pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skaniausi Kotletai: Receptai ir Patarimai

Kas nemėgsta mamos gamintų maltinių? Tokių turbūt nėra. Ką tos mamos daro, kad maltiniai tapo neginčytinu naminio maisto simboliu? Gal burtodžius kalba? Keletą patarimų-burtažodžių, kaip patobulinti maltinukų receptą, rasite šiame straipsnyje.

Sultingi Kotletai: Receptas ir Gaminimo Būdas

Ingredientai:

  • 500 g maltos kiaulienos ir jautienos
  • 2 nedidelių svogūnų
  • 2 česnako skiltelių
  • Mėgstamų žolelių - čiobrelių, raudonėlių, rozmarinų, petražolių ar kitų
  • 1 kiaušinio
  • 2 v. š. su kaupu krakmolo
  • 150 ml gazuoto mineralinio vandens
  • Druskos
  • Pipirų

Gaminimas:

  1. Svogūną sutarkuokite burokine tarka, česnakų skilteles sukapokite.
  2. Dėkite maltą mėsą, krakmolą, prieskonius, įmuškite kiaušinį, pilkite mineralinį vandenį ir išmaišykite.
  3. Masę gerai išdaužykite ir palikite pastovėti šaldytuve pusvalandį.

Troškinti Kotletai: Dar Vienas Puikus Receptas

„Labai retai kepu kotletus keptuvėje. Dažniausiai juos kepu orkaitėje, taip daug lengviau, paprasčiau, greičiau ir švariau. Tačiau prieš kelias dienas užsimaniau būtent kotletų, keptų keptuvėje ir dar lengvai patroškintų puode. Variantų su kuo troškinti kotletus yra labai daug. Ir dažniausiai tąs pasirinkimas priklauso nuo to, kokius produktus šiuo metu turime savo virtuvėje ir žinoma nuo nuotaikos. Pats paprasčiausias tai iškeptus kotletus troškinti su svogūnu ir morkomis. Galima kartu įdėti dar ir truputį šiaudeliais pjaustyto moliūgo ar bulvių. Galima troškinti įberus mirkytų džiovintų baravykų. Galima pilti tik verdančio vandens ir galiausiai įdėti truputį grietinės. Kas dar niekada taip netroškino kotletų, išsamus receptas“, - rašo tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė Dalia.

Ingredientai:

  • Apie 500 gr kiaulienos mėsos faršo (gali būti 1/2 kiauliena ir ½ jautiena)
  • 1 labai didelio kiaušinio
  • 1 svogūno
  • 1 didelės batono riekės (arba 2 v. š. džiuvėsėlių ar avižinių dribsnių)
  • ½ stiklinės vandens ar pieno
  • Druskos
  • Pipirų mišinio ir jums patinkančių prieskonių mėsai
  • Lydyto Ghee sviesto ar kitokių riebalų kepimui

Troškinimui:

  • 1- 2 morkų arba nedidelės saujos džiovintų baravykų (tiks ir pievagrybiai)
  • 1 nedidelio svogūno
  • 3- 4 bulvių (nebūtinai)
  • 1 v. š. riebios grietinės ar 2 v. š. grietinėlės
  • Petražolių

Gaminimas:

  1. Keptuvėje apkepkite abu svogūnus.
  2. Pusę keptų svogūnų suberkite į puodą kuriame troškinsite kotletus.
  3. Likusią kitą pusę sudėkite į faršą ir sumaišykite visus kotletams skirtus produktus.
  4. Gerai išminkykite faršą ir dar kelis kartus faršo masę mestelkite iš visų jėgų į dubenį kuriame jį minkėte. Nuo taip pamėtyto faršo kotletai taps tik sultingesni.
  5. Įkaitinkite vėl tą pačią keptuvę, kurioje ką tik kepėte svogūnus. Įdėkite truputį lydyto sviesto ir sudėkite suformuotus kotletus. Apkepkite juos iš abiejų pusių iki lengvo rudumo.
  6. Kol kepa kotletai supjaustykite morkas (arba pievagrybius) ir suberkite į puodą su svogūnais. Galite įdėti ir plonai supjaustytas bulves.
  7. Apkeptus kotletus sudėkite į puodą, užpilkite šiek tiek (apie ½ stiklinės verdančio vandens) ir uždengę dangčiu troškinkite ant nedidelės kaitros troškinkite apie 20 min.
  8. Baigiant troškinti įdėkite šaukštą grietinės ar įpilkite grietinėlės.
  9. Jei naudosite džiovintus grybus, tai prieš kelias valandas sulaužytus grybus ir užmerkite į šaltą vandenį (vandens neturi būti labai daug (tik apie 1 stiklinę). O prieš kepant kotletus juos su visu vandeniu supilkite į puodą, kuriame žadate troškinti kotletus ir ant silpnos kaitros pradėkite virti.
  10. Kai kotletai keptuvėje apkeps sudėkite į puodą su verdamais grybais kepintų svogūnų dalį ir pačius kotletus.

Patarimai, Kaip Patobulinti Maltinukų Receptą

Gardūs maltiniai pavyksta iš kelių rūšių mėsos arba tos pačios rūšies, bet skirtingų dalių skerdienos. Geriausiai kepti maltinius iš ką tik paruošto faršo, jeigu recepte nenumatyta šiek tiek faršą pamarinuoti. Kiaušiniai padaro maltinius kietesnius, ypač kiaušinio baltymas. Tad jei būtinai norėtumėte įdėti kiaušinį, tai dėkite arba trynį, arba išplaktą baltymą.

