Plovas – tai patiekalas, kuris atkeliavo iš Rytų ir tvirtai įsitvirtino daugelio šalių, įskaitant ir Lietuvą, virtuvėse. Tradiciškai plovas gaminamas dideliame katile ant atviros ugnies, tačiau šiuolaikinės virtuvės siūlo alternatyvų – plovą orkaitėje. Šis būdas leidžia patiekalui tolygiai troškintis, išsaugoti visus skonius ir aromatus, o svarbiausia – nereikalauja nuolatinės priežiūros. Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl plovas orkaitėje yra puikus pasirinkimas, kaip jį paruošti, kokius ingredientus naudoti ir kokias klaidas reikėtų vengti.
Plovo populiarumo priežastys
Plovas yra populiarus dėl kelių priežasčių. Visų pirma, tai sotus ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis tiek pietums, tiek vakarienei. Antra, plovą galima gaminti su įvairia mėsa (kiauliena, jautiena, aviena, vištiena), daržovėmis ir prieskoniais, todėl kiekvienas gali atrasti savo mėgstamą variantą. Trečia, plovas yra puikus būdas panaudoti likusius produktus, pavyzdžiui, mėsą ar daržoves. Galiausiai, plovas yra patiekalas, kuris puikiai tinka didelėms kompanijoms, nes jį lengva pagaminti didelį kiekį.
Plovo orkaitėje privalumai
Gaminant plovą orkaitėje, galima išvengti daugelio tradicinio gaminimo būdo trūkumų. Orkaitė užtikrina tolygų karštį, todėl ryžiai išverda vienodai, neprisvyla ir neperkepa. Be to, orkaitėje gaminamas plovas reikalauja mažiau priežiūros, nes nereikia nuolat maišyti ir stebėti, kad neprisviltų. Tai leidžia sutaupyti laiko ir energijos, kuriuos galima skirti kitiems darbams.
Pagrindiniai ingredientai ir jų pasirinkimas
Norint pagaminti gardų plovą orkaitėje, svarbu pasirinkti kokybiškus ingredientus. Pagrindiniai ingredientai yra mėsa, ryžiai, daržovės, prieskoniai ir riebalai. Kiekvieną iš jų aptarsime atskirai.
Mėsa
Mėsa yra svarbiausias plovo ingredientas, todėl jos pasirinkimui reikėtų skirti ypatingą dėmesį. Tradiciškai plovas gaminamas su aviena, tačiau Lietuvoje dažniausiai naudojama kiauliena, jautiena arba vištiena. Svarbu pasirinkti riebesnę mėsą, nes riebalai suteikia plovui sodrumo ir skonio. Jei naudojate liesą mėsą, rekomenduojama įdėti daugiau riebalų, pavyzdžiui, taukų arba aliejaus.
Ryžiai
Ryžiai yra pagrindinis plovo ingredientas, todėl jų pasirinkimas yra labai svarbus. Geriausiai tinka ilgagrūdžiai ryžiai, pavyzdžiui, basmati arba jasmine. Šie ryžiai gerai sugeria skysčius, išlieka purūs ir nesulimpa. Prieš naudojant ryžius, juos reikia gerai nuplauti, kol vanduo taps skaidrus. Tai padės pašalinti krakmolą ir išvengti sulipimo.
Daržovės
Dažniausiai plovui naudojamos morkos ir svogūnai. Morkos suteikia plovui saldumo ir spalvos, o svogūnai – aromato ir skonio. Taip pat galima naudoti kitas daržoves, pavyzdžiui, paprikas, česnakus arba žirnelius. Svarbu daržoves supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais, kad jos išvirtų vienodai.
Prieskoniai
Prieskoniai yra tai, kas suteikia plovui unikalų skonį ir aromatą. Dažniausiai naudojami prieskoniai yra druska, pipirai, kmynai, kalendra, ciberžolė ir džiovinti baravykai. Taip pat galima naudoti specialius plovo prieskonių mišinius, kurie jau yra paruošti ir subalansuoti. Svarbu nepersistengti su prieskoniais, kad jie neužgožtų kitų ingredientų skonio.
Riebalai
Riebalai yra būtini plovo gamybai, nes jie suteikia patiekalui sodrumo ir skonio. Tradiciškai plovui naudojami avienos taukai, tačiau galima naudoti ir kitus riebalus, pavyzdžiui, kiaulienos taukus, aliejų arba sviestą. Svarbu pasirinkti riebalus, kurie atsparūs aukštai temperatūrai, kad jie neprisviltų ir nesudarytų kenksmingų medžiagų.
Plovo orkaitėje receptas žingsnis po žingsnio
Štai paprastas ir gardus plovo orkaitėje receptas, kurį galite išbandyti savo virtuvėje:
Ingredientai:
- 600 g kiaulienos (arba kitos mėsos)
- 2 stiklinės ilgagrūdžių ryžių
- 2 didelės morkos
- 1 didelis svogūnas
- 4 skiltelės česnako
- 1 šaukštelis kmynų
- 1 šaukštelis kalendros
- 1/2 šaukštelio ciberžolės
- Druska ir pipirai pagal skonį
- 4 šaukštai aliejaus (arba kitų riebalų)
- 4 stiklinės vandens (arba sultinio)
Gaminimo eiga:
- Mėsą supjaustykite nedideliais kubeliais ir apibarstykite druska bei pipirais.
