pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Receptai su duonos džiūvėsėliais: nuo salotų iki žvejybinio jauko

Duonos džiūvėsėliai - universalus ingredientas, tinkantis įvairiems patiekalams gaminti. Šiame straipsnyje rasite receptų, kuriuose panaudojami džiūvėsėliai: nuo desertų iki užkandžių ir netgi jauko žuvims.

Nekeptas duonos trupinių tortas

Nekeptas duonos trupinių tortas yra puikus desertas, kuriam nereikia kepti.

Produktai:

  • 1-1,5 l juodos duonos trupinių
  • 1 stiklinė razinų
  • 1 stiklinė džiovintų slyvų
  • 6-8 obuoliai (rūgštūs)
  • 1 stiklinė miltinio cukraus
  • 1 šaukštas želatinos
  • 0,5 stiklinės grietinėlės

Glajui:

  • 2 kiaušinio baltymai
  • 2 stiklinės miltinio cukraus
  • citrinos rūgšties

Paruošimas:

  1. Į tortinę formą, išklotą kepimo popieriumi, išteptu sviestu ir pabarstytu sausainių trupinėliais, sudėti 1/3 juodos duonos trupinių.
  2. Ant jų - išplaktos su cukrumi grietinės ir ištirpytos želatinos sluoksnį, ant jo - nuplautas ir nusausintas razinas (1 stiklinę).
  3. Vėl duonos sluoksnį, plaktą grietinę, išmirkytas ir be kauliukų slyvas, cukatus, vėl duonos sluoksnį, grietinę, nuluptų obuolių skilteles (be sėklalizdžių).
  4. Viršų užpilti tirštu cukraus sirupu su trupučiu citrinos rūgšties.
  5. Ant viršaus sudėti duoną, gerai šaukštu suspausti, užtepti plakta grietinėle su želatina ir tortą padėti į šaldytuvą.
  6. Paskui dėti ant tortinio padėklo ir aptepti baltu glajumi.

Duonos pudingas su braškėmis

Duonos pudingas su braškėmis yra puikus desertas.

Produktai:

  • 0,5 l tarkuotų duonos džiūvėsėlių
  • 3-4 kiaušiniai
  • 3 šaukštai cukraus
  • 3 šaukštai sviesto
  • 3 šaukštai miltų
  • 1 pakelis vanilinio cukraus
  • 1 l šviežių braškių

Paruošimas:

  1. Trynius, sviestą išsukti su cukrumi, suberti duonos džiūvėsėlius, miltus, vanilinį cukrų, išplaktus kiaušinių baltymus, tešlą išmaišyti, pilti į paruoštą skardą ir kepti 45-60 min vidutinio karštumo krosnyje ar orkaitėje.
  2. Kremui imti 400 g grietinės, 0,5 stiklinės miltinio cukraus.
  3. Grietinę išplakti su cukrumi ir užpilti ant kepsnio.

Bulviniai kukuliai su juodos duonos įdaru

Produktai:

  • 10-12 virtų bulvių
  • 2 kiaušiniai
  • 4 šaukštai bulvių krakmolo
  • druskos

Įdarui:

  • 1 svogūnas
  • 1 stiklinė juodos duonos trupinių
  • 50 g sviesto
  • druskos

Padažui:

  • 1 svogūnas
  • 200 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės

Paruošimas:

  1. Bulves sumalkite, sumaišykite su kiaušiniais, krakmolu, įberkite druskos ir gerai išminkykite.
  2. Įdarui svogūną susmulkinkite ir apkepkite keptuvėje su sviestu, pasūdykite, suberkite trupinius ir kelias minutes pakepinę atvėsinkite.
  3. Formuokite kukulius su juodos duonos įdaru.
  4. Virkite 15 min. pasūdytame vandenyje.
  5. Patiekite su apkeptais svogūnais ir lašinukais.

Salotos su duona

Duona gali būti puikus ingredientas salotoms.

