Šiltos pavasario dienos keičia ne tik kasdienę mūsų rutiną, bet ir mitybos įpročius - vis dažniau renkamės lengvesnius patiekalus, pradedame valgyti daugiau vaisių, daržovių ir salotų. Be abejo, joks pavasaris neįsivaizduojamas be gaivių salotų. Nenuostabu, nes per šaltąjį sezoną pasiilgome ne tik spalvų, bet ir vitaminų, gaunamų iš šviežių produktų. Tad šiandien buvo tikras pavasario džiaugsmas lėkštėje - vienos mėgstamiausių, labai gardžios ir gaivios agurkų ir ridikėlių salotos.
Pagrindiniai Salotų Ingredientai ir Privalumai
Kiekvienų gaivių salotų pagrindas - žaliosios lapinės salotos. Pasak J. J. Sabaitienės, gaminant salotas visuomet galite drąsiai vadovautis taisykle: kuo daugiau lėkštėje spalvų, tuo daugiau joje yra vitaminų, todėl šviežių lapinių salotų mišinį pagardinkite gaiviomis daržovėmis, vaisiais, riešutais, mėgstamais prieskoniais ir pagardais - išlaisvinkite kulinarinę vaizduotę, derinkite skirtingus skonius, tekstūras.
Žaliosios salotos naudingos organizmui. Salotose gausu cinko, kalio, vitaminų A ir K bei skaidulų. Visgi, nors iš pažiūros tai itin paprastas patiekalas, norint paruošti tikrai gardžias, ryškaus skonio salotas, reikėtų įsidėmėti keletą pagrindinių taisyklių. Viena jų - visuomet naudoti tik šviežius ingredientus, antroji - kuo daugiau ingredientų naudosite, tuo ryškesnį skonį gausite.
Daržovės, Vertos Dėmesio Pavasarį:
- Įvairiausios salotų gūžės ir prieskoninės žolelės
- Dailūs ridikėliai
- Svogūnų laiškai
- Švieži kopūstai, lapiniai kopūstai
- Ridikėlių bei saulėgrąžų daigai
Daržovių reikėtų valgyti kuo įvairesnių, nes jos turi ir skirtingų medžiagų. Pavyzdžiui, kopūstuose pilna įvairiausių antioksidantų ir vitamino K, apie kurio svarbą dažnai pamirštama kalbėti. Jis užtikrina, kad kaulai pasisavintų gaunamą kalcį, gerina kraujo krešėjimą ir padeda geresnei smegenų veiklai. Dėmesio verti ir lapiniai kopūstai. Juose labai mažai angliavandenių, beveik nėra kalorijų. Na, o burnoje traškantys ryškiaspalviai ridikėliai kupini vitamino C ir B6, juose yra naudingų skaidulų, šiek tiek geležies ir kalcio. Morkos - taip pat viena populiariausių pavasario sezono daržovių. Jose esantis vitaminas A puoselėja regėjimą, padeda lėtinti senėjimo procesus, gerina imuninės sistemos ir odos būklę. Morkas drąsiai galima valgyti ir keptas, ir virtas, ir žalias.
Pirmųjų Pavasario Salotų Receptai
Agurkų ir Ridikėlių Salotos
Gaivios agurkų ir ridikėlių salotos paruoštos. Valgome vienas arba tiekiame kaip garnyrą prie įvairių patiekalų.
- Porcijų skaičius: 8
- Paruošimo laikas: apie 10 min.
Ingredientai:
- Agurkai: 2 vnt.
- Svogūnai: 1 vnt.
- Druska: 0.5 arbat. š.
- Krapai: 1 valg. š.
- Grietinė: 3 valg. š.
- Citrinos: 1 vnt.
Salotos su vištiena
Šios salotos su daug daržovių ir liesa vištienos krūtinėle pavasario laukimui labai tinka. Tiek švieži kopūstai, tiek morkos, tiek ir skrudinti žemės riešutai salotoms suteikia ypatingo traškumo. O salotų padažas su žemės riešutų sviestu, skrudintu sezamų aliejumi ir sojų padažu jas padaro neatsivalgomai skanias.
- Pirma, orkaitėje iškepkite vištienos krūtinėlę. Įtrinkite ją druska, pipirais, aliejumi ir pašaukite 20-25 minutėms į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę.
- Kol vištiena kepa, supjaustykite daržoves. Atskirai plonomis juostelėmis supjaustykite pekino ir mėlynuosius kopūstus bei morkas. Svogūnų laiškus sukapokite kartu su kalendrų lapeliais. Viename didesniame arba keliuose atsiruose mažesniuose dubenėliuose gražiai atsiromis krūvelėmis sudėliokite visas supjaustytas daržoves, palikite dar vietos ir vištienai.
- Žemės riešutus pakepinkite keptuvėje neaukštoje temperatūroje apie 10 minučių, kol riešutai apskrus. Karts nuo karto juos pamaišykite, kad nepridegtų. Palikite kiek pravėsti.
- Paruoškite padažą. Žemės riešutų sviestą gerai išmaišykite su ryžių actu ir sojų padažu bei supylę į užsukamą stiklainį gerai sukratykite. Tada supilkite skrudintų sezamų aliejų, berkite aitriąsias paprikas ir vėl gerai pakratykite.
