausomai nuo varškėtukų dydžio. Trys minutės kunkuliuojančiame puode - ir varškėtukai keliauja į dubenėlius. Išgriebkite kiaurasamčiu, nuvarvinkite.
Patarimai ir gudrybės
- Į varškėčių tešlą galite nedėti cukraus - tuomet varškėčius galima patiekti ir su pikantiškai padažais, pavyzdžiui, pasūdytu sviesto ir grietinės padažu su žalumynais ar svogūnų ir spirgučių padažu.
- Jei norite, kad varškėtukai būtų dar maistingesni, galite į jų tešlą įmaišyti saujelę linų sėmenų, bolivinių balandų ar burnočių.
- Valgom su gabalėliu sviesto, šaukštu jogurto ir šviežiomis uogomis. Nei į tešlą, nei ant varškėčių cukraus neberiu, nes jis yra so oldschool!
Tikriausiai tuo kulinarija ir žavi, jog tikslių proporcijų kartais čia nenumatysi!