Penktadienio popietė yra puiki proga nudžiuginti šeimą ir draugus greitai paruošiamais užkandžiais. Tinklaraštininkas Rimas Narkus sako, kad lavašiniai blyneliai yra labai skanūs bei greitai paruošiami.
Lavašo blyneliai su varške ir sūriu
Šis užkandis tinka patiekti su sultiniu ar stipria juoda arbata.
Ingredientai:
- Didelis lavašas - 2 vienetai
- Varškė - 300 gramų
- Feta sūris - 150 gramų
- Fermentinis sūris - 150 gramų
- Kiaušiniai - 3 vienetai
- Krapai - 1 pundelis
- Sviestas - 50 gramų
- Druska, Pipirai - 1 žiupsnelis
- Aliejaus (formai patepti) - 1 valgomasis šaukštas
Gaminimo eiga:
- Sūrį sutarkuokite, sumaišykite su sutrupinta feta, pertrinta varške, berkite smulkintus žalumynus, įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska, pipirais. Viską labai gerai išmaišykite, ištrinkite.
- Lavašus išsukite, aptepkite varškės ir sūrio mase, susukite, supjaustykite 3-4 cm ilgio suktinukais.
- Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, patepkite aliejumi. Suktinukus sudėkite vieną šalia kito.
- Ant viršaus išdėliokite sviesto gabaliukus.
- Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. iki kol sūriai išsilydys, viršus gražiai apskrus.
Lavašo blyneliai su mėsa
Įvairių pasaulio tautų šeimininkės vakarienei ruošia gana įdomius patiekalus. Azijoje šeimininkės dažnai ruošia įdarą pita duonoje.
Ingredientai:
- Šviežias faršas
- Paprika
- Tarkuotas sūris
- Prieskoniai
- Druska
- Čili pipirai
- Česnakas
- Svogūnas
- Kiaušinis
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite pakepintą faršą kartu su tarkuotomis daržovėmis, prieskoniais ir sūriu.
- Dėkite masę ant lavašo, po 3-4 šaukštus.
- Suvyniokite ir užtepkite plaktą kiaušinį bei kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūroje orkaitėje.
Čeburekai iš lavašo (su mėsa)
Kadangi mes šeimoje vertiname ne tik naminį maistą, bet ir tokį maistą, kurį galime pasigaminti greitai.
Ingredientai:
- 8-10 vnt. lavašo lakštų (naudoju apvalų)
- 500 gr. mėsos faršo (galima rinktis jautieną, avieną, kiaulieną arba vištieną). Mes labai mėgstame su vištienos faršu.
- Svogūnai
- Petražolės arba kalendra (nebūtinai)
- Druska ir pipirai
- Kiaušinio plakiniu
Gaminimo eiga:
- Faršą sumaišykite su smulkiai supjaustytais svogūnais, jei naudojate petražolėmis ar kalendra, druska ir pipirais. Gerai išmaišykite.
- Formuokite čeburekus - ant kiekvienos lavašo dėkite faršą ir paskirstykite ant lavašo palikdami piršto storio kraštelius.
- Sulenkite lavašą per pusę, kad faršas būtų viduje, kraštus viduje galite kaip ir mes patelpti kiaušinio plakiniu ir kruopščiai užspauskite.
- Kepkite orkaitėje 180-200 laispnių kaitroje.
- Patiekite su su šviežiomis daržovėmis, taip pat tinka įvairūs padažai, pavyzdžiui, baltas česnako padažas.
Lavašo suktinukai su lašiša ir krabų lazdelėmis
Greiti lavašo suktinukai su lašiša ir krabų lazdelėmis - tai lengvas, tačiau sotus užkandis, kuris puikiai tiks tiek greitiems pietums, tiek vaišių stalui. Lengvai paruošiamas, maistingas ir stilingas užkandis, kuris neabejotinai patiks visiems.
Ingredientai:
- Lavašas
- Jogurtas
- Prieskoniai
- Druska
- Rūkyta lašiša
- Krabų lazdelės
- Kviečių užkandžiai
- Tarkuotas sūris
- Salotų lapai
Gaminimo eiga:
- Dubenėlyje sumaišyti jogurtą su prieskoniais ir druska.
- Gautu mišiniu ištepti lavašą.
- Rūkytą lašišą ir krabų lazdeles supjaustyti gabaliukais ir išdėlioti ant aptepto lavašo.
- Pabarstyti kviečių užkandžiiais ir tarkuotu sūrio.
- Išdėlioti salotų lapus.
- Lavašą susukti, paspausti sunkesniu daiktu ir palikti kelioms valandoms.