pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sėklų Duonos Kepimo Receptai: Nuo Tradicinių Iki KETO

Man rodos, kiekvienas žmogus turi savo duoną: šviesią, tamsią, ruginę, su sėklom, su saulėgrąžom, vardinti būtų galima ilgai. Jei jūs, kaip ir aš, esate tūkstančio sėklų duonos žmogus, turėtumėte ją išsikepti, tikrai turėtumėte. Lietuvoje duona ir jos kepimas turi itin senas tradicijas ir užima ypatingą vietą mūsų kultūroje. Iš tinkamų ingredientų paruošta duona - palanki ir sveikatai, mat joje gausu skaidulų, mineralų bei vitaminų. Pateikiame keletą receptų, kurie padės jums išsikepti gardžią ir sveiką sėklų duoną namuose.

Tradicinis Sėklų Duonos Receptas

Šis receptas skirtas tiems, kurie mėgsta klasikinį skonį ir nori mėgautis namine duona su įvairiomis sėklomis.

Ingredientai:

  • 420 g kvietinių miltų
  • 1 arb. šaukšt. druskos
  • 1,5 arb. šaukšt. cukraus
  • 1,5 arb. šaukšt. sausų mielių
  • 2 valg. šaukšt. saulėgrąžų sėklų
  • 2 valg. šaukšt. moliūgų sėklų
  • 2 valg. šaukšt. sezamų sėklų
  • 340 ml šilto vandens
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
  • Gabaliukas minkšto sviesto kepimo formai patepti
  • Visų sėklų mišinio viršui pabarstyti

Gaminimas:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų, sėklas ir mieles. Supilkite į šį mišinį vandenį ir šaukštą aliejaus. Šaukštu išmaišykite, o kai viskas ims lipti, lengvai paminkykite ir suformuokite kamuolį.
  2. Pridenkite dubenį su tešla drėgnu rankšluostuku, o tada dėkite į šiltą vietą ir kildinkite 2-3 val., kol tūris padvigubės.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros. Pailgą kepimo formą aukštesniais kraštais (idealu, tokią, kokioje paprastai kepami keksai) patepkite sviestu.
  4. Pakilusią tešlą lengvai perminkykite, tada ant lygaus paviršiaus paberkite viršui skirtą sėklų mišinį ir apvoliokite šiame mišinyje tešlos rutulį, kad kuo geriau pasidengtų sėklomis. Tuomet iš tešlos suformuokite pailgą „rąstą“ ir atsargiai dėkite jį į paruoštą kepimo formą. Vėl pridenkite ir leiskite pakilti apie 30 min.
  5. Pakilusį duonos kepaliuką švelniai patepkite likusiu aliejumi ir dėkite į orkaitę kepti. Kepkite duoną apie 40 min., t. y. kol viršus bus gražiai paruduos.
  6. Išimkite kepimo formą su duona iš orkaitės, leiskite ramiai pabūti 10 min., tada atsargiai išverskite duoną, dėkite ant vėsinimo grotelių ir leiskite visiškai atvėsti, tik tada galima pjaustyti. Kai prapjausite, kad ne taip greitai džiūtų, verta laikyti sandariame maišelyje.

KETO Sėklų Duonos Receptas

Daugumai žmonių nusprendus pereiti prie ketogeninės mitybos sunkiausia tampa atsisakyti lengvų maisto produktų, tokių kaip duona ir makaronai. Bet kai noras labai stiprus, susigalvoji visokių alternatyvų. Dalinamės lengvu KETO duonos receptu. Ši duona skani tiek su saldžiais, tiek su pikantiškais priedais. Galiu pasidžiaugti - pirmas bandymas labai vykęs! Taip, duonos per 5 minutes neiškepsi. Bet turint omeny, kiek pastangų reikia, ir koks rezultatas gaunasi, patikėkit - pabandyti verta.

