pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištiena Orkaitėje su Bulvėmis: Gardūs Receptai Kiekvienai Dienai

Vištiena orkaitėje su bulvėmis yra vienas lengviausiai ir greičiausiai paruošiamų patiekalų, bei reikalaujantis mažiausiai pastangų. Tai puikus pasirinkimas tiek šeimos vakarienei, tiek šventiniam stalui - skanus, sultingas, maistingas ir itin paprastas pagaminti. Orkaitėje kepta vištienos krūtinėlė išlieka švelni, nepraranda sultingumo, o kartu kepamos bulvės pasisotina vištienos sultimis ir prieskoniais, todėl tampa ypatingai gardžios. Aš visuomet stengiuosi vištieną paruošti iš vakaro ir palikti marinuotis pernakt, kad sekančią dieną būtų galima iškart kepti pietums ar vakarienei. Ir šiaip vištiena išbuvusi marinate pernakt prisigeria daugiau skonių, aromatų nuo prieskonių“, - rašo tinklaraščio „Lithuanian in the USA“ autorė.

Vieno puodo vakarienės yra ne tik patogios, bet ir leidžia išlaikyti skonių įvairovę viename patiekale, o taip pat mažiau laiko praleisti valant virtuvę. Šis receptas yra patogus tuo, kad po vakarienės galima užmarinuoti vištieną ir kitos dienos pietums arba vakarienei jūs praktiškai nesugaišite savo laiko ruošimui - reikės tik įdėti į orkaitę. Tiesa. jam pagaminti šiek tiek laiko prireiks, bet didžiąją dalį orkaitė atliks už jus. Iš nurodytų produktų išeis 4 - 6 porcijos. Užtruksite daugiau nei 1 val.

Klasikinis receptas: Orkaitėje kepta vištiena su bulvėmis, grybais ir šonine

Orkaitėje užkepta vištiena su bulvėmis, grybais ir šonine - itin patogus receptas, kai neturite daug laiko. Sudedate viską į skardą ir pašaunate į orkaitę. Orkaitėje užkepta vištiena su bulvėmis, grybais ir šonine - ir skanu, ir sotu.

Gaminimo eiga:

  1. Virtas jaunas bulves perpjaukite pusiau.
  2. Į kepimo skardą dėkite bulvytes, IKI vištienos blauzdeles, pievagrybius ir pjaustytą šoninę.
  3. Pagardinkite druska, pipirais, raudonėliais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Išmaišykite.
  4. Kepkite orkaitėje 180 °C temp. apie 20-25 min.

Marinuota vištiena su bulvėmis orkaitėje

6 porcijoms reikės:

  • 1,2 kg vištienos dalių (kulšelių, kumpelių…)
  • 700 g nedidelių bulvių
  • 15 česnako skiltelių
  • 5 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 citrinos
  • 1 valg. š. dižono garstyčių
  • 2 arb. š. saldžiosios paprikos miltelių
  • 2 arb. š. česnako miltelių
  • 2 arb. š. svogūno miltelių
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. džiovinto čiobrelio
  • 1 arb. š. džiovinto rozmarino
  • 1 arb. š. džiovinto raudonėlio
  • 1/3 arb. š. juodųjų pipirų

Viename dideliame dubenyje sumaišome visus prieskonius, alyvuogių aliejų, garstyčias ir išspaudžiame citrinos sultis, o likusias citrinos dalis taip pat sudedame į marinatą. Sudedame vištieną ir gerai išmaišome, kad visi vištienos gabalėliai pasidengtų marinatu. Dubenį uždengiame maistine plėvele ir paliekame šaldytuve pernakt ar bent kelioms valandoms.

Orkaitę įkaitiname iki 220 C. Bulves gerai nuplauname, supjaustome į 2-3 dalis. Vištienos dalis sudedame į skardą. Bulves sumaišome su likusiu nuo vištienos marinatu, apibarstome trupučiu druskos ir sudedame į skardą kartu su vištiena (citrinos gabalėlius išmetame). Ant skardos taip pat išdėliojame česnako skilteles (neluptas!) ir kepame įkaitintoje orkaitėje 1 h. Jeigu matote, kad pabaigoje kepimo vištiena dar gerai neapskrudo, galite įjungti grilio funkciją porai minučių.