- Iškepusią vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėsmis ir suberkite šalia daržovių. Į salotų dubenėlio vidurį berkite skrudintus riešutus, o ant jų pilkite paruoštą salotų padažą. Išmaišykite ir sknaukite. Šios salotos skanios tiek su šilta, tiek ir su šalta vištiena.
Salotos su brokoliais ir granatais
- Porcijų skaičius: 8
Ingredientai:
- Granatų sėklų 1 stiklinė
- Avokadas 1 vnt.
- Brokolių 450 g
- Apelsinas 1 vnt.
- Laimas 1 vnt.
- Alyvuogių aliejaus 1 valgomasis šaukštas
- Druskos 1 žiupsnelis
- Brokolius nuplauname, išskirstome žiedynais ir 5 minutes apverdame, kol truputį suminkštės.
- Avokadą nuplauname, perpjauname per pusę, pasukame, išimame kauliuką ir minkštąją dalį supjaustome gabaliukais.
- Apelsiną nuplauname, nulupame, išskirstome skiltelėmis, išimame sėklas ir supjaustome gabalėliais.
- Granatą nuplauname, perpjauname skersai, paeiliui kiekvieną pusę mediniu šaukštu daužydami per žievę, išmušame iš jo sėklas.
- Citriną nuplauname, išspaudžiame, sumaišome su alyvuogių aliejumi ir druska. Suplakame.
- Brokolius ir vaisius sumaišome dubenyje, užpilame citrinos užpilu ir palaikome 1 valandą šaldytuve. Patiekiame.
Salotos su keptais pomidoriukais
Ingredientai:
- Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
- Actas: 1.00 valg. š.
- Druska: 1.00 arbat. š.
- Pipirai: 1.00 arbat. š.
- Citrinos: 1.00 vnt.
- Pirmiausia iškepkite pomidoriukus. Nuplaukite juos, perpjaukite pusiau, dėkite ant alyvuogių aliejumi pateptos kepimo skardos pjūviu į viršų. Pabarstykite druska, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dėkite kepti į iki 150°C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 70-80 min., kol pomidoriukai taps susiraukšlėję, šiek tiek padžiuvę, bet dar nevisiškai išsausėję.
- Atidėkite iškepusius pomidoriukus, kad atvėstų.
- Paruoškite užpilą. Ant pjaustymo lentelės sukapokite česnaką, užberkite šie tiek druskos, pipirų, suberkite raudonėlį ir pakapokite peiliu, kol gausite žalią kvapnią masę. Perdėkite ją į nedidelį dubenėlį, užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, actu ir viską gerai išmaišykite. Jei reikia, koreguokite skonį - turite gauti intensyvų pagardą, kurio skonio užtektų produktams, kuriuos užpilsite.
- Į didelį dubenį suberkite išvirtus makaronus, keptus pomidoriukus, suberkite trupintą sūrį, alyvuoges, kepintus kedrų riešutus, labai švelniai išmaišykite. Užpilkite raudonėlių užpilu, vėl permaišykite ir galiausiai pabarstykite baziliku. Ragaukite, ar netrūksta druskos ir/ar pipirų.
- Salotos gali būti valgomos iškart, tačiau šaldytuve jos sėkmingai išbus dar porą dienų nuo pagaminimo.
Salotos su krevetėmis
Ingredientai:
- Aliejus: 4.00 valg. š.
- Svogūnai: 1.00 vnt.
- Morkos: 1.00 vnt.
- Aitriąją papriką išvalykite, sukapokite. Česnakus nulupkite, susmulkinkite. Krevetes nuplaukite, nusausinkite. Įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Į keptuvę sukrėskite česnakus, kapotą aitriąją papriką ir suberkite kalendrų grūdelius. Viską kelias min. pakaitinkite. Suverskite krevetes. Į krevečių ir česnakų troškinį supilkite vyną, pakaitinkite, kol dalis nugaruos, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir apkepkite ant vidutinės kaitros. Supilkite grietinėlę, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
- Spagečius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, išdėliokite į lėkštes ir ant viršaus uždėkite krevečių bei cukinijų griežinėlių.
Padažai Salotoms
Žinoma, net ir gaminant tokį nesunkiai paruošiamą patiekalą kaip salotas reikėtų nepamiršti įvairiausių padažų bei kitų ypatingą skonį suteikiančių ingredientų. Pavyzdžiui, jeigu ruošiate Viduržemio jūros šalių įkvėptas salotas, jas gardinti galima paprasčiausiu kokybiško alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių arba balzaminio acto padažu. Jeigu norite įmantresnių, azijietiškų skonių - salotoms paskaninti rinkitės žuvies, sojos padažą, nepamirškite ir česnako, imbiero, čili pipirų. Įvairiausios salotas šiuose kraštuose yra gardinamos ryžių ar kiaušinių makaronais, mėsa - vištiena, kiauliena, jautiena ar jūros gėrybėmis, dažniausiai, krevetėmis. Jeigu mėgstate aštriau - idėjų pasisemkite iš Meksikos virtuvės.
Salotų Laikymo Patarimai
Salotos mėgsta tamsą ir žemą temperatūrą, todėl geriausia jas laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje. Deja, laikant šaldytuve, ant salotų susidaro vandens kondensatas, kuris paskatina vytimą ir suminkština lapus. Norėdami to išvengti, salotas sudėkite į plastikinį maišelį kartu su skiaute popierinio rankšluosčio, kuris sugers besikaupiančią drėgmę, ir tik tuomet dėkite į šaldytuvą.