Burokėliai - tai daržovė, kurią daugelis mėgsta dėl jos universalumo ir maistinių savybių. Iš burokėlių galima pagaminti daugybę patiekalų: nuo šaltibarščių iki mišrainių. Šiame straipsnyje noriu pasidalinti receptu, kaip pasigaminti keptus burokėlius su svogūnais, kurie puikiai tiks kaip garnyras, užkandis ar net Kūčių stalo puošmena.
Kepti burokėliai ir svogūnai orkaitėje
Fantastiškai skanus, labai lengvai pagaminamas ir itin universalus burokėlių paruošimo būdas.
Ingredientai:
- Burokėliai (žali, t.y. nevirti)
- Svogūnai
- Česnakas
- Cukrus
- Druska
- Juodieji pipirai
- Aliejus
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 170'C.
- Burokėlius nulupkite, nuplaukite, nusausinkite rankšluostiniu popieriumi, supjaustykite vidutinio dydžio skiltelėm ir sudėkite į kepimo indą. Pasiruoškite keramikinį indą, kuriame kepsite. Jis neturi būti nei per mažas, nei per didelis, toks, kuriame burokėliai daugiau-mažiau tilptų vienu sluoksniu.
- Svogūną nulupkite, supjaustykite plonais pusžiedžiais, česnaką smulkiai sukapokite ir viską sudėkite ant burokėlių.
- Viską apibarstykite cukrumi, druska, juodaisiais pipirais, užpilkite aliejų ir gerai išmaišykite.
- Kepimo indą dėkite į įkaitintą orkaitę (170'C) ir kepkite 45 min.-1 val.
Patarimai:
Taip paruoštus burokėlius galite naudoti kaip užkandį prie sūrio, kaip priedą salotoms, sumuštiniams su rūkyta ar sūdyta lašiša, garnyrą prie mėsos, žuvies, o patiekti su švediškais kukuliais, jie taps vakaro žvaigžde, žodžiu, begalinė erdvė fantazijai. Beje, nederėtų pamiršti ir Kūčių stalo, kurį jie neabejotinai papuoš. Aš labai mėgstu burokėlius ir šis receptas yra neginčijamai vienas iš pačių geriausių.
Kepti burokėliai ir svogūnai su įdaru orkaitėje
Nustebinkite šeimyną orkaitėje keptais burokėliais ir svogūnais su įdaru.
Ingredientai:
- Burokėliai (panašaus dydžio)
- Svogūnai (panašaus dydžio)
- Sviestas
- Sūris
- Jogurtas
- Druska
- Pipirai
- Džiūvėsėliai
Gaminimo eiga:
- Svogūnus nulupkite, o jų vidų išskobkite (krašteliai neturi likti labai ploni).
- Tą patį padarykite su burokėliais (pasirinkite panašaus dydžio svogūnus ir burokus).
- Išskobtą svogūnų ir burokėlių masę susmulkinkite ir apkepkite svieste.
- Sudėkite į dubenį.
- Sumaišykite su sūriu ir jogurtu, pagardinkite druska bei pipirais.
- Berkite džiūvėsėlius, kol gausite tirštą, tvirtą įdarą.
- Jį sudėkite į išskobtus svogūnus ir burokėlius.
Burokėlių ir svogūnų mišrainė žiemai
Paprastai žiemai gaminu daug įvairių konservų ir šiandien noriu su jumis pasidalinti burokėlių su svogūnais žiemai receptu, kurį neseniai radau internete. Burokėlius ir svogūnus žiemai virti labai paprasta.
Ingredientai:
- Burokėliai
- Svogūnai
- Vanduo
- Augalinis aliejus
- Druska
- Cukrus
- Actas
Gaminimo eiga:
- Plauname, valome, verdame burokėlius. Svogūną nulupame.
- Dabar daržoves reikia sutarkuoti.
- Į puodą supilkite stiklinę virinto vandens su augaliniu aliejumi. Kai skystis užverda, ten sudedame burokėlius ir svogūnus. Įdėkite druskos ir cukraus pagal skonį.
- Virkite apie 10 minučių, nuolat maišydami. Paskutinę virimo minutę įpilkite acto ir vėl išmaišykite.
- Atėjo laikas sudėti burokėlius į stiklainius. Pirmiausia būtinai stiklainius sterilizuokite. Sudėjus burokėlius, iš karto užsukite stiklainį.
- Belieka tik apversti stiklainius, kad visiškai atvėstų. Laikyti vėsioje vietoje.
Burokėlių mišrainė su keptais svogūnais
Didelėje pagarboje yra burokėlių ir keptų svogūnų mišrainė. Ji švelniai saldi ir idealiai tinka su sūria silke. Burokėlių kaip taisyklė pasidarau bent keletą skirtingų rūšių. Tai marinuoti burokėliai kurie ideliai tinka šaltibarščiams, burokėlių mišrainės su aliejumi barščiams, troškiniams ir garnyrams.
Ingredientai:
- Burokėliai
- Svogūnai
- Vanduo
- Aliejus
- Druska
- Pipirai
Gaminimo eiga:
- Burokėlius verdam, nulupam, sutarkuojam.
- Svogūnus supjaustom smulkiai ir apkepinam ant gerai įkaitinto aliejaus.
- Į puodą pilame stiklinę vandens ir likusį aliejų. Į būsimą troškinį galima įpilti alyvuogių aliejaus.
- Užvirus sudedame burokėlius ir svogūnus. įdedame druskos ir pipirų ir verdame apie 20 minučių pastoviai maišant.
- Išpilstom mišrainę po stiklainėlius ir uždarome steriliais dangteliais.