Rapsų aliejus yra dažnas ir daugelio žmonių mėgstamas pasirinkimas virtuvėje. Laimei, specialistai užtikrina, jog pastarasis yra išties saugus sprendimas. Pirmiausiai dėl to, jog šį galima kaitinti net labai aukštoje temperatūroje. Be to, rapsų aliejus turi bene mažiausiai sočiųjų riebalų.
EKKO LT: ekologiškas rapsų aliejus iš Zarasų
Šiemet gamyklą Zarasuose atidariusi įmonė „EKKO LT“ pradėjo spausti ekologišką rapsų aliejų. Jauna įmonė turi aiškią verslo viziją: 100% ekologiški produktai, kurių gamyba yra tvari bei draugiška aplinkai. Strateginį „EKKO LT“ įsipareigojimą ekologiškumui įrodo ir gautas ekologiško maisto gamybos „EkoAgros” pažymėjimas.
Gamybos procesas ir tvarumas
K. Trimonis pažymi, kad naudoja tik vietinę žaliavą - itin aukštos kokybės rapsų sėklas, kurios yra tvariai auginamos nuolatos prižiūrimuose ekologiniuose Lietuvos žemės ūkiuose. Įmonė „EKKO LT“ laikosi vadinamosios „nulinių“ atliekų politikos, o tai reiškia, kad nė viena iš pirminių žaliavų nėra iššvaistoma ar išmetama. „Mūsų pasirinktas gamybos procesas užtikrina, kad tai būtų daroma be jokios žalos gamtai“, - aiškina K. Trimonis.
Partnerystė su "Maxima"
Užmezgę bendradarbiavimą su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“ ekologiško rapsų aliejaus gamintojai netruko įsitikinti, kad šalies rinka yra atvira aukštos kokybės, tvariai sukurtiems maisto produktams. Įmonės „EKKO LT“ verslo vystymo vadovas K. Trimonis sako, kad partnerystė su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“ leido sklandžiai užimti laisvą nišą ir pristatyti išskirtinį rapsų aliejų pirkėjams visoje šalyje.
Šalto spaudimo rapsų aliejaus nauda sveikatai
Būtent šalto spaudimo gamybos procesas užtikrina sėkloje esančių naudingųjų medžiagų išlaikymą. Ekologiškame šalto spaudimo rapsų aliejuje gausu žmogaus organizmui naudingųjų Omega-3, Omega-6 bei Omega-9 riebalų rūgščių, taip pat lizino, cisteino ir metionino amino rūgščių bei vitaminų E ir K. Šių medžiagų žmogaus organizmas pats negamina, todėl jas svarbu įsisavinti kartu su maistu.
Rapsų aliejus ir jo nauda organizmui:
- Reguliuoja cholesterolio susidarymą;
- Šalina kraujotakos sutrikimus;
- Stiprina regėjimą;
- Stabdo vėžinių ląstelių susidarymą;
- Minkština odą, nes jame gausu vitamino E;
- Reguliuoja kraujo spaudimą ir kraujotaką.
Vitaminai ir riebalų rūgštys
Kita vertus, jo sudėtyje galima rasti polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios, pasak specialistų, gali prisidėti prie mažesnio cholesterolio lygio. Kaip jau minėjome kiek anksčiau, rapsų aliejus savo sudėtyje turi riebalų rūgščių, kurios yra naudingos sveikatai. Pastarajame taip pat gausu ir vitamino E. Būtent jis saugo mūsų ląsteles, taip pat turi labai svarbią rolę imuninėje sistemoje. Taipogi, rapsų aliejaus sudėtyje yra ir A, K bei D vitamino.
Pasak specialistų, šis produktas pasižymi beveik idealiu Omega 3 ir Omega 6 rūgščių santykiu. Kaip dar vieną privalumą reikėtų išskirti ir tai, jog rapsų aliejus nėra genetiškai modifikuotas. Tai užtikrina griežti Europos Sąjungos standartai.
