Motinos diena - puiki proga palepinti savo mamą skaniu ir pačių pagamintu pyragu. Todėl šiai progai siūlome keletą pyragų receptų, kuriais tikrai maloniai nustebinsite savo mamą.
Netradiciniai Pyragai: Keptų Daržovių ir Lašišos
„Kai pagalvojate apie pyragą - tikriausiai pirma į galvą ateina įvairūs obuolių, sūrio, varškės, vaisių ar kiti kepiniai. Tačiau, jei jūsų mama labiau mėgsta ne saldžius pyragus, o gal dar net nėra tokių ragavusi, tuomet išbandykite keptą daržovių ir fetos sūrio pyragą“, - rekomenduoja „IKI“ prekybos tinklo Panevėžio kulinarijos centro vadovė Aistė Rasmussen.
Keptų Daržovių ir Fetos Sūrio Pyragas
Ingredientai:
- 400 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
- 3 stiklinės pjaustytų norimų daržovių
- 3 pomidorai
- 2 skiltelės česnako
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- 2 arbat. šaukštelių rozmarino
- 125 g fetos sūrio
- 2 valg. šaukštų tarkuoto parmezano sūrio
Gaminimo eiga:
- Iš anksto įkaitinkite orkaitę iki 180° C.
- Trupučiu aliejaus patepkite maždaug 23 cm skersmens kepimo formą.
- Laikydamiesi pakuotės rekomendacijų atšildykite tešlą ir išklokite ja kepimo formą. Uždenkite kepimo popieriumi ir kepkite 10 minučių.
- Popierių nuimkite ir kepkite dar 5 minutes. Išimkite ir palikite atvėsti.
- Apvirtas ir apkeptas savo mėgstamas daržoves sumaišykite su išspaustu česnaku, aliejumi ir rozmarinu (galite naudoti džiovintą arba šviežiai susmulkintą).
- Sudėkite viską ant tešlos. Apibarstykite sutrupintu fetos sūriu ir smulkiai sutarkuotu parmezanu.
- Kepkite 20 minučių. Patiekite su žaliomis salotomis.
Lašišos Pyragas
Bene vieni žymiausių ir gurmanų visame pasaulyje pamėgti - žuvies pyragai. Jei norite pagaminti mamai kažką ypatingo, tuomet išmėginkite keptą lašišos pyragą.
Ingredientai:
- 1 stikl. ryžių
- 200 g lašišos filė
- 50 g sviesto
- 2 valg. šaukštų miltų
- 1 stikl. pieno
- 1 stikl. fermentinio tarkuoto sūrio
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- 3 valg. šaukštų džiūvėsėlių
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180° C. Išvirkite kietai kiaušinį.
- Kepimo inde paskleiskite ryžius, ant viršaus - filė gabalėlius, užbarstykite smulkiai sukapotą kiaušinį.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir pakepinkite.
- Tuomet supilkite pieną ir mišykite, padažą užvirinkite - jis turi būti tirštas ir vienalytis.
- Įberkite sūrio, druskos ir maltų pipirų.
- Padažą supilkite ant ryžių ir žuvies, pabarstykite džiūvėsėliais ir kepkite orkaitėje apie 20 min.
- Patiekite su žaliomis salotomis.
Saldūs Pyragai: Nuo Klasikos Iki Naujovių
Kavos Skonio Sūrio Pyragas
Jei visgi galvojate apie saldų Mamos dienos siurprizą, A. Rasmussen rekomenduoja kavos skonio sūrio pyragą.
Ingredientai:
- 250 g sausainių
- 170 g sviesto
- 500 g maskarponės sūrio
- 175 g cukrus
- Trijų kiaušinių
- 2 valg. šaukštų kavos likerio
- 300 g grietinėlės
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 160° C.
- Sausainius sumalkite elektriniu plaktuvu ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Gauta mase išklokite skardos dugną bei šonus. Sušaldykite.
- Elektriniu plaktuvu suplakite sūrį ir cukrų.
- Įmuškite kiaušinius, supilkite kavos likerį ir grietinėlę. Masė turi būti puri ir vienalytė.
- Kremą supilkite į skardą ir kepkite apie 1 valandą. Atvėsinkite ir nakčiai palikite šaldytuve.
Rabarbarų Pyragas Su Avižiniais Trupiniais
Tai klasikinis ir visada puikiai pavykstantis rabarbarų pyragas su avižiniais trupiniais. Vienintelė naujovė, kurią siūlau pabandyti, tai pakepti orkaitėje rabarbarus, kurie lengvai suminkštės, gardžiai karamelizuosis ir taps saldesni. Imbieras ir rabarbaras puikiai sudera kartu.
Gaminimo eiga:
- Įkaitiname orkaitę iki 200°C. Rabarbarus nulupame ir supjaustome griežinėliais. Galite rabarbarus pakepinti orkaitėje kartu su cukrumi, maltu imbieru ir citrinos sultimis apie 15 minučių, kol suminkštės. Ir atidėti.
