Plovo receptas yra pats geriausias dalykas, jeigu sugalvojote pasigaminti sočią vakarienę ar laukiate būrio svečių.
Ar kada nors valgėte tokį plovą, kuris pasklinda kvapais po visus namus ir priverčia visus laukti pietų su šaukštu rankoje?
Jei taip - tikėtina, kad tai buvo būtent naminis plovas su kiauliena.
Naminis plovas su kiauliena - tai jaukumo ir sotumo kupinas patiekalas, kuris dažnai tampa šeimos pietų ar šventinio stalo žvaigžde.
Nuo pat jo atsiradimo momento, kurio tiksliai net neįmanoma nustatyti, Rytų tautose plovas buvo laikomas ne tik geru, maistingu ir skaniu patiekalu, bet ir vaistu, kuris gelbsti nuo įvairių negalavimų.
Sakysite, kad tas tikrasis plovas atkeliavo iš Uzbekijos.
Iš tiesų yra atvirkščiai.
Tikėta, kad kaip tik plovas atkuria jėgas, užkerta kelią išsekimui, pakelia žmogaus dvasią.
Plovo Įvairovė
Be to, plovo variacijų yra neapsakomai daug.
Štai vien tik Uzbekistane jų skaičiuojama daugiau nei 200 rūšių.
Aš pats vestuvėms verdu „vestuvinį“ plovą, krikštynoms ir gimtadieniams - „šventinį“.
Plovo ryžiai verdami sultinyje, dedama įvairiausių prieskonių, daržovių, džiovintų vaisių, jūros gėrybių ar mėsos.
Gali būti gaminamas su aviena, kiauliena, jautiena ar paukštiena.
Pavyzdžiui, vištienos plovas - tai vienas populiariausių Vidurio Azijos, Rytų Europos ir Kaukazo regiono patiekalų, kuris savo universalumu ir išraišingu skoniu pavergė daugelio pasaulio virtuvių gerbėjus.
Nors pagrindą sudaro ryžiai, mėsa, morkos ir svogūnai, kiekviena tauta turi savas plovo interpretacijas, o vištiena - puikus pasirinkimas tiems, kurie nori lengvesnės ir greičiau paruošiamos alternatyvos klasikiniam avienos arba jautienos plovui.
Plovas su kalakutiena yra lengvesnė šio patiekalo versija. Rizikuoja tapti mėgstamiausia! Patiks ir vaikams.
Net ryžiai turi savo svarbią užduotį - sugerti visus skonius, bet likti biri ir švelnūs.
Paprastas Plovo Receptas su Jautiena
Mūsų paprastas plovo receptas su jautiena. Jis sotus ir gardus.
Į didelį plovo puodą įpilkite aliejaus, sumeskite supjaustytą jautieną ir troškinkite neuždengę ant didelės kaitros apie 7 minutes, tol kol jautiena apskrus.
Sumažinkite kaitrą iki vidutinės, sudėkite pjaustytą svogūną, maišykite ir troškinkite kol suminkštės.
Tolygiai paskirstykite ryžius ant jautienos (nemaišykite).
Ant ryžių užbarstykite 1.5 šaukštelio druskos ir supilkite 960 ml karšto vandens.
Česnako galvų galus nupjaukite ir nupjautą dalį susmeikite į ryžius.
Sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite ir virkite dar 15 minučių.
Česnakus būtina dėti nelukštentus, tik nupjovus vieną galvutės galą įsmeigti į ryžius.
Jeigu Jums patiko šis plovo receptas - pasidalinkite juo su draugais.
Plovo Gaminimo Paslaptys
- Rinkitės ilgagrūdžius ryžius. Trumpagrūdžiai daugiau tinkami ryžių košei ar risotto.
- Ryžiai bus lipnūs, jeigu prieš verdant neišplausite. Plaunant pasišalina nemažai ryžių krakmolo.
- Ryžių atskirai virti nereikia.
- Galite gaminti su savo mėgstama mėsa.
Gaminant plovą, svarbu ne tik laikytis recepto, bet ir pasikliauti pojūčiu. Kai kurie niuansai gali pakeisti visą rezultatą.
Pavyzdžiui, nepermaišyk ryžių gaminimo metu - tai vienas dažniausių pradedančiųjų klaidų.
Taip pat verta atkreipti dėmesį į prieskonius - kuo jie aromatingesni ir natūralesni, tuo autentiškesnis skonis.
Ir, žinoma, neskubėk. Plovas - ne greitas patiekalas.
Jis ne tik pasotina, bet ir sukuria progą sulėtinti tempą, pabūti virtuvėje ilgiau ir pasimėgauti pačiu gaminimo procesu.
