pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Dieta gastritui gydyti: receptai ir rekomendacijos

Gastritas - itin paplitusi XXI amžiaus liga. Netinkama mityba bei stresas sukelia ypač nemalonias skrandžio problemas, su kuriomis susiduria daugelis. Kas skatina jos mastus? Prasta mityba, stresas, greitas gyvenimo tempas, net mažas fizinis aktyvumas ir visiškas negebėjimas atsipalaiduoti.

Gastritas yra skrandžio gleivinės uždegimas, kuris gali kilti dėl įvairių priežasčių, įskaitant Helicobacter pylori bakterijos infekciją, nesteroidinių priešuždegiminių vaistų vartojimą ar per didelį alkoholio kiekį. Vienas iš pagrindinių gydymo būdų - subalansuota mityba, kuri gali sumažinti skrandžio dirginimą, sumažinti rūgštingumą ir padėti atkurti gleivinę. Mityba sergant gastritu gali padėti ne tik suvaldyti simptomus, bet ir pagreitinti gijimo procesą.

Ligos aprašymas

Gastritas dažnai pasireiškia rėmeniu, pykinimu, vėmimu, pilvo skausmais, ypač po valgio, ir net kraujo pasirodymu išmatose, jei gleivinė yra stipriai pažeista. Gastritas gali būti ūminis arba lėtinis. Ūminis gastritas dažnai atsiranda dėl laikino dirgiklio, o lėtinis gastritas išsivysto ilgainiui, kai skrandžio gleivinė nuolat patiria pažeidimus.

Nuo gastrito gali nukentėti kiekvienas, tačiau dažniausiai jis pasireiškia žmonėms, kurie ilgai naudoja tam tikrus vaistus, piktnaudžiauja alkoholiu, patiria stresą arba turi autoimuninių ligų. Ilgalaikė gastrito forma gali sukelti pavojingas komplikacijas, pavyzdžiui, opas arba net skrandžio vėžį.

Dažnai skauda pilvą, graužia rėmuo, valgant staiga ima pykinti ir per dažnai raugėjate? Gali būti, kad jums - gastritas. Šį sutrikimą paprastai sukelia Helicobacter pulori bakterijos, o jo pasekmės - skrandžio sienelių pažeidimai ir uždegimas, dėl kurių natūralios skrandžio rūgštys sukelia skausmingą po skrandžiu esančių jautrių audinių dirginimą, Gastrito išvengti padeda tam tikri mitybos pokyčiai, kurie gydo skrandžio sieneles. Gyvenimo būdo pokyčiai dažnai palengvina gastritą ir net jį išgydo. Akivaizdu, kad reikės atsisakyti įprastinių sveikatos problemų kaltininkų - greito maisto ir gazuotų gėrimų, o taip pat rekomenduojama daugiau valgyti tam tikrų, skrandžio neapsunkinančių maisto produktų.

Mitybos principai sergant gastritu

Sergant gastritu, vienas pagrindinių mitybos principų yra nedirginti skrandžio gleivinės, todėl maistas turėtų būti lengvai virškinamas, neutralus rūgštingumo požiūriu, nepernelyg karštas ar šaltas, be daug prieskonių ar riebalų. Reikia valgyti dažnai, bet mažomis porcijomis, kad sumažintumėte skrandžio rūgšties gamybą ir išvengtumėte persivalgymo, kuris gali pabloginti simptomus. Svarbu reguliuoti valgymo laiką ir vengti ilgesnių pertraukų tarp valgymų, nes ilgesnis badavimas gali skatinti skrandžio rūgščių gamybą.

Kad neapkrautumėte virškinamojo trakto, leistumėte jam ramiai dirbti, produktus privalėsite valgyti virtus, paruoštus garuose arba kepti, tačiau nevalgyti luobelės. Iš valgiaraščio išbraukite visus itin karštus ir labai šaltus patiekalus: karšti gali nuplikyti, išdeginti, o šaltiems organizmas atiduos savo energiją, kad sušildytų. Taip pat turėsite apriboti druskos vartojimą - ji ne tik sulaiko vandenį organizme, bet ir dirgina skrandžio gleivinę. Valgyti turite dažnai, 5-6 kartus per dieną mažomis porcijomis.

