Raudonasis vynas - tai ne tik sodrus ir aistringas gėrimas, bet ir puikus kompanionas prie įvairiausių patiekalų. Tinkamai parinktas vynas gali pabrėžti maisto skonį, sukurti netikėtas skonio kombinacijas ir paversti jūsų valgymą tikra gurmaniška švente.
Pagrindiniai raudonojo vyno derinimo su maistu principai
Nors vyno ir maisto derinimas yra labai individualus dalykas, tačiau yra keletas pagrindinių principų, kuriais vadovaujantis galima atrasti tobulą skonio duetą:
- Skonio intensyvumas: Lengvesnio skonio vynus derinkite su lengvesniais patiekalais, o intensyvesnio skonio vynus - su sodresniais ir aromatingesniais patiekalais.
- Taninai: Raudonieji vynai turi taninų, kurie suteikia jiems sutraukiantį skonį. Taninai puikiai dera su riebiais ir baltymingais patiekalais, nes padeda neutralizuoti riebumą ir baltymus.
- Rūgštingumas: Rūgštūs vynai puikiai dera su sūriais ir riebiais patiekalais, nes rūgštingumas padeda neutralizuoti riebumą ir sūrų skonį.
- Saldumas: Saldūs raudonieji vynai geriausiai tinka prie desertų arba aštrių patiekalų, nes saldumas subalansuoja aštrumą.
- Regionas: Dažnai vyno ir maisto derinimas pagal kilmės regioną gali būti puikus pasirinkimas. Pavyzdžiui, itališkas raudonasis vynas puikiai dera su itališkais patiekalais.
Konkrečios vyno rūšys ir jų deriniai
- Pinot Noir: Šis lengvas ir elegantiškas vynas puikiai tinka prie antienos, lašišos, grybų ir lengvų makaronų patiekalų.
- Merlot: Šis švelnus ir vaisiškas vynas puikiai dera su jautiena, ėriena, kiauliena, paukštiena ir sūriais patiekalais.
- Cabernet Sauvignon: Šis intensyvus ir taniniškas vynas puikiai tinka prie kepsnių, ėrienos, brandintų sūrių ir tamsiai šokoladinių desertų.
- Syrah/Shiraz: Šis sodrus ir prieskoniškas vynas puikiai dera su ėriena, jautiena, žvėriena, aštriais patiekalais ir brandintais sūriais.
Rekomenduojami itališki vynai ir jų deriniai su makaronais
Žinoma, norint pasiekti geriausią derinį, labai svarbu atsižvelgti į itališko vyno tipą. Štai keletas pavyzdžių, kaip derinti skirtingus itališkus vynus su makaronų patiekalais:
- "Pecoranera" yra sodrus ir intensyvus raudonasis vynas, pagamintas iš 100% Nero di Troia vynuogių, auginamų senose vynuogynuose šiaurinėje Apulijos (Puglia) regiono dalyje, Italijoje. Šis vynas puikiai tinka prie raudonos mėsos patiekalų, ypač kepsnių ir troškinių. Taip pat, dera su subrendusiais sūriais ir grybų patiekalais.
- "Susù" yra išskirtinis raudonasis vynas, pagamintas iš 100% Susumaniello vynuogių, auginamų Salento pusiasalyje, pietinėje Apulijos (Puglia) regiono dalyje, Italijoje. Puikiai dera prie raudonos mėsos patiekalų, ypač ėrienos, jautienos ir medžiojamų gyvūnų. Taip pat tinka prie brandintų sūrių, ypač pecorino, makaronų su sodriais padažais ir aštrių patiekalų.
- "Buccianera" yra rafinuotas raudonasis vynas iš Salento pusiasalio, Apulijos regione, Italijoje. Jį gamina "Cantine Risveglio" vyndariai, kurie siekia atskleisti unikalias šio regiono terroir savybes ir tradicines vynuogių veisles. Šis vynas tinka prie raudonos mėsos patiekalų, ypač kepsnių, troškinių ir ėrienos. Puikiai dera su subrendusiais sūriais, ypač pecorino, makaronais su mėsos ar grybų padažais ir aštriais patiekalais.
- Fantini EDIZIONE Cinque Autoctoni - tai unikalus raudonas vynas, pagamintas iš penkių skirtingų vynuogių veislių: Montepulciano, Sangiovese, Primitivo, Negroamaro ir Malvasia Nera. Fantini EDIZIONE Cinque Autoctoni Collection vynas dera su įvairiais mėsos patiekalais, brandintais sūriais, makaronų patiekalais su sodriais padažais, mėsos užkandžiais, pomidorų padaže troškintais kukuliais, kepta mėsa, orkaitėje kepta žuvimi.
- ZOLLA Primitivo di Manduria - tai raudonas vynas, pagamintas iš 100% Primitivo vynuogių, auginamų Salento regione, Apulijoje, Italijoje. Šis raudonais Primitivo vynas dera su įvairiais raudonos mėsos patiekalais, tokiais kaip jautienos kepsniai, ėriena ar antienos troškiniai. „Zolla“ dera su šiek tiek aštresniais, bet ne per intensyviais padažais pagardinta kepta mėsa, pavyzdžiui, kepsninėje keptais kiaulienos šonkauliais ar jautienos filė su aštriu pipirų padažu. „Zolla Primitivo di Manduria“ gali būti derinamas su grybų risotto arba grybų troškiniais. Šis vynas gali būti derinamas prie makaronų su mėsos padažu. Nors "Zolla Primitivo di Manduria" yra sausas vynas, jis gali būti derinamas su šokoladiniais desertais ar sūrio pyragais.
Vyno savybės
Vynas | Vynuogių veislė | Aromatas | Skonis | Derinimas su maistu |
---|---|---|---|---|
Pecoranera | Nero di Troia | Prieskonių, kakavos, kavos, saldymedžio | Šiltas, minkštas, subalansuotas | Raudona mėsa, subrendę sūriai, grybų patiekalai |
Susù | Susumaniello | Juodieji vaisiai, prieskoniai, dūmai | Pilnas, sodrus, šiltas | Ėriena, jautiena, brandinti sūriai, aštrūs patiekalai |
Buccianera | Negroamaro, Malvasia Nera, Susumaniello | Raudoni vaisiai, prieskoniai, vanilė | Pilnas, šiltas, harmoningas | Kepsniai, troškiniai, makaronai su mėsos padažais |
Fantini EDIZIONE Cinque Autoctoni | Montepulciano, Sangiovese, Primitivo, Negroamaro, Malvasia Nera | Vyšnios, juodieji serbentai, žolelės, cinamonas, gvazdikėliai, kakava | Tvirtas, subalansuotas, švelnūs taninai | Mėsos patiekalai, brandinti sūriai, makaronai su sodriais padažais |
ZOLLA Primitivo di Manduria | Primitivo | Raudonieji vaisiai (vyšnios ir gervuogės), prieskoniai ir odos | Turtingas ir aksominis, švelniais, bet ryškiais taninais | Raudona mėsa, vidutinio aštrumo kepsniai, grybų patiekalai, makaronai, šokoladiniai desertais ar sūrio pyragai |
Nebijokite išbandyti naujų dalykų ir mėgautis skonio harmonija! Vyno ir maisto derinimas - tai ne tik mokslas, bet ir menas. Kiekvienas derinys gali būti unikalus ir nepakartojamas, priklausomai nuo jūsų skonio ir nuotaikos.