Pasitikėk savo pojūčiu ir receptu - net jei gaminsi pirmą kartą, rezultatas gali maloniai nustebinti.
Tikro Uzbekiško Plovo Paslaptys
Rytietiškos virtuvės perlas - plovas - yra nepaprastas patiekalas, kuris reikalauja kruopštumo ir išmanymo.
Tikrieji plovo meistrai sugeba išlaikyti ryžius birius, suteikdami jiems subtilų riebalų sluoksnį, kuris ne tik papildo, bet ir išryškina visų ingredientų skonį.
Vieni žinomiausių šio patiekalo variantų yra Vidurinės Azijos plovai, o uzbekiškas plovas laikomas vienu išskirtiniausių.
Erikas, plovo meistras kilęs iš Ferganos slėnio, garsėja savo ypatingu požiūriu į šį tradicinį patiekalą.
Šiame regione persipynė uzbekų, kirgizų ir tadžikų kulinarinės tradicijos, tad Eriko plovas - tai skonių ir ingredientų harmonija.
Jis sugeba puikiai subalansuoti mėsą su daržovėmis, sukuriant patiekalą, kuriame dera tiek turtinga mėsa, tiek gaivios daržovės.
Jo įgūdžiai neliko nepastebėti - Erikas pelnė pripažinimą plovo virimo varžybose, užėmęs antrąją vietą.
Pagrindinė Eriko plovo paslaptis - tinkamai parinkti ingredientai.
Jis naudoja „devzira“ ryžius, kurie yra laikomi idealiais plovui dėl savo unikalios tekstūros ir skonio.
Be to, mėsai Erikas pasirenka ne įprastą gabalą, o kremzlėmis turtingus pjūvius, kurie suteikia patiekalui ypatingą skonį ir tekstūrą.
Artiom Istuganov nuotr. „Plovas yra toks prabangus, kad tinka ne tik iškilmingesniems sekmadienio pietums, romantiškoms vakarienėms, bet ir geriausioms vestuvėms!“ - įsitikinęs plovo virimo didmeistris Pavel Kolesnik (www.plov.lt), kurį kalbiname apie vis populiarėjantį trendą - plovo virimo workshopą, tampantį susibūrimų, vakarėlių ir įvairiausių festivalių vinimi.
Plovo Istorijos ir Tradicijos
Mažai kas žino, kad, pavyzdžiui, Uzbekistane yra rytinio plovo ritualas.
Tai - labai senas ritualas, kuriame dalyvauja tik vyrai, jo metu gaminamas plovas skirtas arba džiugioms, arba liūdnoms datoms pažymėti.
Išvakarėse susirenka ritualą organizuojančio šeimininko giminaičiai ir ruošia reikiamus produktus.
Ši tradicija vadinama „sabzi tugrar“ - tai morkų, svogūnų pjaustymas, ryžių ruošimas plovui, medvilnės aliejaus spaudimas ir t. t.
Viskas turi būti paruošta iš anksto, nes plovas patiekiamas penkiavalandinės ryto maldos pabaigoje.
Vienaip plovas tiekiamas, jeigu ruošiamas džiaugsminga proga, kitaip - jeigu liūdna.
Virdamas plovą, aš pasakoju istorijas, bendrauju su žmonėmis, taip pat ir edukuoju, t. y. mokau virti tikrą uzbekišką plovą, pasakoju jo subtilybes.
Artiom Istuganov nuotr. Tikras plovas yra tas, kuris verdamas ketaus puode, kazane, ant laužo.
Plovo Meistro Patarimai
Tradicinis plovas patiekiamas ypatingai dekoruotose didelėse lėkštėse.
Ta rankų darbo lėkštė vadinama leganu.
Pripildyta plovo ji pastatoma ant stalo ir iš jos valgo visi prie stalo ratu sėdintieji.
Priminsiu, kad tradicinis plovas valgomas rankomis tiesiai iš leganų.
Pirmas patiekalo iš legano rankomis pasiima vyriausias šeimos vyras ir duoda paragauti savo sūnui.
Plovas yra visą šeimą vienijantis patiekalas.
Pavelo patarimai, padėsiantys suprasti, kad plovas išvirtas tinkamai:
- Ryžiai yra birūs
- Gardinamas kuminu
- Verdamas autentiškai ant medžio malkų
- Gaminamas specialiame ketaus puode - kazane
Receptai
Naminis plovas su kiauliena
Kiekvienas ingredientas čia svarbus: nuo sultingo kiaulienos gabalėlio iki subtiliai karamelizuoto svogūno.
Naminis plovas su kiauliena - tai patiekalas, kuriame telpa šiluma, sotumas ir namų kvapas.