- Gaminame trupinius: minkštą sviestą sumaišome (o geriausiai įtriname pirštais) su avižiniais dribsniais, miltais ir cukrumi.
- Gaminame tešlą: minkštą sviestą išsukame plakikliu su cukrumi, kol pabaltuos ir bus purus. Dubenyje sumaišome miltus, maltą imbierą ir kepimo miltelius.
- Į kepimo popieriumi išklotą skardą pilame pusę tešlos, dedame pusę kiekio rabarbarų ir pusę trupinių. Kepame 170°C orkaitėje 1 valandą arba kol iškeps (įkišę medinį pagaliuką į storiausią pyrago vietą ištrauksite jį sausą).
Jei baigėsi rabarbarų sezonas, drąsiai šį pyragą kepkite su kitais vaisiais ar uogomis.
Aguonų Pyragas Su Obuoliais
Ingredientai pagrindui:
- Cukraus pudra: 2.00 st. (0.5 st. pagrindui ir 1.5 st.
- Cukatos: 1.00 st.
- Citrinos sultys: 4.00 arbat. š.
Ingredientai aguonų sluoksniui:
- Sultys: 1.00 st.
Gaminimo eiga:
- Pagrindas: Kepimo formą (23x34 cm) patepkite trupučiu sviesto ir išklokite pergamentiniu popieriumi. Visus pagrindo ingredientus greitai sumaišykite (kad nesušiltų) rankomis arba elektriniu maišytuvu. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (30-60 min). Sušalusią tešlą suplėšykite gabaliukais ir jais išklokite kepimo skardos dugną (galite iškočioti ir tada iškloti). Sulyginkite paviršių pakočiodami jau formoje stikline. Skardą padėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų (30 min). Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Tešlos pagrindą subadykite šakute. Kepkite apie 15 minučių, kol pagrindas šiek tiek paruduos.
- Aguonų sluoksnis: Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite stovėti tol, kol atvės. Nupilkite vandenį ir du kartus sumalkite*. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Obuolius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Sviestą kartu su cukrumi gerai išsukite, kol gausite purią šviesią vienalytę masę. Po vieną muškite kiaušinio trynį, kaskart labai gerai išsukdami. Pabaigoje sudėkite maltas aguonas, tarkuotus obuolius, manų kruopas, razinas, riešutus, cukatus ir migdolų ekstraktą, ir viską sumaišykite. Baltymus išplakite iki purumo ir atsargiai sumaišykite su aguonų mase. Viską išklokite ant paruošto pagrindo, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 60-70 minučių, kol aguonų sluoksnis taps sausas.
- Cukraus glajus ir papuošimas: Cukraus pudrą ir sultis (vandenį) gerai sumaišykite mažame puodelyje šaukšto nugarėle. Jei glajus pernelyg skystas, įberkite dar cukraus pudros, jei per tirštas - įlašinkite dar kelis lašus sulčių arba vandens.
Pastaba: *Aguonas taip pat galima užpilti verdančiu vandeniu ir pavirinti apie 20 minučių. Tada nusausinti ir sumalti. Taip pat galima naudoti jau sumaltas (pirktas) aguonas - jas reikės užpilti verdančiu vandeniu, o kai vanduo atvės, nupilti per labai tankų sietelį, išklotą marle.
Švediškas Pyragas
Ingredientai:
- Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
- Kiaušiniai: 2.00 vnt.
- Kakava: 2.00 valg. š.
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C.
- Sumaišykite kiaušinius, cukrų, sirupą, vanilinį cukrų ir plakite, kol masė bus balta ir puri.
- Ištirpinkite sviestą. Pilkite pieną, berkite šafranus. Kaitinkite, kol užvirs.
- Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Atsargiai įmaišykite kiaušinių masę.ir pieną su šafranais.
- Skardą ištepkite riebalais, pabarstykite cukrumi. Į skardą sudėkite tešlą. Kepkite 30-35 min. ant vidurinės orkaitės lentynėlės.
- Leiskite pyragui atvėsti, tada jį apverskite.
Tarkuotas Pyragas Su Varške
Ingredientai:
- Kiaušiniai: 4.00 vnt.
- Kakava: 2.00 valg. š.
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia pagaminkite tešlą. Jai skirtą sviestą ar margariną išlydykite ir supilkite į nemažą dubenį. Kol riebalai dar šiltoki, berkite kakavą, cukrų, gerai išmaišykite ir atvėsinkite. Kai mišinys bus atvėsęs, muškite kiaušinį ir vėl išmaišykite.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius, o tada berkite į skystą mišinį. Suminkykite vidutinio kietumo tešlą, įvyniokite ją į maistinę plėvelę ir porai valandų dėkite į šaldytuvą.
- Pagaminkite įdarą. Varškę labai kruopščiai ištrinkite dideliame dubenyje arba pertrinkite per sietelį. Kitame dubenyje iki purumo išsukite sviestą, o tada dėkite jį, kiaušinį ir paprastą ir vanilinį cukrų į pertrintą varškę ir gerai išsukite. Galiausiai suberkite krakmolą ir darsyk išmaišykite.
