pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kalakutiena: Sveiki ir Lengvai Paruošiami Receptai

Sveikos mitybos svarba iškėlė kalakutieną į kulinarines aukštumas, iš kurių ji nebenusileidžia - ir pelnytai! Kalakutiena - puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško liesos, baltyminės ir skanios mėsos. Ji yra universali, todėl ją galima naudoti daugybėje patiekalų, nuo paprastų kasdienių valgių iki įmantrių šventinių patiekalų.

Šiame straipsnyje apžvelgsime įvairius sveikus ir lengvai paruošiamus receptus su kalakutiena, aptarsime jos naudą sveikatai ir pateiksime patarimų, kaip išsirinkti kokybišką produktą.

Kalakutienos Nauda Sveikatai

Kalakutiena yra ne tik skani, bet ir labai naudinga sveikatai. Štai keletas pagrindinių privalumų:

  • Aukštas baltymų kiekis: Baltymai yra būtini raumenų augimui ir atstatymui, taip pat svarbūs daugeliui kitų kūno funkcijų. Kalakutiena yra puikus baltymų šaltinis, todėl ypač tinka sportininkams ir aktyvų gyvenimo būdą propaguojantiems žmonėms.
  • Mažas riebalų kiekis: Kalakutiena, ypač kalakutienos krūtinėlė be odos, turi labai mažai riebalų. Tai padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  • Geras vitaminų ir mineralų šaltinis: Kalakutiena yra geras B grupės vitaminų (ypač niacino ir B6), seleno, fosforo ir cinko šaltinis. Šie vitaminai ir mineralai atlieka svarbų vaidmenį energijos gamyboje, imuninės sistemos veikloje ir ląstelių apsaugoje.
  • Lengvai virškinama: Kalakutiena paprastai yra lengvai virškinama, todėl tinka net ir jautrią virškinimo sistemą turintiems žmonėms.

Kaip Išsirinkti Kokybišką Kalakutieną?

Norint, kad patiekalai su kalakutiena būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai, svarbu pasirinkti kokybišką produktą. Štai keletas patarimų:

  • Šviežumas: Pirkdami šviežią kalakutieną, atkreipkite dėmesį į jos spalvą ir kvapą. Mėsa turėtų būti šviesiai rausva ir be jokio nemalonaus kvapo. Venkite pirkti kalakutieną, jei ji atrodo pilka ar gleivėta.
  • Pakuotė: Patikrinkite, ar pakuotė nepažeista ir ar mėsa tinkamai supakuota. Jei pakuotė yra pažeista, tai gali reikšti, kad mėsa buvo paveikta bakterijų.
  • Etiketės: Atidžiai perskaitykite etiketes. Ieškokite informacijos apie mėsos kilmę, auginimo būdą ir galiojimo datą. Pirmenybę teikite kalakutienai, kuri buvo užauginta be antibiotikų ir hormonų.
  • Šaldyta kalakutiena: Jei perkate šaldytą kalakutieną, įsitikinkite, kad ji yra visiškai užšaldyta ir be ledo kristalų, kurie gali reikšti, kad mėsa buvo atšildyta ir vėl užšaldyta.
  • Kalakutienos dalys: Skirtingos kalakutienos dalys turi skirtingą riebalų ir baltymų kiekį. Krūtinėlė yra liesiausia dalis, o šlaunelės ir sparneliai - riebesni. Pasirinkite dalį, atsižvelgdami į savo mitybos poreikius ir pageidavimus.

Sveiki ir Lengvai Paruošiami Receptai su Kalakutiena

Štai keletas receptų, kurie padės jums atrasti kalakutienos universalumą ir mėgautis skaniu bei sveiku maistu:

1. Kepta Kalakutienos Krūtinėlė su Žolelėmis

Šis paprastas receptas puikiai tinka kasdieniam patiekalui. Jis greitai paruošiamas ir labai skanus.