Leidžiami maisto produktai

  • Virtos arba troškintos daržovės: Morkos, bulvės, brokoliai, cukinijos - visos daržovės, kurios yra švelnios, mažai rūgščios ir lengvai virškinamos. Šios daržovės turi daug vitaminų ir mineralų, reikalingų sveikatai palaikyti, tačiau jos nekelia papildomo streso skrandžiui.
  • Liesi baltymai: Liesos vištienos krūtinėlės, kalakutiena, triušiena, žuvis, kurių paruošimui nereikia riebalų, gali būti puikus baltymų šaltinis. Baltymai būtini audinių atstatymui, o liesos mėsos rūšys nesukelia papildomos rūgštingumo rizikos.
  • Mažai rūgštūs vaisiai: Bananas, obuoliai (be odos), kriaušės - vaisiai, turintys mažai rūgščių ir lengvai virškinami. Jie suteikia reikiamą kiekį vitaminų bei skaidulų, kurios padeda išlaikyti žarnyno sveikatą.
  • Obuolius. Juose yra visų veikliųjų medžiagų (net 300!), būtinų gyvybei palaikyti. Daugiausia vitaminų C, K, P ir B grupės, kalio, kalcio, geležies, pektinų, fruktozės, beta karoteno, eterinių aliejų ir angliavandenių. Taip pat yra fosforo, kobalto, jodo, cinko, molibdeno, natrio, nikelio, chromo, fluoro, baltymų, amino rūgščių, raugintų medžiagų ir vandens.
  • Kriaušes. Nors kriaušėse gana nemažai cukraus ir ne itin gausu maistinių medžiagų, jos pasižymi gana dideliu skaidulų kiekiu (kiekvienoje kriaušėje yra maždaug 25 proc. dienos skaidulų normos).
  • Kruopos: Avižos, ryžiai, manai, soros - tai lengvai virškinamos grūdinės kultūros, kurios ilgai išlaiko sotumo jausmą, tačiau nedirgina skrandžio gleivinės. Kruopos gali būti pagrindinė valgymo dalis, ypač ūminiu gastrito metu.
  • Pieno produktai: Mažai riebalų turintys produktai, tokie kaip natūralus jogurtas be priedų, kefyras ar varškė, gali būti naudingi dėl savo probiotinių savybių. Jie padeda atkurti skrandžio mikroflorą ir mažinti rūgštingumą.

Nekelti skausmingų bangų virškinamajame trakte padės įvairūs pieno produktai: pienas, grietinėlė, grietinė, kefyras, nerūgšti varškė, rūgpienis. Jeigu pieno produktai pabodo, visuomet galima pasigaminti kažko iš varškės - pieno produkto naudingosios savybės niekur nedingsta.Pieno galite pilti į omletą - bus puresnis, minkštesnis, švelnesnis. Košes irgi galite virti, vandenį perpus skiesdamos pienu.

