Jautienos troškinys - klasikinis namuose gaminamas maistas, užburiantis savo unikaliu skoniu ir aromatu. Man atrodo, kad kiekvienas turi mokėti paruošti gerą jautienos troškinį, nes tai yra jaukiausias maistas ilgais ir vėsiais vakarais. Šiame straipsnyje atskleisime paslaptis, kaip paruošti nepaprastai gardų jautienos troškinį.
Jautienos pasirinkimas ir paruošimas
Visų pirma, labai svarbus tinkamas mėsos pasirinkimas. Kaip ir renkantis bet kokios kitos rūšies mėsą, svarbu įvertinti jautienos kokybę - mėsa turi būti dailios rausvos spalvos, paviršius neapdžiuvęs, šiek tiek drėgnas. Tai leidžia įvertinti, kad mėsa neseniai buvo supjaustyta ir yra šviežia. Tad kiekvienam besiruošiančiam gaminti patiekalą iš šios mėsos, būtina rinktis kokybišką, mėsinių galvijų jautieną.*
Svarbiausia - šviežumas ir kokybė. O kokią jautienos dalį rinktis, nuspręsti reikia atsižvelgiant į tai, ką gaminsite.* Pavyzdžiui, jautienos kepsniams geriausiai tinka jautienos išpjova, nugarinė arba antrekotas.* Troškinimui tinkamos visos jautienos dalys, tačiau troškinant labiausiai rekomenduočiau jautienos krūtininę, kulninę, kumpį. Na, o jei svajojate apie itin gardų troškinį, nieko geriau už jautienos mentę tikrai nerasite.Kokybiškas jautienos troškinys prasideda nuo mėsos paruošimo. Mėsos supjaustymas yra svarbus. Prieš dedant į puodą, mėsą reikia apkepti. Tai suteiks sultingumą ir gilesnį skonį.
Lėtas troškinimas - gardaus troškinio pagrindas
Atrodytų, kas gali būti paprasčiau nei pagaminti troškinį. Kai viskas paruošta, telieka užkaisti puodą ir laukti. Tačiau teigti, kad šis patiekalas tiesiog negali nenusisekti, tikrai negalima, ypač, kuomet ruošiamas troškinys iš jautienos.* Jautiena yra tvirtesnė, standesnė mėsos rūšis ir jos paruošimas iš tiesų kiek sudėtingesnis nei kitų mėsos rūšių.* Vienas iš esminių dalykų - laikas. Tinkamas jautienos troškinys gaminamas ilgiau nei, pavyzdžiui, kiaulienos ar vištienos.* Būtina, kad jautienos mėsa suminkštėtų, lengviau kramtytųsi, būtų lengviau virškinama.Ne visos jautienos dalys tinkamos kepti virš kaitrių žarijų. Tačiau jei jos lėtai troškinamos, mėsai suteikiamas sultingumas, minkštumas. Kalbant apie tai, kiek turi trukti troškinimo procesas, būtina žinoti, kad naudojant jautieną greičiau nei per valandą pagaminti troškinio nepavyks. Daržoves patariama suberti likus maždaug 20 minučių iki troškinimo pabaigos. O jautieną rekomenduojama troškinti dvi, tris ar net daugiau valandų, tik taip atsiskleis geriausios jos skoninės savybės.
Daržovių deriniai jautienos troškinyje
Troškinių receptai yra puikus būdas naudoti daržoves. Kiekviena daržovė prideda unikalių skonių ir tekstūrų į jautienos troškinį.Klasikiniai daržovių deriniai jautienos troškiniuose apima:* Morkos: prideda saldžios ir šiek tiek saldžiarūgštės spalvos* Bulvės: suteikia sotumo ir tirštesnės konsistencijos* Svogūnai: pagerina bendrą patiekalo aromatiką* Žirneliai: prideda šviežumo ir spalvųNetikėti, bet skanūs daržovių deriniai gali įtraukti:* Cukinijas* Poras* Saldžiąsias paprikas* Špinatų lapusVengriškuose troškiniuose dažnai naudojamos saldžiosios paprikos, suteikiančios ypatingo skonio. Airių virtuvėje bulvės ir morkos yra populiarūs ingredientai. Prancūzų receptuose dažnai naudojami grybai, suteikiantys dar daugiau sotumo.Patarimas: renkantis daržoves, atkreipkite dėmesį į sezoną ir turimus ingredientus. Kiekvienas sezonas siūlo skirtingas daržovių galimybes.
