Tuna melt - ne tik madingų pusryčių vietelių trendas, bet iš tiesų fantastiškai gardus sumuštinis! Čia tobulai dera minkšta skrudinta duona, kreminės tuno salotos ir daug lydyto sūrio!
Klasikinis Tuna Melt sumuštinis
Tiesa, klasikinis tuna melt paprastai ruošiamas su šviesia duona, o tuno ir sūrio įdaras yra sluoksniuojamas tarp dviejų riekelių.
Šiam receptui naudojau naują “Vilniaus duonos” Toste Deli Brioche duoną. Brioche, kaip žinia, yra pačios geriausios mėsainių bandelės - jos minkštos, labai aromatingos ir šiek tiek salstelėjusios. Šiuo atveju visos šios mėsainių bandelių savybės pertransformuotos į duoną, kuri lygiai taip pat - ypatingai minkšta, aromatinga ir šiek tiek salstelėjusi.
Tačiau nemeluosiu, šis sumuštinis gana toli nuo sveikos mitybos principų. Jame yra visko - minkšta duona, sviestas, daug sūrio ir net majonezo. Bet juk gyvenimas yra apie balansą, o ne apie kraštutinumus. Tad taip, šis sumuštinis nėra pats sveikiausias, bet labai rimtai pretenduoja į pačius skaniausius. Tuna melt sumuštinis pasaulyje jau tapęs tikra klasika.
Ingredientai:
- 2 valg. š. majonezo
- 1 a.š. garstyčių
- 1 a.š. citrinos sulčių
- Druska, pipirai pagal skonį
- 1 tuno savo sultyse skardinės (apie 160 g.)
- 2 v.š. smulkinto saliero
- 2 v.š. smulkinto agurkėlio
- 1 v.š. smulkinto svogūno
- Saujelės šviežių krapų | Arba 1/2 a.š. džiovintų krapų
- Saujelės šviežių petražolių | Arba 1/2 a.š. džiovintų petražolių
Gaminimo eiga:
- Ruošiame tuno salotas. Indelyje sumaišome visus produktus: tuną, smulkintą salierą ir agurkėlius, svogūną, žoleles, majonezą, garstyčias, citrinos sultis, druską ir pipirus.
- Ant pusės duonos riekelių dedame tuno salotų, ant salotų - keletą sūrio riekelių.
- Ant viršutinės duonos riekelės tepame sviesto ir uždengiame sumuštinį taip, kad sviestu aptepta pusė liktų išorėje.
- Įkaitiname keptuvę ant vidutinės ugnies, dedame sumuštinius kepti sviestu žemyn ir kepame kelias minutes.
- Tuo tarpu atsargiai sviestu aptepame sumuštinio viršų, apverčiame ir kepame dar kelias minutes.
- Tik labai svarbu kepti ant vidutinės, ne per daug stiprios kaitros, kitaip labai greitai skanus sumuštinio apskrudimas taps degėsiu.
Sumuštiniai su tunu ir kiaušiniais
Tai žinoma, kad prisižadėjau sau visokių dalykų nuo naujų metų. Nieko negaliu su savim padaryti - man patinka simbolinės naujos pradžios. Tų pažadų eilutėse atsidūrė ir maistas. Pažadėjau sau atsakingiau planuoti, mažiau švaistyti ir gaminti iš to, ką turiu, nepaliekant visokių likučių nežiniai. Dar pažadėjau dažniau dalintis tiesiog paprastais receptais, kuriuos gaminu kasdien, nesiveldama su savimi į diskusijas, kad gal tokie neatitiks mano auditorijos lūkesčių.
Štai taip tinklaraštyje jau atrado vietą lęšių sriuba, nesaldi avižinė košė, bolivinės balandos salotos su saldžiom bulvėm. Kažkodėl kažkada esu sau pasakiusi, kad iš manęs skaitytojai tikisi vien saldumynų ir kokio sotaus ūkiško maisto, bet gal tai nėra tiesa?
Grįžtant prie pažadų, dar sau pažadėjau nepraleidinėti pagrindinių valgymų, nes „neturiu laiko“. Sąžiningai pavalgyti pusryčius, pietus, vakarienę - vienintelis man veikiantis būdas išvengti nevaldomų maisto „puotų“ vėlyvais vakarais. Todėl vakar, kai laiko pietums ruošti liko tikrai mažai, ėmiau ir susitepiau šituos sočius, maistingus sumuštinius. Labai, labai patiko tiek tekstūra, tiek gaivumas. Nors spalvų juose mažokai, skonio - tikrai daug.
