pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Košės Receptai 8 Mėnesių Kūdikiui

Aštuntas mėnuo - tai svarbus etapas kūdikio mityboje. Tai laikas, kai mažylis jau yra susipažinęs su įvairiais skoniais ir tekstūromis, o jo virškinimo sistema yra pakankamai subrendusi, kad galėtų priimti dar įvairesnius patiekalus. Šiame straipsnyje rasite receptų, kurie ne tik patenkins jūsų kūdikio alkį, bet ir padės jam augti sveikam ir stipriam.

Pagrindiniai Mitybos Principai 8 Mėnesių Kūdikiui

Prieš pradedant gaminti, svarbu suprasti, kokie yra pagrindiniai mitybos principai, kurių reikėtų laikytis maitinant 8 mėnesių kūdikį. Šiuo amžiuje kūdikis vis dar gauna didžiąją dalį maistinių medžiagų iš motinos pieno arba mišinio, tačiau papildomas maistas tampa vis svarbesnis. Svarbu užtikrinti, kad kūdikis gautų pakankamai geležies, kalcio, vitaminų ir kitų būtinų maistinių medžiagų.

Geležis

Šiame amžiuje kūdikio geležies atsargos, sukauptos gimimo metu, pradeda sekti. Todėl svarbu įtraukti į mitybą geležies turtingus produktus, tokius kaip mėsa (ypač jautiena ir paukštiena), žuvis, kiaušiniai, lęšiai, pupelės ir tamsiai žalios lapinės daržovės.

Kalcis

Kalcis yra būtinas stipriems kaulams ir dantims. Pagrindinis kalcio šaltinis yra motinos pienas arba mišinys, tačiau galima įtraukti ir pieno produktus, tokius kaip jogurtas (natūralus, be pridėtinio cukraus), varškė ir sūris (nedideliais kiekiais).

Vitaminai

Svarbu užtikrinti, kad kūdikis gautų pakankamai vitaminų A, C, D ir E. Vitaminas A randamas oranžinėse ir geltonose daržovėse ir vaisiuose (morkose, saldžiosiose bulvėse, moliūguose, abrikosuose). Vitaminas C randamas citrusiniuose vaisiuose, brokoliuose, paprikose. Vitaminas D svarbus kalcio įsisavinimui ir gali būti gaunamas iš riebios žuvies, kiaušinių trynių arba vartojant vitaminą D papildus (pasitarus su gydytoju). Vitaminas E randamas augaliniuose aliejuose, riešutuose ir sėklose.

Riebalai

Sveiki riebalai yra būtini smegenų vystymuisi ir energijai. Į mitybą reikėtų įtraukti avokadus, augalinius aliejus (alyvuogių, rapsų, saulėgrąžų), riebią žuvį (lašišą, skumbrę) ir riešutų sviestą (jei nėra alergijos).

Skaidulos

Skaidulos padeda virškinimui ir reguliuoja žarnyno veiklą. Skaidulų gausu vaisiuose, daržovėse ir grūduose (avižose, grikiuose, ruduosiuose ryžiuose).

Maisto Tekstūra ir Konsistencija

8 mėnesių kūdikis jau gali valgyti ne tik tyrę, bet ir smulkiai sutrintą arba susmulkintą maistą. Svarbu stebėti, kaip kūdikis reaguoja į skirtingas tekstūras ir atitinkamai pritaikyti maisto konsistenciją. Venkite didelių gabalėlių, kurie gali sukelti užspringimą.

Alergenai

Būkite atsargūs įvedant naujus maisto produktus, ypač alergenus. Įvedinėkite po vieną naują produktą kas kelias dienas, kad galėtumėte stebėti, ar kūdikis neturi alerginių reakcijų. Dažniausi alergenai yra: pienas, kiaušiniai, riešutai, žuvis, vėžiagyviai, kviečiai, soja. Jei pastebėjote bet kokius alergijos simptomus (bėrimą, vėmimą, viduriavimą, pasunkėjusį kvėpavimą), nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Receptų Pavyzdžiai

Štai keletas receptų pavyzdžių, kurie yra tinkami 8 mėnesių kūdikiams:

1. Avižų Košė su Obuoliais ir Cinamonu

Šis receptas yra paprastas, maistingas ir skanus. Avižos yra puikus skaidulų šaltinis, o obuoliai suteikia saldumo ir vitaminų.

