pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vorčesterio Padažas: Istorija, Sudėtis ir Panaudojimas Kulinarijoje

Vorčesterio padažas, dar žinomas kaip Worcestershire padažas, yra fermentuotas skystas pagardas, kilęs iš Anglijos. Jo sudėtingas, pikantiškas skonis, kuriame susipina saldumas, rūgštumas ir aštrumas, paverčia jį nepakeičiamu ingredientu daugybėje patiekalų. Šiame straipsnyje išnagrinėsime Vorčesterio padažo istoriją, sudėtį, panaudojimo būdus virtuvėje ir pateiksime receptus, kaip jį pasigaminti namuose.

Vorčesterio Padažo Istorija

Pasakojama, kad Vorčesterio padažą 1830-aisiais sukūrė chemikai John Lea ir William Perrins, Worcester mieste, Anglijoje. Legenda byloja, kad lordas Sandys, grįžęs iš Bengalijos, paprašė Lea ir Perrins pagaminti padažą pagal jo atvežtą receptą. Pirmasis bandymas buvo nesėkmingas - padažas buvo per aštrus ir nemalonus. Jie paliko jį rūsyje, tikėdamiesi vėliau išmesti. Tačiau po kelerių metų, radę pamirštą statinę, jie nustebo, kad fermentacijos procesas pavertė aštrų mišinį skaniu ir sudėtingu pagardu. Taip gimė Lea & Perrins Worcestershire Sauce, kuris greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Vorčesterio Padažo Sudėtis

Originalus Vorčesterio padažo receptas yra griežtai saugoma paslaptis, tačiau žinoma, kad jį sudaro daugybė ingredientų, įskaitant:

  • Ančiuviai: suteikia umami skonį.
  • Actas: suteikia rūgštumo.
  • Melasa: suteikia saldumo ir tamsios spalvos.
  • Cukrus: papildomai saldina.
  • Druska: subalansuoja skonius.
  • Svogūnai ir česnakai: suteikia aštrumo.
  • Gvazdikėliai, tamarindai, aitriosios paprikos, sojų padažas, citrinų ekstraktas ir kiti prieskoniai: suteikia sudėtingumo ir gylio.

Būtent šių ingredientų derinys ir ilgas fermentacijos procesas sukuria unikalų Vorčesterio padažo skonį.

Vorčesterio Padažo Panaudojimas Virtuvėje

Vorčesterio padažas yra universalus ingredientas, tinkantis įvairiems patiekalams:

Mėsos Patiekalai

Vorčesterio padažas puikiai tinka marinuoti mėsą, suteikiant jai sodrų skonį ir minkštumą. Jis taip pat dažnai naudojamas kaip priedas prie mėsos padažų, pavyzdžiui, Bolonijos padažo ar troškinių. Kelios lašeliai Vorčesterio padažo gali kardinaliai pakeisti maltos mėsos patiekalų, tokių kaip mėsos kukulių ar kotletų, skonį. Jis suteikia umami ir gilumo, kuris puikiai papildo mėsos skonį.

Sriubos ir Troškiniai

Įdėkite šlakelį Vorčesterio padažo į sriubas ir troškinius, kad pagilintumėte skonį ir suteiktumėte jam sudėtingumo. Ypač gerai jis dera su jautienos, pomidorų ir grybų sriubomis.

Padažai ir Marinatai

Vorčesterio padažas yra puikus ingredientas salotų padažams, barbekiu padažams ir kitiems marinatams. Jis suteikia jiems aštrumo, saldumo ir rūgštumo balansą.

Kokteiliai

Kai kuriuose kokteiliuose, pavyzdžiui, Bloody Mary, Vorčesterio padažas naudojamas kaip vienas iš pagrindinių ingredientų, suteikiantis jam pikantiškumo ir aštrumo.

Kiti Patiekalai

Vorčesterio padažas gali būti naudojamas kaip prieskonis kiaušiniams, sūriui, daržovėms ir netgi užkandžiams, tokiems kaip spragėsiai.

Vorčesterio Padažo Receptai Namuose

Nors prekyboje esantis Vorčesterio padažas yra lengvai prieinamas, pasigaminti jį namuose gali būti įdomus ir naudingas eksperimentas. Tai leidžia kontroliuoti ingredientus ir pritaikyti skonį pagal savo pageidavimus. Pateikiame du receptus: greitą ir ilgesnį, fermentuotą variantą.

Greitas Vorčesterio Padažo Receptas

Šis receptas yra greitas ir paprastas būdas pasigaminti Vorčesterio padažo pakaitalą, kai neturite laiko ilgam fermentacijos procesui.