Ingredientai:

  • 500 g kalakutienos krūtinėlės
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių
  • 1 šaukštelis džiovintų rozmarinų
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Kalakutienos krūtinėlę įtrinkite alyvuogių aliejumi, čiobreliais, rozmarinais, druska ir pipirais.
  3. Dėkite krūtinėlę į kepimo indą ir kepkite 25-30 minučių, arba kol mėsa bus visiškai iškepusi.
  4. Prieš pjaustydami leiskite mėsai pastovėti 5-10 minučių.
  5. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis ar salotomis.

2. Kalakutienos Maltinukai su Daržovėmis

Šie maltinukai yra puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą. Jie puikiai tinka pietums ar vakarienei.

Ingredientai:

  • 500 g kalakutienos faršo
  • 1 smulkiai supjaustytas svogūnas
  • 1 smulkiai sutarkuota morka
  • 1/2 smulkiai supjaustytos paprikos
  • 1 kiaušinis
  • 1/4 puodelio džiūvėsėlių
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Sumaišykite visus ingredientus dideliame dubenyje.
  2. Formuokite maltinukus.
  3. Kepkite maltinukus keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol jie bus gražiai apskrudę iš visų pusių ir visiškai iškepę.
  4. Patiekite su bulvių koše, ryžiais ar salotomis.

3. Kalakutienos Troškinys su Daržovėmis

Šis troškinys yra puikus būdas sušilti šaltą dieną. Jis pilnas daržovių ir skanus.

Ingredientai:

  • 500 g kalakutienos, supjaustytos kubeliais
  • 1 svogūnas, supjaustytas
  • 2 morkos, supjaustytos
  • 2 bulvės, supjaustytos
  • 1 skardinė konservuotų pomidorų
  • 2 puodeliai vištienos sultinio
  • Druska, pipirai ir žolelės pagal skonį

Paruošimas:

  1. Apkepkite kalakutieną keptuvėje su trupučiu aliejaus.
  2. Sudėkite svogūnus, morkas ir bulves į didelį puodą.
  3. Įpilkite konservuotus pomidorus, vištienos sultinį, druską, pipirus ir žoleles.
  4. Užvirkite ir sumažinkite ugnį. Troškinkite 30-40 minučių, arba kol daržovės suminkštės.
  5. Patiekite karštą.

4. Kalakutienos Salotos su Avokadu ir Citrusiniais Vaisiais

Šios salotos yra gaivus ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis pietums ar lengvai vakarienei.

Ingredientai:

  • 200 g keptos kalakutienos, supjaustytos
  • 1 avokadas, supjaustytas
  • 1 apelsinas, nuluptas ir supjaustytas
  • 1 greipfrutas, nuluptas ir supjaustytas
  • Švieži salotų lapai
  • Alyvuogių aliejus, citrinos sultys, druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Sumaišykite visus ingredientus dideliame dubenyje.
  2. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.
  3. Pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Patiekite iš karto.

5. Kalakutienos Kepsneliai su Cukinijomis

Tai puikus būdas panaudoti kalakutienos faršą ir pasigaminti skanius bei sveikus kepsnelius.

Ingredientai:

  • 500 g kalakutienos faršo
  • 1 vidutinė cukinija, sutarkuota ir nuspausta
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai džiūvėsėlių
  • Šviežios petražolės, smulkiai supjaustytos
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Aliejus kepimui

Paruošimas:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite kalakutienos faršą, sutarkuotą ir nuspaustą cukiniją, smulkiai supjaustytą svogūną, susmulkintą česnaką, kiaušinį, džiūvėsėlius, smulkintas petražoles, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite.
  2. Rankomis formuokite nedidelius kepsnelius.
  3. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies.
  4. Kepkite kepsnelius iš abiejų pusių, kol jie gražiai apskrus ir bus visiškai iškepę. Tai turėtų užtrukti apie 5-7 minutes kiekvienai pusei.
  5. Patiekite karštus su mėgstamu garnyru, pavyzdžiui, salotomis, bulvių koše ar daržovėmis.

