pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kuršėnų Vyniotinis su Maskarpone ir Varške: Receptai ir Idėjos

Net ir šiais laikais, kai tortų, pyragų ir kitų saldumynų pasirinkimas didžiulis, lietuviai ir toliau mielai renkasi nostalgiją keliantį vyniotinį. Jo galima ne tik nesunkiai nusipirkti, bet ir paruošti namuose. Išbandykite skanėstą, kuris primena daugelio mėgstamą „Kuršėnų“ vyniotinį. Šį skanėstą būtų galima pavadinti savotiška populiariojo Kuršėnų vyniotinio variacija. Pasigaminti namuose „Kuršėnų“ vyniotinį nėra sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Vyniotinis su Maskarpone ir Uogomis: Lengvas Vasaros Desertas

Šis desertas - tikras vasaros, lengvumo, elegancijos įsikūnijimas. Purus biskvitas, švelni grietinėlė, kvapnios šviežios braškės - nepakartojamas derinys. Labai lietuviškai Joninių šventei - labai lietuviškas desertas - „Kuršėnų“ vyniotinis, bet receptas pagal mano interpretaciją. Nusprendžiau neatsisakyti įprastai kreme naudojamos varškės, o sviestą pakeisti maskarponės sūriu ir pagardinti uogomis - braškėmis ir šilauogėmis.

Juk vasara - uogų metas, o jos deserto tikrai nepagadins, tik patobulins! Manau, kad įdėti uogų buvo puikus sprendimas. Norėjau sveikesnio, „lengvesnio“ vyniotinio, todėl vietoje kondensuoto pieno, kremą pasaldinau saikingu kiekiu agavų sirupo. Tinka ir medus ar kitos alternatyvos. Saldiklio kiekį galite koreguoti pagal savo skonį. Mano vyniotinis buvo palyginti nesaldus, bet niekas nesiskundė, saldumo visiems užteko.

Nepamirškite vyniotinio apibarstyti cukraus pudra. Taip pat rekomenduoju prieš patiekiant jo viršų papuošti uogomis. Ištraukusi vyniotinį iš šaldytuvo pagalvojau, kad labai jau jis neišvaizdus ir gražaus deserto neturėsim, bet papuošiau uogomis ir vaizdas visiškai pasikeitė. Tikiuosi, kad receptas bus išbandytas ir šis šiek tiek kitoks „Kuršėnų“ vyniotinis jums patiks.

Receptas: Vyniotinis su Varške ir Maskarpone

Ingredientai Biskvitui:

  • Varškė 9%: 120g
  • Kiaušiniai: 4 vnt.
  • Eritritolis: 20g
  • Balkšvojo gysločio luobelės: 10g
  • Kepimo milteliai: 0,5 šaukštelio

Ingredientai Kremui:

  • Varškė 9%: 160g
  • Mascarpone: 250g
  • Bananai: 2 vnt.
  • Grietinėlė: 50g

Gaminimo Eiga:

  1. Paruoškite biskvitą: Varškę sutrinkite su kiaušinio tryniais ir eritritoliu iki vientisos masės.
  2. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus iki standumo ir atsargiai įmaišykite į varškės masę.
  3. Į varškės masę įberkite kepimo miltelius ir balkšvojo gysločio luobeles, gerai išmaišykite ir palaukite, kol luobelės pabrinks.
  4. Gauta masė pilama į kepimo skardą ir tolygiai paskirstoma.
  5. Kepti 180°C orkaitėje, kol biskvito paviršius gražiai paruduos (apie 15 min).
  6. Paruoškite kremą: Varškę, mascarpone ir bananus sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite grietinėlės ir gerai išmaišykite.
  7. Atvėsusį biskvitą tolygiai aptepkite paruoštu kremu, o tada atsargiai susukite į vyniotinį.
  8. Norėdami pagardinti, viršų galite papuošti tarkuotu šokoladu, kokoso drožlėmis ar šviežiomis uogomis pagal skonį ir fantaziją.
  9. Vyniotinį per naktį laikykite šaldytuve, kad įdaras įsigertų ir tekstūra sutvirtėtų.

