Kalakutienos krūtinėlės kotletukai su grikiais
dabar mano gyvenime yra etapas, kai stengsiuosi mokytis, kaip tinkamai ir subalansuotai maitintis bei stengsiuosi laikytis šios mitybos. Man tai nauja, bet atrandu puikių receptų, kurie man priimtini, paprasti, panašūs į valgytus ankščiau, tik kad pakeistos kai kurios sudedamosios dalys, kažkas pridėta, kažkas nuimta. Tad dalinuosi pietų receptų, kurį pamėgau – kalakutienos krūtinėlės kotletukai su grikiais.
Ingredientai:
- 40 g kokybiškų grikių
- 150 g kalakutienos krūtinėlės faršo
- 1 kiaušinio baltymas
- 1 a.š. česnakų granulių
- 1 a.š. indiškų kario prieskonių
- 2 – 4 a.š. natūralaus alyvuogių aliejaus
- 1 sauja garžgarsčių
- Keli lapai mėgstamų salotos lapų
- 1 saujelė špinatų
- 1 šviežias agurkas be žievės
Gamybos eiga:
- Šiuos pietus visada pradedu nuo mėsos paruošimo. Į kalakutienos krūtinėlės faršą įmušu kiaušinio baltymą, sudedu česnakų granules ir indiškus kario prieskonius (šie prieskoniai mano mėgstamiausi ir naudoju juos prie bet kokios paukštienos), įpilu pasirinktą kiekį aliejaus, nes kalakutienos krūtinėlės faršas yra gan sausokas (aliejaus kiekis priklauso nuo bendro kalorijų kiekio).
- Faršo masę gerai išmaišau ir trumpam palieku, jog prieskoniai įsigertų.
- Kol faršas “marinuojasi”, per tą laiką užsikaičiu vandenį grikiams. Užvirus vandeniui sudedu grikius ir verdu kiek nurodo gamintojas. Be jokios papildomos druskos.
- Kol grikiai verda formuoju kotletukus. Kiekvieną kartą formuoju vis kitokius. Šį kartą paprastai ir standartiškai du vidutinio dydžio kotletukai. Būna jog formuoju daug mažų. Tuomet lėkštė atrodo daug mieliau.
- Kol kotletukai kepa ir grikiai verda pasiruošiu lėkštę. Renkuosi pastaruoju metu mėlynos spalvos lėkštę, nes pagal psichologiją mėlyna spalva priduoda sotumo jausmą. Anksčiau valgydavau didelio kaloringumo bei didelėmis porcijomis maistą. Tai keičiant įpročius, maitinantis subalansuotai svarbu, jog jausčiausi soti suvalgydama daug mažesnį kiekį nei ankščiau.
- Taigi, į lėkštę įsidedu mėgiamų salotos lapų, garžgarstės, špinatų ir agurką be žievės. Jei mėgstate kažkokias kitas šviežias daržoves galima naudoti ir jas. Dizainą galime dėlioti kaip tik mums norisi.
- Įsidedu išvirtus grikius ir iškeptus kotletukus.
Širšių lizdas
Superiniai kotlečiukai! Negana to, kad labai skanūs, tai dar ir greitai pagaminami nesiterliojant rankų! Juos galima valgyti ir tiesiog iškeptus, ir patroškintus, kaip kad aš padariau. Labai purūs, minkštučiai, švelnaus skonio. Maniškis valgydamas per pietus pasakė: "Nežinau, ko čia pridėjai, bet labai skanu!" Grįžęs vakare irgi nepamiršo pagirti, kad kotletai per pietus buvo nuostabūs. O mažasis kaip kirto! Žodžiu - labai labai! Rekomenduoju! Aš juos kepsiu tikrai dažnai.
Troškinimui:
1 svogūno
1 morkos
1 VŠ miltų
pieno
sultinio kubelis, ar druskos ir prieskonių pagardinimui
tiktų ir pora pievagrybių
Paruošimas:
- Svogūną susmulkiname ir pakepiname su šlakeliu aliejaus, kol pasidarys skaidrus.
- Kiaušinius išplakame su majonezu, krakmolu ir visais prieskoniais bei kapotais žalumynais.
- Šaukšto pagalba faršą sumaišome su atvėsusiais svogūnais ir ankstesniame punkte gautu plakiniu.
- Dedame masę po šauktštą į keptuvę su gerai įkaitintu aliejumi ir kepame iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos.