- Ryžius gerai nuplaukite, kol vanduo taps skaidrus.
- Morkas supjaustykite šiaudeliais, o svogūnus – kubeliais.
- Česnaką nulupkite ir palikite nesmulkintą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus.
- Dideliame puode arba troškintuve įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsą, kol ji apskrus iš visų pusių.
- Išimkite mėsą iš puodo ir atidėkite į šalį.
- Į tą patį puodą suberkite svogūnus ir morkas ir kepkite, kol jie suminkštės.
- Suberkite kmynus, kalendrą ir ciberžolę ir kepkite dar 1 minutę.
- Į puodą suberkite ryžius ir gerai išmaišykite, kad jie pasidengtų prieskoniais.
- Sudėkite atgal mėsą į puodą.
- Į puodą įpilkite vandens (arba sultinio) ir įdėkite česnako skilteles.
- Užvirkite, sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir dėkite į įkaitintą orkaitę.
- Kepkite apie 1 valandą arba kol ryžiai sugers visą skystį ir taps minkšti.
- Išimkite plovą iš orkaitės ir leiskite pastovėti 10-15 minučių prieš patiekiant.
- Prieš patiekiant, išimkite česnako skilteles ir gerai išmaišykite plovą.
Patarimai ir gudrybės
Norint pagaminti tobulą plovą orkaitėje, verta atkreipti dėmesį į keletą patarimų ir gudrybių:
- Naudokite kokybiškus ingredientus – tai yra pagrindas gardžiam patiekalui.
- Gerai nuplaukite ryžius, kad jie nesuliptų.
- Neperkepkite mėsos, nes ji gali tapti sausa.
- Nenaudokite per daug vandens, nes plovas gali tapti košė.
- Kepkite plovą uždengtame inde, kad jis tolygiai troškintųsi.
- Leiskite plovui pastovėti prieš patiekiant, kad jis subręstų.
Galimos klaidos ir kaip jų išvengti
Gaminant plovą orkaitėje, galima padaryti keletą klaidų, kurios gali sugadinti patiekalą. Štai dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti:
- Ryžių sulipimas: Tai gali atsitikti, jei ryžiai nebuvo gerai nuplauti arba jei buvo naudojama per daug vandens. Svarbu gerai nuplauti ryžius ir naudoti tinkamą vandens kiekį.
- Mėsos išsausėjimas: Tai gali atsitikti, jei mėsa buvo per ilgai kepama arba jei buvo naudojama per liesa mėsa. Svarbu neperkepti mėsos ir naudoti riebesnę mėsą arba įdėti daugiau riebalų.
- Plovo prisvilimas: Tai gali atsitikti, jei orkaitė buvo per karšta arba jei plovas buvo kepamas per ilgai. Svarbu nustatyti tinkamą orkaitės temperatūrą ir kepimo laiką.
- Plovo be skonio: Tai gali atsitikti, jei buvo naudojama per mažai prieskonių arba jei ingredientai nebuvo tinkamai paruošti. Svarbu naudoti pakankamai prieskonių ir tinkamai paruošti ingredientus.
Plovo variantai ir improvizacijos
Plovas yra patiekalas, kuris leidžia improvizuoti ir eksperimentuoti su įvairiais ingredientais. Štai keletas plovo variantų, kuriuos galite išbandyti:
- Plovas su vištiena: Vietoj kiaulienos galite naudoti vištieną. Vištiena yra lengvesnė ir greičiau iškepa.
- Plovas su jautiena: Vietoj kiaulienos galite naudoti jautieną. Jautiena suteikia plovui sodresnį skonį.
- Vegetariškas plovas: Vietoj mėsos galite naudoti daržoves, pavyzdžiui, grybus, paprikas arba baklažanus. Tai puikus pasirinkimas vegetarams.
- Plovas su džiovintais vaisiais: Į plovą galite įdėti džiovintų vaisių, pavyzdžiui, razinų, abrikosų arba slyvų. Tai suteiks plovui saldumo ir egzotiško skonio.
- Plovas su žirneliais: Į plovą galite įdėti žirnelių. Žirneliai suteikia plovui spalvos ir tekstūros.
Plovo patiekimas ir garnyrai
Plovas yra patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Jį galima patiekti vieną arba su įvairiais garnyrais. Štai keletas idėjų, kaip patiekti plovą:
- Šviežios daržovės: Prie plovo puikiai tinka šviežios daržovės, pavyzdžiui, agurkai, pomidorai arba salotos.
- Marinuoti agurkai: Marinuoti agurkai suteikia plovui rūgštumo ir gaivumo.
- Jogurtas: Jogurtas su česnakais ir žolelėmis puikiai tinka prie plovo.
- Aštrus padažas: Aštrus padažas suteikia plovui aštrumo ir skonio.
- Granatai: Granatai suteikia plovui spalvos ir saldumo.
Plovas orkaitėje yra puikus patiekalas, kurį galima lengvai pagaminti namuose. Svarbu pasirinkti kokybiškus ingredientus, laikytis recepto ir nebijoti eksperimentuoti. Tikimės, kad šis straipsnis padės jums pagaminti gardų ir sotų plovą, kuris patiks visai šeimai.