pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Baklažano magija: Įvairūs receptai, kurie nustebins

Baklažanas, dar žinomas kaipSolanum melongena, yra universalus ir maistingas ingredientas, kuris gali būti naudojamas įvairiuose patiekaluose. Nuo paprastų užkandžių iki įmantrių pagrindinių patiekalų, baklažanas gali praturtinti jūsų valgiaraštį įdomiais skoniais ir tekstūromis. Šiame straipsnyje panagrinėsime įvairius baklažano patiekalus, pradedant lengvais kasdieniais receptais ir baigiant įdomesniais variantais, kurie patiks net išrankiausiems gurmanams.

Baklažano pasirinkimas ir paruošimas

Prieš pradedant gaminti, svarbu pasirinkti tinkamus baklažanus. Geriausia rinktis tvirtus, lygius ir blizgančius baklažanus, kurie yra sunkūs pagal savo dydį. Venkite baklažanų su minkštomis dėmėmis ar raukšlėmis, nes tai gali būti senėjimo požymiai. Taip pat atkreipkite dėmesį į kotelį – jis turėtų būti žalias ir tvirtas.

Prieš naudojant baklažaną, rekomenduojama jį paruošti. Tradiciškai baklažanai būdavo sūdomi, kad pašalintų kartumą. Tačiau šiuolaikiniai baklažanų veislių atstovai dažnai nebūna kartūs, todėl šis žingsnis nebėra būtinas. Vis dėlto, jei norite būti tikri, galite supjaustyti baklažaną griežinėliais ar kubeliais, pabarstyti druska ir palikti 30 minučių. Po to nuplaukite ir nusausinkite.

Lengvi baklažano patiekalai kasdienai

Keptas baklažanas su česnakais ir žolelėmis

Tai paprastas ir greitas patiekalas, kuris puikiai tinka kaip garnyras arba lengvas užkandis. Supjaustykite baklažaną griežinėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite smulkintu česnaku, mėgstamomis žolelėmis (pvz., raudonėliu, čiobreliu, baziliku) ir kepkite orkaitėje, kol suminkštės ir įgaus auksinę spalvą.

Ingredientai:

  • 1 didelis baklažanas
  • 2-3 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Žolelės (raudonėlis, čiobrelis, bazilikas)
  • Druska, pipirai pagal skonį

Baklažano ir pomidorų salotos

Šios gaivios salotos puikiai tinka karštomis vasaros dienomis. Kepkite baklažaną orkaitėje arba ant grotelių, kol suminkštės. Atvėsinkite ir supjaustykite kubeliais. Sumaišykite su pjaustytais pomidorais, raudonuoju svogūnu, bazilikais ir užpilkite alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių padažu.

Ingredientai:

  • 1 vidutinis baklažanas
  • 2 dideli pomidorai
  • 1/2 raudonojo svogūno
  • Sauja šviežių bazilikų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • Druska, pipirai pagal skonį

Baklažano užtepėlė (Baba Ghanoush)

Tai Viduržemio jūros regiono klasika, kuri puikiai tinka su pita duona, daržovėmis ar kaip padažas prie mėsos patiekalų. Iškepkite baklažaną orkaitėje arba ant atviros ugnies, kol oda suanglės. Išgriebkite minkštimą ir sutrinkite su tahini pasta, citrinos sultimis, česnaku, alyvuogių aliejumi ir prieskoniais.

Ingredientai:

  • 1 didelis baklažanas
  • 2 šaukštai tahini pastos
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 1-2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Paprika (nebūtinai)

Sudėtingesni baklažano patiekalai

Baklažano parmigiana

Tai klasikinis itališkas patiekalas, kuriame baklažano griežinėliai yra sluoksniuojami su pomidorų padažu, mocarela sūriu ir parmezano sūriu. Viskas kepama orkaitėje, kol sūris išsilydo ir patiekalas įgauna auksinę spalvą. Šis patiekalas reikalauja šiek tiek daugiau laiko, bet rezultatas tikrai vertas pastangų.

Ingredientai:

  • 2 dideli baklažanai
  • 500g pomidorų padažo
  • 250g mocarela sūrio
  • 50g parmezano sūrio
  • 2 kiaušiniai
  • Džiūvėsėliai
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska, pipirai, raudonėlis pagal skonį

Baklažano suktinukai su rikota

Šie elegantiški suktinukai puikiai tinka ypatingai progai. Supjaustykite baklažaną plonais griežinėliais, apkepkite ant grotelių ir įvyniokite į rikota sūrio, špinatų ir prieskonių mišinį. Patiekite su pomidorų padažu arba pesto.