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos sprandinės be kaulo;
- 2-3 vnt. svogūno;
- 3 vnt. plautų morkų;
- aliejaus (kepimui);
- 4 skiltelių česnako:
- 3 pakelių arba apie 400 g plikytų ryžių;
- pagal skonį - druskos, pipirų, kumino, kt.
Gaminimas:
- Gerai įkaitinę puodą ir aliejų, sumeskite į jį gabaliukais supjaustytą kiaulienos sprandinę. Stenkitės neprisvilinti mėsos ir kepkite ją gerą pusvalandį, kol geltonai apskrus.
- Vėliau įberkite pjaustytų svogūnų, įspauskite česnako (jei mėgstate česnaką, galite sumesti tiesiog skiltelėmis), prieskonius ir sumažinę temperatūrą patroškinkite vis pamaišydami iki kol ištirps svogūnai, išsileis mėsos sultys ir viskas taps tirštu sultiniu.
- Sureguliavę sultinio sūrumą ir aitrumą, pradėkite ryžių garinimą. Pirmiausiai sudėkite tarkuotų morkų, o tada - ryžių sluoksnį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Jis turi ryžius apsemti per du pirštus.
- Uždenkite puodą, nenukelkite dangčio. Svarbu tinkamai išvirti ryžius. Jei ugnis bus per stipri, o vandens - per mažai, plovas gali stipriai prisvilti, nors ryžiai dar nebus paruošti. Jei vandens bus per daug ir virsite per ilgai, gausite košę.
Aromatingas plovas su kiauliena - paprasta, bet ypatinga klasika.
Gaminant plovą, svarbu ne tik laikytis recepto, bet ir pasikliauti pojūčiu. Kai kurie niuansai gali pakeisti visą rezultatą.
Ingredientai:
- 1 valg. š.
- Svogūnus supjaustyk ketvirčiais žiedais, morkas - juostelėmis, o kiaulieną - nedideliais, bet ne per smulkiais gabaliukais.
Gaminimas:
- Kepk mėsą. Kazane įkaitink aliejų ir suberk kiaulieną. Kepk ant stiprios ugnies, kol gabaliukai gražiai apskrus.
- Pridėk daržoves. Pirmiausia suberk svogūnus ir pakepink iki auksinės spalvos. Sudėk morkas.
- Užpilk vandeniu ir troškink. Užpilk tiek verdančio vandens, kad apsemtų mėsą ir daržoves.
- Sudėk ryžius. Ryžius dėk tolygiai ant viršaus - nemaišyk. Atsargiai užpilk verdančiu vandeniu, kad apsemtų ryžius apie 2-3 cm.
- Užvirk ir garink. Kaitink ant stiprios ugnies, kol visas vanduo susigers.
- Pabaiga. Leisk plovui pailsėti dar 10-15 minučių.
Plovas su kalakutiena
Ingredientai:
- 1 kg kalakutienos šlaunelių
- 1 vid. dydžio svogūno
- 4 vid. dydžio morkų
- 600 ml ryžių
- 15-20 nevalytų, bet gerai nuplautų česnako skiltelių
- 100 ml nekvapnaus aliejaus
- 1 šaukšto malto kumino
- ½ šaukšto maltų kalendrų
- ½ šaukšto maltų raudonųjų paprikų
- 1 šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
- 2-3 kupinų šaukštų raugerškio uogų
- 1 šaukšto druskos
Gaminimas:
- Svogūną supjaustykite šiaudeliais, taip pat supjaustykite (arba sutarkuokite) morkas.
- Aliejų įkaitinkite storasieniame inde. Svogūnus ir morkas kepkite aliejuje, kol gerai apskrus.
- Tuomet daržoves išgriebkite ir sudėkite supjaustytą kubeliais mėsą.
- Kai mėsa apkeps, atgal sudėkite į puodą daržoves, suberkite ryšius, prieskonius ir užpilkite 1,2 l vandens .
- Įkaišiokite nuplautas česnako skilteles.
Vištienos plovas
Ingredientai:
- 1,5 arb.
- 0,5 arb.
- 1 arb.
- 0,5 arb.
Gaminimas:
- Ryžius gerai nuplaukite po šaltu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus.
- Storadugniame puode, plovo keptuvėje arba didelėje gilumoje keptuvėje įkaitinkite aliejų.
- Pridėkite vištieną ir kepkite, kol gabaliukai įgaus švelniai auksinę spalvą iš visų pusių. Svarbu neperkepti, kad mėsa neišdžiūtų.
- Supilkite ryžius (ne maišant su mėsa ir daržovėmis, o paskleisdami viršuje), užpilkite karštu vandeniu arba sultiniu.
- Į ryžius įspauskite nuplautas česnako skilteles ar net visą česnako galvą su nupjautu viršumi (originalu, labai aromatinga).
