Ateinant žiemos sezonui vis dažniau ir dažniau iš prieskonių spintelės pradedu traukti kvapnųjį cinamoną. Jis man primena vaikystę: mamos virtą manų košę su cinamonu ir cinamonines bandeles iš tuo metu labiausiai lankytos cukrainės.
Drąsiai šį prieskonį galėčiau priskirti prie vienų labiausiai mėgstamų lietuvių prieskonių, nes vos tik ateina ruduo - kepame įvairiausius obuolių pyragus su cinamonu, o atėjus žiemai minkome mielinias bandeles ir pyragus taip pat su cinamonu. Cinamonas - tikras šaltojo sezono šildančių prieskonių karalius. Jis taip pat yra neatskiriama meduolių prieskonių mišinio ir tradicinių amerikietiškų moliūgų pyrago prieskonių dalis.
Esu skaičiusi, jog Europoje vieni daugiausiai cinamono suvartoja būtent skandinavai. Kepinių su cinamonu tradicijos ten labai gilios. Vien tik Švedijoje kepamų cinamoninių skanumynų galima būtų suskaičiuoti visą eilę. Vienos populiariausių - bandelės su cinamonu kanelbulle. Šios bandelės Švedijoje turi net savo šventę - spalio 4 dieną švedai švenčia Nacionalinę Cinamoninių Bandelių dieną. Kiekvienas smaližius tą dieną norėtų atsidurti Švedijoje!
Ši bandelė yra vienas iš privalomų skanumynų ant tradicinio švedų fika kavos pertraukėlės stalelio, kai jaukiai geriama kava ir valgomi skanumynai ne tik sušildo, bet ir suteikia jaukumo. Kas jau kas, bet švedai suprata, kas yra kokybiškas cinamonas!
Cinamono Skirtumai ir Savybės
Cinamono skonis ir kvapas labiausiai priklauso nuo to, kur jis buvo augintas: Kinijoje, Indonezijoje, Vietname ar Širi Lankoje. Man, kaip maisto tinklaraštininkei, labiausiai rūpi šių cinamonų skonio skirtumai ir savybės.
- Cinamonas iš Indonezijos (Burmano cinamonas): pasižymi saldžiu ir sodriu medžių, riešutų ir mėtų kvapu. Jo skonis saldus ir turi pelėsio, migdolų bei marcipanų poskonių.
- Cinamonas iš Vietnamo (saigoninis cinamonas): panašaus, bet silpnesnio skonio.
- Cinamonas iš Šri Lankos (ceiloninis cinamonas): stipriai kvepia vaisiais, rabarbarais ir vanile. Jo skonis saldus, švelnus, itin aromatingas, primenantis vaisių bei raudonų obuolių skonį.
Ceiloninis cinamonas labai gerai dera prie saldžių patiekalų, todėl juo skanu gardinti desertus, ypač jeigu juose yra vaisių, jį derinkite su subtilaus skonio ir gėlių aromato turinčiais patiekalais. O kininį cinamoną derinkite su stipraus bei sodraus skonio pikantiškais patiekalais pvz. marokietiškam troškiniui tagine. Šis cinamonas yra ir kvapniojo prieskonių mišinio gram masala bei kiniško penkių prieskonių mišinio pagrindas.
Burmano cinamonas turi daug eterinių aliejų, suteikiančių sodraus skonio ir aštrumo, labai mėgstamo Vakarų šalių virtuvėse. O ekologiškas maltas Burmano cinamonas iš Indonezijos yra švelnesnio ir tyresnio skonio negu įprastas Burmano cinamonas bei mažiau juntamo mėtos poskonio.
Nesvarbu iš kur atkeliauja cinamonas, jo kvapą ir skonį nulemia šio prieskonio aliejinėje dalyje esantis cinamaldehidas. Būtent ši medžiaga šiame prieskonyje yra atsakinga už didžiąją dalį teigiamų cinamono savybių sveikatai.
Obuolių Pyragas su Meduolių Prieskoniais
Aš labai didžiuojuos savim ir Hariuku, kad sugebėjau šį iškepti kartu su juo. Tad jei neturite po ranka visur zujančio kūdikio, tai jums išvis šis kepimas bus niekų darbas.
Tiesą sakant, visi pyragai, kuriuos dabar kepu yra labai greiti, o šiam pyragui naudojau praktiškai majonezo techniką, kai pradžioje kiaušiniai išplakami su cukrumi, tada tykiai pilamas aliejus, nes kai užsimaniau kepti, pamačiau, kad baigėsi sviestas, bet ir kokybiškas aliejus puikiai juk tinka kepiniams. Dar truputis vardan šlapumo mėgstamo kefyro, svarbu nepadaugint miltų ir, aišku, obuoliai. O didžiausias šio obuolinio pyrago išskirtinumas - meduolinis prieskonis, nes dosniai pridėjau man labai patinkančių „Santa Maria“ meduolių prieskonių.
Tvarkiau prieskonių stalčius, radau du pakelius dar nuo praėjusių Kalėdų, tai ir nepagailėjau. Vaikai grįžę iš mokyklos iškart paklausė - kas čia taip gerai kvepia? O kvepia tai kalėdos! Cinamonas, gvazdikėliai, imbierai, kardamonas, muskatų riešutai, net žiupsnelis pipiriukų - visa tai maloniai pasklinda namuose. Jei valgysite su mažais vaikais - pakaks ir dviejų arbatinių šaukštelių.
Paprastas ir Greitas Obuolių Pyragas su Avižų Dribsniais
Labai gardus, paprastas! Padarys net mažas vaikas 🙂
Sudėtis:
- 10 obuolių
- apie 100g razinų / tinka ir datulės apie 10vnt
- 200g avižų dribsnių
- cinamonas
Visa sudėtis pirkta Lidl Lietuva parduotuvėje. Pyragas nekainuos daugiau 2eur 🙂
Veiksmai:
- Įkaitinti orkaitę! Palaukite kol temperatūra pakils iki 180 laipsnių.
- Obuolius nulupti ir supjaustyti kuo ploniau.
- Į kepimo formą dėti avižų dribsnių (100g), pjaustytų obuolių (puse), razinų, dribsnių (100g) ir obuolių (kitą pusę), ant viršaus berti cinamono.
- Dėti į įkaitintą orkaitęir kepti 30-40min. 180temp.
- Skanaus!
P.s liksite nustebę tokio gero skonio!