Šis sumazgytas mielinis pyragas gali tapti tikrų tikriausia jūsų stalo puošmena, o iškepti jį išties nesudėtinga. Svarbu tik teisingai susukti tešlos juostas. O kad jums būtų paprasčiau, nufotografavau pyrago sumazgymo etapus, kad kiekvienam tikrai pasisektų.
Pyragas labai turtingo skonio: balto šokolado saldumas, slyvų rūgštumas, citrinos, vanilės kvapnumas, varškė ir mielinis, minkštas pyrago pagrindas. Puikus balansas.
Svarbiausia, ką reikia prisiminti dirbant su mieline tešla - ji labiausiai nemėgsta skubėjimo! Todėl paskirkite šiai meditacijai virtuvėje laisvesnę dieną ir mėgaukitės šventišku saikingo saldumo kepiniu.
Ingredientai
Nidos Degutienės nuotr. /Sumazgytas pyragas su šokoladu ir riešutų sviestu:
- Mielinei tešlai:
- 75 ml pieno
- 1 šaukštelis cukraus (A)
- 7 g sausų mielių
- 290 g kvietinių miltų
- žiupsnis smulkios druskos
- 30 g cukraus (B)
- 2 kiaušiniai
- 1 šaukštelis vanilės pastos
- 50 g tirpinto sviesto (atvėsinto)
- Šokolado įdarui:
- 70 g sviesto
- 65 g cukraus (naudojau rudąjį)
- 20 g kakavos miltelių
- 50 g juodojo šokolado (sulaužyto gabalėliais)
- 75 g žemės riešutų sviesto (nesaldinto, su traškiais riešutų gabaliukais)
Gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Sumazgytas pyragas su šokoladu ir riešutų sviestu:
- Užminkykite mielinę tešlą: pirmiausia pašildykite pieną iki 40 laipsnių temperatūros kartu su 1 šaukšteliu cukraus (A). Nukelkite nuo ugnies, suberkite mieles, išmaišykite ir uždengę virtuviniu rankšluostėliu palikite apie 10 minučių aktyvuotis ir suputoti.
- Elektrinio kombaino inde arba dubenyje sumaišykite miltus su druska, suberkite cukrų (B), įmuškite kiaušinius, įdėkite vanilės ir supilkite atvėsintą tirpintą sviestą. Išsukite masę, tada supilkite pieno ir mielių mišinį ir minkykite (kablio įrankiu) apie 8 minutes, kol tešla taps elastinga, nelips prie indo kraštų.
- Suformuokite iš tešlos rutulį ir įdėkite į trupučiu riebalų ištepą indą, uždenkite maistine plėvele ir virtuviniu rankšluosčiu. Palikite apie 1-1,5 val. pakilti šiltoje vietoje.
- Kol tešla kyla, pasigaminkite įdarą: sviestą ištirpinkite, suberkite cukrų ir maišykite, kol jis ištirps. Suberkite kakavą ir šokoladą. Toliau maišykite, kol šokoladas ištirps. Galiausiai sudėkite riešutų sviestą ir išmaišę padėkite į šalį. Įdaras turi pastovėti bent 30 minučių, kad įgautų tepamą (kietesnę) konsistenciją.
- Iškilusią tešlą sumaigykite, padalinkite į dvi lygias dalis, iš kiekvienos suformuokite po rutulį, kiekvieną dalį įdėkite į atskirus dubenėlius, pateptus trupučiu riebalų, uždenkite plėvele ir padėkite į šaldytuvą 30 min.
- Pasiruoškite kepimo indą: torto formos su nusegamais kraštais (23 cm skersmens) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi, o šonus patepkite trupučiu riebalų.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant trupučiu riebalų patepto darbastalio iškočiokite iš kiekvieno tešlos gabalėlio po kvadratą - maždaug 28 cm dydžio. Kiekvieną šį kvadratą ištepkite tolygiai įdaru, palikdami kraštuose apie 1/2 cm tešlos. Tada susukite kiekvieną kvadratą į tamprų vamzdį, rankomis ant darbastalio pakočiokite, šiek tiek ištempdami tą vamzdį, kad jis pavyktų maždaug 40 cm ilgio.
