pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Toskanos baltųjų pupelių ir pomidorų sriuba: receptas

Kartais būna tokių dienų, kai grįžti iš darbo ir neturi nei laiko, nei jėgų gaminti vakarienę. O valgyti tai norisi. Ir šeimyna alkana. Tad reikia sumeistraut kažką greito ir skanaus. Tokiomis dienomis keliauju į sandėliuką ir žinau, kad improvizuosiu ir suksiuos tik iš turimų produktų. Apžvelgiu savo maisto atsargas ir jau žinau, kas ilgai netrukus garuos ant stalo. Iš sandėliuko išsitraukiu indelį konservuotų pomidorų ir indelį pupelių. Pupelės yra dalykas geras - ir sveikas, ir sotus. Pomidorai visada yra nuostabūs ir iš jų galima prikurti devynias galybes įdomiausių ir gardžiausių vakarienių. Be minėtų pupelių ir pomidorų prigriebiu svogūną ir česnaką, dar keletą prieskonių - štai ir visi ingridientai.

Ši Toskanos baltųjų pupelių sriuba yra gardi, soti ir lengvai pagaminama. Pomidorinė pupelių sriuba ne tik skani, bet ir labai soti. Jei sriubą patieksite su duona ar česnakiniu batonu, gali neprireikti ir antrojo patiekalo. Puiki rudens sriuba, kurią pagaminsite labai paprastai ir greitai. O kad vėstantys orai taip negąsdintų, šiandien gaminau itališką sriubą su daug pupelių, špinatų, salierų, pomidorų ir skaniuoju sūriu „Grana Padano“.

Savaitgalį lankiausi Taline ir pasidžiaugiau ne tik jo nuostabiu senamiesčiu, bet ir puikiu oru. Rodos tiek nedaug reikia iki visiškos laimės: rudeniškos saulės, šilumos, skanaus maisto, jaukių pasivaikščiojimų ir smagios kompanijos. Aš vis dar gyvenu savaitgalio nuotaikomis, bet deja tenka grįžti į realybę, su apsiniaukusiu dangumi ir greitai nukrisiančia šiluma.

Ingredientai

  • 2 pakeliai konservuotų baltųjų pupelių, perplautų (460 g pupelių)
  • 1 didelė morka, smulkiai supjaustyta
  • 1 saliero stiebas, smulkiai supjaustytas
  • 2 vid. dydžio bulvių, supjaustytų kubeliais
  • 2 vid. dydžio pomidorų, supjaustytų
  • 1/2 didelio raudonojo svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 2 skiltelių česnako, susmulkinto
  • 65 g „baby“ špinatų
  • 3 1/2 - 4 st. daržovių sultinio
  • 2 valg. š. petražolių, susmulkintų
  • 1/2 arbat. š. džiovintų bazilikų
  • 1/2 arbat. š. džiovintų raudonėlių
  • 1/2 arbat. š. džiovintų čiobrelių
  • Alyvuogių aliejaus kepimui
  • Jūros druskos
  • Juodųjų pipirų
  • Kietojo itališko sūrio (parmezano, pekorino ar pan.)

Gaminimo eiga

  1. Svogūną nulupame, susmulkiname ir atidedame į šalį.
  2. Česnako skilteles nulupame, sutriname česnako spaustuku.
  3. Šoninę supjaustome nedideliais gabalėliais.
  4. Bulves nulupame ir supjaustome nedideliais gabalėliais.
  5. Pupeles galite naudoti virtas namuose arba konservuotas, priklauso, kiek laiko turite virtuvėje. Abejais variantais sriuba pavyksta labai gardi. Pupeles naudojau konservuotas cannellini rūšies. Jos yra stambios. Žinoma, tiks bet kokios rūšies baltosios pupelės.
  6. Dideliame puode virš vidutinio karščio įkaitinti aliejų. Sudedame svogūną ir keletą minučių ant vidutinės ugnies pakepiname iki skaidrumo, apkepinti apie 4 min. Suberti česnaką ir jį apkepti apie 30 s.
  7. Suberti pomidorus, morką, salierą. Uždengti puodą ir troškinti apie 4 min.
  8. Į tą patį puodą supilame trintus pomidorus, vandenį, sudedame bulves, pagardiname druska ir prieskoniais. Sriubą užverdame, ir verdame tol, kol bulvės suminkštėja (~15 min). Supilti sultinį, bulves, bazilikus, raudonėlius, čiobrelius. Sriubą užvirti. Sumažinti temp. iki žemos ir virti apie 8 min. arba kol daržovės bus suminkštėjusios.
  9. Suberti pupeles. Išjungti kaitrą ir palaikyti uždengus dangtį apie keletą minučių.
  10. 1/4 sriubos perpilti indą ir sutrinti su maisto trintuvu iki vientisos masės. Su blenderiu/trintuvu sutriname sriubą. Pasūdome. Jei reikia, dar įberiame pipirų ir druskos.
  11. Paprastai ši sriuba verdama su lapiniu kopūstu (kale), bet vietoj jo naudojau baby rūšies špinatus - jie yra mažesni, labai gretai sukrenta, malonaus skonio. Užtenka juos tik nuplauti, nieko nupjaustinėti nereikia. Tiesiog sumečiau į puodą ir jie labai greitai sukrito.
  12. Patiekdami apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite juodaisiais pipirais, druska ir tarkuotu kietuoju sūriu.