Auksinis pienas - tai ne tik skambiai pavadintas gėrimas, bet ir tikras sveikatinimo perlas, kurio šaknys siekia senąją ajurvedos mediciną. Ne veltui auksinis pienas vadinamas vienu iš galingiausių natūralių gėrimų - jo pagrindinis ingredientas, ciberžolė, jau šimtmečius vertinama dėl savo gydomųjų savybių. Šis gėrimas gali būti ypač naudingas tiems, kurie ieško paprasto, bet veiksmingo būdo stiprinti organizmą be sintetinių papildų. Auksinis pienas yra senovinis Ajurvedos gėrimas, kuris dažnai naudojamas kaip natūralus vaistas nuo peršalimo, streso ir kitų negalavimų.
Šis gėrimas yra ne tik naudingas sveikatai, bet ir puikiai tinka atsipalaidavimui po ilgos dienos ar energingai dienos pradžiai. Kvapnus, švelnus, šildantis gėrimas gali tapti maloniu kasdieniu ritualu tiek ryte, tiek vakare. Šefai naujai atrastą susižavėjimą šiuo Indijos prieskonių netruko išnaudoti ir ciberžolės sultis maišo su viskuo, pradedant migdolais ir baigiant anakardžio riešutais.
Auksinio pieno nauda
Auksinis pienas - tai ne tik gražiai skambantis pavadinimas, bet ir tikras sveikatos eliksyras, kuris vis labiau populiarėja dėl savo daugybės naudingų savybių. Šis ciberžolės ir kokosų pieno pagrindu gaminamas gėrimas yra natūralus imuniteto stiprintojas, padedantis kovoti su uždegimais, gerinti miego kokybę bei skatinti bendrą organizmo sveikatą. Ciberžolės vartojimas palaiko virškinimą, imuninę funkciją ir kepenų veiklą. Dėl priešuždegiminių ciberžolės savybių ji populiari nuo sąnarių skausmo. Ši arbata padidina natūralią ciberžolės antioksidacinę galią, nes patiekiama karšta.
Kaip ir kada gerti auksinį pieną?
Auksinį pieną galima gerti bet kuriuo paros metu, tačiau tam tikru metu jis gali būti dar veiksmingesnis ir naudingesnis organizmui. Dauguma žmonių renkasi šį gėrimą vakarais prieš miegą, nes jis švelniai atpalaiduoja, sušildo ir padeda nusiraminti po dienos darbų. Taip pat šis gėrimas puikiai tinka ir rytui pradėti, ypač jei nenorite kavos, bet ieškote šildančio, švelniai energizuojančio ir priešuždegiminio gėrimo.
Pagrindiniai receptai
Auksinio pieno receptas (ciberžolės arbata)
Yra keli ciberžolės arbatos gaminimo variantai (pateikta žemiau). Paruoštas tokiu būdu su šildančiais prieskoniais, tokiais kaip cinamonas ir imbieras, net vaikams patinka skonis.
Norėdami pasigaminti auksinį pieną, tiesiog sudėkite visus ingredientus į nedidelį puodą ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kol gėrimas taps kvapnus ir įgaus sodrų skonį. Auksinį pieną galima pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve sandariame inde iki 5 dienų. Mėgstu jį gerti, ypač prieš miegą.
Kokį pieną naudoti?
Tradiciskai ciberžolės pienas gaminamas iš karšto karvės pieno. Jei jūsų šeima gali tai toleruoti, žole maitinamas žalias pienas suteikia malonaus kreminio skonio. Ne pieno produktai yra migdolų pienas, anakardžių pienas, pekano pienas ir avižų pienas. Kokosų pienas (ne konservuotas, o šis receptas) yra dar vienas be pieno pasirinkimas, į kurį pridedama šiek tiek sveikų riebalų. Jis nebus toks kreminis, bet jūs netgi galite paruošti šį receptą naudodami paprastą vandenį, o ne pieną. Kaulų sultinys yra dar vienas puikus pagrindo pasirinkimas. Jei naudojate sultinį, saldiklio galite praleisti. Sultinys akivaizdžiai suteikia žemiškesnį, pikantiškesnį skonį.
Auksinio pieno spartieji klavišai
1 variantas: sausas auksinio pieno mišinys
Jautiesi tikrai drąsus? Auksinis pienas yra puikus būdas kasdien gauti virškinimą ir imunitetą stiprinančią ciberžolės naudą. Visus ingredientus (išskyrus paprikas) sudėkite į greitaeigį trintuvą ir plakite iki vientisos masės. Supilkite į nedidelį puodą ir kaitinkite 3-5 minutes ant vidutinės ugnies, kol įkais, bet neužvirs. Ciberžolė yra natūralios, ryškios geltonos spalvos ir gali nudažyti maišytuvus ir stalviršius.
2 variantas: auksinės ciberžolės pasta
Nerūdijančio plieno keptuvėje sumaišykite vandenį, ciberžolę ir juoduosius pipirus. Turėtų susidaryti tiršta pasta. Virkite ir maišykite 7-10 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir įpilkite kokosų aliejaus, šluotele visiškai sumaišydami kokosų aliejų. Norėdami naudoti, išplakite 1 arbatinį šaukštelį auksinės pastos į 2 puodelius pasirinkto pašildyto pieno.