  • Duonos salotos su sūriu ir obuoliais: 200 g fermentinio sūrio, 200 g obuolių, 3 kietai virti kiaušiniai, 200 g juodos duonos, 10 g kmynų, 200 g majonezo, 50 g sviesto. Sūrį, obuolį, kiaušinius supjaustykite kubeliais. Duoną be plutelės supjaustykite kvadratėliais ir pakepkite su sviestu. Kmynus nuplikykite karštu vandeniu ir nusausinkite. Paruoštus produktus sumaišykite su majonezu. Puoškite žalumynais arba obuolių skiltelėmis.
  • Aštrios duonos salotos: 350 g sužiedėjusios rupios duonos, 30 g bazilikų lapelių, 1 svogūnas, 1 pomidoras, 1 kiaušinis, 6 šaukštai obuolių acto, druskos, pipirų. Duoną išmirkykite ir nusausinkite. Pomidorą, kiaušinį ir svogūną supjaustykite plonais griežinėliais, duoną - nedideliais gabalėliais. Viską sudėkite į salotinę, pabarstykite druska, pipirais, trupučiu bazilikų lapelių ir atsargiai išmaišykite. Taip paruoštas salotas 2 val. laikykite šaldytuve. Išėmę apšlakstykite actu, pabarstykite likusiais bazilikų lapeliais.
  • Duonos salotos su česnaku: 100 g juodos duonos, 2 obuoliai, 50 g fermentinio sūrio, 2 česnako skiltelės, 100 g aliejaus, 50 g majonezo, 50 g grietinės. Duoną be plutos supjaustykite kubeliais, pakepkite aliejuje ir išgriebę atvėsinkite. Sūrį ir obuolius taip pat supjaustykite kubeliais, česnaką smulkiai sukapokite. Viską užpilkite majonezo ir grietinės mišiniu, išmaišykite. Puoškite žalumynais.
  • Salotos su juoda duona: 300 g juodos duonos, 200 g aliejaus, 50 g česnako, 400 g virtų pupelių, 200 g majonezo, truputis druskos, pipirų. Duoną supjaustykite kubeliais, iškepkite aliejuje ir atvėsinkite. Duoną, pupeles, susmulkintą česnaką sudėkite į salotinę, užpilkite majonezu, įberkite druskos, pipirų ir viską išmaišykite. Puoškite salotų lapais, petražolėmis.
  • Pupelių salotos su duona: 1 stiklinė pupelių, 6 riekelės juodos duonos, 10 džiovintų slyvų, 1 apelsinas, 3 šaukštai majonezo, truputis aliejaus. Pupeles išvirkite pasūdytame vandenyje. Duoną supjaustykite kubeliais ir pakepkite su aliejumi. Džiovintas slyvas supjaustykite kubeliais, o apelsiną riekelėmis. Viską užpilkite majonezu, išmaišykite ir prieš valgydami palaikykite 15 min.

Duonos džiūvėsėliai kaip jaukas žuvims

Malti džiūvėsėliai yra puikus jaukas žuvims. Jie gali būti naudojami vieni arba kaip bazinio jauko dalis.

Kaip ir sakiau, būtent džiūvėsėlių dalis baziniame jauke yra didžiausia. Aš, tarkim, netgi neretai pilu jų papildomą kiekį, o vasarą - dar ir nemažą (bet apie tai - kituose straipsniuose) į ruošiamą žvejybai prievilą.

Reikėtų pasakyti, kad vieni džiūvėsiai gali prastai sulipti į rutulius arba atvirkščiai - būti labai lipnūs. Maltų džiūvėsėlių lipnumas priklauso nuo to, ar tai bus batonas, ar duona, ar kokie nors kiti kepiniai.

Patarimai ruošiant džiūvėsėlius jaukui:

  • Likę duonos ar batono kriaukšliai, nesuvalgyti įvairūs kepiniai ar sausainiai paprastai keliauja į šiukšlių konteinerį. Pakabinkite ant šildymo baterijos drobinį maišelį ir net patys nustebsite, kaip greitai jis prisipildys šių iš miltų pagamintų produktų likučių.
  • Sumalkite juos mėsai skirta malti mašinėle. Vieno karto gali neužtekti, kadangi gausis pernelyg rupios struktūros - pakartokite visą procedūrą dar sykį.
  • Batonas geriau tiks saldžiam jaukui, kokį labiau mėgsta karšiai, kuojos, duona - karosų ar lynų prievilui, o kepiniai bei sausainiai taikomi ypač geram jaukui, kurį naudosite išskirtinėmis sąlygomis.