pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Daržovių užtepėlės: gardūs ir universalūs receptai

Kai norisi greito, sotaus, bet kartu ir nebrangaus užkandžio, dažniausiai griebiamės sumuštinio. O jei vietoj įprasto sviesto ar dešros pasirinktume daržovių užtepėlę? Ji gali būti ne tik gardi, bet ir labai maistinga. Lietuviškos daržovės - paprastos, bet universalios. Iš jų galima paruošti įvairiausių užtepėlių, kurios puikiai tiks ne tik ant šviežios duonos, bet ir su trapučiais, lavašu ar net kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo.

Užtepėlės - tai ne tik galimybė pasigaminti greitus skirtinų skonių užkandžius, kuriais mėgausis visa šeima, bet ir praktiškas būdas sunaudoti po švenčių likusį maistą. Užtepėles galite tepti ant duonos, skrebučių ar krekerių, o jei norite sveikesnio varianto - patiekite su daržovių lazdelėmis. Jas lengva gaminti, nereikia jokių įmantrių ingredientų, o galutinis rezultatas džiugina tiek akį, tiek gomurį.

Morkų užtepėlė

1. Paruošimas: Morkas nuplaukite, nulupkite ir virkite ar garinkite iki suminkštėjimo. Nusausinkite saulėgrąžas, sudėkite visus ingredientus į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.

Burokėlių užtepėlė

2. Paruošimas: Burokėlį nulupkite, sutarkuokite arba supjaustykite gabaliukais.

Cukinijų užtepėlė

1. Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir dėkite į iki 220°C įkaitintą orkaitę. Kas dešimt minučių griežinėlius apverskite ir patikrinkite, ar jie dar ne minkšti. 2. Griežinėliams suminkštėjus, traukite juos iš orkaitės, atvėsinkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. 3. Susmulkinkite česnaką ir į maisto smulkintuvą dėkite cukinijas, smulkintą česnaką, sezamų pastą, pilkite citrinos sultis, pabarstykite druska ir pipirais. Viską gerai sumalkite ir skanaukite su trapučiais, duonele ar daržovėmis.

Svogūnų ir daržovių užtepėlė

3. Paruošimas: Svogūną smulkiai supjaustykite ir kepkite ant silpnos ugnies iki auksinės spalvos. Cukiniją sutarkuokite, apkepkite kelias minutes, kad nugaruotų skysčiai.

Pomidorų ir daržovių užtepėlė

Receptas:

  • 1 mažas svogūnas
  • 1 sk. česnako
  • 4-5 pomidorai (arba 15 vynuoginių pomidorų)
  • 1 paprika
  • Sauja alyvuogių
  • Pora šaukštų kaparėlių
  • Sauja parmezano, arba pekorino sūrio
  • Gausiai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai balzaminio acto (naudojau becukrį)
  • 5vnt. ančiuvių
  • Kelios šakelės petražolių
  • Druska, pipirai, čili pagal skonį

Visas daržoves supjaustome itin smulkiai. Galima naudoti ir virtuvinį kombainą, tačiau atsargiai, kad daržovės nevirstų į tyrę. Susmulkintas daržoves sudedame į kiaurasamtį ir gerai nusausiname. Pagardiname druska, pipirais, truputėliu čili.

Skonis: Sodrus ir tuo pačiu labai švelnus. Šis receptas gimė visai netikėtai, betvarkant spinteles ir šaldytuvą. Man patiko labai, galbūt ir jūs bandysite.

Moliūgų ir paprikų užtepėlė

1. Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite bei sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Tuomet apibarstykite česnakais, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. 2. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve, tada pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 2 valandas palaikykite šaltai, kad skoniai susimaišytų ir užtepėlė sutirštėtų.

Baklažanų užtepėlė

1. Svogūną ir papriką supjaustykite smulkiais gabalėliais. 2. Svogūną apkepkite augaliniame aliejuje, kol pagels, ir nuimkite nuo ugnies. 3. Į atskirą indą sudėkite pakeptus svogūnus, pjaustytą papriką ir berkite šiek tiek mairūno. 4. Baklažanus suvyniokite į foliją ir apie 20 minučių kepkite orkaitėje. Vėliau nulupkite baklažano odelę. 5. Supjaustykite ir troškinkite su svogūnu bei paprika apie pusvalandį. 6. Pomidorus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę ir smulkiai supjaustykite minkštimą. 7. Sumaišykite su jau patroškintomis daržovėmis ir troškinkite dar apie 10 minučių. 8. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve ir patiekite ant stalo su mėgstama duonele.

