pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Paruošti Guliašą - Išsamus Gidas

Kardeliai – kada pradėti ruošti žiemai?

Pirmasis signalas, kad metas pradėti ruošti kardelius žiemai, yra pirmosios rudeninės šalnos. Kai nakties temperatūra nukrenta žemiau 0°C ir šalna pažeidžia augalų lapus, laikas iškasti kardelių svogūnėlius. Tai įprastai būna spalio pirmoje dalyje, priklausomai nuo konkrečios vietos.

Svarbu nepradėti šio proceso per anksti – kardeliai turi kuo ilgiau augti dirvoje, kad jų svogūnėliai visiškai subręstų. Tačiau vėluoti taip pat negalima, nes ilgalaikių šalnas svogūnėliai gali neištverti.

Kaip skaniai paruošti silkę? Vytaras Radzevičius siūlo pasigaminti gardžią silkę su džiovintais baravykais

Silkė daugeliui lietuvių yra šventinio stalo pažiba, ypač per žiemos šventes, kai tradiciniai receptai suartina šeimas ir primena senolių papročius. Tačiau žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius atskleidžia, kad jam ši žuvis yra ne tik švenčių simbolis, bet ir kasdienio gyvenimo gardus akcentas, leidžiantis improvizuoti virtuvėje ir atrasti naujus skonius. Taigi, kaip gaminti silkę?

Ši universali žuvis garsėja ne tik savo skoniu, bet ir maistine verte: ji yra puikus baltymų, omega-3 riebalų rūgščių bei svarbių vitaminų šaltinis, kurį mūsų protėviai įvertino dar prieš šimtmečius.„Kai ko nors norisi, dažniausiai tai būna silkė“, – juokiasi V. Radzevičius, atskleisdamas savo meilę šiai žuviai.

Vytaro šeimoje silkę ruošia dažnai, ne vien tik šventinėmis progomis. Tai universalus patiekalas, kuris tinka tiek paprastai vakarienei, tiek šventiniam stalui.

„Su karštomis bulvėmis, svogūnais, grybais, o gal net foršmaku – silkės paruošimo būdų yra daugybė, ir visi jie labai skanūs“, – tvirtina kulinaras.

Ką svarbu žinoti ruošiant magnolijas žiemai?

Magnolijų Lietuvoje auga ne viena, o keliolika rūšių, tad jau prieš įsigydami sodinuką turite žinoti, kad vienos iš jų bus atsparesnės šalčiams, o kitoms nuolat reikės daugiau dėmesio.

Tinkamiausios mūsų klimatui yra japoninė (Magnolia kobus) ir agurkinė (M. acuminata) magnolijos.

O tos, kurių žiedai būna ypač dideli ir gražūs, deja, paprastai būna įnoringiausios, jos pas mus sunkiai žiemoja, dažnai apšąla ir skursta, vienu žodžiu – tikras vargas.

Žvaigždinės magnolijos krūmeliai užauga nedideli, pavasarį jie pasipuošia į baltas žvaigždes panašiais žiedais.

Asmeninio albumo nuotr.

Lietuviškas skonis užsienyje

V. Radzevičius prisimena ir netikėtas silkės istorijas iš užsienio. Viena įsimintiniausių patirčių – šios žuvies ragavimas Japonijoje.

„Nusivežėme silkę į Japoniją ir pagaminome iš jos du patiekalus: vieną su džiovintais baravykais ir svogūnais, kitą – su svogūnais ir pomidorų padažu.

Vietiniai japonai tiesiog nušlavė šiuos patiekalus nuo stalo. Nors šios šalies gyventojai garsėja meile šviežiai žuviai, tačiau liko sužavėti mūsų lietuviškos silkės skoniu.

Jie mums sakė: kokie jūs, lietuviai, laimingi, valgote tokią skanią žuvį“, – prisimena keliautojas.