Morkos - tai universalus ingredientas, kuris gali būti naudojamas įvairiuose patiekaluose, įskaitant ir užkandžius. Šiame straipsnyje apžvelgsime įvairius receptus, kuriuose morkos atskleidžia savo skonį ir maistines savybes.
Orkaitėje Keptos Pikantiškos Morkų Lazdelės
Šis užkandis puikiai tiks tiek kasdienai, tiek ir svečiams pavaišinti. Orkaitėje keptos morkų lazdelės yra paprastas, bet skanus būdas mėgautis šia daržove.
Ingredientai:
- 2 didesnės morkos
- 1 v. š. sezamų aliejaus (tinka ir kitoks)
- 1 v. š. kietojo sūrio
- 2 skiltelės česnako
- 0,5 a. š. rūkytos paprikos miltelių
- 2 g raudonėlio
- Druska pagal skonį
- Pipirai pagal skonį
Padažui:
- 150 g graikiško jogurto
- 1 v. š. kietojo sūrio
- 1 a. š. raudonėlio
- 1 a. š. saldžiarūgščio padažo
Paruošimas:
- Supjaustome morkas norimomis lazdelėmis.
- Išdėliojame ant skardos morkas ir kepame 200°C orkaitėje apie 20 - 25 min. Praėjus pusei laiko, pavartyti. Morkos turi likti traškios, neperkepti.
- Į dubenį su aliejumi įspaudžiame česnako, suberiame prieskonius, sūrį ir išmaišome.
- Išėmus iškepusias morkas, jas apibarstome pasiruoštu prieskonių ir sūrio mišiniu.
Padažo paruošimas:
- Kol kepa morkos, pasiruošiame padažą iš išvardintų ingredientų.
Maistinė vertė (vienai porcijai):
Kalorijos: | 172kcal (9%) |
Angliavandeniai: | 12g |
Baltymai: | 11g |
Riebalai: | 10g |
Skaidulos: | 3g (9%) |
Vitaminas A: | 12273µg (1534%) |
Morkų Traškučiai
Morkų traškučiai - puikus ir sveikas užkandis, kurį lengva pasigaminti namuose.
Ingredientai:
- 3 morkos
- Alyvuogių aliejus
- Maltas cinamonas
- Druska
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
- Morkas nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais arba juostelėmis.
- Suberkite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles į dubenį. Nedideliame dubenėlyje išmaišykite aliejų, maltą cinamoną ir druską. Sudėkite morkų griežinėlius ar juosteles ir viską gerai sumaišykite.
- Perdėliokite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-20 min., kol morkų traškučiai gražiai parus ir taps traškūs.
- Iškepusius morkų traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Morkų Salotos su Avinžirniais ir Datulėmis
Šios salotos - tai puikus spalvų ir skonių derinys, kuris gali būti patiektas kaip užkandis arba garnyras.
Ingredientai:
- 4 morkos
- 2 stiklinės avinžirnių
- 1 stiklinė datulių
- 1 citrina (2 v. š. sulčių)
- 1 valg. š. medaus
- 1 arbat. š. kuminų
Paruošimas:
- Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
- Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
- Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
Marinuotos Morkos
Marinuotos morkos - tai puikus užkandis, kuris gali būti laikomas šaldytuve kelias dienas.
Ingredientai:
- Morkos
- Druska
- Cukrus
- Malta aitrioji paprika
- Malta kalendra
- Česnakai
- Obuolių actas
- Saulėgrąžų aliejus
- Svogūnas
Paruošimas:
- Morkas nuskuskite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais specialia tarka.
- Druską, cukrų, maltą aitriąją papriką ir maltą kalendrą sumaišykite. Šį mišinį gerai išmaišykite su morkomis.
- Česnakų skilteles išspauskite preseliu, išmaišykite su obuolių actu ir morkomis.
- 80g saulėgrąžų aliejuje pakepinkite pusę svogūno, kad aliejus įgautų gerą skonį, svogūną išmeskite, verdančiu aliejumi užpilkite morkas, jas greitai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą.
Augalinė Lašiša iš Morkų
Augalinę lašišą galima pagaminti iš visai paprastų ingredientų, pavyzdžiui, morkų! Panaudoti šią lašišą galima pačiais įvairiausiais būdais - nuo sumuštinių iki salotų ar kur tik norisi.
Ingredientai:
- 2-3 nedidelės virtos morkos
- 20 ml. obuolių acto
- 120 ml. aliejaus
- žiupsnelis druskos
Paruošimas:
- Išvirtas morkas supjaustyti labai plonomis juostelėmis (patogu pjaustyti su bulvių skustuku).
- Sumaišyti visus ingredientus "lašišai" indelyje/šaldymo maišelyje ir sudėjus morkas vėl išmaišyti, lygiai paskirstyti ant visų morkų.
- Morkos turėtų būti apsemtos padažu beveik pilnai.
- Tokiame marinate morkas palaikyti šaldytuve per naktį ar bent jau kelias valandas.
Augalinė žuvis, lašiša, mėsa - dabar jau viskas įmanoma. O dažnai ir gaminama iš visiškai paprastų ingredientų.