Šis Kuršėnų vyniotinis su mascarpone ir bananais yra puikus pasirinkimas sveikesniam desertui, nes jame nėra miltų ir papildomo cukraus. Kiekviena porcija pasižymi subtiliu kremiškumu ir natūraliu bananų saldumu.

Klasikinis Vyniotinis su Varškės Kremu

Reikės:

  • Biskvitui:
    • 4 kiaušinių
    • 4 valg. š. cukraus
    • 4 valg. š. miltų
    • 1 žiupsnio druskos
  • Kremui:
    • 180 g varškės (riebesnės)
    • 180 g sviesto (kambario temperatūros)
    • 180 g saldaus kondensuoto pieno (naudokite šiek tiek mažiau nei pusę indelio)
    • 1 arb. š. vanilinio cukraus

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
  2. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių.
  3. Kiaušinio trynius sumaišome su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, plakame ~3 min, kol masė pabąla. Per sietelį į tešlą įsijojame miltus, pirmiausia 1/3 miltų, tada pamažu įsijojame ir įmaišome likusią dalį.
  4. Kitame dubenyje į kiaušinių baltymus įberiame druskos ir plakame tol, kol apvertus indą, baltymai iš jo nekrenta. Išplaktus baltymus lėtai ir atsargiai sumaišome su kiaušinių tryniais (naudojame šaukštą ar mentelę).
  5. Ant orkaitės skardos patiesiame kepimo popierių, gerai prispaudžiame šonus. Aš naudojau 44 cm x 29 cm orkaitės skardą. Tešlą supilame ant orkaitės skardos, išlyginame paviršių. Biskvitą kepame įkaitintoje orkaitėje 10-12 min. Po to išimame iš orkaitės, apverčiame ant virtuvinio rankšluostėlio. Nuo biskvito atsargiai nuimame kepimo popierių. Tada biskvitą suvyniojame į virtuvinį rankšluostėlį (vyniojame nuo pat kraštelio) ir paliekame visiškai atvėsti.
  6. Kremas - viename dubenyje išplakame sviestą su kondensuotu pienu ir vaniliniu cukrumi naudodami elektrinį maišytuvą. Plakame kelias minutes, kol gauname kreminę masę. Varškę pertriname per sietelį, sudedame į dubenį su sviestu, išplakame.
  7. Išvyniojame biskvitą, ant jo tolygiai užtepame kremą ir susukame į ritinį. Vyniotinį perkeliame ant lėkštės ir dedame į šaldytuvą bent 2 valandoms. Prieš patiekiant apibarstome cukraus pudra.

Idėjos Vyniotinio Įdarams

Šio vyniotinio įdarai gali būti patys įvairiausi, viskas priklauso nuo Jūsų fantazijos. Rinktis Tau, todėl surašysiu visus įdarus, o Tu pasirink, ką labiausiai mėgsti.

Įdaro Variantai:

  • Varškė su uogomis (braškėmis, avietėmis, mėlynėmis)
  • Maskarponė su vaisiais (bananais, persikais, ananasais)
  • Grietinėlė su šokolado gabalėliais
  • Varškė su džemu

Patarimai ir Gudrybės

  • Varškę šiam vyniotiniui galite rinktis ir kreminę.
  • Na, o vyniotinio papuošimą palieku jūsų fantazijai. Aš likau prie tradicinio varianto - vyniotinį tiesiog apibarsčiau cukraus pudra. Gražu ir be galo skanu.
  • Biskvito kraštą apie 5 cm pakočiokite kočėlu ir prie krašto kas 1.5 cm padarykite išilgai tris vienodus įpjovimus.

Vyniotinis su rikota tiks bet kokiai progai.