Ingredientai sumuštiniams:
- Duonos riekelės (tinka įvairi duona)
- Aliejuje konservuotas tunas gabalėliais - 1 skardinė
- Kiaušiniai - 2 vnt.
- Smulkiai pjaustytas svogūnas - 1 valgomasis šaukštas
- Smulkinti krapai - 1 valgomasis šaukštas
- 1 valg. š. majonezo
- Salotų lapai
Gaminimas:
- Kiaušinius išverdame kietai ir smulkiai supjaustome.
- Nuo tuno nuvarviname aliejų, sutriname šakute, sumaišome su pjaustytais kiaušiniais, svogūnu, krapais ir majonezu.
- Ant duonos dedame salotos lapą, paruošto tuno su kiaušiniu.
- Kitu duonos gabalėliu uždengiame sumuštinį.
Sumuštiniai su tunu ir avokadu
Ingredientai:
- 1 skardinė tuno
- 1 prinokęs avokadas
- 1 valg. š. graikiško jogurto
- 1 arb. š. citrinos sulčių
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Duonos riekelės
Gaminimas:
- Tuną ir avokadą sudėkite į dubenį, sutrinkite šakute.
- Sudėkite graikišką jogurtą, įspauskite citrinų sulčių, pagardinkite druska ir pipirais.
- Duonos riekeles, jei norite, paskrudinkite.
- Paruoštą masę tepkite ant duonos riekelių.
Greiti sumuštiniai su tunu
Šiems sumuštiniams galite sunaudoti net kiek „pavargusius“ ingredientus, nes kelios minutės orkaitėje juos kaip mat atšviežins ir suvienys.
Ingredientai:
- 4 batono riekelės
- 1 tuno skardinė savo sultyse
- 1 valg. š. tarkuoto fermentinio sūrio
- 1 valg. š. smulkiai pjaustytų marinuotų agurkų
- 1 valg. š. majonezo
- 1 valg. š. smulkintų petražolių
- 1 valg. š. smulkintų svogūnų laiškų
- Malti juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimas:
- Nuo tuno nupilkite aliejų, o tuną sudėkite į dubenį kartu su tarkuotu fermentiniu sūriu, smulkiais kubeliais pjaustytais marinuotais agurkais, majonezu, petražolėmis, svogūnų laiškus. Viską pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ten išdėliokite batono riekeles bei uždėkite paruošto mišinio.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol sūris gardžiai išsilydys.
- Patiekite nedelsiant.
Vieno kąsnio sumuštiniai su tunu
Ingredientai:
- Baltos forminės duonos riekelės
- Konservuotas tunas
- Majonezas
- Prinokęs avokadas
- Trumpavaisis agurkas
- Citrinos rūgštis
- Druska, malti pipirai
Gaminimas:
- Tuno konservuose esantį skystimą nusunkiame, tuną truputį pasmulkiname šakute ir sumaišome su majonezu.
- Agurką pjaustome griežinėliais.
- Avokadą nulupame, išimame kauliuką, sutriname šakute, apšlakstome trupučiu citrinos sulčių, pagardiname druska, pipirais ir sumaišome.
- Duonos riekeles paskrudiname skrudintuve, orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje ir supjaustome į 4 dalis.
- Duoną aptepame avokado užtepėle ant viršaus dedame kelis agurko griežinėlius ir tuną su majonezu. Uždengiame kita skrudintos duonos riekele. Kad geriau laikytūsi, galima persmeigti specialiu smeigtuku.
Ruginiai sumuštiniai su tunu
Legendiniams sumuštiniams pasirinkau „Biržų duona“ ruginę visų grūdo dalių duoną. Ji gaminama pagal senąsias tradicijas - tešla maišoma su raugu, be mielių, formuojama rankomis. Iškepusi duona yra drėgna, korėta, o plutelė - traški.
Ingredientai:
- Ruginė duona
- Tuno konservai
- Raudonasis svogūnas
- Česnakas
- Karnišonai
- Majonezas
- Druska, pipirai
Gaminimas:
- Tuną nukoškite.
- Sumaišykite su smulkiai pjaustytais raudonaisiais svogūnais, česnakais, karnišonais.
- Įdėkite majonezo, pagardinkite druska ir pipirais.
- Paruoštą tuno masę paskirstykite ant duonos riekelių.
Maistinė vertė (2 sumuštiniuose):
Komponentas | Kiekis |
---|---|
Baltymai | 60 gramų |
Ar žinojote, kad kasmet vasario 5 d. yra minima Duonos diena?