Kopūstų salotos su burokėliais ir obuoliais - puikus pasirinkimas, norint pasimėgauti skaniu ir sveiku patiekalu. Šios salotos gali būti ruošiamos įvairiais būdais, pradedant šiltomis salotomis ir baigiant gaiviomis, žaliomis versijomis. Pateikiame keletą receptų ir idėjų, kaip praturtinti savo valgiaraštį šiomis spalvingomis ir maistingomis salotomis.
Šiltos obuolių ir burokėlių salotos
Šiltos obuolių ir burokėlių salotos - tai patiekalas, kurį paruošti itin paprasta. Šioms salotoms galite naudoti ir virtus burokėlius bei morkas, bet su keptais orkaitėje bus skaniau.
Ingredientai (4 asmenims):
- 4 vidutinio dydžio orkaitėje kepti burokėliai
- 2 obuoliai
- 4-6 nedidelės keptos morkos
- 50 g rudojo cukraus
- 50 ml balzaminio acto
- 50 ml aliejaus
- Druskos
- ½ šaukštelio džiovinto rozmarino
- 1 šaukštelis džiovinto čiobrelio
Gaminimo eiga:
- Burokėlius supjaustykite skiltelėmis, morkas - riekelėmis arba perpus, priklausomai nuo dydžio.
- Obuolius supjaustykite storokomis skiltelėmis.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite burokėlius, supilkite balzaminį actą, suberkite cukrų ir džiovintas žoleles.
- Kepkite, kol cukrus išsilydys.
- Sudėkite morkas ir obuolius, pašildykite kartu.
- Patiekite su žaliosiomis salotomis.
Kaip kepti burokėlius ir morkas orkaitėje?
Norint iškepti burokėlius arba morkas orkaitėje, jų nelupkite, tik kruopščiai nuplaukite ir šlapius įvyniokite į aliuminio foliją. Dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą. Ar iškepę burokėliai ir morkos, galite patikrinti mediniu iešmeliu. Racionaliau bus, jei burokėlius ir morkas kepsite su kitu patiekalu, gaminamu orkaitėje. Iškepusius ataušinkite ir nulupkite.
Raugintų kopūstų salotos su šviežiais burokėliais ir obuoliais
Šios salotos - puikus būdas suderinti raugintų kopūstų rūgštumą, burokėlių saldumą ir obuolių gaivumą.
Ingredientai:
- 1 kg raugintų kopūstų
- 2 vidutinio dydžio burokėliai
- 3-4 vidutinio dydžio obuoliai
- 1 šaukštelis kmynų
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
Gaminimo eiga:
- Burokėlius nulupkite ir sutarkuokite „burokine“ tarka, taip pat ir obuolius.
- Tarkius bei raugintus kopūstus sudedu į gilų indą, beriu kmynus, pilu aliejų ir viską kruopščiai sumaišau.
Žali burokėliai salotose
Žalius, nevirtus burokėlius valgo retas, tačiau dauguma žino, kad geriausios daržovių savybės yra būtent termiškai neapdorotose. Kai kurie žmonės žino burokėlių karpačą, dar keli buvo girdėję, kad galima rauginti žalius burokėlius.
Šios salotos puikiai dera su kepta šonine, antimi ir rytiniu omletu, nors puikiai dera ir su vištiena, kalakutiena ar kepenėlėmis.
Šis mano atradimas džiugina kelių vaikų mamas, joms pagaliau pavyko saugiai „užmaskuoti“ žalius burokėlius, vaikai išties su malonumu valgo šias salotas su pieniškomis dešrelėmis ar virtomis bulvėmis.