Ajurvedinis požiūris į pieną
Panašu, kad pastaraisiais metais pienas varu varomas iš mados: sulaukia vis aršesnės kritikos, pasigirsta vis daugiau raginimų jo atsisakyti ir mokslu grindžiamų įrodymų, kodėl jis to nusipelnė. Tačiau kelis tūkstantmečius gyvuojanti ir madų nesivaikanti tradicinė Indijos medicina pieną vadina stebuklu ir vaistu. Tačiau Ajurveda rekomenduoja gerti tik šiltą, pašildytą pieną. Skystas pienas geriamas tik vakare, kai nusileidžia saulė, nes jis yra mėnulio produktas, virškinamas naktį, ir kaip tik todėl pieno atsigėręs žmogus ramiai miega.
Pieno vartojimo rekomendacijos
- Šaltas karvės pienas negeriamas.
- Pieną reikia net tris kartus užvirinti.
- Vakare į pieną dedami šildantys arba šaldantys prieskoniai.
Tačiau jeigu nemėgstate ar iš tikrųjų netoleruojate pieno, nereikia jo gerti dirbtinai, prisiverčiant. Pasak gydytojo, pakaks, jei vakare jo išgersite bent šaukštelį. Tiek užteks pagerinti energijai.
Ajurvedos principai mityboje
Ajurveda, senovės Indijos sveikatos mokslas, siūlo holistinį požiūrį į gerovę, kur mityba vaidina esminį vaidmenį palaikant kūno, proto ir dvasios pusiausvyrą. Ajurvediniai patiekalai nėra vien tik maistas - tai priemonė harmonizuoti vidinius procesus, stiprinti virškinimo ugnį (Agni) ir maitinti audinius (Dhatus).
Pats žodis Ajurveda - reiškia žinios apie gyvenimą. Todėl, kad ir kokius sveikatai palankius patiekalus valgytų žmogus, jei jis tinkamai neišsimiegos, nejudės, neatsipalaiduos, tik geras maistas duos labai mažai naudos. Ajurvedoje dažnai naudojame žodį balansas. Kai žmogus balanse - jis sveikas. Kaip tinkamai maitintis, priklauso dar ir nuo mūsų došos. Doša - tai mūsų kūne vyraujanti energija - 5 elementų energija (Eteris, Oras, Ugnis, Vanduo ir Žemė).
Pagrindiniai principai
- Valgyti saikingai/nepersivalgyti.
- Valgyti šviežią, su meile pagamintą, maistą.
- Su maistu labai svarbu gauti visų šešių skonių.
- Valgyti tinkamus maisto derinius.
- Nevalgyti, kai stresuojama ar skubama.
Šeši skoniai (Rasas)
Ajurveda išskiria šešis pagrindinius skonius (Rasas), kurių kiekvienas turi specifinį poveikį kūnui ir protui. Subalansuota mityba reiškia, kad idealiu atveju kiekviename valgyje turėtų dalyvauti visi šeši skoniai, nors jų proporcijos gali skirtis priklausomai nuo individualios konstitucijos (došos) ir sezono.
- Saldus (Madhura)
- Rūgštus (Amla)
- Sūrus (Lavana)
- Aštrus (Katu)
- Kartus (Tikta)
- Sutraukiantis (Kashaya)
Agni - Virškinimo Ugnis
Ajurvedoje Agni (virškinimo ugnis) yra viena svarbiausių sąvokų. Tai ne tik skrandžio rūgštys ar fermentai, bet metabolinė energija, atsakinga už maisto pavertimą energija ir audiniais, taip pat už toksinų (Ama) pašalinimą. Stiprus Agni yra geros sveikatos pagrindas, o silpnas ar sutrikęs Agni laikomas daugelio ligų priežastimi.
Došos: Individualios konstitucijos supratimas
Ajurveda teigia, kad visata, įskaitant žmogaus kūną, yra sudaryta iš penkių elementų: Eterio (Erdvės), Oro, Ugnies, Vandens ir Žemės. Šie elementai jungiasi į tris pagrindines biologines energijas arba došas: Vata, Pitta ir Kapha. Kiekvienas žmogus gimsta su unikaliu šių došų deriniu, kuris vadinamas Prakriti - prigimtine konstitucija.
Ajurvedinės mitybos tikslas - palaikyti Prakriti būseną arba grąžinti došas į pusiausvyrą, atsižvelgiant į Vikriti.
Vata Doša (Oras ir Eteris)
Savybės: Lengva, sausa, šalta, šiurkšti, judri, skaidri. Atsakinga už judėjimą kūne (kvėpavimą, kraujotaką, nervinius impulsus, raumenų susitraukimus, tuštinimąsi).
Pitta Doša (Ugnis ir Vanduo)
Savybės: Karšta, aštri, lengva, skysta, riebi, plintanti. Atsakinga už transformaciją kūne (virškinimą, metabolizmą, kūno temperatūrą, regą, intelektą).
Kapha Doša (Žemė ir Vanduo)
Savybės: Sunki, lėta, šalta, riebi, lygi, tanki, stabili. Atsakinga už struktūrą, stabilumą, tepimą kūne (kaulai, raumenys, riebalai, gleivinės, sąnarių skystis).