Bulviniai blynai - vienas iš tų lietuviškų patiekalų, kurie primena vaikystę, močiutės virtuvę ir šiltus sekmadienio rytus. Šis paprastas, bet be galo skanus patiekalas užkariavo ne vieno lietuvio širdį. Bulvių patiekalai yra būdingi Lietuvai. Tarp jų - bulviniai blynai - tikras šedevras. Jie giliai įsišaknijo lietuvių virtuvėje.
Lietuvių patiekalai formavosi per šimtmečius. Jie priklausė nuo turimų produktų ir ūkininkavimo būdų. Bulviniai blynai ne tik maistas. Jie simbolizuoja lietuvių darbštumą ir išradingumą. Šiandien bulviniai blynai vis dar yra mėgstami. Bulviniai blynai yra svarbus lietuvių patiekalas.
Ingredientai ir pasiruošimas
Sėkmingi bulviniai blyneliai visiems pasakojama kokybiuose ingredientuose. Renkantis bulves, svarbu pasirinkti krakmolingas veisles. Lietuvoje populiariausios bulvių rūšys yra vietinės kilmės. Jos pasižymi aukštu krakmolo kiekiu. Vienas tradicinis receptas reikalauja apie 1 kg bulvių. Iš jų galima pagaminti 10-12 blynelių.
Prirelikia tinkamų ingredientų, kad būtų galima pagaminti tradicinius bulvinius blynus. Renkantis ingredientus, atkreipkite dėmesį į keletą svarbių dalykų. Naujo derliaus bulvės yra sviestinės, minkštesnės ir aromatingesnės.
Patarimai renkantis bulves:
- Siekiant idealaus bulvinių blynų traškumo, naudokite 50-50 taisyklę.
- Pusę bulvių sutarkuokite smulkiausiomis, kitą pusę - vidutinėmis tarkomis.
Bulvinių blynų gaminimo eiga
Tradiciniai bulviniai blynai reikalauja kruopščio pasiruošimo. Taip pat reikia tinkamų virtuvės įrankių. Prieš pradedant, svarbu tinkamai paruošti darbo vietą. Ant darbastalio išdėliokite visus reikalingus ingredientus ir įrankius. Darbo vietą išdėstykite taip, kad visi ingredientai būtų lengvai pasiekiami. Pasiruoškite švarų indą tarkuotoms bulvėms. Paruoškite švarų rankšluostį skysčiui nusausinti.
Žingsnis po žingsnio:
- Pasiruošimas: Bulves nuskuskite ir gerai nuplaukite. Svogūną taip pat nulupkite.
- Tarkavimas: Bulves ir svogūną sutarkuokite smulkia tarka. Jei norite, kad blyneliai būtų traškesni, dalį bulvių galite tarkuoti stambia tarka, o kitą - smulkia.
- Vandens nuspaudimas: Tarkuotas bulves ir svogūnus sudėkite į marlę arba švarų rankšluostį ir gerai nuspauskite skysčio perteklių.
- Tešlos paruošimas: Į nuspaustą bulvių masę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir įmaišykite miltus.
- Skysčio, kuris liko nuspaudus bulves, neišpilkite iš karto. Palaikykite keletą minučių - dugne nusės natūralus bulvių krakmolas.
Kokybiški blynai prasideda nuo gerai paruoštos bulvių. Yra daug tarkavimo būdų: rankinis, elektrinė tarka, ar maisto kombainas. Įvertus sutarkuotus bulves, jų reikia apdoroti greitai. Virėjai pasiūlymai: sutarkuokite bulves smulkiau, kad blynai būtų vientisi. Ruošiant bulvinius blynelius, tešlos paruošimas yra svarus. Kiekvienas žingsnis įtakos skonio ir tekstūros. Sėkmingai paruošę tešlą, galėsite mėgautis nuostabiais blyneliais.
Kepimas ir patiekimas
Gaminant tradicinius lietuviškus patiekalus, kaip bulviniai blynai, kepimo procesas yra svarbus. Kiekvienas žingsnis turi būti atliktas tiksliai. Kepimo metu svarbu kontroliuoti temperatūrą. Per karšta keptuvė gali sudeginti blynus. Rekomenduojama kepti 2-3 minutes kiekviename šone.