Prieskoniai ir skysčiai jautienos troškiniui
Gaminant jautienos troškinius galima laisvai eksperimentuoti su įvairiausiais prieskoniais. Jautienos troškinius galima praturtinti įvairiomis šviežiomis žolelėmis, tokiomis kaip laiškiniai česnakai, bazilikai, kalendra ar petražolės. Jautienos skonis idealiai atsiskleidžia troškinį gardinant vynu. Ieškodami geriausiai jautienos troškinį skonį pabrėžiančių vynų turėtumėte rinktis klasikinius, sodraus skonio raudonuosius vynus, jie suteikia troškiniui nepakartojamo aromato.Troškinių receptai reikalauja dėmesio skysčių parinkimui. Kiekvienas skystis suteikia unikalių skonį ir aromą. Naminis sultinys yra pagrindas troškiniui. Geriausia naudoti sultinį, o ne vandenį, kad skonys būtų intensyvesnis. Alternatyvūs skysčiai gali padaryti troškinį skonių gausiau. Pridėjus vyno ar citrinų sulčių, patiekalo skonis pakeičia.
Receptai
Šaltajam sezonui - kvapnus, šiek tiek aitrus, ypatingo skonio jautienos troškinys raudonojo vyno padaže.
Ingredientai:* 1,2 kilogramo „Norfos“ mėsinės jautienos (krūtininė, kulninė, mentė, kumpis ar kita tvirtesnė mėsa)* 2 svogūnai* 1 raudonoji paprika* 4 skiltelės česnakų* 2-3 morkos* 1 raudonoji čili paprika* 250 mililitrų sauso raudonojo vyno* 1 šakelė šviežio rozmarino* 1 arbatinio šaukštelio džiovintas raudonėlis* 6-7 džiovinti baravykai* 1 kubelis jautienos sultinio (+ karštas vanduo)* Druska, malti juodieji pipirai* Miltai
Gaminimo būdas:1. Jautieną supjaustome stambesniais gabaliukais, pagardiname druska ir maltais juodaisiais pipirais.2. Svogūną, papriką bei česnaką supjaustome stambiais kubeliais, morkas bei čili papriką - griežinėliais.3. Į keptuvę įpilame aliejaus bei stipriai įkaitiname. Kiekvieną jautienos gabaliuką apvoliojame miltuose, nupurtome bei dedame į keptuvę. Apskrudiname iš abiejų pusių.4. Išplauname keptuvę, kurioje kepėte jautieną, įkaitiname šlakelį aliejaus, sudedame svogūną, papriką, česnaką, morkas, čili papriką bei pakepame maždaug 5 minutes. Perdedame į indą, kuriame troškinsime.5. Tada į keptuvę grąžiname jautienos gabalėlius, supilame vyną ir troškiname maždaug 5 minutes. Perdedame į indą su daržovėmis.6. Tuomet sudedame rozmarino šakelę, raudonėlius, džiovintus baravykus, suberiame sultinio kubelį bei įpilame karšto vandens, kad viskas būtų apsemta. Gerai išmaišome bei uždengiame dangčiu.7. Kepame iki 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 3 valandas.
Skanaus!Burgundiškas jautienos troškinys
Burgundiškas jautienos troškinys („Beef Bourguignon“) - ir paprastas, ir karališka prabanga dvelkiantis patiekalas. Kilęs iš Prancūzijos, receptas skaičiuoja šimtmečius. Sakoma, kad jo ištakos siekia Viduramžius, kuomet ilgas ir lėtas troškinimas buvo pats dažniausias būdas kietai mėsai suminkštinti ir dideliam būriui žmonių sočiai pamaitinti.Troškiniui prireiks kasdienių ingredientų: jautienos, šoninės, daržovių, prieskonių, raudonojo vyno ir sultinio. Magija slypi net kelias valandas trunkančiame troškinime - kuo ilgiau lėtai kunkuliuoja troškinys, tuo minkštesnė tampa jautiena, tuo aromatingesnis tampa daržovių, vyno ir sultinio padažas.* sausą raudonąjį vyną galite keisti didesniu kiekiu jautienos sultinio;* perlinius svogūnėlius, jei jų nemėgstate, galite praleisti;* vietoje bulvių košės gabalėliais pjaustytų bulvių galite įmaišyti į patį troškinį.Burgundiškas jautienos troškinys yra paprastas, bet nepaprastai gardus - karališka vakarienė ant Jūsų valgomojo stalo!