Maistinė vertė ir naudojimas
Pažymėtinas faktas apie rapsų aliejų yra tas, kad jame gausu omega riebalų rūgščių, kurie paprastai gaunami iš žuvies ir žuvies produktų. Gerai paskelbta, kad omega-3 riebalų rūgštis yra viena iš geriausių maistinių medžiagų, galinčių būti naudinga smegenų sveikatai. Ji stiprina smegenų ląsteles. Omega - 3 taip pat yra stiprus antioksidantas ir puikiai tinka ir sąnarių sveikatai.
Kaip pasirinkti rapsų aliejų
Renkantis rapsų aliejų, labai svarbu atsižvelgti ir į tai, ar pastarasis yra rafinuotas. Iš tiesų, Jūsų virtuvėje gali puikiai prigyti abu variantai, tačiau šie turėtų būti naudojami skirtingomis aplinkybėmis. Pavyzdžiui, rafinuotas rapsų aliejus idealiai tinka kepimui aukštoje temperatūroje.
Dažniausiai pastarasis būna apdorotas chemiškai - dingsta jo skonis bei aromatas, produktas tampa skaidriu. Būtent dėl to jį galima naudoti net aukštoje temperatūroje. Tačiau, nerafinuotas rapsų aliejus tam visiškai netinka. Dėl šios priežasties, rekomenduojama jį vartoti kartu su salotomis, sriubomis ar įvairiais užkandžiais. Kita vertus, pastarasis savo sudėtyje taip pat turi naudingų medžiagų.
Mūsų ekologiškas šalto spaudimo rapsų aliejus puikiai tinka įvairių karštų ir šaltų patiekalų ruošimui: kepimui, sriubų ir salotų gardinimui bei kitų patiekalų gaminimui iki 190 laipsnių temperatūroje.
Rafinuotas ar nerafinuotas?
Savybė | Rafinuotas aliejus | Nerafinuotas aliejus |
---|---|---|
Tinka kepimui | Taip, aukštoje temperatūroje | Ne, netinka |
Apdorojimas | Chemiškai apdorotas | Natūralus |
Skonis ir aromatas | Neutralus | Išlieka |
Naudojimas | Kepimui | Salotoms, sriuboms, užkandžiams |
Rapsų aliejaus laikymo sąlygos
Net jei įsigijote patį kokybiškiausią rapsų aliejų, šį vis tiek reikia laikyti tinkamomis sąlygomis, jog pastarasis nepagestų anksčiau laiko. Įprastai, specialistai rekomenduoja aliejų padėti į vėsią vietą, kurios nesiektų tiesioginiai saulės spinduliai, mat tai gali paskatinti oksidacijos procesą. Be to, nepamirškite atsižvelgti į tai, jog dažniausiai pradarius pakuotę, produktą rekomenduojama suvartoti per mėnesį.
Rapsų aliejų rekomenduojama laikyti tamsioje, vėsioje, nuo saulės spindulių apsaugotoje vietoje.
Mūsų spaustą aliejų rekomenduojama sunaudoti:
- per 2 mėnesius laikant kambario temperatūroje, bet ne aukštesnėje kaip 27 laipsniai;
- per 6 mėnesius laikant šaldytuve.
Rapsų aliejaus palyginimas su kitais aliejais
Rapsų aliejus visada lyginamas su alyvuogių aliejumi, ir nors abu gali turėti naudos sveikatai, rapsų aliejus yra tinkamesnis maistui gaminti dėl aukštesnės temperatūros.
Literatūroje rašoma, kad viename šaukšte alyvuogių aliejaus yra maždaug 1,6 g sočiųjų riebalų. Palyginkite šį skaičių su rapsų aliejumi, kurio mažiau nei pusė šio kiekio yra 0,7 g. Nors šiais laikais gana populiarus dėka daugybės reklamų, viename šaukšte kokosų aliejuje yra milžiniški 12 g sočiųjų riebalų.