Ingredientai:

  • 1/4 puodelio avižų
  • 1/2 puodelio vandens arba motinos pieno/mišinio
  • 1/4 puodelio smulkiai tarkuoto obuolio
  • Žiupsnelis cinamono

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite avižas ir vandenį/pieną/mišinį puode.
  2. Užvirkite ant vidutinės ugnies, tada sumažinkite ugnį ir virkite 5-7 minutes, arba kol avižos suminkštės.
  3. Įmaišykite tarkuotą obuolį ir cinamoną.
  4. Atvėsinkite iki tinkamos temperatūros prieš patiekdami.

2. Moliūgų Tyrė su Vištiena

Šis receptas yra puikus geležies šaltinis ir puikiai tinka pietums ar vakarienei.

Ingredientai:

  • 1/2 puodelio virtos ir sutrintos vištienos
  • 1/2 puodelio virtos ir sutrintos moliūgo
  • Šlakelis alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite vištieną ir moliūgą dubenyje.
  2. Įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
  3. Gerai išmaišykite.
  4. Patiekite šiltą.

3. Bananų ir Avokadų Tyrė

Šis receptas yra paprastas, greitas ir pilnas sveikų riebalų.

Ingredientai:

  • 1/2 banano
  • 1/4 avokado

Gaminimo eiga:

  1. Sutrinkite bananą ir avokadą šakute arba blenderiu iki vientisos masės.
  2. Patiekite iš karto.

4. Daržovių Sriuba su Lęšiais

Ši sriuba yra puikus skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis.

Ingredientai:

  • 1/4 puodelio raudonųjų lęšių
  • 1/2 puodelio vandens
  • 1/4 puodelio smulkiai pjaustytos morkos
  • 1/4 puodelio smulkiai pjaustyto brokolio
  • Šlakelis alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Nuplaukite lęšius.
  2. Sudėkite lęšius, vandenį, morkas ir brokolius į puodą.
  3. Užvirkite ant vidutinės ugnies, tada sumažinkite ugnį ir virkite 15-20 minučių, arba kol lęšiai ir daržovės suminkštės.
  4. Sutrinkite sriubą blenderiu iki vientisos masės.
  5. Įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
  6. Atvėsinkite iki tinkamos temperatūros prieš patiekdami.

5. Varškės Sūrelis su Uogomis

Šis receptas yra puikus kalcio šaltinis ir puikiai tinka desertui ar užkandžiui.

Ingredientai:

  • 2 šaukštai natūralios varškės
  • 1/4 puodelio sutrintų uogų (mėlynės, avietės, braškės)

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite varškę ir uogas dubenyje.
  2. Patiekite iš karto.

Svarbūs Patarimai Gaminant Maistą Kūdikiams

  • Naudokite šviežius ir kokybiškus ingredientus. Venkite perdirbtų produktų, kuriuose yra daug cukraus, druskos ir konservantų.
  • Gaminkite maistą patys. Taip galėsite kontroliuoti ingredientus ir užtikrinti, kad maistas būtų sveikas ir maistingas.
  • Laikykitės higienos. Kruopščiai plaukite rankas ir indus prieš gamindami maistą.
  • Atvėsinkite maistą iki tinkamos temperatūros prieš patiekdami. Kūdikiams skirtas maistas neturėtų būti per karštas.
  • Nesūdykite ir nesaldinkite maisto. Kūdikiams nereikia papildomos druskos ar cukraus.
  • Stebėkite kūdikio reakciją į naujus maisto produktus. Įvedinėkite po vieną naują produktą kas kelias dienas, kad galėtumėte stebėti, ar kūdikis neturi alerginių reakcijų.
  • Būkite kantrūs. Kūdikiui gali prireikti kelių bandymų, kol jis pripras prie naujo skonio ar tekstūros.

Papildomi Patarimai

  • Maitinkite kūdikį tada, kai jis yra alkanas. Nebandykite įbrukti maisto, jei kūdikis nenori valgyti.
  • Sukurkite malonią aplinką maitinimo metu. Išjunkite televizorių ir telefoną, kad galėtumėte susitelkti į kūdikį.
  • Leiskite kūdikiui tyrinėti maistą. Leiskite jam liesti, uostyti ir žaisti su maistu. Tai padės jam susipažinti su naujais skoniais ir tekstūromis.
  • Nepalikit kūdikio vieno valgymo metu. Visada būkite šalia, kad galėtumėte padėti jam, jei jis užspringtų.

