Kalakutienos šašlykai - puikus pasirinkimas ieškantiems lengvesnio ir greičiau virškinamo patiekalo. Tai skaniausias vasaros patiekalas, ypač jei tinkamai marinuotas. Štai keletas receptų ir patarimų, kaip paruošti nepriekaištingą kalakutienos šašlyką.
Receptas su Medumi ir Daržovėmis
Ingredientai:
- 2 kg kalakutienos (be kaulo)
- 2 rausvieji svogūnai
- 2 apelsinai
- 1 saldžioji paprika
- 4 v. š. citrinų sulčių
- 2 v. š. šviežio medaus
- 2 v. š. garstyčių sėklų
- 1 v. š. druskos
- Saujelė džiovintų bazilikų (ar šviežių)
- Saujelė čiobrelių (šviežių)
- 0.5 a. š. česnakinių pipirų
- 0.5 a. š. lauro lapų
- Žiupsnelis ciberžolės
- Žiupsnelis aitriųjų paprikų
Paruošimas:
- Mėsą supjaustyti gabaliukais (plokštesniais, jei kepsite grotelėse).
- Sumaišyti druską, pipirus, lauro lapelius, garstyčias, bazilikus, čiobrelius, ciberžolę ir aitriąją papriką.
- Gautą mišinį sumaišyti su smulkiai supjaustyta paprika ir juo gerai ištrinti mėsą.
- Sumaišyti apelsinų ir citrinų sultis su medumi.
- Užpilti šiuo tirpalu mėsą ir lengvai pamaišyti.
- Ant viršaus sudėlioti pjaustytus stambiai svogūnus.
- Palaikyti marinate bent 4 valandas, bet galima ir per naktį.
- Prieš kepimą nurinkti svogūnus ir kepti grotelėse.
Kiti Marinavimo Būdai ir Patarimai
Ruošdami marinatą kalakutienai neapsieisite be rūgšties ir riebalų. Drąsiai naudokite apelsinų ar obuolių sultis. Tiks ir kiviai, tik su jais mėsą marinuokite ne ilgiau nei pusvalandį.
Marinatui reikės:
- Druskos
- Pipirų
- Česnako
- Žiedais pjaustyto baltojo svogūno
Maišykite ir minkykite apie 10 minučių, kol išsiskirs sultys. Tada uždarykite indą ir dėkite į šaldytuvą iki rytojaus.
Kalakutienos Šašlykų Kepimas
Kepant kalakutienos šašlykus, svarbu nepersistengti su kepsninės kaitra. Kepkite ne aukštesnėje kaip 130 °C temperatūroje, kad šašlykai neapdegtų ir neišdžiūtų. Tikslaus kepimo laiko nepasakysiu.
Kitas kepimo būdas:
Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje grilio funkcija apie 20-30 min. arba ant grilio.
Kalakutienos Šašlykas su Jogurtu ir Svogūnų Sultimis
Kristina Naturjevienė rekomenduoja marinuoti kalakutieną natūraliu jogurtu ir svogūnų sultimis.
Gaminimo eiga:
- Nupjaukite odą nuo kalakutienos kumpio ir supjaustykite mėsą norimo dydžio gabalėliais.
- Susmulkinkite svogūnus ir išspauskite sultis.
- Sumaišykite svogūnų sultis su smulkintu česnaku, druska, smulkintomis petražolėmis ir raudonosios paprikos milteliais.
- Įdėkite kelis šaukštus natūralaus jogurto ir viską gerai sumaišykite.
- Dubenį uždenkite ir dėkite į šaldytuvą 6 val. marinuotis (galima laikyti ir ilgiau).
- Suverkite mėsą ant iešmų ir kepkite.
Patarimai, kaip iškepti sultingą šašlyką
- Šašlykui naudokite kalakutienos šlaunelių mėsą, kuri yra riebesnė, todėl net iškepta grilyje išliks sultinga.
- Jei naudojate kivi, mėsą marinuokite ne ilgiau nei pusvalandį.
Daržovės prie Kalakutienos Šašlyko
Baklažanus ir cukinijas supjaustykite 2-3 cm storio griežinėliais ir juos dar padalinkite pusiau. Svogūną nulupkite ir supjaustykite žiedais. Kepkite ant grotelių pavartydami apie 20 minučių, kol gražiai paruduos.