Gudobelė - nuo seno Lietuvoje žinomas augalas, turintis galią pagerinti žmogaus sveikatą ir savijautą. Nebūtina pirkti vaistų, kad padėtumėte savo širdžiai. Ryškios ir gardžios gudobelės ne tik sumažins kraujo spaudimą, bet ir padės nurimti, atsipalaiduoti, užmigti. „Medicinoje šis augalas žinomas nuo seno. Iš gudobelių gaminami sirupai, ekstraktai, užpilai ir tabletės širdies darbui gerinti“, - teigia A.
Gudobelės nauda sveikatai
Gudobelės uogų nauda sveikatai: gudobelės uogos teigiamai veikia širdies raumens veiklą ir kraujotaką, mat plečia vainikines arterijas. Ši žolė pirmiausia teigiamai veikia širdies raumens veiklą ir kraujotaką, padeda sumažinti įtampą, pagerina virškinimą, gali būti naudinga mažinant „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Neatsitiktinai šio augalo pagrindu gaminami vaistiniai preparatai - „Širdies lašų“ tinktūra, sirupai, tabletės ir kt. Gudobelė - stiprus antioksidantas, kuris, manoma, padeda išsiplėsti vainikinėms arterijoms, paskatina kraujo tekėjimą širdies link.
Taip sumažinama širdies priepuolių, infarktų ir mirčių nuo širdies ligų rizika, tai gali padėti išvengti komplikacijų sveikstant po tokių chirurginių intervencijų kaip angioplastika. Tyrimais įrodyta, kad gudobelės uogų preparatai padeda įveikti skausmą krūtinėje (krūtinės anginą). Gudobelės uogos ypač naudingos kovojant su širdies ligomis, kurios susijusios su senėjimo procesais. Šios uogos taip pat naudingos moterims, varginamoms menopauzės simptomų.
Svarbiausios naudos:
- Širdies ir kraujagyslių sveikata: Gudobelių arbata tradiciškai naudojama siekiant sustabdyti širdies ir kraujagyslių ligas.
- Nerimas: Gudobelių arbata taip pat yra naudinga kankinant nerimui.
- Skausmas krūtinėje: Tyrimais įrodyta, kad gudobelės uogų preparatai padeda įveikti skausmą krūtinėje (krūtinės anginą).
- Aterosklerozė: Tyrimai parodė, kad gudobelei būdingos antioksidacinės savybės, kurios padeda apsisaugoti nuo kraujo plokštelių susidarymo.
Atsako specialistė Žolininkė, provizorė farmakognostė Jadvyga Balvočiūtė: - Gudobelė veikia raminamai, yra labai naudinga sergant įvairiomis širdies ligomis: širdies neurozėmis, esant permušimams, skausmams širdies plote, taip pat - varginant migrenai, galvos skausmams, svaigimui, nemigai, padidėjus kraujo spaudimui.
Kada rinkti ir kaip paruošti?
Sveikatai naudingi ir organizmo bei širdies stiprinimui naudingi gudobelių žiedai, lapai ir mažus obuoliukus primenantys vaisiai. Žiedus rinkti rekomenduojama vos pražydus. Gudobelių vaisiai sunoksta rudenį, būtent tuo metu rekomenduotina juos surinkti ir paruošti džiovinimui. Tiek žiedus, tiek lapus ir vaisius rekomenduojama džiovinti gerai vėdinamose, sausose patalpose, kurių nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Vaisius taip pat galima džiovinti ir specialiose tam skirtose džiovyklėse. Džiovinama 50-60 ºC temperatūroje. Išdžiovinus nuo vaisių atskiriami vaiskočiai ir stiebeliai.
Žiedai renkami augalui pradėjus žydėti (gegužės pab.-birželį), o rudenį (rugsėjį-spalį) renkami vaisiai ir džiovinami 50-60 OC temperatūroje. Išdžiovinus nuo vaisių atskiriami vaiskočiai ir stiebeliai. Žiedai (Flores Crataegi) skinami pradėjus jiems skleistis ir džiovinami gerai vėdinamose patalpose. Jie turi būti surenkami sausais, nepernokusiais rytais, kai rasa jau nudžiūvo. Subrendę vaisiai renkami rugsėjo ir spalio mėnesiais, kai jie visiškai subręsta, bet dar nėra pernokę.
Gudobelės vaisių, lapų ir žiedų panaudojimo alternatyvų yra išties nemažai: jas galima naudoti arbatoms, trauktinėms, užpilams, antpilams, nuovirams ir kitiems preparatams. Pasak A. Žolininkė pataria pavasarį prisirinkti gudobelių žiedų, juos susidžiovinti ir, kai jaučiate, kad reikia padėti savo širdžiai, užplikius vandeniu gerti. „Lygiai taip pat galime prisirinkti gudobelių vaisių. Kaip teigia A. Unikauskas, gudobelė stiprina ir sveiką širdį - juk profilaktiškai rūpintis širdimi niekada nėra per anksti. Ir J.
