pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Duonos Kelias: Istorija, Tradicijos ir Edukacinės Programos

Duona - vienas seniausių ir pagrindinių lietuvių maisto produktų. Mūsų protėviams duona turėjo didelę reikšmę, su jos gaminimu, laikymu ir valgymu yra susiję daugybė tikėjimų. Pavyzdžiui, pirmasis duonos kepalas visada buvo žegnojamas ir ant jo žymimas kryžiaus ženklas. Duona buvo laikoma šventa, o ją numetus buvo reikalaujama pabučiuoti.

Duonos atsiradimo istorija

Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Nausėdžių struktūrinis padalinys kartu su Nausėdžių kultūros namais organizavo renginį „Duonos riekelėj - žiemkenčio kelias“. Renginio metu buvo kalbama apie vieną seniausių žmogaus valgių - duoną. Dalyviai papasakojo jos atsiradimo istoriją, aptarė, kokia duona sveikiausia, iš kokių grūdų ji kepama, kodėl ją reikia gerbti ir mylėti.

Taip pat buvo rodomas A. Armonavičienės ir R. Bitinienės sukurtas filmukas „Duonos kelias“. Tai Bronislavos Zizinskienės iš Kratiškių kaimo pasakojimas apie tikros naminės duonos kepimą. Susirinkę žmonės galėjo pamatyti kaip žiemkenčio grūdas virsta duonos riekele. Rima Bitinienė su visais pasidalino šventintos duonos gabaliukais.

Šv. Agotos diena ir duonos reikšmė

Lietuvių protėviai garbino ugnies deivę Gabiją ir svarbiausią kasdieninį maistą - duoną. Kasmet, vasario 5 dieną, būdavo kepama duona, atliekamos aukojimo apeigos Žemynai ir Žemėpačiui. Tikėta, kad apeigose pašventinta duona gelbsti kilus gaisrui, nuo gyvatės kirčio, žaibų, sausrų ir nuo įvairių ligų. Atėjus krikščionybei senoji lietuvių šventė sutapatinta su Šv. Agotos varduvėmis.

Apie šios dienos svarbą, ypatingą jos reikšmę ir kodėl ši diena pavadinta Šv. Agotos diena kalbėjomės su 6B kl. mokiniais ir technologijų mokytoja V. Veršylaite. Vasario 8 d. per technologijų pamoką mokiniai buvo supažindinti su grūdinėmis kultūromis, turinčiomis daug žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Gimnazijos skaitykloje netrukus pakvipo kepta duona ir česnaku.

Mokiniai atsinešė pačių pagamintų įvairių užtepėlių, kurias ragaudami klausėsi bibliotekos vedėjos V. Selskienės pasakojimo apie Lietuvoje auginamus javus, apie ilgą duonos kelią nuo seniausių iki dabartinių laikų. Buvo atskleista duonos kilmės istorija, pagrindinio maisto produkto svarba ir ypatinga reikšmė kiekvieno gyvenime.

Šiuo metu Lietuvoje kepama daugybė duonos rūšių. Mūsų lietuviška duona vertinama bei žinoma ir už šalies ribų. Kiekvienuose namuose duona dedama ant stalo garbingiausioje vietoje. Tai pagrindinis namų simbolis, suburiantis ir vienijantis šeimą.

Pasak tradicinių amatų meistrės Marijonos Lukaševičienės, „žmogus, ragaudamas duonos, savo burnoje tarsi jaučia gyvenimo skonį. Toks nelengvas duonos gimimo kelias primena žmogaus gyvenimo, dvasinio tobulėjimo kelią, todėl duona tokia sava.“

Edukacinės programos apie duoną

Švenčionių progimnazijoje praėjusį penktadienį, kovo 18 dieną, dūzgė lyg bičių avilys. Čia vyko tradicinis nepamokinės veiklos renginys ,,Karjeros diena“. Ši diena buvo labai turininga ir pilna įvairios veiklos. Smagiai pradėję netradicinę dieną mugėje, visi skubėjo į kabinetus, virtusius amatų mokymo centrais, dailės bei šokio studijomis, reklamos agentūra ir netgi grožio salonu. Ten vyko pamokos - praktinės veiklos „Kuriame kartu“.

Įdomias netradicines pamokas vedė „TEO LT“ darbuotojai A. Nakutis ir R. Kurpis, Nalšios muziejaus direktorė A. Šiekštelienė, aktyviai patirtimi dalijosi mokinių tėvai - Juliaus Siniaus meno mokyklos direktorius R. Gaidys, „Lelijos“ savininkė O. Oleškevičienė, kusudamų meistrė L. Urbonienė, kirpėja Č. Polučanskienė, Diskų bei Rolskių šeimos ir kt. Kartu kurdami rankdarbius, verslo planus, mokydamiesi šokti ir atlikdami dar daug kitų darbų aptarė gebėjimą derinti darbą, laisvalaikį, gyvenimą šeimoje ir jausti pasitenkinimą savo gyvenimo kelio pasirinkimu.

Parodoje buvo pristatyta profesinio veiklinimo patirtis 17 - oje skirtingų įmonių, įstaigų ir organizacijų. 15 d. renginyje mokiniai pristatė savo veiklą 17 - oje skirtingų organizacijų: Švenčionių Nalšios muziejuje, Švenčionių viešojoje bibliotekoje, Eurovaistinėje, Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, Švenčionių socialinių paslaugų centre „Šaltinėlis“, VĮ „Vilniaus regiono keliai“, Švenčionių policijos komisariate, Lietuvos Jono Žemaičio karo akademijoje, Ignalinos rinktinės Pavoverės užkardoje, S. Visi mokinių pristatymai buvo informatyvūs, aiškūs, tačiau skirtingi.

Penktadienį, balandžio 8d., pamokoje dalyvavo 4a klasės mokiniai. Ketvirtokai ne tik sužinojo apie kviečius bei rugius, iš kurių kepama duona, bet ir pamatė duonos gaminius. Išklausę mūsų pasakojimą, skaitė patarles ir priežodžius apie duoną, minė mįsles apie rugius, apžiūrėjo eksponatus muziejuje.