pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sūrio Pyragas su Mocarela: Receptas ir Gaminimo Eiga

Šiltesnio klimato Europos šalyse ypač populiarūs įdaryti pyragai po truputį įsitvirtina ir Lietuvoje. Pomidoras ir mocarela - klasiškas duetas, idealiai atskleidžiantis geriausias vienas kito skonio savybes. Toks derinys itin tiks lengvai vasaros vakarienei.

Sūrio Pyrago su Mocarela Receptas

Ingredientai:

  • Tešla (sluoksniuota)
  • Šaldyti arba švieži špinatai
  • Fermentinis sūris
  • Mocarelos sūris
  • Rikotos sūris
  • Prieskoniai (pagal skonį)

Gaminimo Eiga:

  1. Tešlą atitirpinkite ir atskirkite pusiau. Abi dalis tolygiai iškočiokite, taip, kad tilptų į kepimo skardą.
  2. Vieną tešlos blyną patieskite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos.
  3. Šaldytus špinatus atšildykite ir nusunkite, šviežius smulkiai supjaustykite.
  4. Sutarkuokite fermentinį sūrį, mocarelą smulkiai supjaustykite.
  5. Dubenyje sumaišykite špinatus, mocarelos sūrį, fermentinį sūrį, rikotos sūrį ir prieskonius.
  6. Įdarą sukrėskite ant tešlos lakšto. Išlyginkite ir uždenkite antru tešlos blynu.

Karamelinis sūrio pyragas

Ingredientai:

  • 400 g imbierinių sausainių
  • 100 g sviesto

Kremui reikės:

  • 4 kiaušinių
  • 140 g cukraus
  • 3 šaukštų kukurūzų krakmolo
  • 400 g kreminio sūrio
  • 200 g grietinės
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių

Pyrago viršui reikės:

  • 100 g grietinės
  • 400 g šilauogių ir aviečių

Gaminimo eiga

  1. Sumalkite imbierinius sausainius ir supilkite ištirpintą sviestą.
  2. Pyrago formos dugną išklokite kepimo popieriumi.
  3. Paskleiskite sausainių masę tiek ant formos pagrindo, tiek ant šonų, paspauskite.
  4. Kiaušinius sumaišykite su cukrumi ir kukurūzų krakmolu, išmaišykite.
  5. Sudėkite kreminį sūrį, grietinę ir įpilkite citrinos sulčių.

Patarimai

  • Prieš patiekdami pyragą pabarstykite jį šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir uždėkite šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių.
  • Nedarykite nuolaidų skoniui ir naudokite tikrą mocarelą, o ne prastas kopijas.

Kreminiai sūriai: pasirinkimo galimybės ir rekomendacijos

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, iš minkštųjų sūrių tarp pirkėjų populiariausi jų yra mocarelos, rikotos, maskarponės bei fetos sūriai: „Parduotuvių asortimente turime virš 100 rūšių minkštųjų sūrių. Prie jų galėtume priskirti sūrius, skirtus salotoms: fetą bei mocarelą, sūrius, skirtus ruošti desertams: maskarponę ir rikotą, taip pat sūrius užkandžiams: ožkos, tepamuosius, pelėsinius, sūrius su įvairiais pagardais.“

Desertų gamintojų taip mėgstamas maskarponės sūris gaminamas tik iš grietinėlės, todėl jo riebumas dažniausiai būna daugiau kaip 50 procentų (tradiciškai 60-75 proc). Dėl to, anot ekspertės, jis yra universalus ingredientas tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad renkantis tokius sūrius, reikėtų peržvelgti jų sudėtį ir riebumo procentus: „Lyginant su sviestu, tai mažiau riebalų turintis produktas, kurį skanaudami gauname kalcio ir visaverčių baltymų. Kartais į juos pridedama daržovių, žolelių ar prieskonių, tad kiekvienas pirkėjas gali pasirinkti produktą pagal savo skonines savybes.“

Pasak ekspertės, minkštieji sūriai gali būti naudojami įvairiems patiekalams gaminti - taip sumažinamas gyvūninės kilmės riebalų naudojimas racione. Tačiau skanaujant šios rūšies sūrius nereikėtų viršyti maždaug 30 gramų dienos normos, o širdies bei kraujagyslių ligų varginamiems žmonėms rekomenduojama rinktis liesesnius kreminius sūrius.

Desertams gaminti dažnai renkamės maskarponės sūrį, kuris, pasak gydytojos dietologės, yra gerokai riebesnis už kreminį sūrį, tačiau jis yra puikus vitamino A šaltinis. Šiame sūryje taip pat galime rasti vitamino B2, kalcio bei magnio, be to, jame yra labai mažai arba visai nėra laktozės. Tačiau nereikėtų pamiršti, jog maskarponės sūris turi daug kalorijų, tad jį reikėtų vertinti kaip desertą.