pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žemaitiški blynai su kopūstais: tradicinis skonis naujai

Žemaičių blynai - tai patiekalas, kuris puikiai tinka atšalus orams ir kai norisi kažko sotaus bei skanaus. Šiame straipsnyje rasite žemaitiškų blynų su kopūstais receptą, kuris puikiai tiks vegetarams.

„Kadangi labai užsinorėjau Žemaičių blynų, tad sugalvojau paprastesnį ir greitesnį variantą - Žemaičių blynus įdaryti šviežių troškintų kopūstų įdaru. Rezultatas gavosi tikrai puikus, blynai išėjo tokie pat gardūs kaip ir su virta mėsa, tik šiuo atveju - vegetariški (kas tradicinei lietuvių virtuvei labai nebūdinga)“, - sako tinklaraštininkė Liucija.

Ingredientai

Bulvių masei:

  • 8 vidutinio dydžio bulvių
  • 1,5 arb. š. druskos
  • 1 kiaušinio
  • 5 valg. š. miltų

Įdarui:

  • 2 saujų šiaudeliais supjaustyto kopūsto (žalesnės dalies)
  • 1 vidutinio dydžio morkos (stambiai sutarkuota)
  • 1 vid. dydžio svogūno
  • 50 g sviesto
  • 100 ml vandens
  • 200 g trintų pomidorų skardinėje arba pomidorų padažo
  • 1,5 arb. š. cukraus (jei naudosite pomidorų padažą tuomet nereikia)
  • Druskos, juodųjų pipirų, džiovintų krapų ir petražolių

Apvoliojimui:

  • 200 ml džiūvėsėlių
  • 0,5 arb. š. druskos
  • 0,5 arb. š. česnako granulių
  • 0,5 arb. š. džiovintų petražolių

Gaminimo eiga

  1. Bulves išverdame su lupyna, paliekame atvėsti, nulupam, sutrinam iki vientisos masės.
  2. Į sutrintas bulves įmušame kiaušinį, suberiam druską, išmaišom gerai, po to sudedam miltus ir užminkome tešlą, jei labai limpa galima dar įdėti miltų. Reikia, kad tešla vos liptų prie rankų.
  3. Supjaustytą kopūstą patriname stikline, kad išsiskirtų skystis.
  4. Svogūną susmulkiname.
  5. Keptuvę įkaitiname su sviestu, sudedame svogūną, morką, kopūstą, tuomet supilam vandenį, uždengę troškiname apie 15 min ant silpnos ugnies vis pamaišant.
  6. Galiausiai į keptuvę supilame trintus pomidorus, cukrų, pagal skonį dedame prieskonių ir dar troškiname apie 10 min. Kopūstas turi būti gana minkštas, jei dar kietokas, galima įpilti daugiau vandens ir dar patroškinti.
  7. Kopūsto mišinį palikti atvėsti.
  8. Džiūvesėlius sumaišome su prieskoniais viename indelyje.
  9. Šlapiomis rankomis formuojame blynelius: pirmiausia imame bulvių tešlos, suplojame delne apvalų blynelį, įdedame 1 valg. š. kopūsto įdaro užspaudžiame blynelį ir suformuojame pailgą žemaičio blyną, po to apvoliojame džiūvėsėliuose iš abiejų pusių ir kepame įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai paruduos (tik kepant blynus atsargiai apverskite).

Skaniausia su grietine ir spirgučių padažu!

Patarimai ir gudrybės

  • Bulves išvirkite (geriausiai tai padaryti iš vakaro), nulupkite ir sumalkite per mėsmalę.
  • Išimame vieną dalį ir ją dedame ant likusių bulvių, o į tuščią vietą pilame bulvių krakmolo tiek, kad susilygintų su likusiomis bulvėmis.
  • Formuojame blynus, dedant įdaro, stenkitės į blynus įdėti kuo daugiau įdaro, bus skaniau.

Žemaičių blynai ir jų receptai bei gaminimo būdas kiekvienos šeimininkės virtuvėje skiriasi. Vienos šeimininkės gamina su kiauliena ir deda lašinukų, kitos su jautiena arba varške. Ir padažai kiekvienuose namuose skirtingi. Žemaitiški blynai gali būti gaminami kaip paruoštukai ir dedami į šaldymo kamerą. Išsiėmus viskas ko reikės - tai atšildyti, iškepti kol blynai apskrus iki auksinės spalvos ir pasigaminti padažo. Jis čia tikrai būtinas.