Jei pastaruoju metu nebuvote atsijungę nuo interneto, turėjote pastebėti socialiniuose tinkluose plačiai aptariamas ir reklamuojamas valgomąsias puokštes. Bet dar svarbiau - visi nori gauti valgomas puokštes vietoj gėlių puokščių.
Valgomosios puokštės iš esmės yra visų jūsų mėgstamiausių maisto produktų grupė, susieta kartu, kad imituotų gėlių puokštę. Ir tai savotiškai gražūs bei patrauklus sprendimas įsimintinai (ir, žinoma, skaniai dovanai).
Valgomos puokštės iš įvairių maisto produktų pastaraisiais metais tapo patraukliomis dovanomis, kurios dovanojamos darbuotojams, vadovams, draugams, giminaičiams ar šeimos nariams. Priklausomai nuo to, iš ko pagamintos puokštės, jos skirtos suvalgyti iš karto arba gali ir kurį laiką pabūti namų puošmenomis.
Netradicinės puokštės įvairioms progoms
Paklausti apie tai, kokioms progoms įprasminti dažniausiai pasirenkamos tokios netradicinės puokštės, Karolina ir Justas teigia, kad švenčių spektras yra itin įvairiapusis - nuo gimtadienių iki sveikinimų vadovams ar net Seimo nariams.
Valgomos puokštės dovanojamos ir moterims, ir vyrams bei vaikams. Pasirinkimai būna taip pat įvairūs. Vieni nori, kad valgoma puokštė būtų pagaminta tik iš vaisių ar tik iš daržovių.
Būna atvejų, kai pageidaujama specializuotą turinį talpinančios puokštės, pavyzdžiui, jei žmogus laikosi tam tikro tipo dietos. Valgomas puokštes buvo užsisakiusios ir trys nuotakos, bet nesu linkusi jų įkalbėti tokiam pasirinkimui.
Veikiau stengiuosi atkalbėti, pasakydama visas galimas nelaimingas situacijas, įmanomas nutikti svarbiausios šventės metu. Juk nuotaka gali išsitepti suknelę, o be to, puokštė yra nelengva, todėl nešiotis ją rankose ne vieną valandą, gali tapti tikru iššūkiu. Tačiau drąsiausios pasirenka“, - šypteli valgomų puokščių kūrėja.
Vietoj gėlių kompozicijose - valgomos gėrybės iš daržo. Pasiteiravus, kurias valgomas puokštes vis dėlto galima laikyti populiaresnėmis, sutuoktiniai neabejotinai taria, kad tokio tipo šventiniai kūriniai iš vaisių norimi labiau nei, pavyzdžiui, iš daržovių, tačiau pasitaiko nemažai ir daržovių mėgėjų.
Tačiau, priduria jie, Lietuvoje dabar jau yra ir tokių kūrėjų, kurie renkasi komponuoti valgomas puokštes iš mėsos produktų, konditerijos gaminių ar net svaigiųjų gėrimų. „Pastarųjų valgomų puokščių variantų nekuriu, esu labiau „daržų vaikas“. Tačiau nesu žaliavalgė ir nepropaguoju taip maitintis, bet vaisių ir daržovių kompozicijos puokštėse atrodo natūraliau ir yra kur kas patraukliau akims - malonesnės formos, spalvos, kvapas“, - šypteli Karolina.
Spalvos ir asmenybė kūryboje
Valgomų puokščių kūrėjai idėjas padiktuoja būtent spalvos, sako ji. Pirmiausia pagalvoju, kokias spalvas kompozicijoje galėčiau derinti tarpusavyje, apmąstau ir tai, kokius šviežiausius produktus rasiu prekybos centre. Kartais įkvėpimas ateina ir pamačius vaizdus internete“, - atvirauja ji.
Žinoma, neretai savo norus išsako ir žmonės, kurie paprašo valgomą puokštę sukurti, tačiau yra ir nemažai tokių, kurie pasitiki Karolinos fantazijos vaizdiniais ir leidžia juos įgyvendinti.
Vieni, pavyzdžiui, išvardija tris produktus, kuriuos tikrai nori matyti puokštėje, o kitiems pastarasis aspektas - visiškai nesvarbus. Tačiau tokiu atveju aš vis tiek klausiu, kam mano kurta vaisių ar daržovių kompozicija bus dovanojama - moteriai ar vyrui, kokio amžiaus, charakterio savybių ir panašiai.