Kiti Receptai su Kalakutiena

Net ir tais atvejais, kai šaldytuve gūdi dykuma, stengiuosi improvizuoti ir pasigaminti kažką bent šiek tiek įdomesnio.

Kalakutienos suktinukai su paprika ir pelėsiniu sūriu

Prie šių suktinukų dera pesto padažas.

Mėsa šiek tiek sausoka, labiausiai dėl džiūvėsėlių, bet įdaras tikrai gelbsti padėtį. Valgydama galvojau, kad šiek tiek man jie primena kijevo kotletus. Paprika ir pelėsinis sūris suteikia išskirtinio, aitresnio skonio, kas man tai dienai labai tiko.

Ingredientai:

  • 300 g kalakutienos filė
  • 50 g pelėsinio sūrio
  • Paprika
  • Kiaušinis
  • Džiūvėsėliai
  • Druska

Paruošimas:

  1. Kiaušinį išplakame su žiupsneliu druskos.
  2. Mėsos kraštelyje dedame juostelėmis pjaustytos paprikos, šiek tiek sūrio.
  3. Viską susukame į suktinuką, ir persmeigiame mediniu pagaliuku.
  4. Dedame į kiaušinio plakinį, išvoliojame džiūvėsėliuose ir guldome į kepimo indą.
  5. Patiekiame su mėgstamu garnyru, gaiviomis salotomis.

Filo tešlos pyragas su kalakutiena ir špinatais

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 500 g filo tešlos
  • 500 g šaldytų špinatų
  • 5 kiaušinių
  • 200 g fetos sūrio
  • 200 g kalakutienos filė
  • 1 citrinos
  • 70 g čederio sūrio
  • 20 g sviesto
  • 2 g džiovintų raudonėlių
  • 2 g muskatų
  • Druska
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Aliejaus - kepti

Paruošimas:

  1. Špinatus atitirpdykite, nuspauskite, bet kaip supjaustykite.
  2. Čederį smulkiai sutarkuokite.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  4. Pakepinkite kalakutieną aliejuje ant stiprios ugnies 2-3 minutes. Pagardinkite druska, pipirais.
  5. Giliame dubenyje sumaišykite 4 kiaušinius, kalakutieną, trupintą fetos sūrį.
  6. Pergamentinio kepimo popieriaus lapą suglamžykite, suvilgykite vandeniu ir išlyginkite ant darbastalio.
  7. Greitai atskirkite 1 sluoksnį filo tešlos, patieskite jį ant popieriaus, aptepkite sviestu, truputį pasūdykite ir dėkite antrą filo lakštą.
  8. Perkelkite popierių su tešla į formą, lengvai paspauskite.
  9. Dalį įdaro iš kraštų uždenkite tešla, kruopščiai atskirdami ją nuo popieriaus.

Salotos su kalakutiena ir ananasais

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 2 kalakutienos filė kepsneliai (po 150-200 g)
  • 1 nedidelės salotos gūžės
  • 2 žiedų šviežio arba konservuoto ananaso
  • 6 šaukštų barbekiu padažo
  • 0,5 raudonojo svogūno
  • 2 šaukštų grietinės
  • 2 šaukštų saldaus tailandietiško aitriųjų paprikų padažo
  • Aliejaus kepti
  • Druskos

Paruošimas:

  1. Kalakutieną aptepkite saldžiu aitriųjų paprikų padažu, pasūdykite ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje po 3 minutes iš kiekvienos pusės.
  2. Svogūną supjaustykite žiedais.
  3. Salotos gūžę perpjaukite skersai perpus.
  4. Salotos riekes aptepkite šaukštu grietinės, uždėkite kalakutieną, truputį barbekiu padažo, po riekę ananaso ir pusę svogūno žiedų.