Ingredientai:

  • 1/4 puodelio obuolių sidro acto
  • 2 šaukštai sojų padažo (be GMO)
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • 1 šaukštas melasos
  • 1 šaukštelis garstyčių miltelių
  • 1/2 šaukštelio svogūnų miltelių
  • 1/4 šaukštelio česnakų miltelių
  • 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • žiupsnelis kajeno pipirų (pagal skonį)
  • žiupsnelis maltos imbiero

Paruošimas:

  1. Sumaišykite visus ingredientus nedideliame puode.
  2. Užvirkite ant vidutinės ugnies, tada sumažinkite ugnį ir virkite apie 15 minučių, arba kol padažas šiek tiek sutirštės.
  3. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
  4. Perkoškite padažą per smulkų sietelį, kad pašalintumėte visus kietus ingredientus.
  5. Supilkite padažą į sandarų indą ir laikykite šaldytuve.

Fermentuotas Vorčesterio Padažo Receptas (Ilgas Procesas)

Šis receptas reikalauja daugiau laiko ir pastangų, tačiau rezultatas yra sudėtingesnio ir autentiškesnio skonio padažas.

Ingredientai:

  • 1/2 puodelio obuolių sidro acto
  • 1/4 puodelio vandens
  • 1/4 puodelio sojų padažo (be GMO)
  • 2 šaukštai melasos
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • 2 ančiuviai, smulkiai supjaustyti
  • 1 šaukštas tamarindų pastos
  • 1/2 svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1/2 šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių
  • 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 1/4 šaukštelio maltos cinamono
  • 1/4 šaukštelio maltos kardamono
  • 1 lauro lapas

Paruošimas:

  1. Sumaišykite visus ingredientus dideliame stikliniame inde arba keraminiame puode.
  2. Gerai išmaišykite, kad ištirptų cukrus ir melasa.
  3. Uždenkite indą marle arba audiniu ir pritvirtinkite gumele. Tai leis padažui kvėpuoti, bet neleis patekti vabzdžiams.
  4. Palikite padažą fermentuotis vėsioje, tamsioje vietoje 2-4 savaites, arba iki kol pasieksite norimą skonį. Kasdien pamaišykite.
  5. Perkoškite padažą per smulkų sietelį arba marlę, kad pašalintumėte visus kietus ingredientus.
  6. Supilkite padažą į sandarų indą ir laikykite šaldytuve.

Patarimai Gaminant Vorčesterio Padažą Namuose:

  • Kokybė: Naudokite aukštos kokybės ingredientus, kad pasiektumėte geriausią rezultatą.
  • Skonis: Ragaukite padažą fermentacijos metu ir pritaikykite ingredientus pagal savo skonį. Galite pridėti daugiau aštrumo, saldumo ar rūgštumo.
  • Laikymas: Namuose pagamintas Vorčesterio padažas gali būti laikomas šaldytuve kelis mėnesius.

Vorčesterio Padažo Alternatyvos

Jei neturite Vorčesterio padažo, galite naudoti keletą alternatyvų:

  • Sojų padažas: suteikia umami skonį, bet neturi tokio sudėtingumo kaip Vorčesterio padažas.
  • Žuvies padažas: dar viena umami turtinga alternatyva, bet turi stipresnį skonį.
  • Barbekiu padažas: suteikia saldumo, rūgštumo ir aštrumo, bet neturi tokio gylio kaip Vorčesterio padažas.
  • Tamarindų pasta: suteikia rūgštumo ir saldumo.
  • Sojų padažo, acto ir melasos mišinys: gali būti naudojamas kaip greitas pakaitalas, bet neturės tokio sudėtingumo.

Vorčesterio Padažas: Mitai ir Klaidingi Įsitikinimai

Aplink Vorčesterio padažą sklando nemažai mitų ir klaidingų įsitikinimų. Vienas iš jų - kad padažas yra pernelyg aštrus. Nors kai kuriuose receptuose naudojami aštrūs ingredientai, Vorčesterio padažas paprastai pasižymi subalansuotu skoniu, kuriame aštrumas yra tik vienas iš daugelio elementų.

Kitas klaidingas įsitikinimas - kad Vorčesterio padažas tinka tik mėsos patiekalams. Iš tiesų, jis puikiai dera ir su daržovėmis, kiaušiniais bei sūriu.

Galiausiai, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad ne visi Vorčesterio padažai yra vienodi. Skirtingi gamintojai naudoja skirtingus receptus ir ingredientus, todėl skonis gali skirtis. Todėl verta išbandyti skirtingus prekių ženklus, kad atrastumėte sau tinkamiausią.

Vorčesterio Padažas: Įtaka Pasaulio Virtuvei

Vorčesterio padažas padarė didelę įtaką pasaulio virtuvei. Jis naudojamas daugybėje tradicinių patiekalų, ypač angliškoje ir amerikietiškoje virtuvėse.