- Stačiakampę ar kvadratinę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
- Iš šaldytuvo išimite tešlą ir padalykite į dvi dalis - viena tebūnie kiek didesnė. Imkite šią didesniąją dalį ir burokine tarka tarkuokite ją tiesiai į skardą. Kai sutarkuosite, švelniai palyginkite, kad gautumėte apatinį pyrago sluoksnį. Tarkuojant labai svarbu pernelyg negniaužyti tešlos rankomis, kad ji neimtų šilti ir lipti prie tarkos.
- Ant pyrago pagrindo dėkite varškę ir išlyginkite ją iki vienodo storio sluoksnio. Ant jo tarkuokite likusią tešlą ir vėl sulyginkite paviršių.
- Dėkite formą su pyragu į orkaitę ir kepkite apie 40 min. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti. Jei norite šiek tiek egzotikos, į varškę galite įmaišyti smulkiai pjaustytų džiovintų spanguolių ar apelsinų cukatų.
Šokoladinis Pyragas Su Burokėliais
Ingredientai:
- Kiaušiniai: 6.00 vnt.
- Kakava: 3.00 valg. š.
- Kava: 3.00 valg. š.
Gaminimo eiga:
- Keptus (arba virtus) burokėlius sutrinkite elektriniu trintuvu, nebūtina, kad jie virstų vientisa tyre, šiek tiek rupumo gali likti.
- Į prikaistuvį sulaužykite šokoladą ir ant silpnos ugnies ar virš garų išlydykite. Tada supilkite karštą kavą, supjaustytą sviestą ir gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa. Leiskite pravėsti.
- Atskirame dubenyje išplakite kiaušinių trynius, tada į juos supilkite šokolado-sviesto masę, sudėkite sutrintus burokėlius, viską išmaišykite.
- Kitame dubenyje iki standumo išplakite baltymus su cukrumi - šį plakdami berkite dalimis. Baltymų masę atsargiai įmaišykite į šokolado-burokėlių.
- Galiausiai dar viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir kakavą, o tada šiuos sausuosius ingredientus sumaišykite su šlapiaisiais - tą darykite atsargiai, nes svarbu, kad masė išliktų puri ir lengva.
- Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, šį dar patepkite trupučiu sviesto, pilkite pagamintą masę ir kiek palyginkite paviršių. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C ir dėkite į ją skardą su pyrago mase (orkaitė tegul kaista, kol dar ruošiate pyrago masę, pyragą reikia pašauti į orkaitę vos tik ji pagaminta).
- Kepkite apie 35-40 min, o ar pyragas iškepęs, patikrinsite įsmeigę medinį pagaliuką - jis turi būti sausas. Iškepusį pyragą palikite skardoje, kol atvės.
- Galima patiekti su vaniliniais ledais, plakta grietinėle, bus dar puošniau, jei pyragą apibarstysite cukraus pudra ar kakava.
Tortas "Paukščių Pienas"
Ingredientai:
- Kiaušiniai: 13.00 vnt.
- Kakava: 1.00 vnt. (Šlakelio saldintos kakavos - biskvitų sulaistymui ir 4 valg. š.
- Pienas: 300.00 ml (200 ml - kremui ir 3 valg. š.
- Saldainiai „Paukščų pienas“:(kremui) 160.00 arbat. š.
Gaminimo eiga:
- PASIRUOŠIAME BISKVITUS. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir miltais. Tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Tortinėje, išklotoje kepimo popieriumi, po vieną iškepkite biskvitus. Palikite atvėsti, o tada sulaistykite saldinta kakava. Atidėkite.
- KREMAS. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir standžiai išplakite su žiupsneliu druskos. Pastatykite į šaldytuvą. Želatiną užpilkite šiltu vandeniu, kad vos apsemtų, palikite išbrinkti. Sviestą ištirpdykite, atvėsinkite, sudėkite trynius, cukrų, vanilę ir pieną. Viską plakite, kol gausite vientisą masę, tada supilkite ją į puodą ir maišydami kaitinkite, kol užverda. Nukelkite nuo kaitros. Sudėkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol ji ištirpsta. Kai gauname vientisą kremą, palikite jį atvėsti iki kambario temperatūros, o tada įplakite standžius baltymus.
- TORTO RINKIMAS. Į tortinę, išklotą kepimo popieriumi, dėkite vieną biskvitą. Ant viršaus supilkite kremą, užbarstykite pasmulkintus „Paukščių pieno“ saldainius ir uždenkite antru biskvitu. Pastatykite į šaldytuvą kelioms valandoms, kol tortas sustingsta.
- GLAISTAS. Į mažą prikaistuvį sudėkite visus glaistui skirtus ingredientus. Ant vidutinės kaitros kaitinkite ir...
„Tai tik keletas pyragų receptų, kurie puikiai tiks šiai gražiai šventei. Nebijokite išmėginti pyragus, kurie nėra tradiciniai ir garantuojame - tikrai atrasite ypatingus naujus skonius“, - pataria kulinarė.