Užbaigusi šventinį laikotarpį, jungiuosi ir aš į daržovingo sausio iššūkį! Šiemet nenoriu jokių kraštutinumų ir pasižadėjimų, kurių pilnai neįvykdysiu, jausiuosi nepatogiai ar priversiu nepatogiai jaustis savo šeimos narius. Su šeima sutarėme, kad visą sausį darbo dienomis valgysime daugiau daržovių bei žuvies, o mėsą ir saldumynus pasiliksime tik savaitgaliams.
Jeigu esate blynelių gerbėjai, bet norite valgyti daugiau daržovių, kepkite daržovių sklindžius. Kopūstas, avokadas, cukinijos, morkos yra puikūs sklindžių ingredientai. Siūlome išbandyti keletą daržovių pilnų blynų receptų.
Šviežių Kopūstų Blyneliai
Šie kopūstų blyneliai su japoniško skonio vasabi ir sezamų prieskonių mišiniu gali tapti puikiu patiekalu jūsų stalui.
Mano nuostabai burokine tarka tarkuotus kopūstų blynelius buvo labai patogu kepti ir vartyti, jie buvo traškūs, kaip gerai iškepti bulviniai blynai, o ypatingo skonio suteikė mano pamėgtas Santa Maria “Wasabi&Sezame” prieskonių mišinys. Šį prieskonių mišinį pamėgau kepdama cukinijų lazdeles orkaitėje, kurios vasarą ir rudenį buvo vienas populiariausių receptų bloge.
Tokie kopūstų blyneliai galėtų būti puikus pakaitalas tradiciniams bulviniams blynams. Juos patiekti rekomenduoju su tiršto jogurto ir sezamų pastos bei minėtų prieskonių padažu.
Kopūstų blyneliai patiko visai šeimai, juos tikrai kepsiu dar ne kartą!
Ingredientai:
- apie 0,5 kg kopūsto
- 1 kiaušinio
- 4 v. š. miltų
- 1 svogūno
- druskos
- juodųjų pipirų
- kapotų petražolių
- aliejaus kepti
Gaminimas:
- Kopūstą sutarkuokite burokine tarka. Jei turite virtuvinį kombainą su tarkavimo funkcija, būtinai jį įdarbinkite, greičiau ir lengviau atliksite šį darbą. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
- Tarkuotus kopūstus ir pjaustytus svogūnus gerai sumaišykite su kiaušiniais, druska ir prieskoniais, tada įmaišykite miltus.
- Blynelius kepkite įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus po kelias minutes iš abiejų pusių, kol apskrus ir taps traškūs. Iškepusius blynelius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Sudėję į lėkštę apibarstykite sezamų sėklomis ir pjaustytais svogūnų laiškais.
- Paruoškite padažą sumaišydami visus, jam skirtus ingredientus, ir patiekite su dar karštais kopūstų blyneliais. O jeigu vis tik trūksta mėsos, į blynelių tešlą įmaišykite smulkinto rūkyto ar virto kumpio.
Kopūstų blyneliai puikūs ir tuo, kad jie paruošiami greitai ir lengvai, o valgytojai po vakarienės jaučiasi neapsunkę. Mat kopūstų blyneliai sugeria kur kas mažiau riebalų nei, pavyzdžiui, cukinijų. Tad išbandykite!
Japoniški Šviežių Kopūstų Blyneliai Okonomiyaki
Tai puikus būdas įtraukti kopūstus į kasdienį racioną.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 3 kiaušiniai
- 400 g šviežių kopūstų
- 1 šaukštelis sojų padažo
- ½ šaukštelio sezamų aliejaus
- ¼ puodelio miltų
- ½ šaukštelio druskos
- Ryšulėlis šviežių svogūnų laiškų
Padažui:
- 100 ml jogurto
- Skiltelės šviežio česnako arba ¼ šaukštelio jo miltelių
- Cukraus, druskos, pipirų
Gaminimas:
- Pagaminkite padažą: visus ingredientus sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir atidėkite į šalį.
- Kopūstus ir svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite.
- Dubenyje sumaišykite kiaušinius, sojų padažą, sezamų aliejų ir druską. Palaipsniui įmaišykite miltus, kol tešla taps vientisa. Sudėkite kopūstus ir svogūnų laiškus.
- Didelėje nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Kai aliejus įkais, iš tešlos formuokite blynelius. Prieš dėdami į keptuvę būtinai dar kartą išmaišykite tešlą, kad kopūstai pasidengtų dubens dugne susikaupusia blynų tešla.
- Kai blyneliai kepa iš vienos pusės, išlyginkite juos mentele. Kai apačia apskrus (maždaug po 3 minučių), apverskite juos ir apkepkite iš kitos pusės. Riebalus nuo blynų nusausinkite ant popierinių rankšluosčių.
- Paruoštus blynus patiekite su česnakiniu jogurto padažu.
Avokadų Blyneliai su Cukinijomis ir Morkomis
Šis receptas puikiai tiks vakarienei, suteikdamas sotumo ir naudingų medžiagų.
Reikės blynams:
- 1 vnt. ekologiškos cukinijos
- 1 vnt. ekologiškos morkos
- 4 vnt. ekologiškų kiaušinių
- Žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų
- Šiek tiek ekologiškos ciberžolės
- Lydyto Ghi sviesto kepimui
- Šviežių sezoninių daržovių pateikimui
Reikės avokadų užtepui:
- 2 vnt. ekologiškų vidutinio dydžio avokadų
- 25 ml ekologiško ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 0,5 vnt. citrinos
Gaminimo eiga:
- Morką ir cukiniją sutarkuojame per burokinę tarką, dedame kiaušinius, bei prieskonius ir gerai išmaišome.
- Dedame su šaukštu blynelius į įkaitintą keptuvę su lydytu sviestu ir kepame.
- Rekomenduojame tiekti su šviežiomis, sezoninėmis daržovėmis bei avokadų užtepu, skonis bus dar gardesnis!
Kiti Daržovių Blynų Variantai:
- Lietiniai su špinatais
- Kaliaropių blyneliai
- Brokolių sklindžiai
- Bulvių košės blyneliai su špinatais ir žirneliais
- Cukinijų ir morkų sklindžiai
- Daržovių ir grybų sklindžiai
- Kopūstų ir kukurūzų sklindžiai
Valgykite į sveikatą! Daugelis jau seniai žino apie naudingas kopūstų savybes, vitaminų ir mineralų gausą. Jie yra puikus vitaminų C, K ir B grupės vitaminų, taip pat kalio, magnio ir kitų mineralų šaltinis. Švieži kopūstai pasižymi dideliu antioksidantų kiekiu, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų.
Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad kopūstai yra mažai kaloringi ir turi daug skaidulų, todėl puikiai tinka norintiems palaikyti sveiką svorį. Skaidulos taip pat padeda gerinti virškinimą ir reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Įtraukę šviežio derliaus kopūstus į savo mitybą, galite ne tik padėti savo sveikatai, bet ir praturtinsite savo racioną skaniu, maistingu maistu.