Daržovių užtepėlė su šonine

1. 2. Daržovėms sumikštėjus, sudėkite kubeliais supjaustytą šoninę (skūrelę nupjaukite), įdėkite pomidorų pastą ir pastoviai maišant kepinkite 3 min. 3. 4. Išėjo skani užtepėlė, tinkanti prie duoniukų ar skudintos duonytes...

Aštri moliūgų užtepėlė

1. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite. Aitriąją papriką susmulkinkite. Moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais griežiniais. 2. Paruoštas daržoves išdėliokite kepimo inde. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apelsino sultimis, apibarstykite česnakais, kmyniniais kuminais, smulkinta aitriąja paprika, džiūvėsėliais ir šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. 3. Iškepusius moliūgus sutrinkite. Keptas paprikas supjaustykite ir įmaišykite į moliūgų tyrę. 4. Tepkite ant duoniukų, skrudinto batono ar baltos duonos riekelių.

Kriaušių pagardas

1. 2. 3. Kriaušes nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. 4. Česnakus nulupkite, sutraiškykite ir sumeskite į puodą. 5. Galiausiai supilkite raudonojo vyno actą, suberkite visus prieskonius ir ant labai silpnos ugnies virkite dar apie 20-25 min. Paruoštą pagardą supilkite į užsukamą stiklinį indą ir laikykite šaldytuve.

Pomidorų ir migdolų užtepėlė

1. Pomidorus supjaustykite į keturias dalis, sudėkite į indą kartu su svogūnu, džiovintais pomidorais, geltonųjų grastyčių sėklom, ašriuoju pipiru (beje, verta jį paragauti iš anksto, nes kai kurie būna ypatingai aštrūs). Masę sutrinkite blenderiu. 2. Įdėkite dalį trintų migdolų, įpilkite šaukštą aliejaus. Sutrinkite. Masė turi būti tiršta, jei reikia vis papildykite trintais migdolais. Kadangi mano pomidorai naminiai ir sultingi, tai panaudojau visus 100 g migdolų, bet kartais gali reikėti ir mažiau. 3.

Špinatų užtepėlė

Špinatus nuplaukite, nusausinkite ir sumeskite į elektrinio smulkintuvo indą. Kartu su špinatais suberkite česnakus, tarkuotą parmezaną, druską. Anakardžius ir saulėgrąžas šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje ir taip pat suberkite į smulkintuvą. Viską susmulkinkite iki vientisos masės. Galiausiai supilkite alyvuogių aliejų ir dar šiek tiek paplakite. Patiekite su skrebučiais, trapučiais, prancūzišku batonu ar itališka čiabata, įvairiomis duonelėmis.

Baklažanų ir obuolių užtepėlė

Baklažaną perpjaukite išilgai pusiau, didesnes sėklas išgremžkite. Pabarstykite druska ir 10 minučių palikite. Nuplaukite, nusausinkite. Dėkite į skardą pjūviu į viršų. Apšlakstykite aliejumi. Kiškite į iki 180 įkaitintą orkaitę ir kepkite 8-10 minučių. Atvėsusį supjaustykite stambiais kubeliais. Svogūną ir karštu vandeniu nuplikytą pomidorą nulupkite ir susmulkinkite. Nuluptus obuolius supjaustykite kubeliais. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus ir pakepinkite. Sudėkite baklažanus, smulkintus pomidorus ir 3-4 minutes kepinkite. Sudėkite smulkintus obuolius, įberkite druskos, cukraus, pipirų, išmaišykite. Troškinkite apie 10 minučių. Palikite atvėsti.

Avokado užtepėlė su rikota

Avokadus nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus. Minkštimą supjaustykite gabalėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, pamaišykite. Suplakite tyrę. Sudėkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, naminę rikotą ir dar sykį viską suplakite. Suberkite tarkuotą parmezaną, grūstus riešutus, išmaišykite.

