pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Prancūziškas daržovių pyragas: receptas ir gaminimo ypatumai

Pikantiški pyragai - puikus būdas į racioną įtraukti daržovių. Vienas tokių - prancūziškas pomidorų ir cukinijų pyragas. Šis patiekalas - tikra prancūzų klasika, tačiau jis net labai tinkamas ir mums, lietuviams, ypač kai artėja minėtų daržovių sezonas.

Ingredientai

Tešlai:

  • 150 gramų miltų
  • 100 gramų sviesto
  • 2 valgomieji šaukštai vandens (šilto)
  • 1 žiupsnelis druskos

Įdarui:

  • 1 vienetas cukinijos
  • 1 vienetas bulvių
  • 1 vienetas morkų
  • 3 vienetai kiaušinių (tryniai)
  • 100 mililitrų grietinėlės
  • 100 gramų sūrio (fermentinio)
  • 1 žiupsnelis bazilikų (džiovinto)
  • 1 žiupsnelis druskos
  • šiek tiek pipirų
  • 1 vienetas pomidorų pastos (papuošimui)

Trapios tešlos pagrindui

  • 155 g miltų
  • 90 g šalto sviesto
  • 3-4 šaukštai vandens
  • žiupsnelis druskos

Įdarui

  • 150 ml grietinės
  • 150 g keptos šoninės, smulkiai supjaustytos
  • 100 g čederio sūrio
  • 3 kiaušiniai
  • 2 pomidorai
  • svogūnų laiškų
  • druskos
  • pipirų

Gaminimo eiga

Tešlos paruošimas

  1. Išsijoti miltus ir sumaišyti su žiupsneliu druskos.
  2. Sutarkuoti gerai atšaldytą sviestą ir sumaišyti su miltais.
  3. Užminkyti trapią tešlą. Jei tešla gaunasi per rupi, įpilti 1 - 2 valg. š. vandens.
  4. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaltai apie 30 min.

Daržovių paruošimas

  1. Cukiniją, bulvę ir morką sutarkuoti burokine tarka, nuspausti sultis, pabarstyti druska ir pipirais.
  2. Šiek tiek apkepti keptuvėje ant aliejaus ar sviesto ir palikti atvėsti.

Pagrindo kepimas

  1. Į apvalios kepimo formos (∅ 24 cm) dugną įkloti 2\3 atvėsintos tešlos. Iš likusio 1\3 tešlos padaryti pyrago kraštelius.
  2. Visą būsimą pyragą užkloti kepimo popieriumi ir ant jo užpilti pupelių (žirnių ar ryžių,taip kad tešlą prispaustų).
  3. Tokiu būdu pyrago pagrindą kepti apie 10 - 15 min. iki +200°C temp. jau įkaitintoje orkaitėje.

Įdaro paruošimas ir kepimas

  1. Į atvėsusias apkeptas daržoves supilti grietinėlę, kiaušinių trynius, sudėti tarkuotą sūrį, bazilikus, šiek tiek druskos, pipirų ir gerai išmaišyti.
  2. Nuo lengvai apkepusio pyrago pagrindo nuimti kepimo popierių ir pupeles ir supilti daržovių - trynių - grietinėlės masę.
  3. Papuošti pyragą pomidoro skiltelėmis ir kepti jau įkaitintoje iki + 180°C orkaitėje apie 15 min.

Ratatouille paruošimas

  1. Pirmiausia imkitės baklažano - reikės atsikratyti prigimtinio jo kartumo. Nuplaukite, skersai supjaustykite plonyčiais (4-5 mm storio) griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 15-20 min. Vėliau druską nuplaukite šaltu vandeniu - viskas, baklažanai paruošti naudoti.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  3. Cukinijas, pomidorus supjaustykite tokio pat storio riekelėmis, kaip ir baklažanus, nupjaukite paprikų viršų, išimkite sėklas ir supjaustykite žiedais.
  4. Į apvalios (geriau - stiklo ar keramikos) kepimo formos dugną supilkite konservuotus pomidorus, berkite susmulkintus svogūnus, kapotą česnaką, pilkite 2 šaukštus aliejaus, berkite po gerą žiupsnį druskos ir pipirų. Štai ir paruoštas troškinio „paklotas“.
  5. Dabar imkitės sluoksniuoti daržoves - klokite jas laikydamiesi to paties ritmo, pvz., riekelė cukinijos, baklažano, pomidoro, vėl cukinijos, tada paprikos ir vėl iš pradžių. Suklokite viską, ką supjaustėte.
  6. Apšlakstykite gautą kompoziciją likusiu alyvuogių aliejumi, vėl berkite druskos, pipirų, čiobrelių (jei šviežių, tuomet tik pasmulkintų lapelių).
  7. Pridenkite kepimo formos viršų kepimo popieriumi ar folija ir dėkite į orkaitę.

Patarimai ir idėjos

  • Jeigu norite, kad pyragai būti ne tik skanūs, bet ir sveiki - eksperimentuoti galite ne tik su daržovėmis, bet ir miltais. Vietoje tradicinių kvietinių galite naudoti viso grūdo, kukurūzų ar grikių miltus, kurie kepiniams suteiks dar ir papildomo skonio.
  • Galite dėti lašišą, kumpį, šoninę ir visus kitus jums patinkančius ingredientus. Tiesiog tai ką tuo metu turite šaldytuve.
  • Kišas su lašiša, kišas su smidrais, špinatais, pievagrybiais, cukinija, šonine ar riebiu kumpiu ar kitais savo mėgstamais ingredientais. Nebijokite eksperimentuoti.

Tešlos laikymas: Sviestinę tešlą galite pasiruošti iš anksto. Suvyniokite į maistinę plėvelę ar plastikinį maišelį ir laikyti šaldytuve 2-3 dienas. Jeigu norite, tešlą galite užšaldyti ir šaldymo kameroje laikyti iki 3 mėnesių. Prireikus, šaldytą tešlą nakčiai perdėkite į šaldytuvą.

Skanaus!

P.S. Pyragas skanus tiek karštas, tiek ir visai atvėsęs:)