- Pakepiname smulkintą troškinimui skirtą svogūną, ir burokine tarka tarkuotą morką. Kepiname kol morka suminkštės.
- Beriame šaukštą miltų, pakepiname.
- Pabaigoje įpilame pieno, beriame druskytę, prieskonius, dedamesultinio kubelį, pakaitiname, kol padažas sutirštės, vis pamaišant.
- Sudedame kotletus ir pora minučių patroškiname uždengus dangčiu.

Ką dabar gaminame:
viskasvalentino dienaivalgome sveikiau!karšti patiekalaisriubosužkandžiaipyragai, kepiniaisalotos, mišrainėsTandoori vištienos iešmeliai karšto oro gruzdintuvėje (arba orkaitėje)Brokolių, kalafiorų ir šoninės salotosKaramelinis tiramisu su juodaisiais serbentaisSotus vištienos, ryžių ir daržovių apkepasCitrininis tiramisu - gaivus ir be galo skanusSluoksniuotas maskarponės desertas su braškėmis ir šokoladuVištiena švelniame citrinų ir bazilikų padažeŠviežių kopūstų sriuba su pupelėmisVirti varškėtukai su šoninės ir grietinėlės padažuKaršti crostini su krevetėmis ir sūriuItališka pupelių ir pomidorų sriubaKalakutienos kotletukai -subalansuotas ir maistingas patiekalas visai šeimai
Kalakutienos kotletukai yra sveika ir maistinga tradicinių jautienos kukulių alternatyva, nes juose yra mažiau riebalų ir kalorijų. Juos gana paprasta pagaminti, galima pagardinti įvairiomis žolelėmis ir prieskoniais ar daržovėmis.
Paruošimo laikas: 10 minučių
kepimo laikas: 20 minučių
Bendras laikas: 30 minučių
Porcijos: 12
O ką iš kalakutienos? 42 nesudėtingi ir skanūs receptai
Jei mėgstate ne tik skanius, bet ir lengvai paruošiamus patiekalus, tai kalakutieną tikrai reikėtų į juos įtraukti. Šios mėsos paruošimas tikrai nekels didelo iššūkio net ir mažiau patyrusiems virtuvėje. Ją galima kepti, troškinti, virti, o ir nuostabiai transformuojasi į pačius puikiausius patiekalus, tarp kurių - kepsniai, sriubos, makaronai, maltinukai, troškiniai, mėsos pyragai ir dar daugiau - tai nuostabus universalus produktas, kuriuo tikrai pavyks sužavėti tiek prisėdusius prie pietų stalo, tiek šventės metu.
Ši mėsa žavi ir tuo, kad turi mažai riebalų, yra liesa, lengvai virškinama ir ji puikus baltymų šaltinis. Manoma, kad pirmieji kalakutai Lietuvoje pasirodė XVIII amžiuje, dėka prekybininkų, keliaujančių į Rytus, tad dėl visų šios mėsos privalumų tikrai nenuostabu, kad ji iki šiol yra puikiai vertinama. O kadangi kalakutiena turi subtilų ir švelnų skonį, ją labai paprasta ruošti su įvairiais mėgiamais prieskoniais, padažais ir garnyrais taip pritaikant pagal kiekvieno norus, o tuomet galima mėgautis jos minkštumu, sultingumu ir nuostabiu skoniu.
Juk maistas ne tik rutinos dalis, bet ir galimybė kurti, eksperimentuoti ir mėgautis, tad skubame dalintis puikiomis idėjomis ir tikimės, kad kiekvienam pavyks rasti savo skoniui gardžiausią receptą ir pasimėgauti kalakutienos patiekalais.
Ingridientai
Dideliame dubenyje sumaišykite maltą kalakutą, džiūvėsėlius, parmezano sūrį, česnaką, išplaktą kiaušinį, petražoles, druską ir juoduosius pipirus. Maišykite, kol gerai susimaišys.
Iš mišinio rankomis suformuokite mažus, maždaug 2 cm skersmens kotletus.
Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite kotletus ir kepkite 10-12 minučių arba kol apskrus iš visų pusių.
Pomidorų padažą užpilkite ant kotletų ir užvirinkite. Uždenkite ir kepkite dar 10–15 minučių arba kol kotletai iškeps ir padažas sutirštės.
kcal: 381
Baltymai: 29 g
Riebalai: 21 g
Angliavandeniai: 18g
Skaidulos: 3g
Cukrus: 9g