Vengtini maisto produktai

  • Riebus ir keptas maistas: Šie maisto produktai ne tik dirgina skrandžio gleivinę, bet ir reikalauja daugiau rūgščių virškinimui, kas gali pabloginti gastrito simptomus. Riebalai sunkiai virškinami ir gali sukelti skrandžio pilnumo pojūtį bei rėmenį.
  • Aštrūs prieskoniai: Čili, česnakai, pipirai, svogūnai gali smarkiai padidinti skrandžio rūgštingumą ir sukelti dirginimą. Aštrūs maisto produktai taip pat skatina skrandžio rūgščių išsiskyrimą, kuris gali pabloginti uždegimą.
  • Rūgštūs produktai: Citrusiniai vaisiai, pomidorai ir jų pagrindu pagaminti padažai turi didelį rūgščių kiekį, kuris gali pažeisti jau ir taip uždegiminę gleivinę.
  • Citrusiniai vaisiai ir jų sultys. Citrusinių vaisių esminė savybė yra rūgštumas, kuris dirgina jau ir taip uždegimo veikiamas skrandžio sieneles. Kai kurie tyrimai rodo, kad polinkį į skrandžio uždegimus turintiems žmonėms citrusiniai vaisiai iš tiesų skatina smegenis išleisti skausmą sukeliančius cheminius neurotransmiterius. Kad skrandis pailsėtų, venkite apelsinų, greipfrutų ir citrinų, o vitamino C organizmui duokite iš kitų šaltinių - braškių, melionų, bulvių ir žalių lapinių daržovių.
  • Pomidorai. Pomidorai iš tiesų yra gardūs ir juos valgyti sveika, juose gausu antioksidanto likopeno bei daug vitamino C. Tačiau pomidorai taip pat yra pakankamai rūgštingi, todėl gali dirginti skrandį. Pomidoruose taip pat yra fruktozės - tai natūralus cukrus. Kai kurie žmonės netoleruoja fruktozės - tai reiškia, kad žarnynas jos neapdoroja. Nesuvirškinta ši medžiaga yra fermentuojama žarnyno bakterijų, o tai gali sukelti pykinimą, pilvo skausmus, dujų sankaupas ir diarėją. To turėtų pakakti, kad pasiryžtumėte atsisakyti pomidorų.
  • Kava, alkoholis ir gazuoti gėrimai: Šie gėrimai stimuliuoja skrandžio rūgščių gamybą, todėl gastritu sergantiems žmonėms juos reikėtų vengti. Alkoholis gali tiesiogiai pažeisti skrandžio gleivinę ir pagreitinti uždegimo procesus.
  • Kava. Kavos atsisakyti gali būti labai sunku, nes daugelis ją labai mėgsta, bet gera žinia ta, kad kofeino galima gauti ir iš kitų šaltinių (žinoma, saikingai), kurie nėra tokie rūgštingi. Truputis kofeino yra žaliojoje arbatoje ir daugelis tyrimų rodo, kad reguliarus žaliosios arbatos vartojimas gali sumažinti gastrito riziką iki 40%, kadangi joje yra priešuždegiminių junginių. Tačiau jei arbatos jums tiesiog nepakanka, galite bandyti rinktis mažiau rūgštingas kavos pupeles. Pavyzdžiui, arabikos pupelės yra mažiau rūgštingos už robustos pupeles. Kavos rūgštingumas taip pat mažėja pupeles skrudinant lėtai arba prieš skrudinimą jas apdorojant garais. Taip pat mažesniu rūgštingumu pasižymi tamsaus skrudinimo kavos pupelės bei šalto plikymo kava - tačiau nepamirškite, kad kofeiną vartoti reikia saikingai.
  • Saldumynai ir šokoladas: Šie produktai gali padidinti skrandžio rūgščių išsiskyrimą, be to, jų sudėtyje esantis cukrus gali sukelti fermentaciją, kuri dar labiau dirgina skrandį.

Apribojimai, kad nenuvargintumėte skrandžio, turėsite atsisakyti ruginės duonos, sluoksniuotos tešlos, riebios mėsos bei visokių konservų, rūgščių sūrių, aštrių padažų ir marinatų.Taip pat reikėtų susilaikyti nuo baltagūžių kopūstų, grybų, rūgštynių, gazuotų gėrimų, juodos kavos.

Maisto ruošimo rekomendacijos

Sergant gastritu svarbu pasirinkti tinkamus maisto ruošimo metodus. Rekomenduojama vengti kepimo aliejuje, rinktis virimą, troškinimą ar garinimą. Maisto ruošimui naudokite kuo mažiau riebalų ir prieskonių. Taip pat svarbu užtikrinti, kad patiekalai nebūtų pernelyg rūgštūs ar aštrūs, todėl rekomenduojama vengti citrinų sulčių ar aštrių padažų.

Kad neapkrautumėte virškinamojo trakto, leistumėte jam ramiai dirbti, produktus privalėsite valgyti virtus, paruoštus garuose arba kepti, tačiau nevalgyti luobelės.