Pavyzdžiui, jei žmogus išraiškingas, naudoju ryškių spalvų detales, pavyzdžiui, čili pipirus. Jei asmuo kruopštus - į puokštę stengiuosi įdėti smulkių produktų. Kiekvieną kompoziciją individualizuoju, pasikartojančių nėra“, - sako valgomų puokščių kūrėja.
Paklausta apie įgyvendinamų kompozicijų „ilgaamžiškumą“, Karolina teigia, kad jos realizuojamos idėjos yra kuriamos iš greitai vysti linkusių natūralių produktų, pavyzdžiui, įvairių žolelių, todėl, galima sakyti, kad nepriekaištingas valgomos puokštės vaizdas gali džiuginti vieną dieną.
Sukomponuotų produktų ilgai laikyti nerekomenduojame, geriau naudoti juos iš karto. Jei žmogus tikrai nori kažką suvalgyti, patariame tai padaryti tą pačią dieną. O jei norima tiesiog pasigrožėti kūriniu, galima laikyti vieną-dvi dienas. Tai - trumpas grožis“, - šypteli kūrėjai.
Iššūkiai ir įkvėpimas kuriant valgomas puokštes
Neretai kuriant valgomas puokštes tenka susidurti ir su iššūkiais. Karolina ir Justas prisimena užduotį, kai reikėjo sukomponuoti puokštę būsimam jos savininkui, besilaikančiam ketogeninės dietos (aut. past. vartojama mažai angliavandenių ir daug riebalų).
Kadangi visuose vaisiuose, šakninėse daržovėse yra angliavandenių, tuomet stipriai susiaurėjo galimų pasirinkti produktų ratas. Bet puokštė vis tiek nenusileido savo gražiu. Prisipažinsiu, man netgi labai patiko ją komponuoti, nes ji buvo visiškai išgryninta“, - pasakoja pašnekovė.
Paklausti, kiek laiko užtrunka sukurti valgomą puokštę, K. ir J. Samaliai sako, kad didesnių gabaritų idėjos realizacijai prireikia nuo vienos iki vienos su puse valandos. Viskas priklauso nuo valgomos puokštės sudėtingumo. Jei pakanka tiesiog paprastai surišti, procesas tęsis valandą. Tačiau, jeigu tenka tvirtinti vynuoges ar kitas uogas, gali užtrukti ir ilgiau, priduria jie.
Valgomos puokštės gamyba: nuo ko pradėti?
Pasak pašnekovės, maistinių puokščių gamybos procesas - nors ir kūrybiškas bei įdomus - bet tuo pačiu itin atsakingas procesas. Mat gavėją jam dovanojama puokštė turi pasiekti šviežia, estetiška ir saugiai pristatyta.
Šiandien valgomų puokščių kūrėja su patirtimi Vilma pasakoja, kad jau gana dažni ir populiarūs tampa mokami maistinės floristikos kursai, o norintiems pramokti nemokamai - apstu įvairaus turinio internete, skirtingomis kalbomis, daugiausia - „Youtube“ platformoje.
Patarimais besidalijančių kūrėjų galima rasti ir socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje. Jeigu norite sutaupyti ir mokymų, kursų nepirkti, - reikia tiesiog daug eksperimentuoti, bandyti kasdienybėje. Po truputėlį bandant, pavyksta atrasti savo techniką, savo braižą“, - neabejoja Vilma.
Pasak dvejus metus maistines puokštes gaminančios kraštietės, egzistuoja kelios esminės taisyklės, kurių reikėtų laikytis, jeigu norite savomis jėgomis pradžiuginti artimą žmogų suvalgoma puokšte.
Pradėti reikėtų nuo supratimo ir žinojimo, ką mėgsta jubiliatas. Taip pat, žinoma, reikėtų atsižvelgti į tuo metu esančių vaisių sezoniškumą ir jų kokybę. Geriausia rinktis šviežius, einamo sezono produktus. Komponavimas prasideda nuo to, kad reikia surasti tinkamą dėžę. Tinka ir kvadratinės, ir apvalios.