Kepimo žingsniai:
- Kepimas: Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
- Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę, formuodami maždaug 1 cm storio blynelius.
- Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių.
- Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
Klasikiniai lietuviški patiekalai, kaip bulviniai blynai, reikalauja kantrybės ir praktikos. Bulviniai blynai yra svarbus paveldas lietuvių virtuvėje. Jie turi daug būdų patiekimo, kurie padeda jų skonį ir išvaizdą. Tradicinė lietuvių virtuvė siūlo daug autentiškių bulvinių blynų papildymų. Šviežiai plakta grietinė suteikia švelnumą ir švelnaus rūgštingumo. Šiuolaikiniai kulinarai eksperimentuoja su bulvinių blynais. Populiari patiekalai su grybų padažu, šviežiomis žolelėmis ir įvairiais padažais.
Patiekimo idėjos:
- Bulvinius blynus geriausia patiekti karštus.
- Jie puikiai dera su grietine, spirgučių padažu arba paprastu jogurtu.
- Tiekite šiltus su grybų padažu.
Receptai ir variacijos
Kiekviena lietuviška šeima turi savą tradicinių bulvinių blynų receptą. Kiekvienas bulvinių blynų receptas turi savo unikalių ypatybių. Vieni juos kepą plonesnius, kiti - storesnius.
Legendiniai kamado bulviniai blynai
Reikės:
- 1,5 kg šviežių bulvių (naujokams geriau iš pradžių bandyti kepti blynus iš senų bulvių)
- 2 didelių svogūnų
- 2 kiaušinių
- 3 šaukštų miltų (jei gaminate iš senų bulvių, 1-2 šaukštai)
- Druskos, pipirų
Gaminimas:
- Bulves ir svogūnus sutarkuoti, įmušti kiaušinius, išmaišyti.
- Sudėti miltus, prieskonius su druska ir išmaišyti.
- Įkaitinti keptuvėles apie -10 min. 200-220 laipsnių temperatūroje.
- Įpilti į keptuves saulėgrąžų aliejaus. Į keptuvę (16 cm) pilkite 2 valgomuosius šaukštus - daugiau nepilkite, nereikia bulvių skandinti aliejuje. Mažiau irgi bus blogai, nes viskas prilips, pridegs, neapskrus šonai.
- Pakaitinti aliejų apie 10 minučių 200-220 laipsnių temperatūroje.
- Supilti tarkius. Uždaryti kepsninės dangtį, palaikyti 200-220 laipsnių temperatūrą su deflektoriais.
- Kepti apie 15 minučių (priklauso nuo blyno storio).
- Kaip jau matosi, kad šonai apskrudo, šakute ir mentelea apversti blynus ir kepti apie 10 min.
- Patiekti su kepta šonine, grietine ir ikrais. Skanaus.
Šiuos tradiciniai bulviniai blynai yra puikus komforto maistas, juk mums, lietuviams, bulvniai patiekalai dažnai asocijuojasi su namais, kadangi dažnai buvo gaminami močiučių ar tėvų namuose.
„Bulvinius blynus kepu retai. Gal 3-4 kartus per metus - visgi maistas riebus ir sunkus. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tai - paprasti bulviniai blynai, bet kepsninėje juos iškepti ne visiems iš pirmo karto pavyksta“, - Irena juokauja, kad pati ranką jau taip „atmušusi“, kad galėtų juos kepti kone užmerktomis akimis. O mėgsta juos visa Irenos šeima. Dažniausiai ir kepa vyro užsakymu.
„Vyras labiausiai mėgsta šiuos blynus su grietine ir raudonais ikrais. Sūnus visada valgo be nieko, jam patinka tas blynų traškumas“, - pasakoja Irena. Šiuos blynus labai mėgsta ir į svečius užsukantys draugai - vis prašo iškepti. „Šiems blynams abejingų beveik niekada nebūna. Gaunu labai daug žinučių su prašymais patarti, kaip paruošti, kaip iškepti blynus. Visada patariu ir džiaugiuosi kitų pavykusiais patiekalais“, - pasakoja knygos „Kamado enciklopedija“ bendraautorė.
Kartais moteris improvizuoja ir kepa bulvinius blynus su faršu - kaip kėdainių blynus. Būna, į tešlą prideda grybų. Ir kiekvienąkart, tikina, skonis yra nuostabus. Na o šįkart dalijasi bulvinių blynų receptu.
