Žiemą, kai temperatūra nukrenta žemiau nulio, kyla klausimas, ar saugu valgyti šaltyje atšildytas daržoves, pavyzdžiui, kopūstus. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip šalčiai veikia skirtingus vaisius ir daržoves bei kaip atpažinti, ar produktas buvo sušalęs.
Kaip Šalčiai Veikia Vaisius Ir Daržoves
Laimutė Grybauskaitė, Lietuvos vaisių ir daržovių prekybos įmonių asociacijos „Vaisiai ir daržovės“ vadovė, teigia, kad dideli šalčiai daržovėms, o tuo labiau vaisiams, yra nepakeliami. Nors bulvės ne taip greitai sušąla, tačiau viskas priklauso nuo to, kiek laiko jos yra atvirame lauke. Jei prekės guli ant prekystalio ar nuo šalčio neapsaugotoje bagažinėje, pakanka poros valandų ir jos sušąla.
Skirtingų rūšių vaisiai ir daržovės į šalčius reaguoja nevienodai. Didmeninės prekybos įmonės turi sandėlius, kur kiekvienai daržovių ir vaisių rūšiai yra numatyta optimali saugojimo temperatūra ir drėgmė.
Jautriausi Vaisiai Ir Daržovės Šalčiui
- Bananai: jiems nereikia net minusinės temperatūros, kad pradėtų juoduoti.
- Agurkai ir pomidorai: greitai sušąla, nes yra vandeningi produktai.
- Burokai, ridikai ir morkos: lietuviškos daržovės, kurios taip pat bijo šalčio. Jeigu lauke yra minus 10-15 laipsnių, daržovėms sušalti pakanka kelių valandų.
- Žiediniai kopūstai ir brokoliai: užšaldytos šios daržovės turi nemalonų kvapą ir skonį.
Tačiau ne visi egzotiški vaisiai yra itin jautrūs šalčiams. Pavyzdžiui, ananasų ir apelsinų žievė yra storesnė, kuri nuo šalčio juos šiek tiek apsaugo.
Kaip Atpažinti Sušalusius Vaisius Ir Daržoves
L. Grybauskaitė pataria pirkėjams atkreipti dėmesį į šiuos požymius:
- Jei daržovės ar vaisiai yra sušalę, jie bus kieti.
- Jeigu jie buvo sušalę ir vėliau atšildyti - jausis paminkštėjimai, pavandenijimai.
Anot Audronės Žebrauskienės, Aleksandro Stulginskio universiteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto vadovės, kopūstai taip pat nebijo šalčių, pašalę ir vėliau atšildyti jie tinkami vartojimui, kaip ir bulvės. Tiesa, pastarosios salstelėja, bet vis tiek yra tinkamos valgyti.
Ką Daryti Nusipirkus Sušalusių Vaisių Ir Daržovių
Jei nusipirkote sušalusių daržovių ir vaisių, vienintelis būdas susigrąžinti pinigus - juos nunešti pardavėjui, tačiau tam reikia išsaugoti pirkimo čekį ar kvitą.
Aušra Išarienė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja, primena: “Jei atviroje turgavietėje vykdoma sušalusių vaisių ir daržovių prekyba, tai yra prekybos standartų pažeidimas. Vartotojai nusipirkę sušalusių vaisių ir daržovių gali jas grąžinti pardavėjui, o jei pardavėjas nepriima, gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą”.
Atsparesnės Šalčiui Daržovės
Audronė Žebrauskienė teigia, jog atspariausios šalčiui yra šakniavaisinės daržovės. Ištvermingiausiomis galima pavadinti morkas, nes ir jų derlių galima nuimti pakankamai vėlai, t.y. spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje. Taip pat šalčiams atsparūs yra burokėliai, pastarnokai.
Šakniavaisiai ir kopūstai sandėliuose yra laikomi nuliui artimoje temperatūroje. Kitos daržovės ir vaisiai, kuriose yra daugiau vandens, greičiau pašąla.