Kruopų Košės

Pradėjus ragauti daržoves paprastai eilėje laukia kruopų košės. Nėra griežtų taisyklių, kad primaitinimą būtinai reikia pradėti nuo daržovių, bet gydytojai dažniausiai rekomenduoja būtent taip. Ir tada, kai vaikutis jų ragauja, tarkim, apie dvi savaites ar ilgiau, jau galima duoti ir kruopų košės, Visgi, kurią rinktis pirma, kruopų ar daržovių, - apsispręsti paprastai padeda sezonas. Jei primaitinti pradedame vasarą ar rudenį, verčiau pradėti nuo daržovių, kai daugiau jų yra šviežių.

Anksčiau buvo siūloma pradėti nuo manų ar ryžių, dabar rekomendacijos pasikeitusios, mat manų košė maistine verte pati prasčiausia, o ryžiuose prieš keletą metų rasta didelis neorganinio arseno kiekis, tad kūdikiams ir vaikams siūloma neduoti ryžių pieno ir, kaip rekomenduoja kai kurie specialistai, netgi ryžių košės pasiūlyti vėliau, kai jau bus išragautos kitos, beje, jos duoti nedažnai. Vertingesni yra rudieji ryžiai, nes turi daugiau skaidulų, B grupės vitaminų, kalcio, fosforo ir geležies, sudėtyje nėra gliuteno. Kukurūzų košė irgi priskiriama prie mažiau vertingesnių, tad jos galima duoti, kai mažylis yra jau apie metukų amžiaus.

Taigi - kuri būtų tinkamiausia pradėjus pažintį su grūdais? Tradiciškai siūloma pradėti nuo grikių ar avižų. Tada galima pasiūlyti sorų, miežių. Grikiai turi daug mineralinių medžiagų, vitaminų (ypač B grupės), augalinių baltymų, geležies (naudinga, jei nustatoma mažakraujystė arba tiesiog jos profilaktikai), ląstelienos. Juose esančias maistingąsias medžiagas organizmas įsisavina greitai ir lengvai. Avižose gausu B grupės vitaminų, organizmui reikalingų aminorūgščių, augalinių baltymų, vitamino E, jos stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina medžiagų apykaitą. Avižose esantys fluoras ir kalcis svarbūs formuojantis kaulams, o geležis - mažakraujystės profilaktikai.

Pradėjus siūlyti kruopų košės, jos, kaip ir daržovių, reiktų iš pradžių duoti maždaug po 2-3 šaukštukus ir kiekį palaipsniui didinti. (5-6 mėn. kūdikiui kruopų košės paprastai duodama kartą per dieną, o sulaukusiam 8-9 mėn. - du kartus.) Ilgainiui bus aišku, kokia košė mažyliui patinka ir tinka labiau. Svarbu stebėti, ar organizmas tinkamai reaguoja, ar vaikučiui nepučia pilvo, neviduriuoja ir pan. Jei yra galimybė, geriausia pirkti ekologiškas kruopas. Košės svarbu nepervirti, nesusvilinti, taip pat - virti tiek laiko, kiek priklauso. Naudingesni kuo mažiau apdoroti grūdai, tad pirmenybę reiktų teikti grūdams, o ne dribsniams. Gaminant dribsnius kruopos traiškomos ir praranda dalį maistinių medžiagų. Košę virti geriausia vandenyje, verdant galima įpilti pusę šaukštuko aliejaus ir dar truputį pavirti.

Žinoma, namuose ruoštas maistas visad geriau nei pirktinis, tačiau pirktinės košės nėra blogybė, kurios visiškai nebūtų galima duoti vaikams (gamyba griežtai kontroliuojama). Tik perkant reikėtų atkreipti dėmesį į sudėtį - rinktis tokias, į kurias nepridėta cukraus. Dar svarbu atkreipti dėmesį - jei renkamės užpilamas pirktines košes, jos turi atitikti vaikučio amžių: tarkim, 6 mėnesių mažyliui nereikėtų duoti košės, ant kurios pakuotės parašyta „nuo 8 mėnesių“. Pirktinės košės būna su pienu ir be jo - pasirinkus be pieno, galima jas pagardinti tyrelėmis, ruošti su mišinuku ar mamos pienu.