Įdėkite į ją floristinę oazę ir pasiruoškite ilgus medinius smeigtukus. Nesvarbu, ką smeigsite - vaisius ar saldainius - į kiekvieną vienetą reikia įsmeigti po smeigtuką. Komponuoti pradedame nuo dėžės vidurio. Ir taip nuo to vidurio, t. y. centro, dėliojame smeigtukus su maistu link dėžutės šonų, kol ji užsipildys galutinai. Kad puokštė gautųsi estetiška, reikėtų, kas be ko, atsižvelgti ir į spalvų gamą, išlaikyti ką vientisume“, - pataria Vilma.
Kaip gimsta idėja sukurti valgomą puokštę?
Idėja kilo pamačius česnakus surištus su gėlėmis, pamaniau, kad galėčiau ir pati kažką panašaus sukurti, tik daug geriau“, - šypsosi Karolina. Labai mėgstu gaminti ir dovanoti įvairias rankų darbo dovanas, todėl viskas siejasi tarpusavyje“ - apie savo kasdienybę pasakoja mergina. Ji propaguoja sveiką gyvenimo būdą, vartoja tik augalinės kilmės produktus, todėl ir kilusi idėja jai siejasi su gyvenimo būdu.
Dirbdama su sveikatingumu nuolat skatino ir savo aplinkinius bei draugus vartoti daugiau ir kuo įvairesnių vaisių ir daržovių. Įvairumo ir daržovių rūšių mėgstančiai gaminti autorei netrūksta ne tik ant stalo, bet ir kuriant puokštes. Vaizdiniai, kaip atrodys puokštė, kyla vartant receptų knygas ar blogus.
Žmonėms patinka daug spalvinių, ryškių gamų, todėl džiaugiuosi, jog atsiranda vis daugiau rūšių daržovių ir vaisių mūsų parduotuvių lentynose“, - apie egzotinius vaisius ir netradicines daržoves puokštėse kalba autorė. Tai paįvairina ne tik maisto ruošimą, bet ir puokštes. Populiariausi vaisiai ir daržovės puokštėms yra čili pipirai, nes jie labai išraiškingi ir elegantiški.
Mėgstu, kad viskas būtų panaudota pagal paskirtį, todėl visada siūlau suvalgyti puokštę“, - ne tik apie grožį gamindama puokštes galvoja autorė. Visos puokštės yra natūralios, apdorotos, vaisiai ir daržovės nenupurkšti, tik pateikti kita forma.
Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių - maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus prasidėjusi ir Lietuvoje.
Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. "Mano puokštės - galimybė žmonėms kitaip pažvelgti į maistui naudojamas daržoves, vaisius, uogas.
Patarimai norintiems sukurti valgomą puokštę
Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė sako, kad valgomoms puokštėms galima naudoti beveik visus produktus, tad gamyboje verta pasitelkti fantaziją ir netikėtas kombinacijas - ne tik saldžias, bet ir aštrias ar sūrias.
Ieškantys sveikatai palankesnės saldžios puokštės versijos, gali įteikti vaisių ar daržovių puokštę. Pavyzdžiui, meksikiečių virtuvės mėgėjo puokštėje gali atsidurti tortilijos, kukurūzai, prieskonių mišiniai.
L. Barčaitė pasakoja, kad lengviausia visus maisto produktus paversti puokštėmis naudojant kelis metodus. Tam, kad puokštės būtų tvirtesnės, galima naudoti karštus klijus“, - siūlo L.
Žiema yra tas metas, kai daugiau žmonių peršąla, atgyja įvairūs virusai, tad reikia labiau rūpintis savimi. Prie medaus stiklainiuko šono lipnia juosta pritvirtinkite kelis medinius pagaliukus - stiklainis turi tvirtai laikytis laikomas už pagaliukų.
Visi produktai tokiu būdu atstoja gėlių žiedus, o pagaliukai - kotelius. Sukomponavę patinkančią kompoziciją, visus pagaliukus sutvirtinkite gausiai aprišdami gumelėmis, kad puokštė neiširtų. Pagamintą puokštę apsukite norimu popieriumi, jį sutvirtinkite lipnia juosta. Apriškite dovanų juostele. Į puokštės vidų tarpuose prikaišiokite šviežių žolelių, kad puokštė įgautų gyvumo ir kvapo.