- Nidos Degutienės nuotr. /Pyrago formavimas: Abu tešlos vamzdžius išilgai perpjaukite peiliu per pusę. Gausite 4 tešlos juostas. Sukryžiuokite dvi juostas skersai ir dvi išilgai, pernerdami per viena kitą, visąlaik laikydami perpjautą pusę viršuje. Tada kiekvieną juostos galą perkiškite sukdamiesi ratu per šalia esančią tešlos juostą, kaip parodyta nuotraukose.
- Nidos Degutienės nuotr. /Pyrago formavimas: Kai supinsite visas juostas, tešlos kraštelius pakiškite po apačia, kad kepant neišsiardytų. Perkelkite šį raizginį į paruoštą kepimo skardą, ją uždenkite maistine plėvele ir rankšluostėliu. Palikite dar kartą pakilti apie 1-1,5 val.
- Nidos Degutienės nuotr. /Suformuotas pyragas: Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros (be ventiliatoriaus, arba iki 170 laipsnių su ventiliatoriumi). Dėkite kepimo formą su pakilusiu pyragu į orkaitę, kepkite apie 30 minučių, t. y. kol pyragas bus pilnai iškepęs.
- Jei norite saldesnio pyrago, iškepusį jį dar galite patepti cukraus sirupu (kaitinkite 50 ml vandens su 65 g cukraus, kol jis visiškai ištirps, tada šiuo sirupu ištepkite kepinį iškart, vos tik ištrauksite jį iš orkaitės, kol dar karštas).
- Patiekite pyragą šiltą (jis tada skaniausias) arba kambario temperatūros.
Nidos Degutienės nuotr. /Sumazgytas pyragas su šokoladu ir riešutų sviestu.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.
Kitas receptas: Mielinis pyragas su šokolado kremu
Tešlai užminkyti prireiks pačių paprasčiausių produktų - miltų, pieno, kiaušinių, mielių… Na, o įdarui panaudokite mažų ir didelių dievinamą saldų kremą „Nutella“, šokoladinį arba riešutų kremą.
Reikės:
- 180 ml (3/4 stiklinės) pieno
- 17 g šviežių mielių (arba 1,5 šaukštelio sausų mielių)
- 70 g (1/3 stiklinės) cukraus
- 450 g miltų
- žiupsnelio druskos
- 4 kiaušinių trynių (vieno baltymo prireiks pyrago viršui aptepti)
- 30 g (2 šaukštų) minkšto sviesto
- 200 g (maždaug stiklinės) „Nutella“ arba kitokio šokoladinio ar riešutų kremo
Gaminimas:
- Pieną pašildykite iki 40 laipsnių temperatūros. Supilkite į dubenėlį ir įmaišykite mieles, 2 šaukštelius cukraus ir 1 šaukštelį miltų. Palikite šiltai, kad masė suputotų.
- Miltus sumaišykite su druska. Kiaušinių trynius išsukite iki purumo su cukrumi.
- Miltus suberkite į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino indą. Viduryje padarykite duobelę ir supilkite pieno su mieliėmis masę, taip pat kiaušinius su cukrumi bei sviestą. Rankomis arba elektriniu kombainu minkykite tešlą, kol ji pasidarys elastinga, žvilganti ir vienalytė. Padėkite šiltai, kad pakiltų, tūris padvigubėtų.
- Pasiruoškite apvalią kepimo skardą (tiks bet kokia - su nuimamais arba žemesniais kraštaisi). Pasiruoškite lakštą pergamentinio popieriaus. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, įjunkite apatinio elemento kaitinimą.
- Padalinkite tešlą į 4 dalis. Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite į apskritimą, kuris yra tokio paties diametro, kaip jūsų kepimo forma. Apskritimą patieskite ant pergamentinio popieriaus. Visą tešlos paviršių plonu sluoksniu ištepkite šokolado kremu arba „Nutella“.
- Iškočiokite antrą lygiai tokio paties dydžio apskritimą iš tešlos ir juo uždenkite pirmąjį. Taip pat ištepkite kremu. Tą patį padarykite su dar dviem tešlos apskritimais, tik paskutiniojo, viršutiniojo, kremu jau netepkite.
- Nedidele taurele arba stiklinaite pyrago centre įspauskite apskritimą (įspauskite labai lengvai, tik pažymėdami jo kontūrą, jokiais būdais ne išpjaudami apskritimą iš tešlos!).
