Na, kas gi nepasiilgsta balandėlių? Aš nuolat jų noriu ir labai mėgstu, todėl kai pasirodo švieži kopūstai, iš karto pradedu balandėlių sezoną. Vienintelis dalykas, kuris mane priverčia abejoti, ar tikrai dedikuoti vakarą balandėliams, yra laikas: juk tenka išdarinėti kopūstą, jį apvirti, paruošti įdarą, vynioti, vėl troškinti. Meilės balandėliams dienomis, kurios dažnai pasitaiko savaitės vidury, ruošiu tokį patiekalą - mėsos kukulius su troškintų kopūstų garnyru.
Keptuvėje troškintų kopūstų su kalakutiena receptas pažįstamas kiekvienai šeimininkei. Tai labai sveikas patiekalas, kuriame gausu baltymų, skaidulinių medžiagų ir vitaminų. Kopūstų galima nusipirkti bet kuriuo metų laiku. Jie puikiai išsaugo vitaminus ir aprūpina organizmą reikalingomis skaidulomis. Taigi, dalį kopūstų dedu į mėsos kukulius, o kitą dalį troškinu su morkomis ir kmynais.
Troškinio su kalakutiena ingredientai
- kalakutienos faršas: 500 gramų
- kopūstai: 300 gramų
- ryžiai: 4 valgomųjų šaukštų
- morkos: 2
- porai: 1
- pomidorų padažas: 3 valgomųjų šaukštų
- čili dribsniai: žiupsnelis
- druska: pagal skonį
- juodieji pipirai: žiupsnelis
- aliejus: šlakelis
Taigi, tinginių troškinys su kalakutiena ir kopūstu yra lengvai paruošiamas ir skanus patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniam valgymui, tiek ir šventinei vakarienei. Šis patiekalas išsiskiria savo paprastumu, tačiau labai skaniu ir sotišku skoniu. Kalakutienos faršas, kopūstai, morkos ir ryžiai su pomidorų padažu suteikia puikų derinį, kuris tinka tiek suaugusiems, tiek vaikams. Be to, šis troškinys yra puikus pasirinkimas sveikam ir subalansuotam mitybos planui.
Naudingos sudedamosios dalys
Štai kodėl šis troškinys toks naudingas:
- Kalakutienos faršas: Kalakutiena yra puikus liesos mėsos šaltinis, turinti daug baltymų ir mažai riebalų. Tai ideali mėsa, norint išlaikyti sveiką širdį ir raumenų masę.
- Kopūstai: Kopūstai yra žinomi dėl savo didelio vitamino C kiekio, kuris padeda stiprinti imuninę sistemą, taip pat yra puikus skaidulų šaltinis, gerinantis virškinimą.
- Morkos: Morkos yra puikus beta-karoteno šaltinis, kuris organizme virsta vitaminu A ir yra svarbus akių sveikatai bei odai.
- Ryžiai: Ryžiai suteikia energijos ir yra geras angliavandenių šaltinis. Jie taip pat yra lengvai virškinami ir suteikia sotumo jausmą.
- Pomidorų padažas: Pomidorų padažas praturtina patiekalą su pomidorų antioksidantais, ypač likopenu, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.
- Porai ir čili dribsniai: Porai suteikia subtilų skonį, o čili dribsniai prideda šiek tiek aštrumo ir pagyvina troškinį, padėdami padidinti medžiagų apykaitą.
Troškinto kopūsto su kalakutiena gaminimo eiga
- Pirmiausia morkas nulupkite bei sutarkuokite.
- Tada porą supjaustykite smulkiais gabaliukais, o kopūstą tiesiog ruoželiais.
- Troškintuve įkaitinkite aliejų.
- Sudėkite morkas, porą ir pakepinkite, kol suminkštėja.
- Tuomet sudėkite kalakutienos faršą ir kepinkite maždaug 5 minutes, kol jis šiek tiek apskrunda.
- Po to į troškintuvą suberkite susmulkintus kopūstus, ryžius, dėkite pomidorų padažą, pagardinkite druska bei pipirais.
Alternatyvus receptas
Štai dar vienas būdas paruošti skanų troškinį:
- Reikia: 0,6 kg kalakutienos be kaulo (šlaunelių, blauzdelių mėsos), 1 vid. dydžio svogūnas, 2 vid. dydžio morkos, 1 paprika, 1 skardinė pomidorų savo sultyse (400 g), 0,5 kg bulvių, 3-4 kopūstų lapai, gera sauja smulkintų petražolių, 5-6 skiltelės česnako, žiupsnelis šviežiai grūsto kumino, druskos, žiupsnelio cukraus.
- Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabaliukais. Česnaką sutraiškykite peiliu.
- Dėkite visus produktus sluoksniais į storasienį puodą: mėsą, petražoles, sumaišytas su česnaku, pabarstykite prieskoniais ir druska, morkas, pomidorus, paprikas, svogūnus, bulves pasūdykite ir pabarstykite cukrumi, įpilkite maždaug 1,5 l vandens.
Norint paruošti kvapnų karštą patiekalą, reikia paimti kalakutienos filė arba nupjauti mėsą nuo šlaunies kaulo. Nesunku išsirinkti kokybišką mėsą. Atkreipkite dėmesį į paukščio kvapą ir išvaizdą. Paruoškite mėsą. Nupjaukite mėsą nuo kaulo ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Supjaustykite daržoves. Sudėkite daržoves prie mėsos ir kepkite 3-4 minutes. Supilkite vandenį ir 15 minučių troškinkite uždengę dangčiu. Į mėsą sudėkite kopūstus, druską, pipirus, lauro lapą ir kitus prieskonius. Įpilkite pomidorų pastos.