Greitas receptas: Vištienos filė su bulvėmis orkaitėje

Vištienos filė su bulvėmis orkaitėje - patiekalas labai paprastas, greitai pagaminamas ir nepaprastai skanus, patiks visiems!

  1. Paruoškite visus ingredientus.
  2. Supjaustykite bulves plonomis juostelėmis.
  3. Bulvių juosteles sluoksniais dėkite ant karščiui atsparios kepimo formos dugno, į kiekvieną sluoksnį įberkite druskos ir pipirų.
  4. Ant viršaus užpilkite paskrudinta vištienos filė.
  5. Paskutinis sluoksnis yra svogūnai, supjaustyti žiedais.
  6. Uždenkite kepimo formą folija ir pašaukite į orkaitę 30 minučių.

Vištienos filė su bulvėmis patiekite su pomidorais ir petražolių šakele.

Universalus receptas: Vištienos krūtinėlė orkaitėje su bulvėmis

Vištienos krūtinėlė orkaitėje su bulvėmis yra vienas populiariausių ir mėgstamiausių patiekalų lietuviškose virtuvėse. Šio patiekalo žavesys slypi universaliame recepte - jį galima lengvai pritaikyti pagal šeimos skonį, pridėti mėgstamų daržovių ar prieskonių.

Ingredientai:

  • 2 valg.
  • 1 arbat.
  • 1/2 arbat.
  • 1/2 arbat.
  • 1/2 arbat.

Gaminimo procesas

  1. Nuskuskite bulves, nuplaukite. Jei norisi, galite naudoti ir plonai nuskustas arba šveistas jaunas bulves. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais, o česnako skilteles - griežinėliais arba pasmulkinkite.
  2. Į didelį dubenį sudėkite bulvių griežinėlius, svogūnus ir česnaką, apšlakstykite 1 valg.
  3. Vištienos krūtinėles nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pašalinkite sausgysles bei riebalų perteklių. Ant krūtinėlių užtepkite likusį alyvuogių aliejų, pabarstykite druska, pipirais, likusia paprika, žolelėmis.
  4. Sudėkite paruoštas krūtinėles ant bulvių, šiek tiek jas įspauskite į daržovių sluoksnį.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C (kaitinimas: viršus/apačia, be ventiliatoriaus). Kepkite 30-35 minutes, kol bulvės bus suminkštėjusios, o vištienos vidinė temperatūra pasieks 75 °C.
  6. Iškepusį patiekalą pabarstykite šviežiomis žolelėmis ir leiskite 5 minutėms “pailsėti” prieš pjaustant.

Patarimai ir variacijos

  • Rinkitės kuo šviežesnę vištieną - tik tuomet ji išliks sultinga net ir kepant aukštesnėje temperatūroje.
  • Jei norite paryškinti skonį, krūtinėles galite iš anksto pamarinuoti (pvz., su jogurtu, garstyčiomis ar citrinos sultimis).
  • Bulves galima keisti kitomis daržovėmis - puikiai tiks cukinijos, baklažanai, saldžiosios bulvės arba morkos.
  • Neperkraukite skardos - jei daržovių ar vištienos bus per daug, jos pradės troškintis savo sultyse ir nesusidarys traški plutelė.
  • Jei vištienos krūtinėles mėgstate ypatingai sultingas, prieš kepant uždenkite skardą folija ir tik paskutines 10 min.