Pavyzdinis dienos meniu

  • Pusryčiai: Avižinė košė, pagaminta vandenyje su šiek tiek natūralaus jogurto ir puse banano, arba kietai virtas kiaušinis, piene virta ryžių košė, arbata su pienu.
  • Priešpiečiai: Liesos varškės gabalėlis su skrebučiu iš viso grūdo duonos, arba keptas obuolys su cukrumi.
  • Pietūs: Virta vištienos krūtinėlė su garuose virtomis daržovėmis (brokoliais, cukinijomis) ir šiek tiek rudųjų ryžių, arba daržovių sriuba, garuose paruoštos mėsos frikadelės su bulvių koše, vaisių sultys.
  • Pavakariai: Natūralus jogurtas su kriauše, arba erškėtuogių nuoviras, džiūvėsėliai.
  • Vakarienė: Troškinta kalakutiena su bulvių koše ir virtomis morkomis, arba raudona žuvis su grietinėlės padažu, daržovių ragu, arbata su pienu.
  • Prieš miegą: Ramunėlių arbata be cukraus, arba pienas ir obuolys (arba bananas).

Štai taip turėtų atrodyti skrandį tausojanti DIETA:

Skysčių vartojimo svarba

Hidratacija yra itin svarbi sergant gastritu. Reikėtų vengti gėrimų, kurie gali skatinti skrandžio rūgščių gamybą, tokių kaip kava, stipri arbata, alkoholis ar gazuoti gėrimai. Geriausias pasirinkimas - vanduo, lengvai virškinamos žolelių arbatos (ramunėlių, imbiero), kurios gali padėti nuraminti skrandžio gleivinę ir sumažinti uždegimą.

Papildomi patarimai ir prevencija

Geriausias būdas išsiaiškinti, kokia dieta labiausiai tinka jūsų gastritui gydyti - po vieną išbandyti mūsų sąraše pateikiamus produktus ir stebėti savo organizmo reakciją. Jei turite problemų dėl skrandžio, neprivalote valgyti prėsko maisto - galite mėgautis patiekalų skoniu, aprūpinti oranizmą maistingomis medžiagomis.

Gastritas yra skrandžio gleivinės uždegimas, kuris gali kilti dėl įvairių priežasčių, įskaitant Helicobacter pylori bakterijos infekciją, nesteroidinių priešuždegiminių vaistų vartojimą ar per didelį alkoholio kiekį. Vienas iš pagrindinių gydymo būdų - subalansuota mityba, kuri gali sumažinti skrandžio dirginimą, sumažinti rūgštingumą ir padėti atkurti gleivinę. Mityba sergant gastritu gali padėti ne tik suvaldyti simptomus, bet ir pagreitinti gijimo procesą.

Lentelė produktų, kuriuos rekomenduojama vartoti sergant gastritu

Produktų grupė Rekomenduojami produktai Vengtini produktai
Daržovės Virtos arba troškintos morkos, bulvės, brokoliai, cukinijos Aštrūs prieskoniai, svogūnai, česnakai
Baltymai Liesa vištiena, kalakutiena, žuvis Riebi mėsa, keptas maistas
Vaisiai Bananai, obuoliai (be odelės), kriaušės Citrusiniai vaisiai, pomidorai
Kruopos Avižos, ryžiai, manai, soros -
Pieno produktai Natūralus jogurtas be priedų, kefyras, varškė (mažai riebalų) -
Gėrimai Vanduo, žolelių arbatos (ramunėlių, imbiero) Kava, alkoholis, gazuoti gėrimai

Gastritas yra skrandžio gleivinės uždegimas, kuris gali kilti dėl įvairių priežasčių, įskaitant Helicobacter pylori bakterijos infekciją, nesteroidinių priešuždegiminių vaistų vartojimą ar per didelį alkoholio kiekį. Vienas iš pagrindinių gydymo būdų - subalansuota mityba, kuri gali sumažinti skrandžio dirginimą, sumažinti rūgštingumą ir padėti atkurti gleivinę. Mityba sergant gastritu gali padėti ne tik suvaldyti simptomus, bet ir pagreitinti gijimo procesą.

Svarbu atsiminti, kad straipsnyje pateikiami patarimai, aprašymai apie ligas, gydymo metodus, vaistus, maisto papildus ar sveikatos būklės vertinimus yra tik rekomendacinio pobūdžio. Ji negali būti laikoma gydytojo ar vaistininko konsultacijos pakaitalu.