pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pyragėliai su obuoliais: įvairūs receptai

Lietuvoje sąlygos obelims vešėti ir obuoliams nokti puikios, tad jų čia priskaičiuojame nemažai rūšių. Dalis lietuviškų obuolių derliaus virsta sultimis, dalis keliauja į sandėlius ir sulaukia žiemos, o dalis virsta pyragais, užkandžiais, garnyrais ar traškučiais. Šiame straipsnyje apžvelgsime keletą įvairių receptų, kaip pasigaminti skanius pyragėlius su obuoliais.

Greiti pyragėliai su šaldyta tešla

Pradėsiu nuo šaldytos tešlos pyragėlių su obuoliais, nes sugadinti tešlos neįmanoma, obuolių turime ištisus metus, orkaitę irgi. Jei dar neturite, įsigykite du gerokai pasitarnausiančius ilgalaikius daiktus - obuolių pjaustyklę ir silikoninį kilimėlį. Pastarąjį galima naudoti ne tik kepimui, bet ir, pavyzdžiui, koldūnų tešlai kočioti. Kadangi obuolių pjaustyklė obuolį per sekundę supjaustys į aštuonias dalis (ir dar ir graužtuką išims), pagal tešlos lakštų skaičių pasiskaičiuoju, kiek obuolių reikės.

Iš vieno lakšto išeis aštuoni pyragėliai, taigi vienam lakštui vienas obuolys, ir netgi visiškai nesvarbu, kokio jis dydžio.

Ingredientai:

  • Šaldyta tešla
  • Obuoliai
  • 1 kiaušinis
  • 1 a. š. cinamono
  • 2 a. š. rudojo cukraus
  • 1 v. š. miltelinio cukraus (pudros)

Gaminimas:

  1. Obuolius akimirksniu supjaustau.
  2. Tešlos lakštą pjaunu perpus, tuomet gautą kvadratą - X forma ir taip gaunu aštuonis trikampiukus.
  3. Kiekvieną obuolio skiltelę apvynioju tešla ir dedu į silikoniniu kilimėliu išklotą kepimo skardą.
  4. Kiaušinį išplaku puodelyje ir kepinių teptuku aptepu kiekvieną pyragėlį, apibarstau cinamonu, ruduoju cukrumi ir skardą dedu į orkaitės vidurį.
  5. Jungiu 220 C kepimo režimą iš abiejų pusių ir kepu apie 30 minučių. Nelygu kaitrai, gali iškepti ir per 20.
  6. Dar karštus sudedu į lėkštę ir pabarstau milteliniu cukrumi. Tai patogiausia daryti arbatos sieteliu.

Taigi, atmetus tešlos atšildymo ir kepimo laiką, pyragėlių gamybai sugaištu daugiausia 15 minučių. Skanūs, lengvai ir greitai pagaminami, pyragėliai su obuolių įdaru.

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su obuoliais

Šis receptas reikalauja šiek tiek daugiau laiko, bet rezultatas tikrai vertas pastangų.

Ingredientai:

  • ~300-400 g obuolių
  • 2 valgomieji šaukštai cukraus
  • Kiaušinio trynys
  • Šlakelis vandens
  • Cukrus pabarstymui

Gaminimas:

  1. Sluoksniuota tešla išimama iš kameros ir valandėlei paliekama kambario temperatūroje, kad truputėlį atsileistų.
  2. Obuolys nulupamas, supjaustomas kubeliais ir sumaišomas su cukrumi.
  3. Sluoksniuotos tešlos lakštas pjaustomas kvadratais. Ant kiekvieno kvadrato dedama po šaukštelį obuolių įdaro. Sluoksniuota tešla lenkiama pusiau, kad gautųsi trikampiai pyragėliai. Pyragėlių kraštai užspaudžiami.
  4. Į kiaušinio trynį pilamas šlakelis vandens, išplakama. Sluoksniuotos tešlos pyragėliai išdėliojami ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kiekvieno pyragėlio viršus ištepamas trynio ir vandens plakiniu.
  5. Pyragėliai apibarstomi cukrumi ir šaunami į įkaitintą orkaitę. Kepami, kol truputį pakils ir viršus pradės gražiai gelsti.

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su obuoliais labai skanūs dar šilti. Nenusideginkite!

Obuolių "Rožytės" iš sluoksniuotos tešlos

Šie pyragėliai ne tik skanūs, bet ir labai gražiai atrodo. Vienintelis „kabliukas“ - tikrai dailioms rožytėms iškepti reikalinga keksiukų skarda ar specialios, dažniausiai iš silikono pagamintos keksiukų formelės.

Ingredientai:

  • Obuoliai
  • Sluoksniuota tešla
  • Abrikosų džemas
  • Citrinos sultys
  • Vanduo
  • Cukraus pudra

Gaminimas:

  1. Į didesnį puodą įpilkite vandens, vandenį sumaišykite su citrinos sultimis. Į puodą galite įdėti įvairių nesmulkintų prieskonių: cinamono lazdelę, kardamono ankštį, anyžiaus žvaigždelę.
  2. Obuolius nuplauname, perpjauname pusiau, išpjauname sėklas, obuolio puseles supjaustome plonais griežinėliais, dedame į dubenėlį su vandeniu ir 2 valgomaisiais šaukštais citrinos sulčių. Dubenėlį dedame į mikrobangų krosnelę ir kaitiname 5 minutes.
  3. Pilame obuolius į kiaurasamtį ir nuvarviname.
  4. Sluoksniuotą tešlą lengvai iškočiojame ir supjaustome pailgomis plačiomis juostelėmis. Tešlos vidurį ištepame abrikosų džemu ir vieną sluoksniuotos tešlos kraštą išklojame obuolių griežinėliais.
  5. Kitą tešlos kraštą užlenkiame taip, kad tešlos juosta susilenktų perpus. Juostą su obuoliais suvyniojame ir dedame į sviestu pateptą keksiukų formelę.
  6. Taip paruoštas roželes kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, 35-40 minučių.
  7. Truputį pravėsusias obuolių "Roželes" apibarstome cukraus pudra.

Štai keletas idėjų, kaip pasigaminti skanius ir įvairius pyragėlius su obuoliais. Skanaus!