- Virkite ant vidutinės ugnies, neuždengdami puodo, kol didžioji dalis vandens susigers (apie 10-15 min.).
- Pabaigus, išjunkite ugnį ir palikite plovą dar 10 minučių pastovėti uždengtame puode.
- Šakute ar specialiu mentele atsargiai pureskite ryžius, paskirstykite mėsą ir daržoves po visą patiekalą.
Plovo ruošimas net ir su vištiena reikalauja tam tikrų kulinarinių subtilybių. Svarbiausia - neskubėti ir leisti kiekvienai sudedamajai daliai išsirutulioti atskirai: pirmiausia apkepkite svogūnus, tada vištieną, vėliau - morkas.
Ryžius nuplaukite bent tris kartus, kad išskalautumėte krakmolą.
Vandens ar sultinio užpilkite tiek, kad jis šiek tiek dengtų ryžius, bet jų neužlietų per daug - tada išgausite tinkamą konsistenciją.
Jei siekiate intensyvesnio skonio, naudokite vištienos sultinį arba prieskonių mišinį plovui.
Jei norite dar labiau išryškinti patiekalo aromatą, galite pridėti žiupsnelį šafrano ar barberyjų (džiovintų raudonųjų uogų).
Kepdami vištieną rinkitės blauzdeles ar šlauneles - jos sultingesnės už krūtinėlę.
Vištienos plovas - labai lankstus patiekalas, kurį galima personalizuoti pagal kiekvieno šeimos pomėgius. Norėdami daugiau spalvų ir vitaminų, kartu su morkomis dėkite paprikos juostelių, šaldytų ar šviežių žirnelių, trumpai apvirtų žaliųjų pupelių.
Vietoj tradicinio kumino galima eksperimentuoti su kalendra, muskatu ar cinamonu, kurie sukuria įdomių skonio akcentų.
Klasikinis plovas dažniausiai tiekiamas be padažų, tačiau prie vištienos puikiai dera natūralus jogurtas, česnakinis ar jogurto-pipirų padažas.
Dar vienas žingsnis - plovą pabarstykite barberiais ar granatų sėklomis, kurios suteiks gaivumo ir malonaus rūgštumo.
Norėdami pilno patiekalo, šalia patiekite šviežių daržovių salotų, marinuotų arba raugintų agurkų, raugintų kopūstų.
O jeigu norite išbandyti autentišką patirtį, patiekite plovą dideliame dubenyje - visi susėdę prie stalo galės dalintis šiuo aromatingu ir šiltu patiekalu iš vienos lėkštės.
Papildomi Patarimai ir Gudrybės
Svarbiausia taisyklė - tai kuminas, kuris privalo būti plove, gali nebūti mėsos, bet kuminas privalomas.
Kuminas ir kmynas - tai du skirtingi prieskoniai. Kuminas atkeliavo iš Sirijos ir Egipto.
Taip gali atrodyti nebent tiems, kurie nėra ragavę autentiško uzbekiško plovo ir nėra matę bei nežino, kaip jis gaminamas.
Jei ugnis bus per stipri, o vandens - per mažai, plovas gali stipriai prisvilti, nors ryžiai dar nebus paruošti.
Jei vandens bus per daug ir virsite per ilgai, gausite košę.
Plovo sudėtinės dalys iš esmės yra paprastos ir visiems prieinamos.
Dažniausiai žmonėms nepatinka razinos - jie sako, kad jų nevalgo. Bet aš visada paaiškinu, kad čia ne tos razinos, kuriomis gardiname pienišką košę, o mėsos sultinio prisisiurbusios razinos. Žmonės lieka nustebę naujai atrastu skoniu.
Užsakovai gali visiškai atsipalaiduoti ir mėgautis.
Tačiau ketaus puodas yra sunkus, reikia fizinio pasiruošimo jį kilnojant.
Bet man tai yra vienas motyvų kasdien sportuoti!
Mūsų tautiečiai mėgsta mėsingą plovą, todėl virdamas dedu daugiau mėsos, nors pagrindinis plovo skonis slypi tinkamai paruoštuose ryžiuose.
Turiu netgi specialų kazaną, kuris nematęs gyvulinės kilmės produktų.
Turiu ir košerinį kazaną, jame plovą verdu žydų kilmės plovo mėgėjams.
Plovas nėra greitas patiekalas, tai ilgos ir subtilios gamybos patiekalas, kuriam reikia dar ir kaip reikiant pasiruošti: supjaustyti morkas ir svogūnus, išdoroti mėsą, paruošti malkas, mirkyti ryžius bei iš vakaro pamerkti avinžirnius.
Viskas turi būti paruošta iš anksto, nes plovas patiekiamas penkiavalandinės ryto maldos pabaigoje.