Kalakutienos sriuba

Ingredientai:

  • Kalakuto sparnas
  • Cukinija
  • Pomidorai
  • Morka
  • Paprika
  • Salieras
  • Svogūnai
  • Česnakai
  • Kruopos
  • Džiovinti bazilikai
  • Špinatai
  • Druska
  • Pipirai

Paruošimas:

  1. Kalakuto sparną įdėkite į puodą, užpilkite 1,5 litro šalto vandens, užkaiskite. Kai užvirs, nugriebkite putas ir virkite ant mažiausios ugnies apie 1 val.
  2. Cukiniją, pomidorus, morką, papriką ir salierą supjaustykite nedideliais kubeliais.
  3. Išgriebkite iš puodo sparną, leiskite truputį ataušti.
  4. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, morkas ir salierus, maišydami kepinkite 5 minutes.
  5. Supilkite sultinį, sudėkite kruopas, džiovintus bazilikus, užvirinkite.
  6. Nuimkite mėsą nuo kaulų, sudėkite į sriubą kartu su smulkintais česnakais ir pavirkite dar 5-7 minutes.
  7. Įberkite druskos, pipirų, paprikų, bazilikų, sudėkite špinatus.

Kepta kalakutiena su daržovėmis

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 600 g kalakuto krūtinėlės filė
  • 3 morkų
  • 2 paprikų
  • 2 svogūnų
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto medaus
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 šaukštelio džiovintų rozmarinų
  • 1 šaukštelio paprikos miltelių
  • Druskos
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Patiekti: avokado, mikrožalumynų

Paruošimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 140 laipsnių.
  2. Česnaką susmulkinkite. Įmaišykite jį į likusį alyvuogių aliejų kartu su paprikų milteliais ir rozmarinais su trupučiu druskos bei pipiru.
  3. Kepkite maždaug valandą, kol gražiai pagels.
  4. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais.

Makaronai su kalakutienos faršu

Ingredientai:

  • Makaronai
  • Kalakutienos faršas
  • Svogūnai
  • Česnakai
  • Maskarponės sūris
  • Bazilikai
  • Alyvuogių aliejus

Paruošimas:

  1. Česnakus išspauskite arba labai smulkiai sukapokite.
  2. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite svogūnus, pasūdykite ir maišydami kepinkite 5 minutes.
  3. Tada dėkite faršą ir česnakus, padidinkite karštį ir troškinkite smulkindami gumulėlius, kol mėsa pakeis spalvą.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Didelę gilią kepimo formą sutepkite aliejumi.
  5. Į faršą įmaišykite maskarponę ir likusius bazilikus. Prikimškite šio įdaro makaronus.
  6. Uždenkite formą aliejumi sutepta folija ir pašaukite į orkaitės vidurį. Kepkite 30 minučių.

Kalakutienos dešrelės lavaše

Ingredientai (9 porcijoms):

  • 760 g kalakuto šlaunelės filė
  • 165 g lajaus
  • 80 g svogūnų
  • 16 g šviežių žalumynų
  • 10 g druskos
  • 1,5 g šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Patiekti: 9 stambių vyšninių pomidorų, 180 g raugintų agurkų, 2 lavašų, petražolių

Paruošimas:

  1. Faršą pagardinkite druska, pipirais, sudėkite smulkintus žalumynus ir gerai išmaišykite.
  2. Suformuokite iš faršo ilgas dešreles.

Patarimai ir Gudrybės

  • Marinavimas: Kalakutiena puikiai sugeria marinatų skonį. Prieš kepant ar grilinant, pamarinuokite mėsą, kad ji būtų sultingesnė ir aromatingesnė.
  • Termometras: Naudokite mėsos termometrą, kad įsitikintumėte, jog kalakutiena yra visiškai iškepusi. Vidinė temperatūra turėtų siekti 74°C.
  • Poilsis: Prieš pjaustant, leiskite keptai ar grilintai kalakutienai pastovėti kelias minutes. Tai padės mėsai išlaikyti sultis.
  • Šaldymas: Jei turite likučių, atvėsinkite juos ir laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 3-4 dienas.

Šie receptai ir patarimai padės jums atrasti kalakutienos privalumus ir mėgautis skaniu bei sveiku maistu.