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai
  • 3 v. š. ispaninio šalavijo sėklų
  • 100 g saulėgražų sėklų
  • 100 g moliūgų sėklų
  • 70 g linų sėmenų
  • 50 g sezamų sėklų
  • 100 g graikinių riešutų (puikai tiks ir lazdynų ar migdolų riešutai)
  • 30 ml alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsnių. Kepimo skardą padenkite kokosų sviestu ir dugną išklokite kepimo popieriumi.
  2. Sausoje keptuvėje sumaišykite saulėgrąžų sėklas, moliūgų sėklas, linų sėmenis ir sezamo sėklas. Skrudinkite ant vidutinės ugnies, maišydami, kol sėklos taps šviesiai rudos spalvos. Tai gali užtrukti 5-7 minutes.
  3. 2 šaukštus sėklų mišinio atidėkite mažame dubenėlyje (prireiks duonos papuošimui pabaigoje). Likusias sėklas perkelkite į didelį dubenį.
  4. Į didelį dubenį suberkite migdolų miltus, kokosų miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Viską lengvai išmaišykite.
  5. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, grietinę, aliejų, chia sėklas ir klevų sirupą (jei naudojate).
  6. Sumaišykite šlapius ir sausus ingredientus, kol jie susimaišys. Tešlą supilkite į paruoštą skardą. Pabarstykite atidėtomis sėklomis, švelniai įspauskite jas į tešlą, kad jos priliptų. Leiskite pastovėti 10 minučių.
  7. Kepkite duonos kepaliuką, kol taps aukso rudos spalvos, o į centrą įsmeigtas dantų krapštukas bus švarus, maždaug 40 minučių.

Varškės ir Sėklų Duona

Varškės ir sėklų duona - tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori valgyti mažiau greitųjų angliavandenių, tačiau nenori atsisakyti gardžios duonos. Varškė - mėgstamas lietuvių produktas, kuris ne tik skanus, bet ir turtingas baltymais. Todėl, norint pasigaminti duoną, kuri būtų ne tik skani, bet ir maistinga, šį ingredientą verta įtraukti. Pateikiu receptą duonai, kurioje gausu varškės, migdolų ir kokosų miltų. Be varškės, šioje duonoje taip pat bus gausu įvairių sėklų, tokių kaip moliūgų, saulėgrąžų, linų sėmenų ir kanapių branduolių, kurie suteikia papildomo skonio ir tekstūros.

Duona su plikiniu raugu

Ingredientai:

  • 4 valg. šaukšt. cukraus
  • 1 valg. šaukšt. kmynų

Gaminimas:

  1. Į didelį dubenį dėti 12 šaukštų miltų, cukrų ir įpilti verdantį vandenį. Viską išmaišyti ir palikti atvėsti.
  2. Į šiltą, bet ne karštą plikinį, sudėti 250 ml turimo raugo. Išmaišyti ir palikti 1 parai. Po paros rekomenduojama atsidėti 250 ml raugo kitam kartui. Jį įdėti į stiklainiuką ir palikti šaldytuve.
  3. Į plikinį sudėti kmynus, druską ir likusius miltus, ir užminkyti tešlą. Miltus reguliuoti pagal tešlos kietumą, tešla turi būti labai lipni. Palikti tešlą pakilti 8-10 valandų kol ši pakils.
  4. Tada dėti į kepimo formą, išteptą sviestu ir kepti 40 minučių 200 laipsnių temperatūroje ir 70 minučių 170 laipsnių temperatūroje. Pirmas 15 minučių būtinai pravėrus orkaitės dureles.
  5. Iškepusią duoną ragauti su sviestu.

Patarimai Kepant Duoną

Norint, kad duona pavyktų puikiai, verta atkreipti dėmesį į keletą svarbių aspektų:

  • Išsirinkite, kuo kildinsite. Prieš kepant duoną reikėtų pagalvoti, kuo ją kildinsite. Tam puikiai tinka tiek raugas, tiek paprastosios mielės. Pastarosios pravers skubantiems ir neturintiems daug laiko. O pasigaminti raugą prireiks šiek tiek laiko ir pastangų. Kaip teigia ji, paprastai raugas yra gaminamas apie savaitę.
  • Teisingai rinkitės miltus. Kepant duoną galite rinktis tiek viso grūdo, tiek paprastus baltuosius miltus. Lyginant su baltais miltais, viso grūdo miltai turi daugiau maistingųjų medžiagų, iš jų gaminama duona bus intensyvesnio skonio, sunkesnės konsistencijos.
  • Leiskite tešlai pakilti. Daugumoje receptų rašoma, kad duonos tešla kepimui teks tinkama tuomet - kai padidės dvigubai. O tai gali trukti nuo vienos iki trijų valandų, priklausomai nuo temperatūros, drėgmės tešloje, glitimo išsivystymo ir naudojamų ingredientų.
  • Pagardinkite sėklomis. Duoną galima ne tik papuošti įvairiausiomis sėklomis ar žolelėmis, bet ir jomis praturtinti duonos tešlą. Į tešlą įmaišyti galite ir moliūgų, saulėgrąžų, sezamų, kanapių sėklų.