Gintarinėj virtuvėlėj
Kartais (visada) gyvenimas yra paprastas kaip du x du. Kol nepradedame giliai kapstyti ir visaip išvedžioti, aiškiai matome kur gėris, kur blogis, kur norai, kur prievolės, kur smagu, kur nelabai. Atsidariusi Gintarinę virtuvėlę galvojau apie ką turėtų būti tekstas: apie nepateisinamą toleranciją šaudantiems į lėktuvus? apie vasarą? apie žmones? apie jautieną? apie lietuvių (kiauliaėdžių) ir lotynų amerikiečių (jaučiaėdžių) skirtumus.
O gal apie nieką? Pastaruoju metu rašau labai daug, tie laikai kai sakiau, kad daug rašau, dabar man atrodo kaip laikai iš viso be rašymo :) Todėl ilgo teksto nebarbensiu. Jūs gi ir taip viską žinote. Ir jums nereikia sakyti, kad jautieną valgyti sveika ir labai skanu ir kad pats metas atsikratyti kvailų mitų apie neįkandamą mėsą. Kažkadaise juk ir vištos buvo "balerinos", kurios be kelių valandų greitpuodyje buvo nevalgomos ir ką? Laikai pasikeitė, pilnos parduotuvės kokybiškos mėsos, tereikia pasižiūrėti, pasidomėti ir neieškoti pačio pigiausio varianto.
Jautieną dažniausiai perku brandintą. Nusiperku nedidelį gabalėlį išpjovos ir man jos karpačams užtenka gana ilgam. Tačiau šį kartą akį patraukė labai graži iš Airijos atkeliavusi kulninė. Nusipirkau vieną gabalą, greitai apskrudinau ant grilinės keptuvės ir palikau ilgam troškintis su daržovėmis. Jautiena subyrėjo į gražius gabaliukus ir išėjo puikus troškinys. Gal ir ne visai vasariškas maistas, bet labai geras tuo, kad nereikia vargti gamybos procese. Toks iš tiesų paprastas, bet geras ir gražus - kaip gyvenimas - patiekalas.
Paprieskoniuota mėsa.Apskrudinimas.Jautienos ir daržovių troškinys greitpuodyje
Apkabinti galime rankomis. Žodžiais. Akimis. Apkabinti galime darbais – išvirę katilą troškinio ir tiesdami kupinas lėkštes tiems, kurie pripildo mūsų namus ir širdis meilės.
Sotus ir šildantis, jaukus ir gardus – toks yra šis troškinys. Paprastas namų maistas, galintis pasotinti skrandį ir akimirkai nuraminti mintis. Lyg apkabinimas.
Jautienos gabalėliai, pilnos saujos daržovių, trinti pomidorai ir sodri pomidorų pasta, sultinys, aromatingi čiobreliai, lauro lapelis, druska ir pipirai, ir dar – šlakelis „Vorčesterio“ padažo, kuris man pačiai yra „šiaip sau“, bet čia dera nuostabiai gardžiai. Visiems šiems produktams sukritus į puodą, ištroškinus juos iki minkštumo ir gardaus sultingumo, patiekus su šilkinės tekstūros bulvių koše – dievaži, koks skanus ir šildantis yra toks… ūkiškas maistas.
Troškinį ruošiau greitpuodyje. Tai išradimas, sukurtas visiems, kuriems laiko gyvenime truputį per maža, o buities – per daug. Dėl sandarumo ir puodo viduje sukuriamo didelio slėgio bei cirkuliuojančių garų, maistas tokiame puode paruošiamas keliskart greičiau. Tai idealus sprendimas vieno puodo valgiams: troškiniams, sriuboms, kruopų patiekalams. Jautienos gabalėliai iki visiškai minkštų greitpuodyje išsitroškina per pusvalandį, kai įprastame puode tai truktų bent keliskart ilgiau.
Mano greitpuodis – ispaniškasis „Alza Melisa“; oficialus šio gamintojo atstovas Lietuvoje yra „Bohemia.lt“. Šie puodai pagaminti iš nerūdijančio plieno, tinka visų tipų viryklėms (įskaitant indukcines), yra penkių dydžių (nuo 4 iki 12 litrų), turi trigubą apsaugos sistemą. Gera žinia: nuolaidos kodas GREITAI33 el. parduotuvėje www.bohemia.lt suteiks 33% nuolaidą visiems „Alza Melisa“ greitpuodžiams iki pat balandžio 15 d. Jei kada svarstėt įsigyti, dabar turite progą tą padaryti pigiau.
O PER KIEK LAIKO PAGAMINSIU GREITPUODYJE?