Šį patiekalą galite lengvai pakeisti pagal savo, ar savo šeimos, pageidavimus. Prie bulvių pridėkite spalvotų paprikų, smulkintų pomidorų, morkų, žiedinių kopūstų ar brokolių žiedynų - gausite dar daugiau vitaminų ir spalvų. Jei norisi sočiau - tarp bulvių įdėkite riekelių šalto rūkyto kumpio arba chorizo dešros. Norint mediterraniško skonio, paberkite juodųjų alyvuogių, susmulkintų džiovintų pomidorų, Feta ar mocarelos sūrio gabalėlių ant dar karšto patiekalo. Patiekite su šviežiomis salotomis - pavasarį puikiai tiks špinatų ar ridikėlių su grietinės ir krapų užpilu. Šis patiekalas tobulas, kai norisi sotesnio, naminio, bet sveikesnio maisto. Jis nereikalauja didelio pasiruošimo ir puikiai “užsileidžia” orkaitėje, o šeimininkas ar šeimininkė gali užsiimti kitais darbais.

Troškinta vištiena su bulvėmis ir grietinėle orkaitėje

Troškinta vištiena su bulvėmis ir grietinėle orkaitėje yra puikus pasirinkimas, jei ieškote paprasto, tačiau labai gardaus patiekalo.

Reikės:

  • 6 - 8 vištienos gabalėliai (tinka sparneliai, blauzdelės, kulšelės);
  • Druskos pagal skonį;
  • Žiupsnis juodųjų pipirų;
  • 1 a. š. vištienos prieskonių;
  • 1 a. š. kmynų;
  • Šlakelis aliejaus, kepimui;
  • 0,5 paprikos;
  • 1 svogūnas;
  • 1 morka;
  • 8 - 10 nedidelių bulvių;
  • 600 ml daržovių sultinio;
  • 200 ml grietinėlės;
  • 1 v. š. kukurūzų miltų;
  • 2 lauro lapai;
  • Kelios šakelės čiobrelio;
  • 1 v. š. smulkintų žalumynų: krapai, svogūnų laiškai, petražolės, bazilikas;
  • 1 skiltelė česnako.

Gaminimo procesas

  1. Vištienos gabalėlius pabarstome druska, pipirais, smulkintu česnaku, kmynais, vištienos prieskoniais.
  2. Keptuvėje įkaitiname aliejų. Apkepame vištienos gabalėlius, kol šie gražiai apskrus.
  3. Į kepimo indą dedame apkeptą vištieną. Šalia pusžiedžiais pjaustytą svogūną, ruoželiais papriką, nuplautas šviežias bulves, trakuotą morką, lauro lapus, čiobrelio šakeles.
  4. Užpilame sultiniu, uždengiame dangčiu ir kepame gerai įkaitintoje iki 150 laipsnių orkaitėje 1 val. 30 min.
  5. Grietinėlę sumaišome su kukurūzų miltais ir užpilame ant vištienos.

Vištienos šlaunelės su bulvėmis

Ingredientai:

  • 4 vištos šlaunelės, su oda ir kaulu;
  • 1 kg panašaus dydžio bulvyčių;
  • 1 svogūnas;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 stiklinės vandens;
  • 3 valg. šaukšt. majonezo;
  • 2 valg. šaukšt. garstyčių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • didelis žiupsnis juodųjų pipirų;
  • saujelė mėgstamų šviežių žolelių, itin tinka raudonėlis, tačiau taip pat ir petražolės, čiobreliai.

Gaminimas:

  1. Bulvytes labai gerai nušveiskite, tačiau neskuskite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
  2. Į nedidelę kepimo skardą aukštesniais kraštais suberkite bulves, svogūnus, supilkite aliejų, vandenį, viską gerai sumaišykite, o tada berkite druskos ir pipirų.
  3. Dubenyje išsukite majonezą su garstyčiomis, dėkite į šį mišinį vištienos gabaliukus ir gerai apvoliokite. Vištieną dėkite ant bulvių, pabarstykite druska ir pipirais.
  4. Dėkite į orkaitę ir kepkite 45-50 min., kol viskas apskrus, tačiau kartais vis patikrinkite, ar svogūnai pernelyg neskrunda prie dugno, jei reikia, įpilkite dar truputį vandens.
  5. Ištraukus iš orkaitės apibarstykite viską pasirinktomis žolelėmis, kelioms minutėms pridenkite folija ir leiskite mėsai pailsėti, na o tada dėkite į lėkštes ir ragaukite!