Gudobelių preparatų ruošimo receptai
Pasirinktus gudobelės žiedus su lapais galima vartoti darant antpilus - tiesiog užpilant karštu vandeniu. Pasak A. J. „Gudobeles labai lengva įtraukti į savo kasdienį meniu: galima valgyti uogas, gaminti arbatas. Nebūtina pirkti pagamintą farmacijos produktą“, - kalba A. Tačiau jis pažymi - kaip visada svarbus saikas.
Arbatos receptai:
- Pasirinktus gudobelės žiedus su lapais galima vartoti darant antpilus - tiesiog užpilant karštu vandeniu. Tokios gydomosios arbatos vieną valgomąjį šaukštą reikėtų užplikyti stikline karšto vandens, palaikyti 15 min. Skystį reikėtų išgerti per dieną - padalinant į tris porcijas.
- I receptas: imkite vienodomis dalimis gudobelių žiedų (Flor. Crataegi) bei lapų (Fol. Crataegi) ir sumaišykite. Du arbatinius šaukštelius mišinio užplikykite stikline karšto vandens ir 20 min. palaikykite. Iš pradžių gerkite tris kartus per dieną po stiklinę, vėliau - iš ryto ir vakare. Patariama arbatą pasaldinti vienu dviem šaukšteliais medaus.
- II receptas: vienodomis dalimis sumaišykite gudobelių žiedus, lapus ir melisos lapus (Fol. Melissae). Šaukštelį mišinio užplikykite stikline karšto vandens, 10 min. palaikykite ir gerkite po stiklinę iš ryto ir vakare. Melisa taip pat ramina.
- III receptas: vienodomis dalimis sumaišykite gudobelių žiedus ir lapus, taip pat amalų žolę (Herb. Visci albi). Vieną du šaukštelius mišinio užplikykite stikline karšto vandens, 10 min. palaikykite ir gerkite po stiklinę ryte ir vakare. Amalai mažina kraujospūdį. Arbata tinka esant padidėjusiam kraujospūdžiui ir krūtinės anginai.
Kiti receptai:
- Gudobelių nuoviras: Vieną valgomąjį šaukštą gudobelės vaisių (uogų) užpilkite pusantros stiklinės verdančio vandens ir 30 min. virinkite ant silpnos ugnies.
- Gudobelių vaisių spiritinė tinktūra: Tris valgomuosius šaukštus vienapiestės gudobelės vaisių užpilkite dviem stiklinėmis degtinės. Palaikykite dvi savaites tamsioje vėsioje vietoje, retkarčiais sukratykite. Po to nukoškite. Gerkite po 20-30 lašų tris keturis kartus per dieną prieš valgį - mažina cholesterolio kiekį.
Kur rasti?
Gudobelės priklauso erškėtinių šeimai, o jų rūšių pasaulyje priskaičiuojama apie du šimtus. Tačiau Lietuvoje randamos vos keturios rūšys: tai raudonoji gudobelė, grauželinė gudobelė, miškinė gudobelė ir vienapiestė gudobelė. Tai ilgaamžiai, šalčiui atsparūs augalai, augantys pamiškėse, upių slėniuose, sausuose miškuose ir labai mėgstantys smėlio-žvirgždo dirvas. Tačiau gudobelės toli gražu nėra augalas, augantis tik natūralioje gamtinėje aplinkoje - jas galima auginti savo sode ar greta namo.
Gudobelės dauginamos sėklomis, šaknų atžalomis ar auginiais. Jas sodinti galima į iš anksto iškastas duobes rudenį arba pavasarį, duobes pripildant derlingu dirvožemiu, o pasodintus augalus mulčiuojant. Jei iš gudobelių norima suformuoti gyvatvorę, jas sodinant patartina kasti tranšėją. Svarbu atkreipti dėmesį, kad gudobelių šaknų sistema yra gili. Todėl, sodinant vyresnius sodinukus, didėja tikimybė, kad augalas gali ir neprigyti.
Svarbu žinoti
Gudobelė nėra toksiškas augalas, todėl terapinėmis dozėmis jį galima vartoti ilgesnį laiką. Tačiau bet kuriuo atveju prieš vartodami žoleles gydomaisiais tikslais, būtinai pasikonsultuokite su savo gydytoju. Kadangi gudobelė mažina arterinį kraujospūdį, ji nerekomenduojama hipotonikams, o taip pat nėščioms moterims. Galbūt reikėtų įsidėmėti, kad gudobelių preparatų poveikis prasideda labai lėtai (tik po aštuonių savaičių), bet tęsiasi kelias savaites net nutraukus vaistų vartojimą.