pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Magiškas Mukatanas Kalėdinis Pyragas: Receptas ir Kepimo Paslaptys

Artėjant Kalėdoms, daugelis ieškome būdų, kaip sukurti jaukią ir šventišką atmosferą. Kulinarijos tinklaraštis „Mukatanas“, kurį jau daugiau nei dešimtmetį rašo kaunietė Simona, siūlo puikų būdą - iškepti brandintą kalėdinį džiovintų vaisių pyragą. Šis pyragas - tai ne tik skanėstas, bet ir magiškas ritualas, kuris į namus atneša Kalėdų dvasią.

Simona teigia: „Kai laukiu, ruošiuosi: karpau popierines snaiges, skiltelė po skiltelės valgau mandarinus, kepu pyragus, ieškau tylos. Kai ruošiuosi, vyksta kažkas nepaaiškinamai svarbaus, tarsi po truputį išsipildo stebuklas. Jei ne tik sėdi, lauki ir tikiesi, o lauki ir veiki, tai, ko tu lauki, ima ir atsitinka.“

Pagal „Mukatanas“ receptą iškeptas pyragas gaunasi drėgnas ir svaiginantis tikrąja to žodžio prasme. Tokią kepinio sėkmę lemia ilgas kepimas žemoje temperatūroje. Be to, kuo ilgiau pyragas, susuktas į „apgirtusią“ marlę, bręs, tuo tamsesnis ir turtingesnio skonio jis bus.

Reikalingi produktai brandintam kalėdiniam pyragui:

  • 100 g apelsinų cukatų
  • 100 g nedideliais gabaliukais susmulkintų džiovintų datulių
  • 100 g nedideliais gabaliukais susmulkintų džiovintų ananasų
  • 100 g džiovintų spanguolių
  • 200 g razinų „Jumbo“
  • 130 g nedideliais gabaliukais susmulkintų džiovintų abrikosų
  • 200 g auksinių razinų „Jumbo“
  • 150 g smulkių auksinių razinų
  • 150 g stambiai susmulkintų riešutų (migdolų/lazdyno riešutų/karijų)
  • 200 ml brendžio
  • 250 g sviesto
  • 230 g rudojo cukraus
  • 270 g miltų
  • 4 kiaušiniai
  • 1 apelsino žievelės ir sulčių
  • 1 citrinos žievelės
  • 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
  • 2 arbatinių šaukštelių cinamono
  • 1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero
  • Marlės ir 2/3 puodelio brendžio brandinimui

Gaminimo eiga:

1 diena:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite cukatus, datules, ananasus, spanguoles, razinas, abrikosus, migdolus ir brendį.
  2. Uždenkite ir palikite per naktį brinkti.

2 diena:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruoškite apvalią kepimo formą (24 cm) nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite sviestu ir išklokite dvigubu kepimo popieriumi, kad gautųsi aukšti kraštai. Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Suberkite cukrų ir išsukite su sviestu iki purumo.
  2. Po vieną gerai įmaišykite kiaušinius. Nutarkuokite apelsino ir citrinos žieveles (be baltos dalies), įmaišykite į sviesto ir cukraus masę.
  3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais.
  4. Įmaišykite miltus į sviesto ir kiaušinių masę, kol neliks sausų miltų.
  5. Į džiovintų vaisių ir riešutų mišinį įspauskite apelsino sultis ir išmaišykite.
  6. Į tešlą įmaišykite vaisius. Iš pradžių atrodys, kad vaisių per daug, bet maišant jie visi gražiai aplips tešla.
  7. Tešlą sukrėskite į paruoštą formą. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepkite 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinkite iki 140 C ir kepkite dar 1,5 ar 2 valandas. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas - pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo nepraėjus kepimo laikui, jį užklokite folija.
  8. Padėkite iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti. Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje (pusėje puodelio) išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio. Tada sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite į maišelį. Saugokite kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai - 2 savaites.
  9. Rekomenduoju kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio. Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite.

Šio pyrago kepimas - toks pat magiškas, kaip Kalėdos. Visa paslaptis: kepimu pasimėgauti reikia vienumos ir laiko - valandos niekur neskubėjimo.

Simona pataria: „Užsidekite keletą žvakių, išsivirkite šildančios arbatos siurbčiojimui ir pradėkite mediniu šaukštu trinti sviestą su cukrumi. Neskubėkite, trinkite, kol masė taps puri ir pašviesės. Po vieną atidžiai įmaišykite kiaušinius, įtarkuokite apelsino ir citrinos žieveles - ar jaučiate, koks nuotaiką pakeliantis kvapas pasklido po virtuvę? Įsijokite miltus, sumaišytus su prieskoniais ir brendyje bei apelsino sultyse išmirkusius džiovintus vaisius. Pašaukite pyragą į orkaitę. Atsipalaiduokite, pasiklausykite muzikos, ir pajuskite, kaip pro orkaitės plyšelį pradės veržtis sodrus vaisinis aromatas, kuris visus namus (ir gal net kaimynus) įsups į Kalėdų karštinę ir, tikiu, nepaleis.“

Linkime Jums jaukių ir skanių Kalėdų su Mukatanas kalėdiniu pyragu!