Užtepėlių trio

Ši spalvinga užtepėlių trio gimė besiruošiant Sveiko maisto šventėje Pažaislyje vykusiame konkurse “Vakarėlio užkandžiai”. Sveikas, gardus ir akį džiuginantis užkandis. Be to, paprastai ir greitai paruošiamas. Tačiau nereikia laukti vakarėlio, kad pasigaminti šias užtepėles. Mėgstu jas turėti po ranka. Bet kada galiu dėti ant stalo šeimai ar netikėtai užsukusiems svečiams. Ir praalkus gerai yra užkąsti sveiku užkandžiu. Taip nesudaromos sąlygos į burną dėti ką nors ne taip sveiko.

Kiti užtepėlių receptai

  • Mėsos ir daržovių užtepėlė:
    • 200 g keptos vištienos arba kalakutienos (tinka ir kiauliena)
    • 2-3 šaukštai šventinių mišrainių (be majonezo pertekliaus)
    • 2 šaukštai natūralaus jogurto arba grietinės
    • 1 šaukštelis garstyčių
    • Šiek tiek druskos ir pipirų pagal skonį

    Mėsą smulkiai supjaustykite arba sutrinkite. Įmaišykite mišrainę, jogurtą (arba grietinę) ir garstyčias. Pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Patiekite su skrebučiais arba agurkų griežinėliais.

  • Žuvies užtepėlė:
    • 150 g keptos arba rūkytos žuvies (lašiša, menkė ar kita)
    • 50 g kreminio sūrio
    • 1 šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
    • Sauja smulkintų krapų arba petražolių
    • Šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų

    Žuvį atskirkite nuo kaulų ir susmulkinkite. Sumaišykite su kreminiu sūriu ir citrinos sultimis. Įmaišykite smulkintus krapus, druską ir pipirus. Tepkite ant šviežios duonos arba trapučių.

  • Daržovių ir pupelių užtepėlė:
    • 1 stiklinė virtų pupelių arba avinžirnių (tinka konservuoti)
    • 100 g keptų daržovių (pvz., baklažanų, paprikų ar morkų)
    • 1 skiltelė česnako
    • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
    • 1 šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
    • Šiek tiek druskos ir prieskonių pagal skonį

    Pupeles ir daržoves sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Įmaišykite aliejų, citrinos sultis ir prieskonius. Patiekite su skrudintais duonos gabalėliais arba morkų lazdelėmis.

  • Sūrio ir riešutų užtepėlė:
    • 100 g likusio kieto sūrio
    • 2 šaukštai natūralaus jogurto arba grietinės
    • Saujelė smulkintų graikinių riešutų
    • Šiek tiek medaus arba spanguolių džemo (pagal skonį)

    Sūrį sutarkuokite arba smulkiai sukapokite. Sumaišykite su jogurtu ir riešutais. Patiekite su duonos lazdelėmis arba krekeriais, apšlakstę medumi ar spanguolių džemu.

Keli naudingi patarimai, gaminantiems užtepėles

  • Jei liko daug mišrainių su majonezu, jas galite naudoti kaip užtepėlių pagrindą, įmaišydami kreminio sūrio arba jogurto.
  • Į užtepėles drąsiai dėkite šviežias žoleles - jos suteikia užtepėlėms aromatingumo ir naujų skonių.
  • Derinkite įvairias tekstūras: kreminę bazę (pvz., grietinėlę, varškę, avokadą) su traškiais priedais (riešutais, sėklomis, keptais svogūnėliais).
  • Jei užtepėlė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens, sultinio ar aliejaus. Jei per skysta, galite įdėti riešutų sviesto, avinžirnių ar kreminių ingredientų.

Ingredientų kiekio santrauka

Ingredientas Kiekis
Paprikos 1-2 vnt.
Druska 0.3-0.5 arbat. š.
Pomidorų pasta 1 valg. š.
Kmyninis kuminas 1 arbat. š.
Karamelinis cukrus 1 arbat. š.
Imbieras 1 vnt.
Citrinos 1 vnt.
Pipirai 1 vnt.
Garstyčios 1 arbat. š.
Sultys 2 valg. š.
Cukinijos 1 vnt.