Bulviniai blynai litvakų stiliumi (latkės)
Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos ekspertai siūlo pažvelgti į išskirtinį žydų gastronominį pasaulį ir išsikepti bulvinius blynus, kuriuos jie vadina latkėmis ir tradiciškai tiekia ant šiemet lapkričio gale prasidedančios vienos svarbiausių religinių švenčių - Chanukos - stalo. Nors tradicinių litvakų patiekalų ruošimas yra atskira žydiškosios kultūros dalis, kokybiškų ir gardžių šių patiekalų šiandien galima įsigyti jau paruoštų parduotuvėse. Tai tik patvirtina nuolatos didėjantis jų populiarumas, kuris, kaip pastebi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, pastaruoju metu gerokai ūgtelėjo.
Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad lietuvių taip pamėgti bulviniai blynai, valgomi kaip paprastas ir kasdienis patiekalas, žydams turi ypatingą reikšmę. Jie ragaujami per bene svarbiausią religinę šventę Chanuką, kuri šiemet bus minima nuo lapkričio 28 iki gruodžio 6 dienos, ir vadinami latkėmis. Šis pavadinimas tiesiogiai ir reiškia „tarkuotų bulvių blynai“.
„Istoriniuose šaltiniuose latkės pirmąkart paminėtos 1830-aisiais kaip vokiečių virtuvės valgis. Tačiau vėliau jo gamybą perėmė žydai, išpopuliarino visame pasaulyje ir šiandien ragauja per Chanuką. Tradiciškai šie blynai kepami iš tarkuotų bulvių, o tarkiai būna įvairūs - tiek kaip burokinės tarkos, tiek smulkesni. Visgi visi žydai sutaria: latkės kepamos riebiai, gausiai įdedama svogūno. Patys blynai valgomi kitaip, nei įprasta Lietuvoje, - su bruknių uogiene arba obuoliene. Į tešlą taip pat kartais įdedama tarkuotos cukinijos, netgi buroko“, - pažymi B.Baratinskaitė.
Todėl, kviesdama paragauti bulvinių blynų, kuriais anksčiau ir iki šiol žydai vaišina svečius bei artimuosius, „Maximos“ kulinarijos ekspertė dalijasi autentišku jų receptu.
Sočiai ir skaniai: tradicinės litvakų latkės
Reikės:
- 5 didelių bulvių
- 3 didelių svogūnų
- poros vidutinio dydžio kiaušinių
- poros šaukštų miltų
- pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- druskos, juodųjų pipirų
- augalinio aliejaus latkėms kepti
Gaminimas:
- Pirmiausia paruoškite bulves, jas ir svogūnus sutarkuokite stambia tarka.
- Masę sudėkite į drobinį maišelį, šaukštu arba rankomis išspauskite kiek galima daugiau daržovių sulčių.
- Dubenėlyje suplakite kiaušinį, supilkite į bulvių ir svogūnų masę, įmaišykite miltus. Jei masė vis dar skysta, jų įdėkite papildomai, apie 2 šaukštus.
- Tada berkite druską, pipirus, viską gerai išmaišykite.
- Laikas kepti. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, šaukštu dėkite paruoštą tešlą, juo išlyginkite blynų paviršių.
- Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Latkėms iškepus, dėkite jas ant popierinio rankšluosčio. Taip riebalų perteklius nuvarvės. Skanaus!
„Šių blynų tešla atvira improvizacijoms bei lengvai pritaikoma įprastam lietuvių skoniui. Ruošiant latkes, galima įdėti ir fetos sūrio, saldžiųjų bulvių, varškės ar špinatų. Norintiems blynus valgyti ne su uogiene, verta išbandyti kitokį padažą. Jis gaminamas sumaišius varškę, kefyrą arba natūralų jogurtą, česnaką, druską, cukrų, pipirus ir krapus.
Statistika ir įdomūs faktai
Statistika rodo, kad 75% lietuvių mėgsta bulvinius blynus. 65% mėgsta juos valgyti su grietine ar grybų padažu.
Rodiklis | Reikšmė |
---|---|
Lietuvių, mėgstančių bulvinius blynus | 75% |
Mėgstančių valgyti su grietine ar grybų padažu | 65% |