Nelaikykite faršo su žaliais svogūnais. Jeigu norite faršą kažkiek palaikyti šaldytuve, svogūnus reikia apkepti. Faršas su apkeptais svogūnais lengviau virškinimas. Tam, kad maltiniai išlaikytų savo formą, gerai išmuškite faršą. Tiesiog gana stipriai pamėtykite faršą į dubenėlio kraštą. Galima faršą pamėtyti ir iš vienos rankos į kitą arba padaužyti į stalą. Tai prisotins faršą oru ir jis taps minkštesnis ir tąsesnis, geriau lips.

Sultingumo prideda: keli šaukštai ledinio vandens, šaukštas aliejaus arba patarkuotas (smulkiai supjaustytas) ledinis sviestas. Padžiūvęs batonas, balta duona, džiūvėsėliai - tai ir yra viena iš pagrindinių mamos maltinių paslapčių. Norėdami padaryti maltinius sveikesnius, keiskite duoną daržovėmis - puikiai tinka moliūgai, cukinijos, paprikos, morkos, baklažanai, netgi obuoliai. Sultingumą išsaugosite, bet purumo - ne.

Dar viena sultingumo ir purumo paslaptis - sviestas arba grietinėlė. Įmaišykite minkštą sviestą arba per kelis kartus įpilkite grietinėlės. Kai tokį faršą išmaišysite, būtinai palaikykite jį šaldytuve bent valandą. Formuokite maltinius suvilgytomis vandeniu rankomis. Sultingiau yra vienas didelis maltinis, nei du maži.

Kepkite maltinius gerai įkaitintoje keptuvėje iki gražiai apskrudusios plutelės iš vienos pusės, po to apverskite ir, nemažindami kaitros, apkepkite tiek pat iš kitos pusės. Tuomet uždenkite dangčiu ir kepkite, kol maltiniai bus iškepę. Kitas būdas - greitai apkepkite stipriai įkaitintoje keptuvėje, o po to baigti kepti orkaitėje.

Geriau įdėkite į keptuvę 4 maltinius, o ne šešis iš karto. Jei perkrausite keptuvę, maltiniai troškinsis ir labai sumažės. Jeigu neturite kantrybės žaisti su atskirais maltiniais, kepkite iš karto didelį maltinį, kitaip vadinamą „netikru zuikiu“.

Daniški Kotletai: Purūs ir Labai Gardūs

Kas čia tokio iškepti kotletus ? Ir aš taip pagalvojau 😊 Bet nugalėta smalsumo ,išbandžiau šį socialiniuose tinkluose sklandantį kotletų receptą. Šie kotletai vadinami daniškais. Kodėl daniškais nesigilinau, bet būtų įdomu sužinoti . Daug nerašysiu ,tik pasakysiu ,kad jie tikrai nerealaus skonio. Minkšti, purūs ir labai gardūs. Būtinai išbandykite. Nusivilti neteks.

Ingredientai:

  • 1 kg maltos mėsos (galima naudoti kiaulieną pusiau su jautiena
  • 2 per burokinę tarką sutarkuoti svogūnai
  • 2 kiaušiniai
  • 0,4 l pieno
  • 6 v.š.

Tradiciniai Naminiai Kotletai

Ingredientai:

  • 700 g kiaulienos faršo
  • 300 g jautienos faršo
  • 2 kiaušiniai
  • 1 nemažas svogūnas
  • 2-3 valgomieji šaukštai džiūvėsėlių
  • Druska, pipirai
  • Sauja kapotų šviežių krapų ir petražolių
  • Augalinis aliejus kepimui

Gaminimas:

  1. Kiaulienos ir jautienos faršas dedamas į dubenį, įmušami kiaušiniai.
  2. Stambia tarka užtarkuojamas svogūnas, beriami džiūvėsėliai, paskaninama druska, pipirais, šviežiais kapotais žalumynais ir viskas gerai išminkoma.

Vištienos Kotletai

Ingredientai:

  • Viščiukų ketvirčių mėsa - 1 kg
  • Kiaušinis - 1 vnt.
  • Didelis svogūnas - 1 vnt.
  • Česnakas - 2 skiltelės
  • Vidutinio dydžio morka - 1 vnt.
  • Pienas - 70 ml
  • Džiūvėsėliai - 50 g
  • Druska - pagal skonį
  • Malta kalendra, saldžiosios paprikos milteliai, malti juodieji pipirai - pagal skonį
  • Augalinis aliejus kepimui

Gaminimas:

  1. Viščiukų ketvirčių mėsą sumalame ir dedame į dubenį.
  2. Svogūną pjaustome pusžiedžiais, česnaką - griežinėliais, morkas sutarkuojame burokine tarka.
  3. Visas daržoves apkepiname keptuvėje. Pasistengiame kad neapdegtų, geriau įpilti šlakelį vandens, kad jos troškintūsi.
  4. Į paruoštas daržoves pilame pieną ir susmulkiname jas blenderiu, dedame į dubenį su vištienos faršu.

Sėkmės ir skanaus!