Ingredientai:

  • 2 vidutiniai baklažanai
  • 250g rikota sūrio
  • 100g špinatų
  • 50g parmezano sūrio
  • 1 kiaušinis
  • Česnakas, bazilikas, raudonėlis pagal skonį
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska, pipirai pagal skonį

Baklažano kario

Baklažanas puikiai tinka kario patiekalams. Troškinkite baklažano kubelius kokosų piene su kario pasta, daržovėmis (pvz., paprikomis, žirneliais, morkomis) ir prieskoniais. Patiekite su ryžiais arba naan duona.

Ingredientai:

  • 1 didelis baklažanas
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 raudona paprika
  • 1 skardinė kokosų pieno
  • 2 šaukštai kario pastos
  • Imbieras, kalendra, ciberžolė pagal skonį
  • Aliejus
  • Druska, pipirai pagal skonį

Baklažanas įvairiose kultūrose

Baklažanas yra populiarus ingredientas įvairiose pasaulio virtuvėse. Graikijoje jis naudojamasmoussaka gamybai, Prancūzijoje –ratatouille, o Japonijoje –nasu dengaku (kepti baklažanai su miso padažu). Kiekviena kultūra turi savo unikalius būdus paruošti ir patiekti baklažanus.

Pavyzdžiui, Artimuosiuose Rytuose baklažanas dažnai kepamas ant grotelių ir patiekiamas su įvairiais padažais, tokiais kaip tahini ir jogurtas. Kinijoje baklažanas dažnai troškinamas su sojų padažu ir imbieru. Indijoje baklažanas naudojamas gaminant įvairius karius ir daržovių troškinius.

Mitybinė vertė ir nauda sveikatai

Baklažanas yra ne tik skanus, bet ir maistingas. Jis yra geras skaidulų šaltinis, kurios padeda reguliuoti virškinimą ir palaikyti sveiką cholesterolio lygį. Baklažanas taip pat turi daug antioksidantų, kurie apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos.

Be to, baklažanas yra geras vitaminų ir mineralų šaltinis, įskaitant vitaminą K, vitaminą C, kalį ir manganą. Šie maistinės medžiagos yra svarbios kaulų sveikatai, imuninei sistemai ir nervų funkcijai.

Patarimai, kaip išvengti klaidų gaminant baklažanus

Nors baklažaną lengva gaminti, yra keletas klaidų, kurių reikėtų vengti:

  • Neperkepkite baklažano. Perkepęs baklažanas tampa minkštas ir praranda savo formą.
  • Naudokite pakankamai aliejaus. Baklažanas sugeria daug aliejaus, todėl svarbu jo naudoti pakankamai, kad patiekalas nebūtų sausas.
  • Nepamirškite prieskonių. Baklažanas pats savaime nėra labai ryškaus skonio, todėl svarbu naudoti pakankamai prieskonių, kad patiekalas būtų skanus.

Kaip patiekti baklažano patiekalus

Baklažano patiekalus galima patiekti įvairiais būdais. Jie puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, taip pat gali būti patiekiami kaip pagrindinis patiekalas. Baklažano užtepėles galima patiekti su pita duona ar daržovėmis, o baklažano salotas – kaip lengvą užkandį.

Baklažano auginimas namuose

Jei turite sodą, galite pabandyti užsiauginti baklažanų namuose. Baklažanai mėgsta šiltą klimatą ir gerai drenuotą dirvą. Juos reikia sodinti saulėtoje vietoje ir reguliariai laistyti.

Baklažanai paprastai derlių duoda po 70-80 dienų nuo pasodinimo. Kai baklažanai pasiekia reikiamą dydį ir spalvą, juos galima nuskinti. Geriausia nuskinti baklažanus, kol jie dar jauni, nes tada jie būna skaniausi.

Išvados

Baklažanas yra universalus ir maistingas ingredientas, kuris gali būti naudojamas įvairiuose patiekaluose. Nuo paprastų užkandžių iki įmantrių pagrindinių patiekalų, baklažanas gali praturtinti jūsų valgiaraštį įdomiais skoniais ir tekstūromis. Išbandykite įvairius baklažano receptus ir atraskite savo mėgstamiausius!