- Tada peiliu supjaustykite pyragą (ne per visą diametrą, bet tik iki apskritimo kontūro viduryje) į 4 dalis. Kiekvieną iš 4 dalių padalinkite pusiau, ir gautą kiekvieną dalį - dar pusiau. Jums turėtų gautis 16 vienodų pyrago juostelių (tarsi picos gabalėlių), kuriuos viduryje „laiko“ pažymėtas apskritimas. Tada imkite pirštais du šalia esančius pyrago gabalėlius ir juos apverskite į skirtingas puses aukštyn kojomis. Tą patį padarykite su visais pyrago gabalėliais.
- Atsargiai už kraštų paėmę pergamentinį popierių įkelkite pyragą į kepimo skardą. Visą viršų patepkite plaktu kiaušinio baltymu. Pašaukite į orkaitę.
Šokolado karalienės receptas
Viena iš „etatinių” Australijos Master Chef viešnių yra Šokolado Karaliene tituluojama mesitrė Kirsten Tibbals. Ji ir savo šokolado mokyklą turi Melburne (visi kursai užbukinti metams į priekį, kad ir kaip norėčiau sudalyvaut, matyt reikia suspėt pagaut momentą, kuomet patalpinamas grafikas kitų metų kursams ir suspėti įsigyti „bilietą”…), ir TV laidas veda, ir kartais pasidalina vienu kitu šokoladiniu receptu su skaitytojais. Tad šios dienos receptas - iš Kirsten repertuaro.
Tikrai nesudėtingas, o kad jums būtų paprasčiau, nufotografavau kai kuriuos etapus, kad matytumėte grafiškai. Tešlą reikės padalinti į dvi dalis ir ištepus šokolado įdaru susukti į vamzdį.
Mielinis Kalėdų pyragas su spanguolėmis ir šokoladu
Instagram paskyros #galkaskanaus autorė - desertų mėgėja, kurianti ir gaminanti sveikesnius nei įprastai desertus, kurie nereikalauja didelių pastangų bei įmantrių ingredientų. Namų virtuvei tinkamus desertų receptus ir autorės patarimus nuo šiol rasite ir 15min portale.
Ingredientai:
- 400 g kvietinių miltų
- 150 ml šilto vandens
- 150 g sviesto
- 125 g cukraus
- 3 kiaušinių trynių
- 100 g džiovintų spanguolių
- 100 g juodojo šokolado
- 8 g sausų mielių
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių
- žiupsnelis druskos
Gaminimas:
- 100 g miltų sumaišome su mielėmis ir 50 ml šilto vandens. Uždengiame rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje maždaug valandai.
- Po valandos įberiame 150 g miltų ir įpilame dar 100 ml šilto vandens. Išminkome, uždengiame rankšluosčiu ir vėl paliekame šiltai, kol tešla pakils dvigubai (apie 2 valandas).
- Kitame dubenyje išplakame kiaušinių trynius su cukrumi.
- Ištirpiname 125 g sviesto ir leidžiame jam šiek tiek atvėsti.
- Į atvėsintą sviestą supilame su cukrumi išplaktus kiaušinių trynius, įspaudžiame citrinos sulčių, įberiame žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišome.
- Į sviesto ir kiaušinių masę suberiame likusius miltus ir sudedame anksčiau paruoštą, jau iškilusią tešlą.
- Viską gerai išminkome, kad tešla taptų vientisa.
- Spanguoles užpilame brendžiu ir palaikome apie valandą, tada likusį brendį nupilame.
- Juodąjį šokoladą susmulkiname.
- Spanguoles ir šokoladą suberiame į tešlą. Tešlą dar kartą gerai išminkome, kad viskas pasiskirstytų tolygiai.
- Autorės nuotr./Įmaišome į tešlą spanguoles ir šokoladą Paruoštą tešlą sudedame į sviestu išteptą gilią apvalią kepimo formą (aš naudojau apie 18 cm skersmens tortinę atsegamais kraštais) ir paliekame kilti bent 4-6 valandoms šiltoje vietoje. Tešlos kiekis turi padvigubėti.
- Autorės nuotr./Pakildintas pyragas Prieš kepant, ištirpiname likusį sviestą ir aptepame pyrago viršų.
- Kepame iki 200°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min., tada sumažiname temperatūrą iki 170°C laipsnių ir kepame dar 35-40 min. Leidžiame pyragui atvėsti.
Autorės nuotr./Mielinis Kalėdų pyragas