Ingredientai:* Jautiena* Šoninė* Daržovės* Prieskoniai* Raudonas vynas* Sultinys
Gaminimo būdas:1. Jautieną nusausinkite, supjaustykite gabalėliais, įtrinkite druska ir pipirais. Palikite pastovėti kambario temperatūroje 30 minučių.2. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).3. Storadugniame troškintuve virš vidutinio kaitrumo ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytos šoninės gabalėlius ir apskrudinkite iš visų pusių. Išgriebkite skrudintą šoninę į dubenėlį ir atidėkite į šalį.4. Jautienos gabalėlius suberkite į tą patį troškintuvą su likusiais šoninės riebalais. Apkepkite iš visų pusių po 2-3 minutes. Kepkite dalimis - taip, kad gabalėliai neliestų vienas kito ir gražiai apskrustų iš visų pusių. Gabalėliams apkepus, išimkite iš troškintuvo į lėkštę ir atidėkite į šalį.5. Į tuos pačius riebalus suberkite į keturias dalis perpjautus pievagrybius. Kepkite kelias minutes, kol gardžiai apskrus. Išimkite iš puodo ir atidėkite į šalį.6. Į troškintuvą suberkite stambiais gabalėliais supjaustytas morkas ir svogūnus. Vis pamaišydami, kepkite kelias minutes, kol šiek tiek suminkštės.7. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir maišydami kepkite dar minutę.8. Sudėkite pomidorų pastą, pagardinkite druska ir pipirais, suberkite džiovintas prieskonines žoleles. Išmaišykite. Suberkite miltus ir maišydami pakaitinkite dar minutę.9. Toliau nuolat maišydami, lėtai supilkite raudonąjį vyną ir sultinį. Įdėkite lauro lapelius ir čiobrelio šakeles.10. Atgal į puodą sudėkite skrudintą šoninę ir apkeptus jautienos gabalėlius. Padidinkite ugnį ir leiskite užvirti.11. Užvirus, nuimkite nuo kaitros. Uždenkite troškintuvą dangčiu, dėkite į įkaitintą orkaitę ir troškinkite 1 valandą 30 minučių.12. Praėjus šiam laikui, orkaitę trumpam atidarykite. Į troškintuvą sudėkite ir įmaišykite perlinius svogūnus bei apkeptus pievagrybius.
Kiti jautienos paruošimo būdai
Ekspertai siūlo geriau susipažinti su devyniais skirtingais jautienos ruošimo būdais, skelbia thespruceeats.com.*
Kepimas grilyje: Geriausiai tinka antrekotas, nugarinė, jautienos nugarinės ir išpjovos kepsniai su kaulu, malta jautiena mėsainiams.*
Troškinimas lėtapuodyje: Padeda suminkštinti kietesnes jautienos dalis, pavyzdžiui, mentę, krūtininę, trumpuosius šonkaulius ir kumpį.*
Troškinimas puode: Troškinimui tinkamiausia jautienos mentė ir šlauninė.*
Kepimas orkaitėje: Geriausiai tinka minkščiausios dalys, pavyzdžiui, antrekotas, siauroji nugarinė, jautienos išpjova ir šlauninė.*
Kepimas orkaitėje iš viršaus: Tinka tokiems pat jautienos gabaliukams: kepsniams, mėsainiams ir kitiems ploniems pjausniams ruošti.*
Greitasis kepimas (angl. stir fry): Jautienos nugarinė - puikus pasirinkimas greitajam kepimui.*
Barbekiu: Geriausiai tinka krūtininė, šonkauliai ir kai kurios mentės dalys.*
Du viename (keptuvė ir orkaitė): Antrekotai ir nugarinės pjausniai - idealus pasirinkimas.*
Kepimas keptuvėje: Idealus būdas maltą jautieną pasiruošti kitiems patiekalams, pavyzdžiui, padažui spagečiams ar čili troškiniui.
Patarimai ir gudrybės
*
Marinavimas: Jautienos patiekalams marinadas nėra būtinas. Specialistai pasiūlymai: marinuoti tik kietesnes mėsos dalis.*
Tirštinimas: Naudojant ankštinius priedus, galima efektyviai tiršti jautieną. Žirniai, pupelės, lęšiai pagerina maistinę vertę ir tirština.*
Skysčio kiekis: Profesionalūs virėjai sužada mėsą minimaliu skysčio kiekiu. Tiek, kad jis apsemtų produktus.*
Daržovių košė: Trintų daržovių koša yra originalus būdas tirštinti troškinį. Minkštos daržovės, kaip bulvės, puikiai tirštinama.
Ingredientas | Kiekis |
Jautiena | 1 kg |
Svogūnai | 2 vnt. |
Morkos | 3 vnt. |
Pievagrybiai | 200 g |
Raudonas vynas | 250 ml |
Jautienos sultinys | 500 ml |
Prieskoniai | Pagal skonį |