Cepelinų atsiradimo istorija
Nors visi manome, kad cepelinai yra tikras lietuviškas patiekalas, tačiau jis perimtas iš kitų tautų. Cepelinų, kaip patiekalo, atsiradimas siejamas su bulvių auginimo ir valgymo kultūros plitimu Europoje. Lietuvoje bulvės pradėtos auginti tik XIX amžiuje kaip egzotiški augalai, o jos išpopuliarėjo tik tarpukario laikotarpiu. Tik vėliau, nuo XX amžiaus bulvės buvo pradėtos naudoti maistui. Kai tuo tarpu Vokietijoje bulviniai didžkukuliai buvo žinomi jau apie 150 metų.
Į Lietuvą didžkukuliai atkeliavo per žydus ir vokiškąją Mažąją Lietuvą. Vienas pirmųjų cepelinų receptų Lietuvoje buvo paminėtas 1936 metais. Nors cepelinai yra labai dažnas patiekalas lietuviškoje virtuvėje, tačiau jie nėra lietuvių nacionalinis patiekalas.
Ritos receptai
Šiandien susiruošus gaminti cepelinus pagalvojau,kad mano tinklaraštyje jų recepto tai nėra 👀 Vaje. Kaip ten bebūtų,taisau padėtį ir rašau receptą.Stengiausi surašyti viską kuo tiksliau.Cepelinų sėkmė priklauso nuo bulvių rūšies.Naudokite krakmolingas bulves,kitu atveju gali tekti valgyti cepelinų košę.Mėsą taip pat rinkitės gerą ir kokybišką.Pastaruoju metu kiaulienos faršo nenaudoju,nes perku brandintą jautieną iš ūkio.Nerealaus ir tikro skonio mėsa,be jokių priedų 😍 Su parduotuvine karviena nėra ko net lyginti 😊 Brandintos veislinių galvijų jautienos tikrai rasite kiekviename ūkininkų turguje. Raitoju rankoves ir kimbu prie darbų.
4 kg vidutinio dydžio krakmolingų bulvių
krakmolas nuo bulvių sunkos
druskos pagal poreikius
sūdytų lašinių ( perku ūkininko)
svogūnų
grietinės
1.Užkaičiu 1 kg bulvių su lupena,suprantama nuplautas.Virimo laiko nežinau,badau šakute.Išvirusias nusunkiu ir padedu vėsti.
2.Nuskutu 3 kg žalių bulvių ir užpilu šaltu vandeniu.Palieku laukti savo eilės.
3.Pasiruošiu faršą : dribsnius užplikau karštu vandeniu.Jiems išbrinkus ir pravėsus dedu į faršą.Į faršą nukeliauja ir smulkinti česnakai , svogūnas,kiaušinis,pipirai,druska.Masę gerai išminkau.
4.Sūdytus lašinius pakepinu su svogūnais ir uždengusi palieku keptuvėje.Kai ateis eilė valgyt cepelinus truputį pašildysiu.
5.Virtas bulves nulupu ir sumalu.
6.Žalias bulves sutarkuoju ir nusunkiu. Dubenio su sunka neišpilu o palieku 10 min. krakmolui nusistovėti.Nusėdusį krakmolą dedu į bulvių masę .
7.Virtą bulvių masę,nusunktą tarkių masę su krakmolu ir druska gerai išminkau.Masė bus minkšta.Formuoju cepelinus.Turbūt viskas aišku ,kad į išplotą tešlos gabalą dedame faršo gabaliuką ,kraštus užspaudžiame ir rankose suformuojame pailgos formos cepeliną.
8.Užkaičiu gilų puodą su vandeniu ,dedu druskos.Visada padarau bandomąjį virimą.Jeigu matau ,kad cepelinai leidžiasi į bulvių masę dedu papildomai krakmolo.Būna ,kad ir pritrūksta,kaip ir minėjau priklauso nuo bulvių.
9.Cepelinus darau nedidelius ,pagal savo rankas.Mažesni cepelinai greičiau išverda .Nemėgstu didelių bombų 👀 Verdu apie 20-25 minutes.Valgome tradiciškai su spirgais ir grietine.Grietinę ir spirgus dedu atskirai ir nemaišau,mes taip mėgstame.

Cepelinai – neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. 6 gardžiausi ir laiko patikrinti receptai
Cepelinai (dar vadinami didžkukuliais) – vos ne populiariausias lietuvių bulvinis patiekalas. Didžioji dalis mūsų tikrai esame ragavę ir mėgstame cepelinus, jų ruošimas ir valgymas sukuria tarsi šventę namuose. Cepelinų receptų yra didelė įvairovė: gali būti gaminami iš žalių ar virtų bulvių, su mėsos, varškės, grybų įdarais. Šiame straipsnyje pasidalinsime gardžiais cepelinų receptais, kuriuos tikrai verta išbandyti kiekvienam.

Kiek virti cepelinus?
Jeigu patys gaminate cepelinus namuose, apvoliokite juos krakmole bei dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Cepelinus reikia virti dideliame kiekyje vandens. Virimo laikas skaičiuojamas nuo tada, kai cepelinai iškils į paviršių.

Daugiau receptų
Kraunama daugiau.- Konservavimas
- Marinavimas
- Bulvių apkepas
- Daržovių apkepas
- Makaronų apkepas
- Mėsos apkepas
- Varškės apkepas
- Kiti apkepai
- Avižų košė
- Bulvių košė
- Daržovių košės, tyrės
- Grikių košė
- Manų košė
- Ryžių košė
- Vaisių košės, tyrės
- Kitos košės
- Gaivios salotos
- Sočios salotos
- Karštos salotos
- Garnyrai
- Kitos salotos
- Karštos sriubos
- Trintos sriubos
- Tirštos sriubos
- Šaltos sriubos
- Pieniškos sriubos
- Saldžios sriubos
- Karšti sumuštiniai
- Šalti sumuštiniai
- Vieno kąsnio sumuštiniai
- Mėsos troškiniai
- Vegetariški troškiniai