Tikrai greičiau nei įprastame puode ar keptuvėje! Sandarus dangtis sulaiko garus puodo viduje, todėl kyla slėgis ir greitpuodžio viduje temperatūra pakyla virš normalaus virimo taško (100 ᵒC) – iki 121 ᵒC.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį ir svetainės funkcionalumą, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Jie padeda atpažinti vartotojus, matuoti lankomumo statistiką ir naršymo įpročius, taip pat personalizuoti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė ir pateiktumėme Jums aktualias reklamas. Prašome pasirinkti, kokius slapukus Jūs norite įgalinti. Mes taip pat dalinamės informacija apie Jūsų naršymą su savo reklamos ir analitikos partneriais, kurių sąrašas pateikiamas Privatumo Politikoje . Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus.
Funkcinis Funkcinis Visada aktyvusTechninė saugykla arba prieiga yra griežtai būtina siekiant teisėto tikslo – sudaryti sąlygas naudotis konkrečia paslauga, kurios aiškiai paprašė abonentas arba naudotojas, arba tik tam, kad būtų galima perduoti ryšį elektroninių ryšių tinklu.
Parinktys ParinktysTechninė saugykla arba prieiga yra būtina teisėtam tikslui išsaugoti nuostatas, kurių neprašo abonentas ar vartotojas.
Statistika StatistikaTechninė saugykla arba prieiga, kuri naudojama tik statistiniais tikslais. Techninė saugykla arba prieiga, kuri naudojama tik anoniminiais statistikos tikslais. Be teismo šaukimo, jūsų interneto paslaugų teikėjo savanoriško įsipareigojimo ar papildomų įrašų iš trečiosios šalies, vien šiuo tikslu saugoma ar gauta informacija paprastai negali būti naudojama jūsų tapatybei nustatyti.
Rinkodara RinkodaraTechninė saugykla arba prieiga reikalinga norint sukurti naudotojo profilius reklamai siųsti arba sekti vartotoją svetainėje ar keliose svetainėse panašiais rinkodaros tikslais.
Jautienos troškinys
Troškiniai – rudens maistas, o šis šildantis, jaukus sodraus skonio jautienos troškinys – ak, visiškas dievų maistas! Žinot, yra tokia receptų kategorija – ne tik pilveliui, bet ir širdelei. Tai čia vienas iš jų; kuo tuštesnis lieka dubenėlis, tuo pilnesnė širdis.
Iš esmės, paruošti gerą jautienos troškinį yra visai paprasta, svarbiausia – pradėti nuo tikrai kokybiškos jautienos. Toliau – pilnas puodas rudens derliaus daržovių (svogūnų, česnakų, bulvių, morkų), sultinys ir sauja prieskonių. Paprasti kasdieniai ingredientai, o rezultatas – tobulai gardus!
Produktų krepšelį troškiniui šįkart susirinkau parduotuvėje „Rupūs Miltai“. Tai – lietuviškų ekologiškų maisto produktų krautuvėlė, vienijanti sertifikuotus Lietuvos ekologinius ūkius, priklausančius žemės ūkio kooperatinei bendrovei „BIO LEUA“.
Kitaip tariant, tai – Lietuvos ūkininkų bendruomenė. Jie augina, gamina ir tiesiai į parduotuvę tiekia ekologiškus pieno, mėsos produktus, daržoves ir vaisius, kruopas ir aliejų, makaronus ir duoną, ir dar daug lietuviškų ekologiškų produktų.
Jautiena – vienas iš pagrindinių „Rupūs miltai“ asortimento produktų. Kokybiška lietuviška jautiena atkeliauja iš ekologinio ūkio, tuomet yra 10-14 dienų brandinama ir išpjaustoma pagal klientų pageidavimus. Galite įsigyti atskiras jautienos dalis arba, norėdami sutaupyti, – jautienos rinkinius.
Visi produktai į „Rupūs miltai“ parduotuvę keliauja tiesiai iš ekologinių ūkių, o iš parduotuvės – tiesiai pas pirkėją. Tokia trumpa tiekimo grandinė leidžia užtikrinti atsekamumą, o aiškus atsekamumas užtikrina aukštą produktų kokybę, saugumą ir šviežumą.
Na, o iš kokybiškų ir šviežių produktų, žinia, pavyksta patys skaniausi patiekalai. Tokie kaip šis troškinys. Rupūs miltai, kaip gardu, išbandykit!
Jautienos kulnines troskinys
Minkšti ir purūs varškėčiai - tarsi bandelės!
Varškės patiekalai
Lengvai ir greitai paruošiami traškūs vištienos sparneliai kepti orkaitėje
Patiekalai iš vištienos ir paukštienos
Skanios ir sultingos mėsos marinatas (vištienai; jautienai; kiaulienai; kalakutienai)
Marinatai / Kompotai / Uogienes / Vakavimas
20 naudingų patarimų daržininkams ir sodininkams
Naudingi patarimai jūsų virtuvėje
Kalafiorų salotos su sojos padažu
Daržovių patiekalų receptai / Salotų, mišrainių receptai
Saulės pica su kumpiu, feta, mocarela ir vyšniniais pomidorais
Makaronų ir picos patiekalų receptai
Veganiški "sūrio" pyragėliai Valentinui
Desertų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai
Pupelių ir baklažanų troškinys be glitimo
Daržovių patiekalų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai