pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminės Kiaulienos Dešros: Tradiciniai Receptai Ir Patarimai

Naminės kiaulienos dešros - tai ne tik skanus, bet ir patikimas būdas mėgautis šiuo tradiciniu patiekalu. Gaminant dešras namuose, galite kontroliuoti ingredientų kokybę, jų kiekį ir skonį, pritaikydami receptą pagal savo individualius poreikius ir skonį. Šiame straipsnyje apžvelgsime tradicinį kiaulienos dešros receptą, pateiksime naudingų patarimų ir atsakysime į dažniausiai kylančius klausimus.

Kodėl Verta Gaminti Dešras Namuose?

Naminės dešros turi keletą svarbių privalumų, lyginant su pirktinėmis:

  • Kokybės kontrolė: Galite būti tikri, kad naudojate šviežius, kokybiškus ingredientus, be jokių cheminių priedų ar konservantų.
  • Individualus skonis: Galite eksperimentuoti su prieskoniais ir ingredientais, kad sukurtumėte savo unikalų dešros skonį.
  • Ekonomiškumas: Naminės dešros dažnai kainuoja pigiau nei pirktinės, ypač jei perkate mėsą didesniais kiekiais arba auginate ją patys.
  • Pasitenkinimas: Dešrų gaminimas namuose gali būti smagus ir kūrybiškas procesas, suteikiantis pasitenkinimo jausmą, kai galite mėgautis savo rankomis pagamintu produktu.

Šis receptas yra pagrindinis, kurį galite pritaikyti pagal savo skonį. Jis tinka tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems kulinarams.

Pagrindinis Kiaulienos Dešros Receptas

Ingredientai:

  • Kiauliena: 5 kg (geriausia naudoti kiaulienos mentę arba sprandinę, nes šios dalys turi pakankamai riebalų, kad dešra būtų sultinga).
  • Žarnos: 30-40 m natūralių kiaulienos žarnų (jas galima įsigyti turguje arba specializuotose parduotuvėse). Taip pat galima naudoti kolagenines arba sintetines žarnas, jei neturite galimybės gauti natūralių.
  • Druska: 100-125 g (priklausomai nuo jūsų skonio).
  • Juodieji pipirai: 15-20 g (šviežiai malti).
  • Česnakai: 5-7 skiltelės (smulkiai supjaustytos arba sutrintos).
  • Kmynai: 5-10 g (nebūtina, bet suteikia dešrai ypatingo aromato).
  • Majoranas: 5-10 g (nebūtina, bet suteikia dešrai subtilaus skonio).
  • Lauro lapai: 2-3 (sutrinti į miltelius).
  • Šaltas vanduo arba ledas: Apie 200-300 ml (padeda išlaikyti mėsą šaltą ir sultingą).

Gaminimo Eiga:

  1. Žarnų paruošimas: Natūralias žarnas reikia kruopščiai išvalyti. Pradėkite jas mirkydami šiltame vandenyje apie 30 minučių. Tada apverskite jas į kitą pusę (tai galima padaryti su specialiu įrankiu arba atsargiai su pagaliuku) ir pašalinkite visus nešvarumus ir riebalus. Gerai išplaukite žarnas po tekančiu vandeniu. Prieš naudojimą, žarnas vėl pamirkykite šiltame vandenyje su trupučiu acto arba citrinos sulčių, kad pašalintumėte bet kokį kvapą.
  2. Mėsos paruošimas: Kiaulieną supjaustykite kubeliais (apie 2-3 cm dydžio). Pašalinkite stambius kaulus ir kremzles. Dalį mėsos (apie 1/3) galite sumalti mėsmale su stambiu tinkleliu, o likusią dalį palikite supjaustytą kubeliais. Tai suteiks dešrai tekstūros.
  3. Prieskonių paruošimas: Sumaišykite druską, pipirus, česnakus, kmynus, majoraną, lauro lapus ir kitus pasirinktus prieskonius.
  4. Mėsos maišymas: Sudėkite mėsą į didelį dubenį. Įpilkite prieskonių mišinį ir šaltą vandenį arba ledą. Gerai išmaišykite viską rankomis, kol mišinys taps lipnus ir vienalytis. Maišykite mažiausiai 10-15 minučių. Tai svarbu, kad dešra būtų tvirta ir nesubyrėtų verdant ar kepant.
  5. Žarnų kimšimas: Užmaukite žarną ant dešrų kimšimo antgalio (jį galima įsigyti mėsmalėje arba atskirai). Pradėkite kimšti žarną mėsa, stengdamiesi, kad ji būtų užpildyta tolygiai, be oro tarpų. Nekiškite per daug, nes žarna gali plyšti verdant. Formuokite norimo ilgio dešras, susukdami žarną.
  6. Dešrų brandinimas (nebūtina): Jei norite, galite dešras brandinti šaldytuve 12-24 valandas. Tai leis prieskoniams geriau įsigerti į mėsą ir pagerins dešros skonį.
  7. Dešrų virimas arba kepimas: Dešras galite virti, kepti orkaitėje, kepti keptuvėje arba kepti ant grotelių.
    • Virimui: užvirkite didelį puodą vandens. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir atsargiai sudėkite dešras į vandenį. Virkite apie 30-40 minučių, kol dešros iškils į paviršių ir bus visiškai išvirusios.
    • Kepimui orkaitėje: įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dėkite dešras į kepimo skardą ir kepkite apie 40-50 minučių, kol jos gražiai apskrus.
    • Kepimui keptuvėje: įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus. Dėkite dešras į keptuvę ir kepkite ant vidutinės ugnies, nuolat vartydami, kol jos gražiai apskrus ir bus visiškai išvirusios.

Kitas Receptas: Dešrelės Su Daržovėm Orkaitėje

Šios keptos dešrelės su daržovėm priklauso ne tik „vieno puodo” (šiuo atveju skardos), bet ir „tinginio virtuvėje” kategorijai. Viską suruošite per kokias 15 minučių, o vakarienei turėsite pagrindinį patiekalą su garnyru ir fantastišku padažu bei minimaliai betvarkės virtuvėje. Nuostabiausia, kad greitai ir lengvai paruošiamos dešrelės su daržovėm yra dar ir tas patiekalas, kuris puikiai tinka šventiniam stalui bei įtinka visiems.

Ingredientai:

  • apie 700 g. šviežių kiaulienos dešrelių
  • apie 700 g. bulvių
  • 3 vidutinio dydžio morkų
  • 3 vidutinio dydžio saliero stiebų
  • 2 vidutinio dydžio raudonųjų svogūnų
  • 2 didelių česnako skiltelių
  • 2 arbatinių šaukštelių džiovinto čiobrelio
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio (oregano)
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • kelios šakelių šviežio čiobrelio papuošimui (nebūtinai)

Padažui:

  • 30 g. sviesto
  • 2 1/2 šaukštų miltų
  • 500 ml. sultinio

Gaminimo Eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180'C.Pasiruoškite skardą aukštesniais kraštais.
  2. Bulves nuskuskite, nuplaukite ir vidutinio dydžio perpjaukite per pusę, didesnes į keturias dalis. Morkas nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite įstrižais didesniais gabalėliais. Salierų stiebus nuplaukite ir taip pat supjaustykite įstrižais didesniais gabalėliais. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir padalinkite į 8 skilteles. Smulkiai sukapokite česnako skilteles.
  3. Visas daržoves sudėkite į skardą, suberkite džiovintą čiobrelį, raudonėlį, pagardinkite druska, pipirais, įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir gerai išmaišykite, kad daržovės tolygiai pasidengtų prieskoniais.
  4. Į skardą sudėkite dešreles ir švelniai permaišykite su daržovėmis, kad jos taip pat pasidengtų prieskoniais. Dešreles įtaisykite ant daržovių viršaus.
  5. Nedideliame prikaistuvyje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir perpilkite į dubenį. Į sviestą suberkite miltus ir šluotele gerai išmaišykite. Visą laiką maišydami po truputį supilkite sultinį, kad padažas būtų vientisos konsistencijos ir be miltų gumuliukų.
  6. Paruoštą padažą supilkite į skardos kraštą (jokiu būdu ne ant dešrelių ar daržovių!) ir šiek tiek pastumdykite į šonus, kad padažas tolygiai pasiskirstytų. Dešreles aptepkite 0,5 šaukšto aliejaus - gražiau apskrus.
  7. Skardą su dešrelėm ir daržovėm šaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 25 minutes. Praėjus laikui ištraukite skardą, dešreles apverskite, aptepkite likusiu 0,5 šaukšto aliejaus ir toliau kepkite dar 25 minutes arba, kol dešrelės apskrus ir bulvės bus minkštos.

Kiaulienos Plautinės Dešros

Kiaulienos plautinės dešros - senovinis lietuviškas patiekalas. Anksčiau papjautą gyvulį suvalgydavo visą ir nesiraukydavo gamindami patiekalus iš subproduktus. Tokie patiekalai buvo net delikatesas.

Gaminimo Eiga:

  1. Kiaulės plaučius užmerkite į šaltą vandenį ir mirkykite kelias valandas keičiant vandenį. Inkstus padalinkite išilgai į ketvirtukus ir taip pat užmerkite į šaltą vandenį ir mirkykite kelias valandas keičiant vandenį.
  2. Sudėkite visus subproduktus ir mėsą į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, virkite, kol užvirs. Kai užvirs, vandenį nupilkite, subproduktus ir mėsą nuplaukite, užpilkite švariu vandeniu, kad apsemtų, ir vėl virkite, kol užvirs (nugraibykite atsirandančias putas).
  3. Išvirusią mėsą ir subproduktus palikite atvėsti sultinyje. Kai sultinys pravės, ištraukite subroduktus, mėsą ir sumalkite mėsmale per smulkų sietelį.
  4. Sultinį perkoškite ir garinkite ant stiprios kaitros kol liks maždaug 4 stiklinės. Vieną stiklinę panaudosite dešrų masei (miežinėms kruopoms) kas liks, nugarinkite iki sirupo konsistencijos, bus puikus padažas dešroms. Nusigarinusį sultinį pasūdykite.
  5. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su taukais.
  6. Kiaulių žarnas prieš naudojant pamirkykite šaltame vandenyje 2 valandas, ir perplaukite. Prikimškite žarnas dešrų mase. Kemšant palikite daug vietos, nes kepant dešros labai plėsis.
  7. Kepkite dešras dažnai vartant ant vidutinės kaitros. Kepimo metu dešras reikės pabadyti, kad išeitų iš jų susikaupęs karštas oras, antraip jos gali plyšti.
  8. Kiaulienos plautinės dešros skanu su bulvių koše ir raugintomis ar marinuotomis daržovėmis.

Patarimai Ir Gudrybės

  • Mėsos temperatūra: Svarbu, kad mėsa būtų šalta gaminant dešras. Tai padeda išlaikyti riebalus kietus ir užtikrina, kad dešra bus sultinga. Galite netgi įdėti mėsą ir mėsmalę į šaldytuvą prieš pradedant gaminti.
  • Prieskonių kiekis: Prieskonių kiekis yra individualus dalykas. Pradėkite nuo mažesnio kiekio ir paragaukite mėsos mišinį prieš kimšdami žarnas. Jei reikia, pridėkite daugiau prieskonių.
  • Žarnų prapūtimas: Prieš kimšdami žarnas, galite jas prapūsti oru, kad patikrintumėte, ar nėra jokių skylių ar įtrūkimų.
  • Dešrų badymas: Prieš verdant ar kepant dešras, galite jas subadyti šakute arba adata. Tai padės išvengti sprogimo verdant ar kepant.
  • Dešrų laikymas: Virtas arba keptas dešras galima laikyti šaldytuve iki 3-4 dienų. Žalias dešras galima užšaldyti iki 2-3 mėnesių.

Dažniausiai Užduodami Klausimai

  • Ką daryti, jei žarnos plyšta kimšant? Sumažinkite mėsos kiekį, kurį kimšate į žarną, ir būkite atsargesni. Jei žarna plyšta, tiesiog perriškite ją toje vietoje ir tęskite kimšimą.
  • Ar galima naudoti kitokią mėsą? Taip, galite naudoti vištieną, jautieną, avieną arba sumaišyti kelias rūšis mėsos. Tačiau atminkite, kad skirtingos mėsos turi skirtingą riebalų kiekį, todėl gali reikėti koreguoti receptą.
  • Ar galima naudoti rūkytus prieskonius? Taip, rūkyti prieskoniai suteikia dešrai ypatingo aromato. Galite naudoti rūkytą papriką, rūkytą druską arba kitus rūkytus prieskonius.
  • Ką daryti, jei dešra yra per sausa? Įpilkite daugiau riebalų į mėsos mišinį arba naudokite daugiau šalto vandens arba ledo.
  • Ar galima dešras rūkyti? Taip, rūkymas yra puikus būdas suteikti dešrai ypatingo skonio ir aromato. Rūkykite dešras šalto rūkymo būdu apie 4-6 valandas.

Skirtingų Auditorijų Suprantamumas

Šis straipsnis parašytas taip, kad būtų suprantamas tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems kulinarams. Pradedantiesiems pateikiami aiškūs ir nuoseklūs nurodymai, o patyrę kulinarai gali rasti naudingų patarimų ir gudrybių, kaip patobulinti savo dešrų gaminimo įgūdžius. Terminus ir procesus stengiamasi paaiškinti kuo paprasčiau, vengiant sudėtingo žargono. Straipsnis apima įvairius aspektus, susijusius su kiaulienos dešrų gaminimu, nuo ingredientų pasirinkimo iki gaminimo būdų. Tai leidžia skaitytojams įgyti išsamų supratimą apie šį procesą.

Klišės Ir Klaidingi Įsitikinimai

Viena iš dažniausių klišų, susijusių su dešrų gaminimu, yra įsitikinimas, kad tai yra labai sudėtingas ir daug laiko reikalaujantis procesas. Nors dešrų gaminimas reikalauja šiek tiek pastangų ir kruopštumo, tai nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Su tinkamais įrankiais ir receptu, dešras galima pagaminti namuose per kelias valandas.

Kitas klaidingas įsitikinimas yra tas, kad visos pirktinės dešros yra blogos kokybės. Nors kai kurios pirktinės dešros gali būti pagamintos iš prastos kokybės ingredientų, yra ir daug puikių amatininkų gamintojų, kurie gamina aukštos kokybės dešras. Svarbu atidžiai rinktis gamintoją ir atkreipti dėmesį į ingredientų sąrašą.

Struktūra: Nuo Detalės Iki Bendro Vaizdo

Straipsnis pradedamas nuo konkretaus - tradicinio kiaulienos dešros recepto. Tada pereinama prie platesnių temų, tokių kaip patarimai, gudrybės, dažniausiai užduodami klausimai, suprantamumas skirtingoms auditorijoms ir klišės bei klaidingi įsitikinimai. Tai leidžia skaitytojams iš pradžių susipažinti su pagrindiniu receptu ir tada gauti papildomos informacijos, kuri padės jiems patobulinti savo įgūdžius ir supratimą apie dešrų gaminimą.

Receptas Iš „Romas And MO“ Kanalo

Receptu, kaip patiems pasigaminti dešras, dalijasi Mo. Mo - buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą „Romas and MO“ jos receptams sukūręs Romas Gaučas.

Ingredientai:

  • 1 kg maltos kiaulienos
  • 1 šaukštelis džiovintų žolelių (salierai, porai, pastarnokų šaknys, petražolių šaknys)
  • 0,25 šaukštelio pipirų
  • 1 šaukštelio druskos
  • 0,5 arbatinio šaukštelio džiovinto baziliko
  • 1,5 šaukštelio mairūno
  • 2 šaukštelio smulkinto česnako
  • plonųjų kiaulės žarnų

Paruošimas:

  1. Paruoškite plonąsias žarnas, jas išvalydami, palikdami jas per naktį mirkti vandenyje.
  2. Kruopščiai sumaišykite kiaulieną su prieskoniais.
  3. Užpildykite plonąją žarną su mėsa naudodami aparatą. Po kiekvieno dešros pripildymo, keletą kartų apsukite žarną, kad suformuotumėte į skirtingas atskiras dešras.
  4. Dešreles virkite verdančiame vandenyje maždaug 20 minučių arba kol jos išvirs.
  5. Valgykite jas su tuo, kas jums labiausiai patinka (bulvėmis, raugintais kopūstais).

Dešrelės būna ypač skanios keptos ant grotelių lauko kepsninėje arba orkaitėje.

Kaip Kepti Orkaitėje?

Dešreles šiek tiek subadykite ir vienu sluoksniu, palikdami nedidelius tarpus, dėkite į didelę riebalais išteptą skardą. Šią įstatykite į kitą, didesnę ir gilesnę, kepimo skardą. Į išorinę įpilkite verdančio vandens, maždaug 2 cm gylio. Kepkite apie 20 - 30 min.